Ухвала
від 18.04.2024 по справі 480/3120/24
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

18 квітня 2024 року Суми Справа № 480/3120/24

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Сидорук А.І., розглянув матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до Білопільської міської ради Сумського району Сумської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії.

Суть питання, з якого постановляється ухвала суду.

Позивач 15.04.2024 звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо неприсвоєння позивачу, старості сіл Гуринівка, Бубликове, Василівщина, Гиріне, Кандибине, Мар`янівка, Мороча, Новоіванівка, Олексенки, Степанівка Білопільської міської територіальної громади 8 рангу посадової особи місцевого самоврядування;

- зобов`язати відповідача внести зміни у розпорядження міського голови № 315-к від 21.12.2020 та присвоїти позивачу, старості сіл Гуринівка, Бубликове, Василівщина, Гиріне, Кандибине, Мар`янівка, Мороча, Новоіванівка, Олексенки, Степанівка Білопільської міської територіальної громади 8 ранг посадової особи місцевого самоврядування.

Суд дійшов висновку про невідповідність позову вимогам процесуального закону.

Мотиви, з яких суд дійшов вказаного вище висновку.

Відповідно до ч.3 ст.3 КАС України провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Згідно з п. 17 ч. 1 ст. 4 КАС України публічна служба - це зокрема служба в органах місцевого самоврядування.

Суд звертає увагу, що державний службовець, перебуваючи на державній службі, має бути обізнаним про порядок її проходження та підстави присвоєння чергового рангу державного службовця і не позбавлений можливості своєчасно оскаржити бездіяльність до суду, в частині неприсвоєння йому чергового рангу, тощо.

За приписами ч.ч.1, 5 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк.

Інститут строків в адміністративному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності у публічно-правових відносинах, а також стимулює учасників адміністративного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов`язків. Ці строки обмежують час, протягом якого такі правовідносини можуть вважатися спірними; після їх завершення, якщо ніхто не звернувся до суду за вирішенням спору, відносини стають стабільними.

Судом встановлено, що предметом даного позову є встановлення позивачу рангу посадової особи місцевого самоврядування, тобто вказане питання пов`язане з проходженням позивачем публічної служби. Позивач стверджує, що позивачу повинні були присвоїти черговий ранг державного службовця ще у 2020 році.

Розпорядженням відповідача від 21.12.2020 позивачу було встановлено інший ранг посадової особи місцевого самоврядування, а ніж той, який вважає позивач, а тому позивач, з метою захисту свого порушеного права, мав право звернутись з даним позовом у місячний строк з моменту прийняття вказаного розпорядження, тобто до 22.01.2021 включно.

Разом із тим, позовну заяву до суду ним подано 17.03.2024 року, тобто поза межами встановленого ч.5 ст.122 КАС України місячного строку.

У Рішенні Конституційного Суду України від 01.12.2004 року №1-10/2004 визначено, що охоронюваний законом інтерес треба розуміти як прагнення до користування конкретним матеріальним та/або нематеріальним благом, як зумовлений загальним змістом об`єктивного і прямо не опосередкований у суб`єктивному праві простий легітимний дозвіл, що є самостійним об`єктом судового захисту та інших засобів правової охорони для задоволення індивідуальних і колективних потреб, які не суперечать Конституції і законам України, суспільним інтересам, справедливості, добросовісності та іншим загально-правовим засадам.

Звернення із заявами та запитами до відповідних державних органів не є досудовим порядком вирішення спору, а саме в розумінні частини четвертої статті 122 КАС України.

Приписом ч. 6 ст. 161 КАС України закріплено, що у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

Відповідно до ч. 1 ст. 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи те, що позивач подав позовну заяву без заяви про поновлення строку звернення до суду, що є порушенням вимог КАС України, то позовна заява залишається без руху.

Керуючись ст.ст. 4, 122, 161, 169, 248, 256 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

1. Позовну заяву - залишити без руху, надавши позивачу 10-ти денний строк для усунення недоліків позову, а саме шляхом подання до суду заяви про поновлення строку звернення до суду та доказів причин поважності пропуску такого строку.

2. У разі невиконання вимог цієї ухвали у встановлений строк, позовна заява буде повернута позивачу.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя А.І. Сидорук

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118460550
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби

Судовий реєстр по справі —480/3120/24

Ухвала від 01.05.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

Ухвала від 18.04.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

А.І. Сидорук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні