Ухвала
від 18.04.2024 по справі 398/2606/23
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/2606/23

провадження №: 2-о/398/6/24

УХВАЛА

Іменем України

"18" квітня 2024 р. м. Олександрія

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді Дубровської Н.М.

секретаря судового засідання Баранник Н.В.,

заінтересованої особи ОСОБА_1

представника заінтересованої особи Турбаєвського Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Олександрії цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , в інтересах якої діє представник ОСОБА_3 про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та дружини без реєстрації шлюбу, заінтересовані особи: Новопразька селищна рада, Міністерство оборони України, ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , як законний представник ОСОБА_5 , -

В с т а н о в и в:

24 травня 2023 року адвокат Ісмайлова А.В. звернулася до суду в інтересах ОСОБА_2 із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та дружини без реєстрації шлюбу з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , у період з січня 2018 року по 23 квітня 2023 року.

Ухвалою від 23 травня 2023 року відкрито провадження по цивільній справі в порядку окремого провадження.

Заявою від 27 червня 2023 року представником заявниці уточнено коло учасників процесу, заінтересованими особами визначені ОСОБА_4 мати померлого ОСОБА_6 , ОСОБА_1 , як законний представник ОСОБА_5 та Міністерство оборони України.

Заява мотивована тим, що починаючи з січня 2018 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживали однією сім`єю, як чоловік та дружина без реєстрації шлюбу у будинку АДРЕСА_1 . Вказує, що заявниця та її цивільний чоловік були пов`язані побутом, вели спільне господарство, робили ремонт, вирішували господарські справи. ОСОБА_6 загинув під час бойових дій неподалік с. Богданівка Донецької області. Наразі заявниці, як дружина ОСОБА_6 не має можливості отримати одноразову грошову допомогу у зв`язку з загибеллю чоловіка, набути статус члена сім`ї загиблого, оскільки їх шлюб не зареєстрований у встановленому законом порядку.

Від представника заявника - ОСОБА_3 надійшла заява про розгляд справи без її участі та участі ОСОБА_2 , задоволення заяви про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та дружини без реєстрації шлюбу.

Представник Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області у судове засідання не прибув, матеріали справи містять заяву про розгляд справи без участі представника.

Належним чином повідомлений представник Міністерство оборони України у судове засідання не з`явився, причини неявки суду не відомі.

Заінтересована особа ОСОБА_4 у судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не відомі.

Представник третьої особи ОСОБА_1 адвокат Турбаєвський Ю.В. у судовому засіданні наполягав на залишенні заяви без розгляду з огляду наявний спір про право.

ОСОБА_1 , як законний представник ОСОБА_5 у судовому засіданні підтримала думку представника про залишення заяви без розгляду.

Заслухавши представника заінтересованої особи ОСОБА_8 та ОСОБА_1 , приймаючи до уваги заяви учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно достатті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від4 листопада 1950 року (далі - Конвенція) кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи впродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, установленим законом.

Відповідно до ч.1ст.293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом (ч. 3 ст. 294ЦПК України).

Окреме провадження - це самостійний вид цивільного судочинства, в якому відсутній спір про право.

Характерною ознакою категорії справ окремого провадження є відсутність у них спору про право і метою яких є встановлення юридичного факту або стану. При цьому в порядку окремого провадження може вирішуватися спір про факт, але не спір про право цивільне.

Встановлення факту, що має юридичне значення в окремому провадженні можливе при умові, що факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають безпосередньо залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичної особи без повторного звернення до суду на підставі цього рішення та встановлення такого факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до ч.2ст. 315 ЦПК Україниу судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пленум Верховного Суду України у п.1Постанови «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31 березня 1995 року № 5, роз`яснив, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п. 3 цієї Постанови, у тому разі, коли буде виявлено, що встановлення підвідомчого судові факту пов`язане з вирішенням спору про право, суд відмовляє в прийнятті заяви до розгляду в окремому провадженні, а якщо це буде виявлено під час розгляду справи, залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Таким чином, визначальною обставиною під час розгляду заяви про встановлення певних фактів у порядку окремого провадження є те, що встановлення такого факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право цивільне.

Під спором про право необхідно розуміти певний стан суб`єктивного права; спір є суть суперечності, конфлікт, протиборство сторін, спір поділяється на матеріальний і процесуальний. Таким чином, виключається під час розгляду справ у порядку окремого провадження існування спору про право, який пов`язаний з порушенням, оспорюванням або невизнанням, а також не доведенням наявності суб`єктивного права за умов, що є певні особи, які перешкоджають у реалізації такого права.

Як вбачається з заяви ОСОБА_2 , встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та дружини без реєстрації шлюбу з ОСОБА_6 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 у період з січня 2018 року по 23 квітня 2023 року, заявнику потрібно для оформлення одноразової грошової допомоги у зв`язку з загибеллю чоловіка, набути статус члена сім`ї загиблого. Проте під час розгляду справи по суті судом встановлений спір про право.

Таким чином, під час розгляду справи виявлений спір про право .

Згідно з ч.6ст.294 ЦПК України, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Керуючись ст. ст.10,13,260,261,293,294, 354, ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Заяву ОСОБА_2 , в інтересах якої діє представник ОСОБА_3 про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та дружини без реєстрації шлюбу заінтересовані особи: Новопразька селищна рада, Міністерство оборони України, ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , як законний представник ОСОБА_5 - залишити без розгляду.

Роз`яснити ОСОБА_2 право подати позов на загальних підставах.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи,якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Дубровська Н.М.

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118473798
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —398/2606/23

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні