Ухвала
від 18.04.2024 по справі 694/987/24
ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 694/987/24

провадження № 1-кс/694/351/24

УХВАЛА

про арешт майна

18.04.2024 року м. Звенигородка

Слідчий суддя Звенигородського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Звенигородка клопотання слідчого СВ Звенигородського РВП ГУНП в Черкаській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Звенигородської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12023250360000511 від 08.04.2024, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2ст. 272 КК України,-

в с т а н о в и в:

09.04.2024 слідчим ОСОБА_3 засобами поштового зв`язку направлено до слідчого судді клопотання про арешт майна, в якому просить накласти арешт на тимчасово вилучене майно, а саме на колісний трактор марки «CLAASAXION 940» зеленого кольору із заводським номером НОМЕР_1 та державним реєстраційним номером НОМЕР_2 , який після проведення всіх необхідних процесуальних дій передати у власність селянському (фермерському) господарству «Обрій» (код ЄДРПОУ 30190886), яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання посилається на те, що слідчим відділом Звенигородського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023250360000511, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що 08.04.2024 о 11:00 годині надійшло повідомлення із служби «102» про те, що на земельній ділянці розташованій між населеними пунктами Новомайданецьке, Павлівка Звенигородського району Черкаської області та Кам`янече Голованівського району Кропивницької області, під час виконання земельних робіт спецтехнікою, а саме колесним трактором марки «CLAAS AXION 940», д.н.з. НОМЕР_2 , який належить СФГ «Обрій», відбулося порушення правил безпеки працівниками вказаного господарства, що призвело до настання тяжких наслідків, внаслідок чого на гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 було здійснено наїзд заднім лівим колесом вказаного транспортного засобу, за кермом якого знаходився гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_3 , внаслідок чого ОСОБА_5 отримав тілесні ушкодження у вигляді перелому кісток тазу та розриву внутрішніх органів.

Вказане повідомлення зареєстроване в ІТС ІПНП під № 5644 від 08.04.2024 та в подальшому відомості стосовно вказаної події внесено на підставі ст. 214 КПК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12024250360000511, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України - порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому іншому підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримуватись якщо воно спричинило загибель людини або інші тяжкі наслідки.

08.04.2024в ході проведення огляду місця події на земельній ділянці (полі), яка розташованаміж населеними пунктами АДРЕСА_4 було виявлено та вилучено колісний трактор марки «CLAASAXION 940» зеленого кольору із заводським номером НОМЕР_1 та державним реєстраційним номером НОМЕР_2 , яким було здійснено наїзд на гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію серії НОМЕР_3 , колісний трактор марки «CLAAS AXION 940» зеленого кольору із заводським номером НОМЕР_1 та державним реєстраційним номером НОМЕР_2 належить селянському (фермерському) господарству «Обрій», яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1

Враховуючи те, що вищевказанийоб`єкт - колісний трактор марки «CLAASAXION 940» реєстраційний номер НОМЕР_2 міг зберегтина собі сліди кримінального правопорушення або містить інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час

кримінального провадження, а також те, що необхідно вирішити питання про призначення необхідних експертиз із залученням вищевказаного об`єкта, та провести інші необхідні дії з метою проведення повного, об`єктивного та всебічного розслідування вказаного кримінального провадження, з метою забезпечення збереження вказаного речового доказу, виникає необхідність у накладенні арешту на вказане майно.

Слідчий СВ Звенигородського РВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Представник СГ «Обрій» ОСОБА_7 в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі.

За наведених обставин, слідчий суддя вирішив за можливе розглядати дане клопотання без участі сторін.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 107 КПК України, рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов`язковим. Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, за виключенням вирішення питання про проведення негласних (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Клопотань від учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів фіксування не надходило, відтак фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використанні як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально-протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Згідно зі ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення.

Згідно ч. 2ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 КПК України); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другоїстатті 170 КПК України); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Так, слідчим суддею встановлено, що 09.04.2024 року постановою слідчого СВ Звенигородського РВП ГУНП у Черкаській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12023250360000511 колісний трактор марки «CLAASAXION 940» зеленого кольору із заводським номером НОМЕР_1 та державним реєстраційним номером НОМЕР_2 , визнано речовим доказом.

Слідчим доведено, що вказане майно відповідає критеріям визначеним ст. 98 КПКУкраїни, та у випадку не накладення арешту на вказане майно, це може призвести до подальшого знищення або до інших наслідків, які можуть перешкоджати досудовому розслідуванню.

При цьому, слідчий суддя враховує, що вказаний транспортний засіб визнано речовим доказом у кримінальному провадженні, може містити на собі сліди вчиненого кримінального правопорушення та бути використаний як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час його вчинення, в тому числі шляхом проведення експертиз.

З огляду на наведене, з метою збереження речових доказів в стані, придатному для використання у кримінальному провадженні, а також з метою тимчасового позбавлення можливості відчужувати вказане майно,необхідно накластиарешт на колісний трактор марки «CLAASAXION 940» зеленого

кольору,реєстраційний номер НОМЕР_2 на час досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

Разом з тим, слідчий суддя вважає за можливе повернути вказане майно на зберігання власнику, зобов`язавши останнього забезпечити збереженнямайна,на якийнакладено арешт, заборонивши вчиняти будь-яких дії по відчуженню і зміні власників цього майна.

Доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, слідчим суддею не встановлено.

Підстав сумніватися в співмірності такого обмеження права власності завданням кримінального провадження у слідчого судді не виникає.

За викладених обставин, враховуючи правове обґрунтування клопотання, яке відповідає положенням ст.ст. 170-173 КПК України, приходжу до переконання, що клопотання слідчого про накладення арешту на майно підлягає частковому задоволенню з метою збереження речових доказів, задля забезпечення дієвості та об`єктивності розслідування у вказаному кримінальному провадженні, оскільки незастосування арешту може призвести до знищення майна.

Завданням арештумайна єзапобігання можливостійого приховування,пошкодження,псування,зникнення,втрати,знищення,використання,перетворення,пересування,передачі,відчуження.

Керуючись ст.ст. 98, 170-173 КПК України, слідчийсуддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Звенигородського РВП ГУНП в Черкаській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Звенигородської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12023250360000511 від 08.04.2024, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2ст.272КК України задоволити частково.

Накласти арешт на трактор колісний марки «CLAASAXION 940», зеленого кольору, заводський номер НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , який згідно свідоцтва про реєстрацію машини серія НОМЕР_3 належить на праві власності СЕЛЯНСЬКОМУ (ФЕРМЕРСЬКОМУ) ГОСПОДАРСТВУ «ОБРІЙ», адреса: АДРЕСА_1 , з метою забезпечення збереження речових доказів, на час досудового розслідування та накласти заборону відчуження без позбавлення права користування вказаним трактором.

Транспортний засіб тракторколісний марки«CLAASAXION940»,реєстраційний номер НОМЕР_2 залишити на зберіганні представнику СФГ «Обрій» ОСОБА_7 , зобов`язавши останнього забезпечити збереження майна, на який накладено арешт та надати вказане майно для огляду за першою вимогою слідчого або прокурора у разі такої потреби.

В решті клопотання відмовити.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЗвенигородський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118484548
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —694/987/24

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні