Рішення
від 08.04.2024 по справі 405/6625/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/6625/23

2/405/1098/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.04.2024 Ленінський районний суд м. Кіровограда в складі

головуючої судді: Шевченко І.М.

з участю секретаря : Мишевець Т.І.

представника відповідача : ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницький в режимі відео конференції цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Головного сервісного центру МВС в особі філії регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Кіровоградській області про визнання права власності на транспортний засіб, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась в суд з позовом, в якому просила визнати за нею право власності на транспортний засіб Nissan X-Trail, № кузова/шасі НОМЕР_1 , 2003 року випуску, придбаний на аукціоні відповідно до біржової угоди Черкаської товарної біржі № 14755 від 07.03.2009 року та зобов`язати регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Кіровоградській області (філія ГСЦ МВС) (РСЦ ГСЦ МВС в Кіровоградській області) зареєструвати цей транспортний засіб.

Позов обґрунтовує тим, що 07.03.2009 року ТОВ «Завод продтоварів Ретро» продало і видало їй вищезазначений автомобіль, що підтверджується біржовою угодою Черкаської товарної біржі № 14755 від 07.03.2009 року. Після повної оплати коштів за придбаний автомобіль, між нею та біржею, відповідно до вимог частини 8 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів», яка була чинна станом на дату купівлі майна, було укладено угоду купівлі-продажу майна на аукціоні. Після укладення зазначеної угоди їй у власність переданий придбаний транспортний засіб, який і залишається в користуванні в даний час.

Зазначає, що у Постанову на даний час внесено зміни і пункт 8, який був чинний на час придбання нею майна з аукціону змінено з «Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі ... договорів та угод, укладених на товарних біржах» на «Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі ... договорів укладених на товарних біржах».

Між нею та біржею укладено було саме Угоду, що на час її укладення не суперечила нормам закону, а не Договір, як зазначено в чинному законодавстві, вона не може перереєструвати автомобіль на своє ім`я. Вказала, що більше 5 років користується спірним автомобілем.

Зазначає, що автомобіль придбала після дорожньо-транспортної пригоди про що видана довідка попередньому власнику транспортного засобу ОСОБА_3 .

Крім цього, відповідно до висновку спеціаліста № 292 експертного автотоварознавчого дослідження по визначенню матеріального збитку даний автомобіль зазнав значних механічних ушкоджень, а вартість відновлювального ремонту складає 206 111 грн. Вказує, що на законних підставах придбала автомобіль і у відповідності до вимог законодавства, чинного на момент придбання транспорту, оплатила його вартість, однак не зареєструвала його у визначені законом строки та порядку. У зв`язку із цим позбавлена на даний момент можливості зареєструвати за собою право власності у встановленому законом порядку, вказане позбавляє її можливості володіти, користуватись та розпоряджались майном як власнику автомобіля.

Посилаючись на вказані обставини, норми чинного законодавства, просила задовольнити позов.

Ухвалою суду від 18.09.2023 року позов прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, відповідачу надано термін для подання відзив на позов.

22.11.2023 року позивач подала уточнену позовну заяву відповідно до якої вимоги, які вона просила задовольнити залишені без змін.

Ухвалою суду від 12.12.2023 року підготовче провадження у справі закрите, справа призначена до розгляду по суті.

15.12.2023 року на адресу суду надійшов відзив відповідача, в якому відповідач просить відмовити в задоволенні позову ОСОБА_2 через звернення в суд до неналежного відповідача.

В судове засідання позивач не з`явилась, про час та місце слухання справи повідомлена, надала суду заяву про розгляд справи без її честі та підтримання позовних вимог.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнала, посилаючись на обставини, викладені у відзиві на позов, просила відмовити в його задоволенні.

Суд, заслухавши пояснення представника відповідача, дослідивши матеріали справи, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до положень статей 55, 124 Конституції України, кожна особа має право в порядку, встановленому ЦПК України, звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно зі статтею15,16 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до частини першоїстатті 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (частина перша статті 13 ЦПК України).

Судом встановлено,що 07.03.2009року міжТОВ «Заводпродтоварів Ретро»та позивачем ОСОБА_2 було укладенобіржову угодукупівлі-продажутранспортного засобу,реєстраційний №14755.Відповідно доданої угодитовариство продалоі видалопозивачу автомобільNissanX-Trail,№ кузова/шасі НОМЕР_1 ,2003року випуску. Автомобіль позивач придбала після дорожньо-транспортної пригоди про що видана довідка попередньому власнику транспортного засобу ОСОБА_3 . Відповідно до висновку спеціаліста № 292 експертного автотоварознавчого дослідження по визначенню матеріального збитку вищезазначений автомобіль зазнав значних механічних ушкоджень, а вартість відновлювального ремонту складає 206 111 грн.

Позивач ОСОБА_2 звернулась 03.08.2023 року із заявою про надання інформації щодо можливості реєстрації транспортного засобу на підставібіржової угодивід 07.03.2009року до РСЦ ГСЦ МВС в Кіровоградській області та 04.08.2023 року отримала відповідь щодо неможливості проведення реєстрації так як бланк угоди не зареєстрований уповноваженим органом МВС.

Відповідно до ч.1 ст. 34 Закону України «Про дорожній рух» державна реєстрація транспортного засобу полягає у здійсненні комплексу заходів, пов`язаних із перевіркою документів, які є підставою для здійснення реєстрації, а також відсутності будь-яких обтяжень, у тому числі за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна, звіркою і, за необхідності, дослідженням ідентифікаційних номерів складових частин та оглядом транспортного засобу, присвоєнням буквено-числової комбінації номерних знаків з їх видачею або без такої, оформленням і видачею реєстраційних документів та або їх формуванням в електронному вигляді.

Крім того,приписами ч.11ст.34Закону Українипро дорожнійрух визначено,що власникитранспортних засобівта особи,які використовуютьїх назаконних підставах,зобов`язанізареєструвати (перереєструвати)належні їмтранспортні засобипротягом десятидіб після придбання, митного оформлення, одержання транспортних засобів або виникнення обставин,що потребують внесення змін до реєстраційних документів. У разі наявності обтяжень реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів здійснюється за наявності згоди обтяжувача (обтяжувачів), справжність підпису (підписів) якого (яких) засвідчено нотаріусом.

Єдина на території України процедура державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів (далі - транспортні засоби), оформлення та видачі реєстраційних документів і номерних знаків, встановлена Порядком державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 року № 1388 (в редакції чинній на момент звернення позивача.

Порядок № 1388 є обов`язковим для всіх юридичних та фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, виробляють чи експлуатують їх. Представники власників транспортних засобів виконують обов`язки та реалізують права таких власників у межах наданих їм повноважень.

Відповідно доположень пункту3Порядку державна реєстрація транспортних засобів проводиться територіальними органами знадання сервісних послугМВС з метою здійснення контролю завідповідністю конструкції та технічного стану транспортних засобів установленим вимогам стандартів,правил і нормативів, дотриманням законодавства, що визначає порядок сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), використанням транспортних засобів в умовах воєнного і надзвичайного стану, а також для ведення їх обліку та запобіганню вчиненню щодо них протиправних дій.

Пунктом 7 Порядку передбачено, що власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники зобов`язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов`язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев`яноста днів.

Згідно з пунктом 8 Порядку державі реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, подані особисто або уповноваженим представником, документів, що посвідчують їх особу, підтверджую повноваження представника (для фізичних осіб нотаріально посвідчена довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення митного оформлення (далі - правомірність придбання) транспортних засобів.

Водночас пунктом 8 Порядку визначенівичерпний перелікдокументів,що підтверджую правомірність придбання транспортних засобів, складових частин, що мають ідентифікаційні номер крім інших, є, зокрема, оформлені в установлено: порядку; договори, укладені на товарних біржах і зареєстрованих в уповноваженому органі МВС бланках;копія рішеннясуду,засвідченаустановленому порядку,із зазначеннямюридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів складових частин.

Серед визначених пунктом переліку документів відсутня біржова угода купівлі-продажу транспортного засобу.

Відповідно доабзаців першого,двадцять восьмогопункту 8Порядку державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, і посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб - нотаріально посвідчена довіреність), Державна реєстрація транспортних засобів проводиться за умови сплати їх власниками передбачених законодавством податків і зборів (обов`язкових платежів), а також внесення в установленому порядку платежів за державну реєстрацію (перереєстрацію), зняття з обліку, відшкодування вартості бланків реєстраційних документів та номерних знаків.

Таким чином, державна реєстраціятранспортного засобуне єпідставою набуттяправа власності,а виданеза результатамипроведення реєстраційнихдій свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу лите підтверджує проведення процедури державної реєстрації та внесення до Єдиного державного реєстру транспортних засобів МВС відомостей пре транспортний засіб і його власника, проте як самостійний документ право власності у особи не породжує.

Аналогічні висновки містяться у постановах ВерховногоСуду від26.04.2023року усправі №569/20334/21,від 21.01.2021року усправі №2161/19385/19, від 16.12.2020 року у справі № 278/3640/18 та від 13.05.2019 року у справі № 757/35505/17-ц.

Суд приходить до висновку, що твердження позивача щодо позбавлення її на даний час можливості зареєструвати за собою право власності у встановленому законом порядку на транспортний засіб не знайшли своє підтвердження в суді, так як отримання свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу як самостійний документ право власності у особи не породжує.

Обираючи спосібзахисту порушеногоправа,позивач,звернулась всуд уданій справіз позовнимивимогами довідповідача провизнання занею прававласності натранспортний засіб,але неврахувала положеннястатті 392ЦК України,оскільки відмоваоргану державноїреєстрації тавидачі свідоцтва,у зв`язкуз ненаданнямнеобхідних документівдля оформленнятакої реєстрації,не єоспорюванням прававласності намайно.Зокрема ГСПМВС тайого структурніпідрозділи неперебувають з позивачем управовідносинах щодоздійснення ними прав володіння, користування та розпорядження майном, щодо якого заявлено позовні вимоги про визнання права власності, не оспорює та не претендує на таке право.

Крім того,позовна вимогапро зобов`язанняГСЦ МВСзареєструвати транспортнийзасібNissan X-Trail, № кузова/шасі НОМЕР_1 , 2003 року випуску є передчасною, оскільки реєстрація даного автомобіля може бути здійснена лише у встановленому законом порядку.

Позивач не позбавлена права звернутись до суду в рамках окремого провадження в порядку, визначеному статтею 293 ЦПК України та встановити факт, що має юридичне значення.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про відмову в задоволенні позову ОСОБА_2 .

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України суд відносить судові витрати по даній справі за рахунок позивача.

Керуючись ст. ст. 7, 12, 17, 18, 76, 141, 259, 263-265 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні позову ОСОБА_2 до Головного сервісного центру МВС в особі філії регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Кіровоградській області про визнання права власності на транспортний засіб відмовити.

Судові витрати по справі віднести за рахунок позивача.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення в повному обсязі виготовлене 19.04.2024 року.

Позивач: ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_2 , прож. АДРЕСА_1 .

Відповідач: Головний сервісний центр МВС в особі філії регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Кіровоградській області, м. Кропивницький, вул. Юрія буту сова, 22, код ЄДРПОУ 43611823.

Суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда Ірина Миколаївна Шевченко

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118466829
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —405/6625/23

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні