Рішення
від 09.04.2024 по справі 190/398/24
П'ЯТИХАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 190/398/24

Провадження №2/190/194/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м.Пятихатки

П`ятихатський районний суд Дніпропетровської області

в складі головуючого судді Фирси Ю.В.,

за участю секретаря Гук С.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. П`ятихатки цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вишнівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Вишнівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області про визнання права власності в порядку спадкування.

В обґрунтування заявлених вимог зазначив, що ОСОБА_2 є його матір`ю, ІНФОРМАЦІЯ_1 мати померла. Після її смерті залишилось спадкове майно, до складу якого входить земельна ділянка, площею 13,8336 га, що розташована на території Комісарівської сільської ради Кам`янського району Дніпропетровської області. Належну їй земельну ділянку за життя мати заповіла йому. З приводу отримання свідоцтва про право на спадщину за заповітом звернувся до приватного нотаріуса П`ятихатського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Шкуренко В.В., проте отримав відмову, з посиланням на те, що у нього відсутні правовстановлюючі документи на землю та у зв`язку з тим, що неможливо ідентифікувати земельну ділянку, так як у неї відсутній кадастровий иномер.

У зв`язку з вищевикладеним, просить визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 13,8336 га, що розташована на території Комісарівської сільської ради Кам`янського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав до суду заяву з проханням справу розглядати без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі і на підставах викладених в позовній заяві.

Відповідач Вишнівська селищна рада Кам`янського району Дніпропетровської області свого представника в судове засідання не направили, надіслали листа з проханням справу розглядати без участі їх представника, проти задоволення позову не заперечують/а.с.81/.

За таких обставин, оскільки сторони в судове засідання не з`явились, про час і місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином, суд вважає, що судове засідання можливо провести без їх участі, на підставі наявних у справі доказів, без фіксування судового засідання технічними засобами, що буде відповідати вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. П`ятихатки П`ятихатського району Дніпропетровської області померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть/а.с.6/.

Після її смерті залишилось спадкове майно, до складу якого входить земельна ділянка, площею 13,8336 га, що розташована на території Комісарівської сільської ради Кам`янського району Дніпропетровської області, про що свідчить копія Державного акту на право приватної власності на землю серїі IІ ДП №070942 /а.с.5/.

За життя ОСОБА_2 все належне їй майно заповіла ОСОБА_1 , про що свідчить копія заповіту, посвідченого секретарем виконавчого комітету Зорянської сільської ради П`ятихатського району Дніпропетровської області/а.с.29/.

06 грудня 2021 року постановою приватного нотаріуса П`ятихатського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Шкуренко В.В. позивачу ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом відмовлено, з посиланням на те, що у нього відсутні правовстановлюючі документи на землю та у зв`язку з тим, що неможливо ідентифікувати земельну ділянку, так як у неї відсутній кадастровий номер/а.с.8/.

Згідно зі статтями 1216, 1218Цивільного кодексуУкраїни (далі - ЦК України) спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтями 1217, 1223ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265цього Кодексу (спадкоємці за законом першої-п`ятої черг). Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно зі статтями 1233-1235ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Право на заповіт здійснюється особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина перша статті 1270 ЦК України).

Відповідно до частини першої та другої статті 1220ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно з частинами першою-третьою статті 1268ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно ч. 3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом на спадщину, що залишилась після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , до складу якої входить земельна ділянка площею 13,8336 га, що розташована на території Комісарівської сільської ради Кам`янського району Дніпропетровської області, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом йому відмовлено, чим порушено його законне право на отримання спадщини, що і дає підстави для задоволення позову.

Керуючись ст.ст.12,80,81,263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Вишнівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 13,8336 га, що розташована на території Комісарівської сільської ради Кам`янського району Дніпропетровської області, що належала на праві приватної власності ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю Серії II-ДП № 070942 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частину рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Головуючий суддя Ю.В. Фирса

СудП'ятихатський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118466516
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —190/398/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні