Ухвала
від 02.02.2024 по справі 185/6745/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/6745/23

Провадження № 2/185/160/24

У Х В А Л А

02 лютого 2024 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Головіна В.О., з участю секретаря судового засідання Преображенської К.О., представника позивача адвоката Букур М.Є., представника відповідача ТОВ "Еко-Комунтранс" Коваленка А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еко-Комунтранс", Приватного акціонерного товариства "Українська страхова компанія "Княжа Вієнна Іншуранс Груп" про відшкодування майнової та моральної шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди

В С Т А Н О В И В

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еко-Комунтранс", Приватного акціонерного товариства "Українська страхова компанія "Княжа Вієнна Іншуранс Груп", в якому просить суд відшкодувати майнову та моральну шкоду, заподіяну в результаті дорожньо-транспортної пригоди.

У судовому засіданні представник позивача адвокат Букур М.Є., просив задовольнити клопотання про призначення у справі транспортно-товарознавчої (авто товарознавчої) експертизи, на вирішення якої просив поставити питання: яка сума матеріального збитку завдана власнику колісного транспортного засобу марки «БМВ» 530D, 2002 року випуску, н/з НОМЕР_1 , пошкодженого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, що мала місце 12 листопада 2022 року, станом на момент проведення судової експертизи; визначити втрату товарної вартості (ВТВ) колісного транспортного засобу марки «БМВ» 530D, 2002 року випуску, н/з НОМЕР_1 пошкодженого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, що мала місце 12 листопада 2022 року, станом на момент проведення судової експертизи.

Встановлення цієї обставини потребує спеціальних знань у вказаних галузях.

Представник відповідача у судовому засіданні покладався на розсуд суду.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно до частин 1, 2, 3, п. 4 ч. 5 ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи, що для з`ясування вищевказаних обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд вважає необхідним задовольнити клопотання позивача та призначити у даній справі судову автомобільно-товарознавчу експертизу.

Відповідно до ч. 4, 5 ст. 103 ЦПК України, питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

На вирішення судовому експерту поставити питання, які були запропоновані представником позивача. Представник відповідача додаткових питань на вирішення експерта не запропонував.

Відповідно до ч. 3 ст. 103 ЦПК України, при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд.

Сторони дійшли взаємної згоди щодо визначення експертної установи, тому, суд вирішив доручити проведення автомобільно-товарознавчої експертизи експертам Дніпропетровського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (Будівельний тупик, 1, Дніпро, Дніпропетровська область, 49000).

При цьому суд роз`яснює, що відповідно до ст. 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити, згідно п.5 ч. 1 ст. 252, п.9 ч.1 ст. 253 ЦПК України.

Керуючись ст. 12, 103, 104, 109, 252,260 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В

Клопотання представника позивача про призначення транспортно-товарознавчої (авто товарознавчої) експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еко-Комунтранс", Приватного акціонерного товариства "Українська страхова компанія "Княжа Вієнна Іншуранс Груп" про відшкодування майнової та моральної шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди - задовольнити у повному обсязі.

Призначити у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еко-Комунтранс", Приватного акціонерного товариства "Українська страхова компанія "Княжа Вієнна Іншуранс Груп" про відшкодування майнової та моральної шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди транспортно-товарознавчу (автотоварознавчу) експертизу, проведення експертизи доручити експертам Дніпропетровського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (Будівельний тупик, 1, Дніпро, Дніпропетровська область, 49000).

На вирішення експертизи поставити питання:

1. Яка сума матеріального збитку завдана власнику колісного транспортного засобу марки «БМВ» 530D, 2002 року випуску, н/з НОМЕР_1 , пошкодженого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, що мала місце 12 листопада 2022 року, станом на момент проведення судової експертизи;

2. Визначити трату товарної вартості (ВТВ) колісного транспортного засобу марки «БМВ» 530D, 2002 року випуску, н/з НОМЕР_1 пошкодженого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, що мала місце 12 листопада 2022 року, станом на момент проведення судової експертизи.

Зобов`язати власника автомобіля ОСОБА_1 , надати експерту для проведення експертизи транспортний засіб - автомобіль марки «БМВ» 530D, 2002 року випуску, н/з НОМЕР_1 .

Експерта попередити про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Витрати на проведення експертиз покласти на позивача ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , тел. НОМЕР_2 ).

Експертизу провести протягом розумного строку.

Експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала, в частині зупинення провадження може бути оскаржена в Дніпровський апеляційний суд Дніпропетровської області протягом п`ятнадцяти діб після проголошення ухвали.

Cуддя: В. О. Головін

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118466452
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —185/6745/23

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні