Ухвала
від 17.04.2024 по справі 140/36515/23
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову у задоволенні клопотання

17 квітня 2024 року ЛуцькСправа № 140/36515/23 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Плахтій Н.Б.,

розглянувши в порядку письмового провадження клопотання представника приватного підприємства «Люкс-Ефект» про залишення позову без розгляду в адміністративній справі за позовом Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до приватного підприємства «Люкс-Ефект» про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені,

ВСТАНОВИВ:

Волинське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі Відділення Фонду, позивач) звернулося з позовом до приватного підприємства «Люкс-Ефект» (далі ПП «Люкс-Ефект», відповідач) про стягнення адміністративно-господарської санкції та пені в сумі 30268,13 грн.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 01.01.2024 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за вказаним позовом та ухвалено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

25.01.2024 представник відповідача подав відзив на позовну заяву, одночасно з поданням якого подав клопотання про залишення позовної заяви без розгляду, оскільки позивач пропустив строк звернення до суду.

Вирішуючи клопотання представника відповідача, суд виходить з наступного.

В силу вимог частини третьої статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог. Цим Кодексом та іншими законами можуть також встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень.

Отже, КАС України визначає спеціальний строк звернення до суду суб`єкта владних повноважень, який становить три місяці обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог.

Наслідки пропущення строків звернення до адміністративного суду врегульовані статтею 123 КАС України, частиною першою якої визначено, що у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху.

З матеріалів справи слідує, що Відділення Фонду звернулось до суду з даний позовом з пропуском тримісячного строку, проте в позовній заяві просило поновити строк звернення до суду і за наслідками розгляду судом зазначеного клопотання прийнято рішення про визнання поважними причини пропуску позивачем строку звернення до суду, поновлено зазначений строк та відкрито провадження у справі.

З огляду на те, що питання пропуску позивачем строку звернення до суду та наявності поважних причин для його поновлення вирішено судом при відкритті провадження у справі, тому за таких обставин підстави для задоволення клопотання представника відповідача про залишення позову без розгляду відсутні.

Керуючись статтями 122, 123, 167, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання представника приватного підприємства «Люкс-Ефект» відмовити.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її складення та не може бути оскаржена.

Головуючий-суддя Н.Б.Плахтій

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118456446
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарських санкцій та пені

Судовий реєстр по справі —140/36515/23

Рішення від 17.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 17.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 01.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні