Ухвала
від 19.04.2024 по справі 913/44/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

19 квітня 2024 року м. Харків Справа № 913/44/24

Провадження №17/913/44/24

Господарський суд Луганської області у складі судді Фонової О.С., розглянувши матеріали клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА» - адвоката Власенка Вадима Івановича від 17.04.2024 №б/н про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі №913/44/24

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА», м. Київ,

до Товариства з обмеженою відповідальністю «НАТА-ТРАНС», м. Сєвєродонецьк Луганської області,

про стягнення 682606,00 грн,

без виклику представників сторін,

Встановив:

16.02.2024 через підсистему Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС) «Електронний суд» Товариство з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА» (далі -ТОВ «НОВА ПОШТА», позивач у справі) звернулася з позовом від 15.02.2024 №б/н до Товариства з обмеженою відповідальністю «НАТА-ТРАНС» (далі -ТОВ «НАТА-ТРАНС», відповідач у справі) про стягнення заборгованості за договором про надання послуг з організації перевезення відправлень (заява про приєднання до договору від 13.07.2018 № 225878) в сумі 682606,00грн.

Протокольною ухвалою від 10.04.2024 суд підготовче засідання у справі №913/44/24 відклав на 22.04.2024 о 13 год 20 хв.

17.04.2024 на адресу електронної пошти суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА» - адвоката Власенка Вадима Івановича надійшло клопотання від 17.04.2024 №б/н про участь у судовому засіданні 22.04.2024 о 13 год 20 хв у справі №913/44/24 в режимі відеоконференції за допомогою сервісу EASYCON, підписане кваліфікованим електронним підписом. Власенко Вадим Іванович (електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1 , номер телефону: НОМЕР_1 ) зареєстрований в системі vkz.court.gov.ua.

В матеріалах справи є наявні копія свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю Серія ХВ № 002207 від 21.03.2018 на ім`я Власенка Вадима Івановича та копія довіреності від 13.12.2023 №13.12/23-011, згідно з якою ТОВ «НОВА ПОШТА» уповноважує юриста Власенка Вадима Івановича представляти його інтереси.

Розглянувши клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА» - адвоката Власенка Вадима Івановича про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, суд зазначає таке.

Відповідно до частини 7 статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Згідно з ч. 2 ст. 197 ГПК України учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 197 ГПК України учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Суд звертає увагу, що ч. 6 ст. 6 ГПК України передбачено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (далі - ЄСІТС) або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Згідно з абз.2 та 3 п.10 Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України 20.08.2019 №814 (у редакції наказу Державної судової адміністрації України від 17.10.2023 №485), документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо), пов`язані з розглядом справ у суді, можуть подаватися до суду в електронній формі виключно з використанням підсистеми «Електронний суд», якщо інше не визначено процесуальним законодавством чи Положенням про порядок функціонування окремих підсистем ЄСІТС. Особам, які зареєстрували Електронний кабінет в ЄСІТС, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до Електронного кабінету таких осіб.

Як визначено у абз. 1 п. 111 Положення про порядок функціонування окремих підсистем ЄСІТС, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя 17.03.2021 № 1845/0/15-2 (зі змінами) до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС особи, крім осіб, які зобов`язані зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС або мають зареєстровані Електронні кабінети в ЄСІТС, можуть подавати до суду документи в електронній формі з використанням адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом. До початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС суд надсилає особам, окрім осіб, які зобов`язані зареєструвати свої Електронні кабінети в ЄСІТС або мають зареєстровані Електронні кабінети в ЄСІТС, документи у справах на адресу електронної пошти, з якої до суду надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом.

Відповідно до ч. 3 ст. 169 ГПК України, заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Із даних системи «Діловодства спеціалізованого суду» вбачається, що представник Товариства з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА» - адвокат Власенко Вадим Іванович зареєстрований в ЄСІТС та у нього є Електронний кабінет.

Разом з тим, представник Товариства з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА» - адвокат Власенко Вадим Іванович клопотання від 17.04.2024 №б/н про участь у судовому засіданні 22.04.2024 у справі №913/44/24 в режимі відеоконференції надіслав на адресу електронної пошти суду, а не з використанням підсистеми ЄСІТС «Електронний суд».

Відповідно до ч. 2 ст. 170 ГПК України письмова заява, клопотання чи заперечення підписується заявником або його представником.

Суд звертає увагу, що особа, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», якщо інше не передбачено ГПК України.

Отже електронний підпис на адресованих суду процесуальних документах в електронній формі має накладатись саме у межах фунціоналу ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами.

З огляду на викладене вище, суд дійшов висновку, що клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА» - адвоката Власенка Вадима Івановича від 17.04.2024 №б/н про проведення судового засідання в режимі відеоконференції не містить підпису у розумінні зазначених вище положень законодавства, що є порушенням ч. 2 ст. 170 ГПК України.

Суд також звертає увагу, що забезпечення права учасників судового процесу брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення відбувається відповідно до ст. 197 ГПК України та Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 №1845/0/15-21 (далі - Положення).

Так, згідно з пунктом 3 Положення, ЄСІТС - сукупність інформаційних та телекомунікаційних підсистем (модулів), які забезпечують автоматизацію визначених законодавством та цим Положенням процесів діяльності судів, органів та установ в системі правосуддя, включаючи документообіг, автоматизований розподіл справ, обмін документами між судом та учасниками судового процесу, фіксування судового процесу та участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції, складання оперативної та аналітичної звітності, надання інформаційної допомоги суддям, а також автоматизацію процесів, які забезпечують фінансові, майнові, організаційні, кадрові, інформаційно-телекомунікаційні та інші потреби користувачів ЄСІТС.

Відповідно до підпункту 5.1 пункту 5 Положення відеоконференція - телекомунікаційна технологія інтерактивної взаємодії двох або більше віддалених учасників судового провадження з можливістю обміну аудіо- та відеоінформацією в реальному часі.

Згідно з підпунктом 6.19 пункту 6 Положення ЄСІТС забезпечує можливість учасникам справи брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», процесуального законодавства України.

Відповідно до абз. 2 ч. 5 ст. 6 ГПК України електронний кабінет - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) ЄСІТС, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів ЄСІТС або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Згідно з абз. 2 ст. 8 ГПК України особа, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням кваліфікованого електронного підпису або із застосуванням засобів електронної ідентифікації, що мають високий рівень довіри, відповідно до вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Пунктом 45 Положення встановлено, що підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; у приміщенні іншого суду - за допомогою технічних засобів суду; в установі попереднього ув`язнення, установі виконання покарань або медичному закладі - за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.

Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

Як вказано у пункті 46 Положення, за наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку (пункт 49 Положення).

Згідно з п. 50 Положення суд ухвалює рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час).

Разом з тим, представником Товариства з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА» - адвокатом Власенком В.І. подано клопотання від 17.04.2024 №б/н про участь у судовому засіданні 22.04.2024 о 13 год 20 хв у справі №913/44/24 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи «EasyCon», яка вже не використовується судами для проведення судових засідань в режимі відеоконференції. З огляду на що, технічна можливість такого проведення в суді відсутня.

Отже, зазначене не було враховано Власенко В.І. при поданні клопотання.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА» - адвоката Власенка Вадима Івановича від 17.04.2024 №б/н про участь у судовому засіданні 22.04.2024 о 13 год 20 хв в режимі відеоконференції за допомогою сервісу EASYCON поза межами приміщення суду слід повернути без розгляду.

З огляду на те, що клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА» - адвоката Власенка Вадима Івановича від 17.04.2024 №б/н про проведення судового засідання в режимі відеоконференції надійшло до суду шляхом направлення його у pdf форматі на адресу електронної пошти суду, вказане клопотання у паперовій формі судом не повертається, а долучається до матеріалів справи.

Керуючись ч. 6 ст. 6, ч. 3 ст. 169, п. 1 ч.4 ст. 170, ст. 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в:

1. Повернути представнику Товариства з обмеженою відповідальністю «НОВА ПОШТА» - адвокату Власенку Вадиму Івановичу без розгляду клопотання від 17.04.2024 №б/н про проведення судового засідання 22.04.2024 о 13 год 20 хв в режимі відеоконференції за допомогою сервісу EASYCON поза межами приміщення суду.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання 19.04.2024 у відповідності до ст.235 ГПК України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції у строки, передбачені ст.256 ГПК України та порядку, визначеному ст.257 ГПК України.

Суддя Олена ФОНОВА

вих. №

19.04.2024

Надруковано 1 примірник:

1- до справи;

2- ТОВ «НОВА ПОШТА» (Столичне шосе, будинок 103, корпус 1, поверх 9, м. Київ, 03026) - до електронного кабінету «Електронний суд»

3- представнику позивача - адвокату Власенку В.І. - до електронного кабінету «Електронний суд»

Внесено до ЄДРСР

19.04.2024


Світлана АВІЛОВА

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118482146
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —913/44/24

Рішення від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні