Рішення
від 17.04.2024 по справі 723/2436/23
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 723/2436/23

Провадження № 2-о/723/12/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2024 року м. Сторожинець

Сторожинецький районний суд

Чернівецької області в складі:

головуючого судді Бужори В.Т.

присяжних Адамович Е.І.,

Піцул Н.Д.,

при секретарі Чікал І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Сторожинець цивільну справу за клопотанням виконавчого комітету Чудейської сільської ради, зацікавлені особи: опікун ОСОБА_1 , Черешський психоневрологічний будинок-інтернат про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним, -

В С Т А Н О В И В:

Представник виконавчого комітету Чудейської сільської ради до Сторожинецького районного суду Чернівецької області із заявою про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним, зацікавлені особи: Черешський психоневрологічний будинок-інтернат, ОСОБА_1 , в якій посилається на те, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає в Черешському психоневрологічному будинку-інтернаті з 09.06.2006 року і по даний час.

Із заключення ЛКК, відомо, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 має діагноз: шизофренія, параноїдна форма, прогредієнтний перебіг з вираженим емоційно-вольовим дефектом. Рішенням суду від 11.11.2005 року ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатним. Рішенням суду від 09.10.2014 року ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 було призначено опікуна. Рішенням Сторожинецького районного суду від 10.03.2020 року ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 було продовжено строк дії рішення.

В зв`язку з вищевикладеним заявник просить продовжити термін дії рішення про визнання недієздатним ОСОБА_2 .

Представник виконавчого комітету Чудейської сільської ради в судове засідання не з`явився, направили заяву про розгляд справи без їх участі. Заяву підтримали.

Представник особи, щодо якої вирішується питання про продовження строку дії рішення про визнання його недієздатним адвокат Мельник В.І., не заперечував щодо задоволення клопотання.

Зацікавлена особа: Черешський психоневрологічний будинок-інтернат, в судове засідання свого представника не направили, просили розглянутим справу у відсутності їх представника, проти заяви не заперечували.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що згідно заключення ЛКК, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 має діагноз: шизофренія, параноїдна форма, прогредієнтний перебіг з вираженим емоційно-вольовим дефектом. В зв`язку з цим був направлений на

постійне місце проживання в Черешський психоневрологічний будинок - інтернат, і в даний час знаходиться на повному державному забезпеченні.

Рішенням Дніпровського районного суду м.Києва від 11.11.2005 року, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатним. Рішенням Подільського районного суду від 09.10.2014 року, справам № 723/9124/14-ц, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 було призначено опікуна. Рішенням Сторожинецького районного суду від 10.03.2020 року ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 було продовжено строк дії рішення - строком на два роки.

Недієздатною, згідно ч.1ст.39 ЦК Україниє фізична особа, яка внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

У відповідності до положеньст. 300 ЦПК України, Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи

По розглядуваній цивільній справі призначалась судово-психіатрична експертиза, а також зупинялось провадження.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №236 від 03.04.2024 року ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на шизофренію, параноїдна форма, прогредієнтний перебіг з вираженим емоційно-вольовим дефектом Психічне захворювання, на яке хворіє ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , відноситься до категорії хронічних психічних розладів. За своїм психічним станом, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 на даний час не може усвідомлювати значення свої дій та керувати ними.

Таким чином оскільки ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, його цивільна дієздатність не підлягає поновленню, а дія строку рішення суду яким його визнано недієздатнимпідлягає продовженню.

Керуючись ст.ст. 295-300 ЦПК України, та на підставі ст.ст.39,42 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Клопотання виконавчого комітету Чудейської сільської ради, зацікавлені особи: опікун ОСОБА_1 , Черешський психоневрологічний будинок-інтернат про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним - задовольнити.

Продовження строк дії рішення Дніпровського районного суду м.Києв про визнання недієздатним ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , терміном на два роки.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Чернівецького апеляційного суду через Сторожинецький районний суд Чернівецької області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя: Василь БУЖОРА

Присяжні : Елеонора Адамович

Надія Піцул

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118467396
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —723/2436/23

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Пташник А. М.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Пташник А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні