Ухвала
від 16.04.2024 по справі 635/2496/21
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/2496/21

Провадження № 2/635/3024/2024

У Х В А Л А

16 квітня 2024 року смт. Покотилівка

Харківський районний суд Харківської області у складі судді Савченка Д.М., розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Харківської районної державної адміністрації, Служба у справах дітей по Київському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради м. Харків,про усунення перешкод та визначення способу участі батька у вихованні дитини,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Харківської районної державної адміністрації про усунення перешкод та визначення способу участі батька у вихованні дитини, в якому просить зобов`язати ОСОБА_2 не чинити ОСОБА_1 перешкод у спілкуванні та вихованні малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; визначити наступний спосіб участі батька дитини, ОСОБА_1 у вихованні та особистому спілкуванні з малолітньою дитиною, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у наступному порядку: з 16.00 годин понеділка з можливістю забрати зі школи, до 09.00 годин вівторка, з перебуванням дитини за місцем проживання позивача без присутності матері дитини з обов`язковим поверненням її до школи до 09.00 годин; з 16.00 годин п`ятниці з можливістю забрати зі школи, до 21.00 годин суботи, з перебуванням дитини за місцем проживання позивача без присутності матері дитини з обов`язковим поверненням її за місцем проживання матері; 14 діб сумісного відпочинку батька з донькою на території України та поза її територією з визначенням місця відпочинку за домовленістю між батьками.

Представник служби у справах дітей Харківської районної військової адміністрації Гузенко В. звернулась до суду з клопотанням, в якому просила залучити до участі в справі як третю особу, що не заявляє самостійних вимог Службу у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Височанської селищної ради Харківського району Харківської області, що знаходиться за адресою: Харківська область, Харківський район, с.Високий, вул.Бульварна, б.12. В обґрунтування клопотання зазначила, що при виконавчому комітеті Височанської селищної ради Харківського району Харківської області створено, як юридичну особу, Службу у справах дітей та сім`ї , рішенням ІІ сесії VIIскликання від 24.12.2020 «Про створення юридичної особи Служба у справах дітей та сім`ї Височанської селищної ради та затвердження Положення про Службу у справах дітей та сім`ї Височанської селищної ради». Оскільки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешкає з матір`ю за адресою: АДРЕСА_1 , існує необхідність в залученні саме Служби у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Височанської селищної ради Харківського району Харківської області.

Крім того, представник третьої особи Служби у справах дітей Харківської районної державної адміністрації Харківської області В.В.Чопорова в клопотанні, яке знаходиться в матеріалах справи, зазначила, що малолітня дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживає разом із матір`ю ОСОБА_2 за адресою АДРЕСА_2 .

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 26.05.2021 провадження у справі відкрито. Суд вирішив проводити розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Харківськогорайонного судуХарківської областівід 08.09.2021залучено доучасті всправів якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Службу у справах дітей по Київському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради м. Харків.

Розпорядженням голови Верховного Суду від 08.03.2022 за N 2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» відповідно до частини сьомоїстатті 147 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, змінено територіальну підсудність судових справ, територіальна підсудність справ Харківського районного суду Харківської області та визначена за Полтавським районним судом Полтавської області.

На підставі ухвали Полтавського районного суду Полтавської області від 01.03.2024 дану справу передано до Харківського районного суду Харківської області для розгляду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15.04.2024, для розгляду даної справи визначено суддю Савченка Д.М.

Виходячи з вищезазначеного, суд приходить до висновку про необхідність прийняття даної справи до свого провадження.

Згідно з ч.5 ст.19 СК України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

За правилами ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи утворення Служби у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Височанської селищної ради Харківського району Харківської області, суд вважає за необхідне залучити в якості третьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору Служби у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Височанської селищної ради Харківського району Харківської області, виключивши Службу у справах дітей Харківської районної державної адміністрації.

Для повного та всебічного розгляду справи, суд вважає за необхідне зобов`язати Службу у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Височанської селищної ради Харківського району Харківської області та Службу у справах дітей по Київському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради м. Харків, надати суду висновок, щодо розв`язання спору.

Керуючись ст.ст. 184-187, 260 ЦПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Прийняти до провадження судді Харківського районного суду Харківської області Савченка Д.М. цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Харківської районної державної адміністрації, Служба у справах дітей по Київському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради м. Харків, про усунення перешкод та визначення способу участі батька у вихованні дитини.

Залучити в якості третьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору Службу у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Височанської селищної ради Харківського району Харківської області, виключивши з числа третіх осіб Службу у справах дітей Харківської районної державної адміністрації.

Зобов`язати Службу у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Височанської селищної ради Харківського району Харківської області та Службу у справах дітей по Київському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради м. Харків, надати суду висновок, щодо розв`язання спору.

Розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження.

Призначити проведення підготовчого засідання на 02 липня 2024 року о 13 годині 00 хвилин.

В підготовче засідання викликати сторони.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк із дня вручення даної ухвали для надання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідачі мають право надати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогамст.178 ЦПК України. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) відповідачами одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання ними відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ч. 1 ст.193 ЦПК Україниу встановлений строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: hr.hr.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Д.М. Савченко

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118487671
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —635/2496/21

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Харабадзе К. Ш.

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

Ухвала від 26.05.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні