Ухвала
від 16.04.2024 по справі 758/4374/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/4374/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 квітня 2024 року м. Київ

Подільський районний суд міста Києва

у складі слідчого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42023102070000307, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з вищевказаним клопотанням, у якому просить надати тимчасовий доступ до зазначених у клопотанні документів, які перебувають у володінні Комунального підприємства « ДИРЕКЦІЯ БУДІВНИЦТВА ШЛЯХОВО-ТРАНСПОРТНИХ СПОРУД М.КИЄВА » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх належним чином засвідчених копій.

При цьому прокурор просить проводити розгляд клопотання без виклику володільця наведених у клопотанні документів, вказуючи на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення таких документів.

Згідно із ч. 4 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

У відповідності до ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

З огляду на наведене, приймаючи до уваги те, що прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, з приводу яких подане клопотання, слідчий суддя вважає за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться такі документи.

Прокурор в судове засідання не з`явився, подав заву про розгляд справи без його участі, підтримуючи заявлене клопотання із викладених у ньому підстав.

Із урахуванням наведеного, враховуючи положення ч. 4 ст. 107 КПК України, слідчий суддя розглянув клопотання за відсутності учасників процесу та без фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів фіксування кримінального провадження.

Дослідивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Як вбачається із клопотання та доданих до нього документів, слідчим відділом Подільського УП ГУНП в м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023102070000307, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює Подільська окружна прокуратура міста Києва.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні проводиться за фактом здійснення рядом підприємств, які мають споріднені ознаки і входять до одної групи, зокрема, ТОВ « Аутбек Агро » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) правочинів, які мають ознаки підозрілих фінансових операцій та можуть бути пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, в особливо великих розмірах.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « Ленс Актив » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « Маркетинг Сістемз » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « Гранд Снаб Груп » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « Будлайн Постач » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) та ТОВ « Скайлайн Лімітед » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) зареєстровані невстановленими особами, лише для документального оформлення безтоварних операцій та конвертації безготівкових коштів у готівку. У свою чергу службові особи, які в державних реєстрах вказані як офіційні керівники підприємств, не мають реального відношення до діяльності підприємств та не проводили будь-які дії з документами, коштами та майном фірм, які фактично були їм непідконтрольні.

При проведенні аналізу реєстрації податкових накладних та подання податкової звітності в електронні системи та масивів Державної податкової служби встановлено, що вищевказані підприємства звітують з однакових ІР-адрес, а саме: 146.59.30.16, НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , НОМЕР_10 та НОМЕР_11 .

Також, проведеним аналізом фінансово - господарської діяльності ТОВ « Ленс Актив », ТОВ « Маркетинг Сістемз », ТОВ « Гранд Снаб Груп », ТОВ « Будлайн Постач » та ТОВ « Скайлайн Лімітед » встановлено, що вказане підприємство відповідно до Єдиного реєстру податкових накладних за період з 2021 по 2023 роки реалізовували будівельні матеріали, майже у повному обсязі, для наступних підприємств: ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 , перебуває на податковому обліку в ГУ ДПС у м. Києві , зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 ; директором, засновником та головним бухгалтером є громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .), ТОВ « Ремонтно-Будівельна Компанія «Спецмонтажбуд » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), перебуває на податковому обліку в ГУ ДПС у м. Києві , зареєстроване за адресою: АДРЕСА_4 ; директором, засновником та головним бухгалтером є громадянин України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_5 ) та ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), перебуває на податковому обліку в ГУ ДПС у м. Києві , зареєстроване за адресою: АДРЕСА_6 ; директором, співзасновником та головним бухгалтером є громадянин України ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_7 , а іншим співзасновником є громадянка України ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_8 ).

При проведенні аналізу реєстрації податкових накладних та подання податкової звітності в електронні системи та масиви Державної податкової службу встановлено, що ПП « ОСОБА_4 », ТОВ « Ремонтно-Будівельна Компанія «Спецмонтажбуд » та ПП « ОСОБА_7 » звітують з однакових ІР-адрес, а саме: НОМЕР_8 , з якої також звітують ТОВ « Ленс Актив », ТОВ « Маркетинг Сістемз », ТОВ « Гранд Снаб Груп », ТОВ « Будлайн Постач » та ТОВ « Скайлайн Лімітед ».

Вищевказані факти свідчать про те, що такі підприємства мають споріднені ознаки, податковий кредит формується та використовуються одними невстановленими особами.

Додатково, при аналізі фінансово - господарської діяльності ПП « ОСОБА_7 » було встановлено, що одним з основних контрагентів є КБ « Дирекція Будівництва шляхо-транспортних споруд м. Києва » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), якому згідно зареєстрованих податкових накладних за 2023 рік ПП « ОСОБА_7 » надавало наступні послуги: «Виконання робіт по перевлаштуванню мережі водопроводу В-1 на об`єкті: «Реконструкція транспортної розв`язки на перетині проспекту Перемоги з вулицею Гетьмана у Солом`янському та Шевченківському районі м. Києва» та «Роботи з улаштування зовнішніх мереж господарсько-побутового водопроводу, господарсько-побутової каналізації та дощової каналізації на об`єкті: «Реконструкція транспортної розв`язки на перетині проспекту Перемоги з вулицею Гетьмана у Солом`янському та Шевченківському районі м. Києва» на загальну суму 24 623 156 гривень.

У зв`язку з вищенаведеним в органу досудового розслідування виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до документів КП « ДИРЕКЦІЯ БУДІВНИЦТВА ШЛЯХОВО-ТРАНСПОРТНИХ СПОРУД М.КИЄВА » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по проведених господарських взаємовідносинах з ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), які містять в собі фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, та перебувають у володінні КП « ДИРЕКЦІЯ БУДІВНИЦТВА ШЛЯХОВО-ТРАНСПОРТНИХ СПОРУД М.КИЄВА » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Вищевказана документація необхідна органу досудового розслідування для встановлення обставин вчиненого кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Пунктами першим та другим частини п`ятої статті 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Таким чином, встановлено, що під час досудового розслідування виникла необхідність в отриманні вищевказаних документів, які мають суттєве значення у кримінальному провадженні, однак отримати вказані документи іншим шляхом, ніж за ухвалою слідчого судді, у сторони обвинувачення немає можливості та довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, іншим способом неможливо.

Згідно із ч. 1, ч. 2 ст. 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим у порядку, передбаченому цим Кодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Тимчасовий доступ до речей та документів є заходом забезпечення кримінального провадження, передбаченим п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

На виконання вказаних вимог ст. 163 КПК України стороною обвинувачення доведено необхідність застосування такого заходу, оскільки документи, про доступ до яких просить прокурор, можуть бути використані як докази у зв`язку з тим, що вказують на факти та обставини, що мають значення для кримінального провадження і підлягають доказуванню.

Іншим способом неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Таким чином, враховуючи наведене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора є обґрунтованим, заснованим на законі, доводи сторони обвинувачення знайшли своє підтвердження в ході судового засідання, оскільки стороною кримінального провадження, котра звернулась з даним клопотанням, відповідно до положень статті 163 КПК України доведено наявність достатніх підстав вважати, що наведені у клопотанні документи та інформація мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також доведена можливість використання такої інформації як доказів та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за її допомогою, в зв`язку з чим клопотання прокурора є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.131, 132, 159, 163-165 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42023102070000307, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати прокурорам Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_10 , ОСОБА_3 , ОСОБА_11 та слідчим Управління поліції в метрополітені ГУНП м. Києві ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Комунального підприємства « ДИРЕКЦІЯ БУДІВНИЦТВА ШЛЯХОВО-ТРАНСПОРТНИХ СПОРУД М.КИЄВА » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , щодо господарських взаємовідносин вказаного підприємства з ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), саме до:

- договорів, додатків до них, специфікації, накладних, рахунків - фактур, платіжних доручень, листів, доручень, актів виконаних робіт, актів взаємозвірки, товарно-транспортних накладних, залізничних квитанцій;

- довідок про вартість виконаних будівельних робіт/та витрат (типова форма № КБ-3), акти виконаних робіт (типова форма № КБ-2), ліцензій, довідок, дозволів, паспортів, сертифікатів якості (відповідності) на придбані ТМЦ та виконані роботи, послуги, а також інших бухгалтерських та фінансово-господарських документів,

з можливістю вилучення (виїмки) їх належним чином засвідчених копій.

Виконання даної ухвали щодо надання та забезпечення тимчасового доступу до вказаних вище документів, зазначених в ухвалі, покласти на уповноважену особу КП « ДИРЕКЦІЯ БУДІВНИЦТВА ШЛЯХОВО-ТРАНСПОРТНИХ СПОРУД М.КИЄВА ».

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення, тобто до 16.05.2024 включно.

Невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів тягне за собою наслідки, передбачені ч. 1 ст. 166 КПК України, відповідно до якої в разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали суду, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118485530
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —758/4374/24

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні