Рішення
від 18.04.2024 по справі 559/760/24
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/760/24

Провадження № 2-о/559/63/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2024 року Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого суддіРалець Р.В.,

секретарясудового засідання Юрчук Ю.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дубно цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Вербська сільська рада Дубенського району Рівненської області, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

І. Стислий виклад позиції заявника.

Заявник ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення. В обгрунтуваня заявлених вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина, до складу якої увійшов житловий будинок з господарськими будівлями АДРЕСА_1 , який він фактично успадкував після смерті своєї матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Як свідчить довідка Вербської сільської ради №2000 від 16.11.2014, останнім місцем проживання та реєстрації спадкодавця ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є АДРЕСА_2 . На час відкриття спадщини разом з нею постійно проживали та були зареєстровані: син ОСОБА_2 та невістка ОСОБА_1 .

За життя, 08 грудня 2003 року ОСОБА_3 склала заповіт, яким на випадок своєї смерті заповіла усе своє майно, де б воно не було та з чого б воно не складалося і взагалі все те, що їй належатиме на день смерті і на що вона за законом матиме право своєму сину - ОСОБА_2 . Однак ОСОБА_2 своїх спадкових прав після смерті матері ОСОБА_3 нотаріально не оформляв.

Після смерті чоловіка вона, як спадкоємець першої черги за законом, вчасно прийняла спадщину та звернулась до приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу Бадаліс Ж.П. За її заявою було заведено спадкову справу №131/2021 (номер у спадковому реєстрі 68750579) після смерті ОСОБА_2 . Однак у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті чоловіка ОСОБА_2 на успадкований ним після смерті матері ОСОБА_3 житловий будинок в АДРЕСА_2 , було відмовлено зважаючи на відсутність документів, які б підтверджували їх родинні стосунки. Рекомендовано звернутись до суду за встановленням факту родинних відносин. Свідоцтво про народження померлого чоловіка не збереглося, а отримати його дублікат вона не має змоги. Зважаючи на вказані обставини, змушена звернутись до суду, щоб встановити факт родинних відносин.

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 08.03.2024 відкрито провадження у справі та призначено до судового розгляду.

У судове засідання сторони не з`явились, будучи належним чином повідомленими про день, час та місце розгляду справи.

Заявник ОСОБА_1 просить розгляд справи провести без її участі, заявлені вимоги підтримує, про що зазначила у заяві.

Представник заінтересованої особи: Вербської сільської ради у судове засідання не з`явився, попередньо подавши до суду заяву про розгляд справи без їх участі, не заперечують проти задоволення заявлених вимог.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Згідно ч. 4ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені судом.

Дослідивши матеріали справи, докази по справі, суд дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , про що свідчить свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 (а.с. 6).

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 02 липня 2009 року державним нотаріусом Другої Дубенської ДНК Деренько Р.І., ОСОБА_3 є спадкоємцем майна чоловіка ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 . Спадкове майно на яке видано це свідоцтво складається з права власності на житловий будинок з господарськими будівлями за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 11).

Відповідно до витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно №23315968 від 16.07.2009, ОСОБА_3 є власником житлового будинку з господарськими будівлями за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 12).

08 грудня 2003 року ОСОБА_3 склала заповіт, яким на випадок своєї смерті заповіла усе своє майно, де б воно не було та з чого б воно не складалося і взагалі все те, що їй належатиме на день смерті і на що вона за законом матиме право своєму сину - ОСОБА_2 . Заповіт посвідчено секретарем Вербської сільської ради Дубенського району Рівненської області ОСОБА_5 та зареєстровано в реєстрі за №242, не змінено і не скасовано (а.с. 10).

Як свідчить довідка Вербської сільської ради №2000 від 16.11.2014, останнім місцем проживання та реєстрації спадкодавця ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є АДРЕСА_2 . На час відкриття спадщини разом з нею постійно проживали та були зареєстровані: син ОСОБА_2 та невістка ОСОБА_1 (а.с. 7).

ОСОБА_1 перебувала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 , про що свідчить свідоцтво про укладення шлюбу НОМЕР_2 від 16 червня 1979 року (а.с. 8).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 25.08.2021, актовий запис №62 (а.с. 9).

Згідно витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №67543606 від 30.11.2021, приватним нотаріусом Дубенського районного нотаріального округу Бадаліс Ж.П. заведено спадкову справу №131/2021 (номер у спадковому реєстрі 68750579) після смерті ОСОБА_2 (а.с. 11).

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу Бадаліс Ж.П. №63/02-14 від 27.02.2024, ОСОБА_1 відмовлено в оформленні спадкових прав після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , на успадкований ним після смерті матері ОСОБА_3 житловий будинок в АДРЕСА_2 , у зв`язку з відсутністю документів, що підтверджують їх родинні стосунки. Заявнику рекомендовано звернутись до суду для встановлення факту родинних відносин померлих (а.с. 14).

IV. Норми права, які застосував суд.

Згідно ст. ст. 293, 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. За ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, із якого вона оголошується померлою.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першучергу правона спадкуванняза закономмають дітиспадкодавця,у томучислі зачатіза життяспадкодавця танароджені післяйого смерті,той зподружжя,який йогопережив,та батьки.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

За змістом ст. 1296 ЦК України оформлення спадщини здійснюється шляхом видачі спадкоємцю свідоцтва про право на спадщину.

При видачі Свідоцтва про право на спадщину нотаріус надає юридичну оцінку документів, що наявні у спадковій справі та перевіряє родинні відносини спадкоємців із спадкодавцем. Доказом родинних відносин та інших відносин спадкоємців із спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин (підпункт 4.2. пункту 4 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України).

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику у справах встановлення фактів, що мають юридичне значення» із змінами та доповненнями від 25.05.1998, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно п. 7 вищевказаної Постанови, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

У відповідності з ч. 1 п. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають справи про встановлення фактів родинних відносин між фізичними особами при неможливості встановити іншим шляхом документально.

V. Мотивована оцінка і висновки суду.

Задовольняючи заявупро встановлення факту родинних відносин, суд бередо уваги, що заявник ОСОБА_1 є спадкоємцем майна померлого чоловіка ОСОБА_2 . 08 грудня 2003 року ОСОБА_3 склала заповіт, яким на випадок своєї смерті заповіла усе своє майно, де б воно не було та з чого б воно не складалося і взагалі все те, що їй належатиме на день смерті і на що вона за законом матиме право своєму сину - ОСОБА_2 . Однак, через відсутність документів, які б підтверджували їх родинні стосунки, окрім заповіту, заявниця не може реалізувати свої спадкові права. Метою встановлення факту родинних відносин між спадкодавцями є необхідність реалізації права на спадщину, отже такий факт породжує юридичні наслідки, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення, встановлення даного факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, на підставі ст.ст. 1220,1221,1268,1270,1299 ЦК України,суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Вербська сільськарада Дубенськогорайону Рівненськоїобласті,про встановленняфакту,що маєюридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Верба, Дубенського району, Рівненської області, актовий запис №28, є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Верба, Дубенського району, Рівненської області, актовий запис №62.

Апеляційна скарга подається до Рівненського Апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 )

Заінтересована особа:Вербська сільськарада (адреса:вул.Львівська,буд.88,с.Верба,Дубенського району,Рівненської області,код ЄДРПОУ 04385238)

Суддя:

СудДубенський міськрайонний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118456831
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —559/760/24

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні