Рішення
від 25.03.2024 по справі 191/2292/23
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/2292/23

Провадження № 2-о/191/51/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2024 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Прижигалінської Т.В.

за участю секретаря - Силкіної О.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Синельникове Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи : Синельниківська міська рада Дніпропетровської області, державний нотаріус Першої Синельниківської державної нотаріальної контори про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, -

В С Т А Н О В И В:

Заявниця звернулася до суду з заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , з яким вона мала шлюбні відносини і проживала разом як з чоловіком без реєстрації шлюбу з квітня 2017 року по день його смерті та вели спільне господарство. Шлюб укласти вони не встигли, хоча планували, у зв`язку з чим ОСОБА_2 14.12.2022 року подав заяву про державну реєстрацію шлюбу командиру військової частини, де він проходив службу, але невдовзі розпочалася війна і шлюб зареєструвати до його загибелі вони не встигли. Після смерті ОСОБА_2 залишилась спадщина у вигляді житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , який він успадкував після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки на момент смерті проживав разом із спадкодавцем, але спадщину на своє ім`я переоформити не встиг. Але коли вона звернулась до нотаріуса за оформленням спадщини нотаріус роз`яснив їй, що оскільки вони не перебували у офіційному шлюбі, видати їй свідоцтво про право на спадщину буде неможливо без встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу у судовому порядку. Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 крім неї немає, за вказаний період ніхто з них в офіційному шлюбі не перебував. Факт їхнього спільного проживання як чоловіка та дружини підтверджується наступними доказами: довідкою голови квартального комітету №19, м. Синельникове від 20.03.2023 року, згідно якої вона проживала по АДРЕСА_1 разом із ОСОБА_2 однією сім`єю та вела спільне господарство з квітня 2017 року по 05 березня 2023 року; відміткою про реєстрацію у паспорті ОСОБА_2 , згідно якої він зареєстрований по АДРЕСА_1 ; заявою ОСОБА_2 від 14.12.2022 року про державну реєстрацію шлюбу із ОСОБА_1 ; свідоцтвом про поховання ОСОБА_2 , виданим на її ім`я.

Просить суд встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт її проживання з квітня 2017 року по 05 березня 2023 року, тобто не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини, однією сім`єю без реєстрації шлюбу із спадкодавцем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні заявниця свої вимоги підтримала та просила їх задовольнити. Пояснила, що вона проживала з померлим ОСОБА_2 як дружина та чоловік, вели разом домашнє господарство, був спільний бюджет. Подали заяву до РАЦС про реєстрацію шлюбу, але чоловік загинув на війні, тому не мали змоги зареєструвати шлюб.

Представник заявниці у судовому засіданні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представники заінтересованих осіб у судове засідання не з`явилися, хоча завчасно та належним чином були повідомлені про час, день та місце розгляду справи, причини своєї неявки суду не повідомили.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні пояснила, що з 1965 року проживає із ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як сусіди. ОСОБА_2 та ОСОБА_1 проживали разом як чоловік та дружина останні 7 років, приблизно з 2017 року. Шлюб вони не реєстрували. Постійно разом вели домашнє господарство. ОСОБА_1 займалася похованням ОСОБА_2 . ОСОБА_2 завжди називав ОСОБА_5 своєю дружиною.

Суд, заслухавши пояснення заявниці, її представника, свідка, дослідивши матеріали справи, надані письмові докази та оцінивши їх в сукупності, встановив наступне.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 .

З копії свідоцтва про поховання вбачається, що ОСОБА_1 14.03.2023 року видано зазначене свідоцтво, як користувачу місця поховання, родинного місця поховання, для здійснення поховання загиблого ОСОБА_2 на кладовищі Північному, розміщеного в м. Синельникове на « ОСОБА_6 ».

З довідки про проживання осіб за однією адресою з померлим, виданої 20.03.2023 року Головою квартального комітету №19 м. Синельникове вбачається, що ОСОБА_1 , 1982 року народження та дійсно проживала з померлим ОСОБА_2 , 1983 року народження, з квітня 2017 року по 05.03.2023 року та вели спільне господарство, за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно акту про фактичне проживання, виданого 19.03.2023 року Головою квартального комітету №19 м. Синельникове ОСОБА_1 фактично проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 .

З копії заяви про реєстрацію шлюбу від 14.12.2022 року вбачається, що солдат в/ч НОМЕР_2 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 просить зареєструвати шлюб з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Після смерті ОСОБА_2 залишилась спадщина у вигляді житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , який він успадкував після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 (копія свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_3 ), оскільки на момент смерті проживав разом із спадкодавцем (довідка від 17.02.2010 року), але спадщину на своє ім`я переоформити не встиг.

З повідомлення Синельниківського відділу держаної реєстрації актів цивільного стану у Синельниківському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) №1107/31.23-31 від 23.11.2023 року вбачається, що актові записи про державну реєстрацію шлюбу на ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відсутні.

З повідомлення завідувача Першої Синельниківської державної нотаріальної контори Монич Н.Д. №01-16/696 від 06.07.2023 року вбачається, що спадкова справа до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 не заводилася.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

За приписами п.5 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

В силу ч.ч.2, 4 ст.3 Сімейного кодексу України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Подружжя вважається сім`єю і тоді, коли дружина та чоловік, у зв`язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім`ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Згідно роз`яснень Верховного Суду України у листі «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 01.01.2012, доказами, які свідчать про факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу можуть бути: свідоцтва про народження дітей, довідки з місця проживання, свідчення свідків, листи ділового та особистого характеру тощо). Також це можуть бути: свідоцтво про смерть одного із "подружжя", свідоцтва про народження дітей, в яких чоловік у добровільному порядку записаний як батько, виписки з господарських домових книг про реєстрацію чи вселення; докази про спільне придбання майна як рухомого, так і нерухомого (чеки, квитанції, свідоцтва про право власності); заяви, анкети, квитанції, заповіти, ділова та особиста переписка, з яких вбачається, що "подружжя" вважали себе чоловіком та дружиною, піклувалися один про одного; довідки житлових організацій, сільських рад про спільне проживання та ведення господарства.

Конституційним Судом України у рішенні від 03.06.1999 за № 5-рп/99 (справа про офіційне тлумачення терміну «член сім`ї») визначено, що до членів сім`ї належать особи, які постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

Згідно вимог ч.4 СК України сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Поняття сім`ї, сформульоване в цій статті, не містить такої обов`язкової ознаки сім`ї, як знаходження саме в зареєстрованому шлюбі. Сім`я розглядається як соціальний інститут і водночас як союз конкретних осіб. Сім`я є первинним та основним осередком суспільства. Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки, що й є ознаками сім`ї.

Згідно із частинами 1, 2 статті 21 СК України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення в них прав та обов`язків подружжя.

Відповідно до частини 1 статті 36 цього Кодексу шлюб є підставою для виникнення прав та обов`язків подружжя.

Отже, проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення у них деяких прав та обов`язків, зокрема, права спільної сумісної власності на майно.

Для встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу потрібно враховувати у сукупності всі ознаки, що притаманні наведеному визначенню.

Так, при встановленні факту наявності у осіб спільного побуту доцільно враховувати ознаки, визначені у понятті домогосподарства.

Домогосподарство є сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об`єднують та витрачають кошти.

Взаємність прав та обов`язків передбачає наявність як у жінки, так і у чоловіка особистих немайнових і майнових прав та обов`язків, які можуть випливати, зокрема, із нормативно - правових актів, договорів, укладених між ними, звичаїв. Для встановлення цього факту важливе значення має з`ясування місця і часу такого проживання.

Підтвердженням цього може бути їх реєстрація за таким місцем проживання, пояснення свідків, представників житлово-експлуатаційної організації. Щодо часу проживання слід зазначити, що за своєю природою проживання однією сім`єю спрямоване на довготривалі відносини.

Відповідно до ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

За встановлених обставин, також приймаючи до уваги показання свідка, та документальні докази, суд вважає доведеним факт проживання ОСОБА_1 однією сім`єю, як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у період з квітня 2017 року по день його смерті.

Встановлення цього факту не суперечить чинному законодавству й тягне для заявника юридичні наслідки, які мають для нього значення.

Приймаючи рішення про встановлення факту постійного проживання ОСОБА_1 з ОСОБА_2 однією сім`єю, як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу, суд не визнає за заявником права власності на спадкове майно та не позбавляє осіб, віднесених до іншої черги спадкування, права звернутися у встановленому законом порядку із заявою про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 3,4, 21, 36 СК України, ст.ст. 6-13, 33-34, 76-81, 83, 84, 89, 223, 258-259, 263-265, 268, 272, 273, 293, 315 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Заявлені вимоги задовольнити повністю.

Встановити факт проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП: НОМЕР_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , однією сім`єю, як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу,з квітня 2017 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 (день смерті ОСОБА_2 ).

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т. В. Прижигалінська

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118466551
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу

Судовий реєстр по справі —191/2292/23

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Прижигалінська Т. В.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Прижигалінська Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні