Рішення
від 19.04.2024 по справі 398/5060/23
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/5060/23

провадження №: 2-о/398/18/24

РІШЕННЯ

Іменем України

"19" квітня 2024 р. м. Олександрія

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Стручкової Л.І.,

присяжних: Гук А.М., Суржик В.В.,

за участі секретаря судового засідання Дудченко О.Ю.,

представника заявника ОСОБА_1 адвоката Чередніченко Л.П.,

представника заінтересованої особи ОСОБА_2 адвоката Ісмайлової А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Олександрії цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник адвокат Чередніченко Л.П., звернулася до суду із заявою про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересовані особи: орган опіки та піклування Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, ОСОБА_2 , в інтересах якої діє представник адвокат Ісмайлова А.В. Свої вимоги обґрунтовує тим, що її рідна донька ОСОБА_2 є особою з інвалідністю з дитинства. Їй встановлена І А група інвалідності, безтерміново, у зв`язку з чим вона потребує постійної сторонньої допомоги. Донька перебуває на обліку в Олександрійський психіатричній лікарні. За своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій і розумно керувати ними, потребує постійного стороннього догляду та встановлення опіки. Заявник бажає доглядати за донькою, бути її опікуном, і має на це можливість.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_1 адвокат Чередніченко Л.П. вимоги, які викладені в заяві підтримала із наведених у ній підстав.

Заінтересована особа орган опіки та піклування Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області надала заяву про розгляд справи у відсутність їх представника, проти задоволення заяви не заперечують (а.с.79, 92).

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 адвокатІсмайлова А.В.в судовомузасіданні заяву підтримала. В сьогоднішнє судове засідання надала заяву про його проведення у її відсутність.

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані учасниками судового процесу докази в їх сукупності, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є донькою ОСОБА_1 , що підтверджується світлокопією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (а.с.96).

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю І А групи з дитинства, безтерміново, потребує постійного стороннього догляду та нагляду, що підтверджується довідкою МСЕК серії 12 ААА №622362 (а.с.6).

Виконавчий комітет Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, як орган опіки і піклування надав Висновок про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном над повнолітньою недієздатною особою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , особою з інвалідністю 1-ї А групи, та рекомендовано ОСОБА_1 звернутися з відповідною заявою до Олександрійського міськрайонного суду (а.с.98-99).

Рішенням виконавчого комітету Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області від 11.04.2024 року №45 Висновок опікунської ради затверджено та прийнято рішення про направлення відповідного Подання №570 від 12.04.2024 року до Олександрійського міськрайонного суду щодо можливості призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 (а.с.97, 100).

З висновку судово-психіатричної експертизи №30 від 26.01.2024 року вбачається, що ОСОБА_2 в даний час страждає стійким хронічним психічним захворюванням у формі глибокої розумової відсталості (згідно МКХ-10, F-73.0). За своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій і розумно керувати ними. Потребує накладення опіки. Не існує фактичної можливості явки ОСОБА_2 в судове засідання та дачі нею особистих пояснень по суті справи (а.с.59-60).

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно зі ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно ч. 2, 3 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Для призначення особи опікуном висновок органу опіки та піклування є обов`язковим.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 має стійке хронічне психічне захворювання, в наслідок якого не може розуміти значення своїх дій і розумно ними керувати, тому її необхідно визнати недієздатною. Оскільки ОСОБА_1 погоджується бути опікуном ОСОБА_2 , розуміє значення наслідків, враховуючи висновок органу опіки, її доцільно призначити опікуном.

Таким чином, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 263 - 265, 268, 293-294, 295-300, 315, 319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною.

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та призначити її опікуном - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Встановити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатною два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повний текст рішення складено 19.04.2024 року.

Суддя Л.І. Стручкова

Присяжні: А.М. Гук

В.В. Суржик

Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118478912
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —398/5060/23

Рішення від 19.04.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні