Ухвала
від 19.04.2024 по справі 158/1173/24
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/1173/24

Провадження № 1-кс/0158/514/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2024 року м. Ківерці

Слідчий суддя Ківерцівського районного суду Волинської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Ківерцівського відділу Луцької окружної прокуратури ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , -

В С Т А Н О В И В

Прокурор у кримінальному провадженні прокурором Ківерцівського відділу Луцької окружної прокуратури ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання мотивує тим, що у провадженні ІНФОРМАЦІЯ_2 перебуває кримінальне провадження № 12023030590000645 від 03.11.2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України

Досудовим слідством встановлено, що працівники автошколи ІНФОРМАЦІЯ_3 , що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , автошколи ІНФОРМАЦІЯ_4 , що розташований за адресою: АДРЕСА_2 та ІНФОРМАЦІЯ_5 , що за адресою АДРЕСА_3 за попередньою змовою з іншими особами в період військового стану, починаючи з 24.02.2022 року по теперішній час вносилися недостовірні відомості в офіційні документи, а саме документи про проходження навчання учнями, які фактично не навчались та у вказаний момент перебували за межами території України, які в подальшому безпосередньо давали змогу складати екзамени та отримувати посвідчення водія.

Відповідно до п. 15 Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року № 487 заклад зобов`язаний зареєструвати до початку занять з теоретичної або практичної підготовки списки груп або особу, яка проходить в індивідуальному порядку підготовку або перепідготовку чи підвищення кваліфікації, в територіальному сервісному центрі МВС за місцезнаходженням закладу (його філії чи іншого відокремленого підрозділу). Реєстрація проводиться шляхом внесення закладом в електронній формі відповідних відомостей про осіб, які проходитимуть підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації водіїв, а також про теоретичну або практичну підготовку, до Єдиного державного реєстру МВС.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування кримінального провадження, зокрема, для отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, у даному провадженні виникла в отриманні списків груп або осіб, які проходили в індивідуальному порядку підготовку або перепідготовку чи підвищення кваліфікації протягом 2022-2024 років в ІНФОРМАЦІЯ_6 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), списки осіб, яким видано свідоцтва про закінчення теоретичної підготовки та свідоцтва про закінчення практичної підготовки у закладі.

Отримавши запит, в порядку ст. 93 КПК України, ІНФОРМАЦІЯ_7 відмовив у наданні даної інформації без ухвали слідчого судді.

Враховуючи те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вищевказані відомості мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до вищевказаних документів.

В судове засідання прокурор Ківерцівського відділу Луцької окружної прокуратури ОСОБА_4 не з`явився. До суду подав клопотання про розгляд справи у його відсутності.

Згідно до вимог ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої воно знаходяться.

Таким чином, розгляд клопотання проводиться без виклику особи, у володінні якої знаходяться вищезазначені речі та документи, а саме представника ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вказаних в клопотанні речей та документів.

На підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не проводиться.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши додані докази, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Так, згідно ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх.

Частиною 5 ст. 163 КПК України, передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, як вбачається з ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає за необхідне надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , однак виключно до належним чином завірених копій, оскільки прокурором необгрунтовано необхідність отримання оригіналів вищевказаних документів

На підставі викладеного, керуючись ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя -

П О С Т А Н О В И В

Клопотання задоволити частково.

Надати прокурору Ківерцівського відділу Луцької окружної прокуратури ОСОБА_5 тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, а саме:

- списків груп або осіб, які проходили в індивідуальному порядку підготовку або перепідготовку чи підвищення кваліфікації протягом 2022-2024 років (з зазначенням повних анкетних даних, реєстраційного номеру облікової картки платника податків, паспортних даних, виду та періоду підготовки та категорій);

- списків осіб, яким видано свідоцтва про закінчення теоретичної підготовки та свідоцтва про закінчення практичної підготовки у закладі протягом 2022-2024 років (з зазначенням повних анкетних даних, реєстраційного номеру облікової картки платника податків, паспортних даних, виду та періоду підготовки та категорій).

В решті задоволення клопотання відмовити.

Строк дії ухвали рахувати з дня її постановлення - до 19 травня 2024 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, згідно до вимог ст.166 КПК України, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКіверцівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118482784
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —158/1173/24

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Сіліч Ю. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні