Рішення
від 16.04.2024 по справі 681/1362/23
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/1362/23

Провадження 2-о/681/20/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2024 року м.Полонне

Полонський районний суд Хмельницької області у складі:

головуючої судді Горгулько Н.А.,

за участю секретаря судових засідань Олійник К.О.,

заявника ОСОБА_1 , його представника адвоката Крижанівського О.А.,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Полонного цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства, заінтересовані особи: Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському району Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, Міністерство оборони України,

в с т а н о в и в:

І. Виклад позиції заявника та представника заінтересованої особи.

В жовтні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою в якій просив встановити факт батьківства, а саме, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідним батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та зобов`язати Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) внести відомості про:

- батька в актовий запис про народження ОСОБА_1 №97 складений Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Полонського районного управління юстиції у Хмельницькій області 13.05.2004 вказавши батьком ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України;

- дитину в актовий запис про народження ОСОБА_1 №97 складений Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Полонського районного управління юстиції у Хмельницькій області 13.05.2004 змінивши його прізвище з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 ».

В обгрунтування своїх вимог вказував на те, що його рідний батько помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в районі селища Опитного, що в Донецькій області під час виконання бойового завдання про що 24.10.2022 було складено відповідний актовий запис №489 Полонським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально - Західного управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький).

ОСОБА_1 народився коли його батьки перебували у фактичних шлюбних відносинах. Після його народження мати здійснила державну реєстрацію народження дитини в порядку статті 135 СК України. Тому йому було присвоєно прізвище матері, а по-батькові його біологічного батька, в графі батько вказано ім`я та по-батькові його батька. Батько за життя не встиг визнати своє батьківство відносно нього.

ОСОБА_1 разом зі своєю матір`ю та своїм батьком - ОСОБА_5 з часу свого народження проживали разом, батьки вели спільне господарство ще до його народження. Також спільно виховували та утримували заявника після його народження. Покійний ОСОБА_5 завжди визнавав його за сина, а ОСОБА_1 , в свою чергу, його батьком.

02.09.2022 батьки зареєстрували шлюб. В подальшому ОСОБА_5 хотів визнати своє батьківство відносно ОСОБА_1 , який чекав, що батько приїде у відпустку і здійснить задумане.

Встановлення цього факту йому необхідне для оформлення державних допомог.

ІІ. Процесуальні дії у справі та заяви (клопотання) учасників справи.

Суд своєю ухвалою від 27.10.2023 року відкрив провадження у вищевказаній справі за правилами окремого провадження та залучив до участі у справі як заінтересовану особу Міністерство оборони України.

Ухвалою судувід 26.12.2023заяву ОСОБА_1 було залишено без розгляду та роз`яснено заявнику право на звернення до суду з позовом в порядку загального провадження. Цю ухвалу було скасовано постановою Хмельницького апеляційного суду від 20.02.2024 та справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Ухвалами суду від 02.04.2024 відмовлено в задоволенні заяви представника заявника адвоката Крижанівського О.А. про відвід головуючої судді Горгулько Н.А. Крім того задоволено клопотання представника Міністерства оборони України залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Заявник та його представник у судовому засіданні підтримали вимоги заяви та просили задовольнити її.

Заінтересована особа ОСОБА_2 не бажала давати пояснення в судовому засіданні, лише пояснила, що заяву підтримує.

Решта заінтересованих осіб у судове засідання, належним чином повідомлені про розгляд справи, не з`явились.

ІІІ. Встановлені судом обставини та визначені відповідно до них правовідносини.

Відповідно до даних свідоцтва про народження НОМЕР_1 , батьками ОСОБА_1 ,який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 є ОСОБА_8 та ОСОБА_9 (а.с.8).

Відповідно до даних витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із з0азначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 СК України, відомості про батька ОСОБА_1 записані відповіднодо ч.1ст.135СК України (а.с.9).

За даними свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 02.09.2022 ОСОБА_9 та ОСОБА_5 зареєстрували шлюб внаслідок чого ОСОБА_9 змінила прізвище на ОСОБА_7 . (а.с. 11)

Як слідує з даних свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 10)

За даними довідки №1143 від 27.09.2023 ОСОБА_5 на день смерті був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . З ним разом були зареєстровані ОСОБА_10 теща, ОСОБА_9 брат дружини, ОСОБА_11 брат дружини, ОСОБА_1 син, ОСОБА_9 дружина (а.с. 13).

Свідок ОСОБА_12 у судовомузасіданні вказала,що вонає хрещеноюмамою ОСОБА_1 . Їй відомо, що ОСОБА_1 є сином ОСОБА_5 . До народження ОСОБА_1 його мати та ОСОБА_5 проживали разомоднією сім`єюпо АДРЕСА_2 де проживаливесь час.Під часобряду хрещення ОСОБА_5 називав себебатьком ОСОБА_1 . На свята вони завжди були разом. Вона часто бувала у них в гостях. ОСОБА_1 завжди називав ОСОБА_5 батьком.

Свідок ОСОБА_13 у судовому засіданні пояснила, що її чоловік є хрещеним батьком ОСОБА_1 . Вона з ними познайомилася під час обряду хрещення. ОСОБА_1 разом з матір`ю та ОСОБА_5 жили як одна сім`я. ОСОБА_5 називав себе батьком ОСОБА_1

ІV. Докази, відхилені судом, та мотиви їх відхилення.

Щодо долученого до матеріалів справи свідоцтва про хрещення « ОСОБА_14 » - ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.12), то вказане свідоцтво є неналежним доказом. Адже в даному свідоцтві, по-перше, відсутні відомості про батька дитини, а по-друге - незрозуміло, яким чином свідоцтво на ім`я « ОСОБА_14 » взагалі стосується ОСОБА_1 . Окрім того, видача такого свідоцтва жодним нормативним актом не передбачена, не передбачено правила його заповнення та не визначено характер офіційності документу.

Також суд не може прийняти як належні докази фото (а.с. 14-16), оскільки надані заявником фотографії не можуть свідчити про наявність родинних відносин і не можуть бути беззаперечним фактом, що дитина чоловічої статі є сином ОСОБА_5 , та не є визначальними у вирішенні цього питання.

V. Оцінка суду.

Відповідно до ч.3ст.128 СК України, позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

У відповідності до п. 1Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. №5 «Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення»в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

В пункті 13 вказаної Постанови, Пленум Верховного Суду України вказав, що факт батьківства може бути встановлено за наявності однієї з таких обставин: 1) спільне проживання батьків дитини і ведення ними спільного господарства, яке не припинилось до її зачаття; 2) спільне виховання дитини; 3) спільне утримання дитини; 4) докази, що з вірогідністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Згідно п. 7Постанови Пленуму ВСУ від 15.05.2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів»встановлено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, яка вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні.

Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в книзі реєстрації народжень учинено згідно зіст.135 СК України.

Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи.

Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини, коли відповідно до ч.2ст. 55 СК Українизапис про батька дитини проведено за вказівкою матері, яка не перебувала у шлюбі, або ж такий запис зовсім відсутній і можуть бути подані матір`ю, опікуном чи піклувальником дитини чи самою дитиною після досягнення повноліття.

Таким чином, закон розрізняє порядок визначення походження дитини від батька шляхом визнання батьківства - про що позов заявляється до особи, яка вважається батьком дитини, або нею самою, та шляхом встановлення факту батьківства у разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини.

Згідност.130 СК Україниу разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч.1ст.135 цього Кодексу.

Відповідно до частин першої, другої статті 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Тобто при вирішенні спору про визнання батьківства мають враховуватись усі вище перераховані докази в сукупності.

Частиною першою статті 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як докази для встановлення батьківства в суді можуть бути досліджені зокрема: листи, телеграми відповідача, в яких він повідомляє про можливість народження чи народження його дитини певною жінкою; заява відповідача за місцем роботи про надання йому відпустки у зв`язку з народженням дитини; показання свідків про виявлення відповідачем турботи про дитину та її матір, обрання імені дитини тощо.

Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це.

Але передумовою звернення до суду в справах про встановлення батьківства є, зокрема, наявність кровного споріднення між особою, яку позивач просить визнати батьком, і дитиною.

Для з`ясування факту батьківства необхідним є застосування спеціальних знань, зокрема призначення судово-біологічної (судово-генетичної) експертизи.

Висновки експертизи, у тому числі судово-генетичної, необхідно оцінювати з урахуванням статті 89 ЦПК України, згідно з якою жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до частини першої статті 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Європейський суд з прав людини (далі ЄСПЛ), рішення якого є джерелом права згідно із статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», зауважив, що «на сьогодні ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини; його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства» (Калачова проти Російської Федерації № 3451/05, § 34, від 07 травня 2009 року).

Таким чином, висновок судово-біологічної (судово-генетичної) експертизи має важливе значення в процесі дослідження факту батьківства. Проте його необхідно оцінювати з урахуванням положень частин другої, третьої статті 89 ЦПК України.

Судом на виконання вимог ст.12 ЦПК України роз`яснювалося в судовому засіданні заявнику право на проведення такої експертизи, однак ОСОБА_1 та його представник категорично заявили, що клопотань про призначення експертизи заявляти не будуть, оскільки є достатньо доказів того, що ОСОБА_5 є батьком ОСОБА_1 .

Дослідивши зібрані у справі докази, суд виснував, що лише пояснень двох свідків не достатньо для встановлення батьківства, оскільки предметом доказування у даній справі є кровна спорідненість, і одним із доказів такого факту є судово-біологічна (судово-генетична) експертиза, наявність якої дозволила б суду оцінити у сукупності зібрані у справі докази.

За таких обставин заявлені вимоги є необґрунтованими та задоволенню не підлягають.

Керуючись ст.ст.3,4,5,293,294,319 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

В задоволенні заяви ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства, заінтересовані особи: Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському району Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, Міністерство оборони України відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другійстатті 358 ЦПК України.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 19.04.2024.

Заявник ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , житель АДРЕСА_3 ;

Заінтересовані особи:

Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському району Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) код ЄДРПОУ 21323285, місцезнаходження: м.Полонне, вул. Л.Українки, 114а Шепетівського району Хмельницької області, поштовий індекс 30501;

ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 ;

ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_6 , проживає за адресою: АДРЕСА_5 ;

ОСОБА_4 , РНОКПП НОМЕР_7 , проживає за адресою: АДРЕСА_6 ;

Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, код ЄДРПОУ 21318350, юридична адреса: м. Хмельницький, вул. Гната Чекірди, 10 Хмельницької області, поштовий індекс 29013;

Міністерство оборони України, код ЄДРПОУ 00034022, юридична адреса: м. Київ, пр-т Повітрофлоцький, 6 Київської області, поштовий індекс 03168.

Головуюча Н.А.Горгулько

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118486922
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —681/1362/23

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

П'єнта І. В.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Постанова від 20.02.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Постанова від 20.02.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні