Ухвала
від 03.04.2024 по справі 635/2829/20
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/2829/20

Провадження № 2/635/2026/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2024 року смт Покотилівка

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Назаренко О.В.,

за участі секретаря Панас О.С.,

розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Харківському району та місту Люботину Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), третя особа Служба у справах дітей Харківської районної державної адміністрації Харківської області про встановлення батьківства, про внесення змін до актового запису про народження дитини,-

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Харківському району та місту Люботину Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) третя особа Служба у справах дітей Харківської районної державної адміністрації Харківської області та просить визнати його батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народженої відповідачем ОСОБА_2 ; зобов`язати Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Харківському району та місту Люботину Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) внести зміни до актового запису про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за № 9 від 31 березня 2017 року та вказати прізвище дитини: « ОСОБА_4 »; в графі батько:- « ОСОБА_1 ».

27 березня 2024 року від представника Служби у справах дітей Харківської районної державної (військової) адміністрації Гузенко В.В. надійшла заява про залучення до участі у справі № 635/2829/20 у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, Службу у справах дітей та сім`ї Височанської селищної ради Харківського району Харківської області (вул. Бульварна, буд. 12, сел. Високий, Харківський район, Харківська область).

02 квітня від представника позивача адвоката Селезень С.В. надійшла заяву про витребування доказів з відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Харківському району та м. Люботину Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) актовий запис про народження № 9 від 31 травня 2027 року, складений виконавчим комітетом Височанською селищною радою Харківського району Харківської області на ОСОБА_3 . В обґрунтування клопотання зазначила, що самостійно отримати даний доказ не має можливості, тому звернулись до суду з даним клопотання.

Учасники судового розгляду в підготовче засідання не з`явились, повідомлялись у встановленому законом порядку.

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Селезень С.В. в підготовче судове засідання не з`явилась, в заяві про витребування доказів зазначила, що клопотання про витребування доказів підтримує та прохає суд розглянути клопотання у підготовчому судовому засіданні призначене на 03 квітня 2024 року на 12 годину 00 хвилин у її відсутність та у відсутність позивача.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явилась, про день, час та місце слухання повідомлена належним чином, причину неявки суду не повідомила.

Представник відповідача Харківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Харківському району та місту Люботину Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Локойда Я., в підготовче судове засідання не з`явилась, надіслала заяву про розгляд справи без участі представника.

Представник третьої особи Служби у справах дітей Харківської районної державної адміністрації Харківської області Гузенко В.В. в підготовче судове засідання не з`явилась, в поданій заяві про залучення третьої особи просила звільнити від участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог, Харківську районну державну(військову) адміністрацію Харківської області.

У зв`язку з неявкою в підготовче судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відповідності до положень частини 2 статті 247 ЦПК України, судом не здійснювалося.

Відповідно до ч. 1ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ч. 4ст. 53 ЦПК України, у заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Відповідно до ч. 5ст. 53 ЦПК України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Керуючись принципом всебічного та повного дослідження обставин справи, а також, засадами змагальності та диспозитивності, суд вважає за необхідне залучити до участі в справі в якостітретьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, Службу у справах дітей та сім`ї Височанської селищної ради Харківського району Харківської області.

Крім цього, частиною 1статті 84 ЦПК Українипередбачено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Як вбачається із матеріалів справи, представник позивача не може сама отримати вказаних документів.

У відповідності до вимог п. 4 ч. 5ст.12ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Частинами 3, 5статті 84 ЦПК Українипередбачено, що у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

За таких обставин, зважаючи, що представник позивача не може надати належних доказів на підтвердження викладених обставин, які необхідні для обґрунтування та підтвердження позовних вимог, з підстав неможливості отримати актовий запис про народження № 9 від 31 травня 2027 року, складений виконавчим комітетом Височанською селищною радою Харківського району Харківської області на ОСОБА_3 , який знаходиться у відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Харківському району та м. Люботину Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), суд приходить до переконання, що клопотання представника позивача про витребування доказів підлягає до задоволення.

Встановити строк виконання та роз`яснити положення частин 6 - 10статті 84 ЦПК України.

На підставі наведеного та керуючись ст.12,53,84,260,261 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

по цивільній справі № 635/2829/20 (провадження 2/635/2026/2024) за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Харківському району та місту Люботину Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) третя особа Служба у справах дітей Харківської районної державної адміністрації Харківської області про встановлення батьківства, про внесення змін до актового запису про народження дитини, залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Службу у справах дітей та сім`ї Височанської селищної ради Харківського району Харківської області.

Направити Службі у справах дітей та сім`ї Височанської селищної ради Харківського району Харківської області копію ухвали та копію позову.

Вручити третій особі копію позовної заяви з додатками та надати строк до 03 червня 2024 року для надання пояснень третьої особи щодо позову відповідно до ст. 181 ЦПК України.

Роз`яснити третій особі, що згідно ч. 6ст. 53 ЦПК України, вона має права та обов`язки, визначені устатті 43 цього Кодексу.

Витребувати з відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Харківському району та м. Люботину Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) актовий запис про народження № 9 від 31 травня 2027 року, складений виконавчим комітетом Височанською селищною радою Харківського району Харківської області на ОСОБА_3 .

Розгляд підготовчого судового засідання відкласти на 03 червня 2024 року о 10 годині 00 хвилин, яке буде проводитися в приміщенні Харківського районного суду Харківської області.

Встановити строк виконання даної ухвали протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали.

Роз`яснити положення частин 6 - 10статті 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя - О.В.Назаренко

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118474876
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —635/2829/20

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 04.02.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні