Рішення
від 18.04.2024 по справі 163/695/24
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/695/24

Провадження № 2/163/167/24

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 квітня 2024 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Павлуся О.С.

з участю секретаря Семенюк К.М.,

розглянувши в підготовчому засіданні в приміщенні суду в місті Любомль Волинської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Головненської селищної ради Ковельського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини прийняти,

в с т а н о в и в :

У позовній заяві позивач просить ухвалити рішення про визначення їй додаткового строку у два місяці для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 її батька ОСОБА_2 .

Заявлені позовні вимоги позивач обґрунтувала тим, що після смерті батька відкрилася спадщина на житловий будинок та земельні ділянки. За життя батько заповіту не складав, тому спадкування після його смерті здійснюється за законом. Вона є спадкоємцем за законом першої черги, проте отримати свідоцтво про право на спадщину не може, оскільки як роз`яснив їй нотаріус разом із спадкодавцем за однією адресою вона зареєстрована не була та у визначений законом строк із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса не звернулась. Вважає, що цей строк пропустила з поважних причин, оскільки на день смерті батька разом із ним фактично проживала. Батько був людиною похилого віку та тяжко хворів, йому було вкрай тяжко проживати без сторонньої допомоги, у зв`язку із чим в останні місяці його життя переїхала до нього та до дня смерті здійснювала за ним догляд. Після смерті батька здійснила обряд поховання та вступила в управління і володіння спадковим майном, а саме обробляє земельні ділянки, доглядає за спадковим будинком та володіє правовстановлюючими документами на спадкове майно. За таких обставин та через необізнаність зі спадковим законодавством вважала, що такими своїми діями спадщину прийняла. Крім цього, раніше звернутись до нотаріуса для оформлення спадщини не мала можливості через брак коштів та при цьому, маючи усі оригінали правовстановлюючих документів на спадкове майно, помилково вважала, що свої спадкові права може оформити у будь-який час, звернувшись до нотаріальної контори. Інших спадкоємців, які б претендували на спадщину, відсутні.

В підготовче засідання учасники справи не з`явились.

Позивач у позовній заяві просила розглянути справу за її відсутності.

Від Головненської селищної ради електронною поштою надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника ради.

Згідно з ч.ч.1, 4 ст.206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч.4 ст.200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Дослідження змісту позовних вимог приводить суд до висновку, що вони відповідають положенням ст.ст.1217, 1223, 1261, 1272 ЦК України.

Відповідно до копії свідоцтва серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_1 спадкодавцю ОСОБА_2 доводилась дочкою, що підтверджується копіями свідоцтв про народження останньої серії НОМЕР_2 та про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 .

Довідкою Головнеської селищної ради від 15 березня 2024 року № 174 стверджено, що на день смерті спадкодавець ОСОБА_2 проживав і був зареєстрований сам по АДРЕСА_1 . Окрім нього за цією адресою ніхто не проживав і не був зареєстрований.

У цій же довідці селищної ради зазначено, що ОСОБА_2 був людиною похилого віку та хворів, тому йому було вкрай тяжко проживати без сторонньої допомоги, у зв`язку із чим за ним до дня смерті доглядала дочка ОСОБА_1 , яка в останні місяці проживала разом із ним. Після смерті ОСОБА_2 його дочка ОСОБА_1 здійснила обряд поховання, вступила в управління та володіння спадковим майном, а саме доглядає за будинком, обробляє присадибну земельну ділянку та у неї знаходяться оригінали правовстановлюючих документів.

Проживання позивача разом із батьком ОСОБА_2 в останні місяці його життя підтвердили сусіди спадкодавця ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 в акті опитування свідків від 14 березня 2024 року.

Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 15 квітня 2024 року № 76608126 стверджено, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 спадкова справа не заводилась.

Наведені у позові обґрунтування заявлених вимог Головненською селищною радою не заперечені та визнані, тому в силу ч.1 ст.82 ЦПК України вважаються доведеними та такими, що доказуванню не підлягають.

Враховуючи вказані положення матеріального та процесуального закону, зміст позовних вимог та їх обґрунтування, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову, не суперечать закону і не порушують права, свободи чи інтереси інших осіб.

Отже, встановлено підстави для ухвалення рішення в підготовчому засіданні та задоволення позовних вимог.

Згідно зі ст.142 ЦПК України у зв`язку з визнанням відповідачем позову 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, позивачам слід повернути з державного бюджету.

Керуючись ст.ст.200, 206, 259, 264, 265 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 додатковий строк у 2 (два) місяці з моменту набрання рішенням законної сили.

Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 605 (шістсот п`ять) гривень 60 копійок судового збору, сплаченого нею згідно із квитанцією АТ «Укрпошта» ВПЗ Любомль-1 № 1300931372 від 19 березня 2024 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду.

Інформація про сторін:

позивач - ОСОБА_1 ; місце проживання - АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_4 ;

відповідач Головненська селищна рада Ковельського району Волинської області; місце знаходження - вулиця Лесі Українки, 2, смт.Головне Ковельського району Волинської області; код ЄДРПОУ 04333187.

Головуючий : суддя О.С.Павлусь

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118454603
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —163/695/24

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Павлусь О. С.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Павлусь О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні