Ухвала
від 19.04.2024 по справі 712/4393/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/4393/23

Провадження № 2/712/236/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 квітня 2024 року м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді Токової С.Є.

за участю секретаря Білик О.Ю.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 провиділ часткиз майна,що перебуваєу спільнійчастковій власностіта встановленняпорядку користуванняземельною ділянкоюта за зустрічною позовною заявою ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про виділ частки з майна, що перебуває у спільній частковій власності та встановлення порядку користування земельною ділянкою та зустрічною позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 про виділ частки з майна, що перебуває у спільній частковій власності та встановлення порядку користування земельною ділянкою,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про виділ частки з майна, що перебуває у спільній частковій власності та встановлення порядку користування земельною ділянкою.

Ухвалою Соснівського районного суду міста Черкаси від 15 травня 2023 року відкрито провадження у справі, вирішено проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою суду від 23 січня 2024 року прийнято до спільного розгляду зустрічну позовну заяву ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про виділ частки з майна, що перебуває у спільній частковій власності та встановлення порядку користування земельною ділянкою та зустрічну позовну заяву ОСОБА_2 до ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 про виділ частки з майна, що перебуває у спільній частковій власності та встановлення порядку користування земельною ділянкою. Призначено по справі підготовче чудове засіданні в порядку загального позовного провадження.

19 березня 2024 року, до початку розгляду справи, від сторін надійшла мирова угода, та їх спільна заява про затвердження мирової угоди та закриття провадження у справі. Розгляд справи просили проводити без їх участі.

В зв`язку з неявкою сторін в судове засідання, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснювалося.

Суд, розглянувши мирову угоду та дослідивши матеріали цивільної справи, вважає заяву про затвердження мирової угоди обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню із наступних підстав.

Відповідно до ч. 7 ст. 49 ЦПК України, сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії цивільного процесу.

Відповідно до ст. 207 ЦПК України, мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. Укладена сторона мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

За умовами мирової угоди сторони досягли згоди вирішення спору наступним чином:

1. Сторони підтверджують, що :

1.1. Укладення Мирової угоди відповідає їх інтересам;

1.2. Волевиявлення є вільним, усвідомленим і відповідає їхній внутрішній волі;

1.3. Умови Мирової угоди зрозумілі і відповідають реальній домовленості сторін;

1.4. Мирова угода не приховує іншого правочину і спрямована на реальне настання наслідків, які обумовлені у ній.

1.5.Сторони визнають та погоджуються, що вони є співвласниками домоволодіння за адресою : АДРЕСА_1 , а саме:

- ОСОБА_1 є власником 15/50 часток в праві спільної часткової житлового будинку з відповідною часткою надвірних споруд відповідно до договору дарування частки в праві власності на житловий будинок від 04.03.2019;

- ОСОБА_2 є власником 43/100 частин житлового будинку, згідно договору дарування 2-2118 від 18.10.2004;

- ОСОБА_3 є власником 9/100 частин житлового будинку, згідно свідоцтва про право власності НОМЕР_1 ;

- ОСОБА_4 , якому належить 9/100 частин житлового будинку, згідно свідоцтва про право власності НОМЕР_1 ;

- ОСОБА_5 , якій належить 9/100 частин житлового будинку, згідно свідоцтва про право на спадщину 1-2860 від 01.11.2022р.

Нерухоме майно розташоване на земельній ділянці площею 0,1967 га, що знаходиться в комунальній власності.

2. За даною Мировою угодою, Сторони вирішили виділити в натурі належні їм частини домоволодіння з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , припинивши разом з тим право спільної часткової власності співвласників та визнають право власності за кожним на наступних умовах:

- Виділити ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 ) в натурі житлове приміщення в житловому будинку з прибудовами, розташованого за адресою, АДРЕСА_1 . Визнати за ним право власності на приміщення в домоволодінні літ. «А-І», «а1», ,«а3», яке складається з приміщень: 3-1 кухня 12,8 кв.м., 3-2 вітальня 9,1 кв.м., 3-3 кімната житлова 16,2 кв.м., загальною площею 38,1 кв.м., житлова площа 25,3 кв.м., а також надвірні споруди: сарай літ. «В», сарай літ. «Г», погріб літ «Д» та огорожу №3.

Виділити в користування ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 ) земельну ділянку площею згідно плану розподілу земельної ділянки для обслуговування належної йому частини домоволодіння АДРЕСА_1 площею 0,0420 га.

- Виділити ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_4 ) та ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_5 ) в рівних частках (по 1/3 частині кожному) частку в праві спільної часткової власності на домоволодіння, розташованого за адресою, АДРЕСА_1 , в натурі, а саме: житлове приміщення в житловому будинку з прибудовами літ. «А-І», «а1», ,« а3», яке складається з приміщень: 2-1 веранда 10,2 кв.м., 2-2 вбиральня 1,1 кв.м., 2-3 кімната житлова 11,8 кв.м., 2-4 кухня 11,2 кв.м., загальною площею 34,3 кв.м., житлова площа 11,8 кв.м., а також надвірні споруди: сарай літ. «Б» та огорожа № 2.

Виділити в користування ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_4 ) та ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_5 ) в рівних частках (по 1/3 частині кожному) земельну ділянку площею згідно плану розподілу земельної ділянки для обслуговування належної йому частини домоволодіння АДРЕСА_1 площею 0,0594 га.

Виділити ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_6 ) в натурі житлове приміщення в житловому будинку з прибудовами, розташованого за адресою, АДРЕСА_1 , та визнати за нею право власності на приміщення в домоволодінні літ. «А-І», «а1», ,«а3», яке складається з приміщень: 1-1 веранда 10,6 кв.м., 1-2 коридор 2,7 кв. м., 1-3 кухня 6,0 кв.м, 1-4 кімната житлова 6,4 кв.м., 1-5 кімната житлова 16 кв.м., 1-6 кімната житлова 11,3 кв.м., 1-7 санвузол 2,2 кв.м.; сараї літ. « З,И», погріб літ. «Ж», огорожі № 1, 4,6,7 та водоколонки № 5.

- Виділити в користування ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_6 ) земельну ділянку площею згідно плану розподілу земельної ділянки для обслуговування належної йому частини домоволодіння АДРЕСА_1 площею 0,0953 га.

3.Всі понесені Сторонами судові витрати (оплата судових зборів, витрати на юридичні послуги тощо) несуть самі Сторони та не можуть бути стягнуті один з одного.

Сторони заявляють, що з моменту затвердження судом даної Мирової угоди та належного виконання умов Мирової угоди не матимуть жодних претензій один до одного та всіляко будуть сприяти один одному для реалізації досягнутих домовленостей.

4.Одностороння відмова від виконання умов Мирової угоди не звільняє Сторону від відповідальності за порушення зобов`язання за цією Мировою угодою.

5.Сторони даної Мирової угоди повністю усвідомлюють умови, мету та сутність цієї Мирової угоди, діючи при цьому добровільно та сприяючи один одному у її реалізації та підтверджують, що всі викладені умови даної Мирової угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам і породжують настання наслідків, зазначених у тексті цієї Мирової угоди.

6.Вся інформація, викладена в даній Мировій угоді, сприймається Сторонами як повною мірою достовірна. Наслідки укладання мирової угоди та закриття провадження у справі, передбачені Цивільним процесуальним кодексом України, Сторонам відомі та зрозумілі.

7.Дана Мирова угода складена на трьох аркушах, у шести оригінальних примірниках, що мають однакову юридичну силу, перший з яких передається та залишається у Соснівському районному суді міста Черкаси, інші у Сторін по справі.

Згідно ч.4 ст.207 ЦПК України, укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Згідно ч. 2 ст.256 ЦПК України, у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Враховуючи те, що укладена сторонами мирова угода не суперечить закону, її здійснено на користь обох сторін, виконання мирової угоди не порушує інтересів інших осіб, суд, у відповідності до ст.ст.207, 255 ЦПК України, вважає за можливе затвердити ухвалою суду мирову угоду та закрити провадження у справі.

При цьому, відповідно до ст. 208 ЦПК України, виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і в строки, передбачені цією угодою. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України «Про виконавче провадження». Уразі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Зазначена мирова угода сторін долучена до матеріалів справи, сторонам відомі наслідки такого рішення та закриття провадження у справі, що передбачені ст.ст. 207, 256 ЦПК України.

Відповідно до ч.1ст.142 ЦПК України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку про затвердження мирової угоди між сторонами у цивільній справі №712/4393/23 та повернення ОСОБА_2 50% судового збору сплаченого при поданні зустрічного позову.

Позивачем за зустрічним позовом ОСОБА_2 при поданні зустрічної позовної заяви сплачено судовий збір у розмірі 2972,50 грн., та у зв`язку із затвердженням мирової угоди, суд дійшов висновку, що останній підлягає поверненню 50% судового збору сплаченого при поданні позову, що складає 1486,25 грн.

Керуючись ст.ст. 49, 133, 139,142, 200, 207, 208, 247, 255, 256, 259, 260, 353 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Затвердити мирову угоду, між сторонами у цивільній справі № 712/4393/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 провиділ часткиз майна,що перебуваєу спільнійчастковій власностіта встановленняпорядку користуванняземельною ділянкоюта за зустрічною позовною заявою ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про виділ частки з майна, що перебуває у спільній частковій власності та встановлення порядку користування земельною ділянкою та зустрічною позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 про виділ частки з майна, що перебуває у спільній частковій власності та встановлення порядку користування земельною ділянкою, за умовами якої сторони досягли згоди вирішення спору наступним чином:

1. Сторони підтверджують, що :

1.1. Укладення Мирової угоди відповідає їх інтересам;

1.2. Волевиявлення є вільним, усвідомленим і відповідає їхній внутрішній волі;

1.3. Умови Мирової угоди зрозумілі і відповідають реальній домовленості сторін;

1.4. Мирова угода не приховує іншого правочину і спрямована на реальне настання наслідків, які обумовлені у ній.

1.5.Сторони визнають та погоджуються, що вони є співвласниками домоволодіння за адресою : АДРЕСА_1 , а саме:

- ОСОБА_1 є власником 15/50 часток в праві спільної часткової житлового будинку з відповідною часткою надвірних споруд відповідно до договору дарування частки в праві власності на житловий будинок від 04.03.2019;

- ОСОБА_2 є власником 43/100 частин житлового будинку, згідно договору дарування 2-2118 від 18.10.2004;

- ОСОБА_3 є власником 9/100 частин житлового будинку, згідно свідоцтва про право власності НОМЕР_1 ;

- ОСОБА_4 , якому належить 9/100 частин житлового будинку, згідно свідоцтва про право власності НОМЕР_1 ;

- ОСОБА_5 , якій належить 9/100 частин житлового будинку, згідно свідоцтва про право на спадщину 1-2860 від 01.11.2022р.

Нерухоме майно розташоване на земельній ділянці площею 0,1967 га, що знаходиться в комунальній власності.

2. За даною Мировою угодою, Сторони вирішили виділити в натурі належні їм частини домоволодіння з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , припинивши разом з тим право спільної часткової власності співвласників та визнають право власності за кожним на наступних умовах:

- Виділити ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 ) в натурі житлове приміщення в житловому будинку з прибудовами, розташованого за адресою, АДРЕСА_1 . Визнати за ним право власності на приміщення в домоволодінні літ. «А-І», «а1», ,«а3», яке складається з приміщень: 3-1 кухня 12,8 кв.м., 3-2 вітальня 9,1 кв.м., 3-3 кімната житлова 16,2 кв.м., загальною площею 38,1 кв.м., житлова площа 25,3 кв.м., а також надвірні споруди: сарай літ. «В», сарай літ. «Г», погріб літ «Д» та огорожу №3.

Виділити в користування ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 ) земельну ділянку площею згідно плану розподілу земельної ділянки для обслуговування належної йому частини домоволодіння АДРЕСА_1 площею 0,0420 га.

- Виділити ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_4 ) та ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_5 ) в рівних частках (по 1/3 частині кожному) частку в праві спільної часткової власності на домоволодіння, розташованого за адресою, АДРЕСА_1 , в натурі, а саме: житлове приміщення в житловому будинку з прибудовами літ. «А-І», «а1», ,« а3», яке складається з приміщень: 2-1 веранда 10,2 кв.м., 2-2 вбиральня 1,1 кв.м., 2-3 кімната житлова 11,8 кв.м., 2-4 кухня 11,2 кв.м., загальною площею 34,3 кв.м., житлова площа 11,8 кв.м., а також надвірні споруди: сарай літ. «Б» та огорожа № 2.

Виділити в користування ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_4 ) та ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_5 ) в рівних частках (по 1/3 частині кожному) земельну ділянку площею згідно плану розподілу земельної ділянки для обслуговування належної йому частини домоволодіння АДРЕСА_1 площею 0,0594 га.

Виділити ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_6 ) в натурі житлове приміщення в житловому будинку з прибудовами, розташованого за адресою, АДРЕСА_1 , та визнати за нею право власності на приміщення в домоволодінні літ. «А-І», «а1», ,«а3», яке складається з приміщень: 1-1 веранда 10,6 кв.м., 1-2 коридор 2,7 кв. м., 1-3 кухня 6,0 кв.м, 1-4 кімната житлова 6,4 кв.м., 1-5 кімната житлова 16 кв.м., 1-6 кімната житлова 11,3 кв.м., 1-7 санвузол 2,2 кв.м.; сараї літ. « З,И», погріб літ. «Ж», огорожі № 1, 4,6,7 та водоколонки № 5.

- Виділити в користування ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_6 ) земельну ділянку площею згідно плану розподілу земельної ділянки для обслуговування належної йому частини домоволодіння АДРЕСА_1 площею 0,0953 га.

3. Всі понесені Сторонами судові витрати (оплата судових зборів, витрати на юридичні послуги тощо) несуть самі Сторони та не можуть бути стягнуті один з одного.

Сторони заявляють, що з моменту затвердження судом даної Мирової угоди та належного виконання умов Мирової угоди не матимуть жодних претензій один до одного та всіляко будуть сприяти один одному для реалізації досягнутих домовленостей.

4. Одностороння відмова від виконання умов Мирової угоди не звільняє Сторону від відповідальності за порушення зобов`язання за цією Мировою угодою.

5. Сторони даної Мирової угоди повністю усвідомлюють умови, мету та сутність цієї Мирової угоди, діючи при цьому добровільно та сприяючи один одному у її реалізації та підтверджують, що всі викладені умови даної Мирової угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам і породжують настання наслідків, зазначених у тексті цієї Мирової угоди.

6. Вся інформація, викладена в даній Мировій угоді, сприймається Сторонами як повною мірою достовірна. Наслідки укладання мирової угоди та закриття провадження у справі, передбачені Цивільним процесуальним кодексом України, Сторонам відомі та зрозумілі.

7. Дана Мирова угода складена на трьох аркушах, у шести оригінальних примірниках, що мають однакову юридичну силу, перший з яких передається та залишається у Соснівському районному суді міста Черкаси, інші у Сторін по справі.»

Провадження посправі №712/4393/23за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 провиділ часткиз майна,що перебуваєу спільнійчастковій власностіта встановленняпорядку користуванняземельною ділянкоюта за зустрічною позовною заявою ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про виділ частки з майна, що перебуває у спільній частковій власності та встановлення порядку користування земельною ділянкою та зустрічною позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 про виділ частки з майна, що перебуває у спільній частковій власності та встановлення порядку користування земельною ділянкою - закрити.

Зобов`язатиУправління Державної казначейської служби України в м.Черкасах Черкаської області (код за ЄДРПОУ: 38031150), повернути ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_6 , адреса: АДРЕСА_2 з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні зустрічного позову, а саме у розмірі 1486, 25 грн. (одна тисяча чотириста вісімдесят шість гривень 25 коп.) відповідно до квитанції ID: 7589-9011-4929-8155 від 12.01.2024, виданою АТ «Таскомбанк».

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

У разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом. У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, а у разі постановлення ухвали без участі особи, яка її оскаржує, протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий: С.Є. Токова

Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118484741
СудочинствоЦивільне
Сутьвиділ частки з майна, що перебуває у спільній частковій власності та встановлення порядку користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —712/4393/23

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні