Постанова
від 18.04.2024 по справі 560/14393/23
СЬОМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 560/14393/23

Головуючий суддя 1-ої інстанції - Драновський Я.В.

Суддя-доповідач - Сушко О.О.

18 квітня 2024 року

м. Вінниця

Сьомий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Сушка О.О.

суддів: Мацького Є.М. Залімського І. Г. ,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Хмельницького окружного адміністративного суду від 01 листопада 2023 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - товариство з обмеженою відповідальністю "ВАЙНЕТ" до держави Україна в особі державної установи "Замкова виправна колонія (№58) про визнання дій протиправними,

В С Т А Н О В И В :

позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив:

- визнати протиправними та незаконними дії державної установи "Замкова виправна колонія" (№58) щодо стягнення з позивача коштів за надання послуги відеозв`язок через глобальну мережу Інтернет в сумі 14 гривень 27 копійок в літній період та 17 гривень 04 копійки в зимовий період за 20 хвилин відеозв`язку;

- визнати протиправними та незаконними дії державної установи "Замкова виправна колонія"(№58) щодо нарахування позивачу за користування послугами глобальної мережі Інтернет коштів у розмірі 60 гривень 00 копійок;

- визнати протиправними та незаконними дії державної установи "Замкова виправна колонія"(№58) щодо стягнення з позивача додаткових коштів за надання послуги ІР-телефонних дзвінків через глобальну мережу Інтернет.

Відповідно до рішення Хмельницького окружного адміністративного суду від 01 листопада 2023 року в задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись з вказаним рішенням позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати вказане рішення та ухвалити нове, яким задовольнити позов.

На обґрунтування апеляційної скарги позивач зазначив, про протиправність дій відповідача щодо порушення прав позивача в частині встановлення необґрунтованого тарифу за користування глобальною мережею Інтернет, посилаючись при цьому на вимоги законодавства, що регулюють спірні правовідносини.

Розглянувши матеріали справи, колегія суддів апеляційної інстанції, дійшла висновку, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції та під час апеляційного провадження встановлено, що позивач відбуває є покарання у виді довічного позбавлення волі в державній установі "Замкова виправна колонія (№58)".

З грудня 2020 року по цей час надання телекомунікаційних послуг з доступу до мережі Інтернет в державній установі "Замкова виправна колонія (№58)" здійснюється товариством з обмеженою відповідальністю "ВАЙНЕТ".

Відповідачем складено калькуляції на відповідні послуги, а саме:

- на послуги 20 хв. відеозв`язку, згідно якої вартість таких послуг становить в літній період 14,30 грн., в зимовий період - 17,00 грн.;

- на послуги надання Інтернету, згідно якої вартість таких послуг становить 60,00 грн.

Відмовляючи у задоволенні адміністративного позову, суд першої інстанції виходив з того, що відповідач діяв на підставі, в межах та у спосіб, що передбаченні Конституцією та законами України.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції з огляду на наступне.

Так, положеннями статті 3 Кримінально-виконавчого кодексу України (далі - КВК України) встановлено, що до засуджених, які відбувають покарання на території України, застосовується кримінально-виконавче законодавство України. Порядок і умови виконання та відбування покарань визначаються та забезпечуються відповідно до законодавства, яке діє на час виконання та відбування кримінального покарання.

В силу частин 1, 2, 4 статті 7 КВК України держава поважає і охороняє права, свободи і законні інтереси засуджених, забезпечує необхідні умови для їх виправлення і ресоціалізації, соціальну і правову захищеність та їх особисту безпеку. Засуджені користуються всіма правами людини та громадянина, передбаченими Конституцією України, за винятком обмежень, визначених цим Кодексом, законами України і встановлених вироком суду. Правовий статус засуджених визначається законами України, а також цим Кодексом, виходячи із порядку і умов виконання та відбування конкретного виду покарання.

У відповідності до частини 2 статті 151 КВК України на осіб, які відбувають довічне позбавлення волі, поширюються права і обов`язки засуджених до позбавлення волі, передбачені статтею 107 цього Кодексу.

За змістом частини 1 статті 107 КВК України засуджені, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, мають право в порядку, встановленому цим Кодексом і нормативно-правовими актами Міністерства юстиції України здійснювати листування з особами, які знаходяться за межами колоній, вести з ними телефонні розмови, у тому числі у мережах рухомого (мобільного) зв`язку, користуватися глобальною мережею Інтернет.

Згідно з частиною 5 статті 110 КВК України засудженим надається, в тому числі й під час перебування в стаціонарних закладах охорони здоров`я, право на телефонні розмови (у тому числі у мережах рухомого (мобільного) зв`язку) без обмеження їх кількості під контролем адміністрації, а також користуватися глобальною мережею Інтернет. Телефонні розмови оплачуються з особистих коштів засуджених. Телефонні розмови між засудженими, які перебувають у місцях позбавлення волі, забороняються. Телефонні розмови та користування у глобальній мережі Інтернет оплачуються з особистих коштів засуджених.

Частиною 8 статті 110 Кримінально-виконавчого кодексу України визначено, що порядок організації побачень, телефонних розмов, користування мережею Інтернет встановлюється Міністерством юстиції України.

На реалізацію положень статей 107 та 110 Кримінально-виконавчого кодексу України наказом Міністерства юстиції України від 19.10.2017 року №3233/5 затверджений Порядок організації надання засудженим доступу до глобальної мережі Інтернет (далі - Порядок №3233/5).

Пунктом 1 розділу 1 зазначеного Порядку №3233/5 передбачено, що для надання засудженим можливості доступу до глобальної мережі Інтернет (далі - Інтернет) адміністрація установи виконання покарань чи слідчого ізолятора (далі - установа) забезпечує оптимальний спосіб підключення установи до провайдера, який надає послуги доступу до Інтернету.

Для організації надання засудженим послуг доступу до Інтернету у відокремлених приміщеннях житлової зони поза межами локальних дільниць відділень соціально-психологічної служби у місці, доступному для відвідування усіма засудженими установи, або у комп`ютерному класі загальноосвітнього навчального закладу установи обладнується інтернет - клас (пункт 2 розділу І Порядку №3233/5).

Послуга доступу до Інтернету, користування засобами IP-телефонії та використання засобів відеозв`язку через Інтернет надається засудженим у приміщенні інтернет - класу (пункт 3 розділу І Порядку №3233/5).

Пунктами 6-11 розділу ІІ Порядку №3233/5 передбачено, що користування Інтернетом проводиться протягом дня у вільний від роботи час та поза часом, передбаченим для приймання їжі та безперервного сну.

Відомості про надання засудженим права на користування Інтернетом обов`язково реєструються у журналі обліку надання засудженим доступу до глобальної мережі Інтернет.

Для упорядкування користування Інтернетом та забезпечення права всіх засуджених адміністратор складає графік роботи інтернет-класу, який затверджується начальником установи. Графік роботи інтернет-класу розміщується у вигляді наочної інформації.

Заяви на користування Інтернетом засуджені подають до адміністрації установи.

Користування Інтернетом оплачується власними коштами засуджених або коштами інших осіб шляхом їх внесення на електронний гаманець.

При розрахунку для засуджених вартості оплати за користування Інтернетом враховуються вартість тарифного плану підключення установи до провайдера, час, впродовж якого засуджений користувався Інтернетом, витрати на обслуговування мережі та інтернет - класу.

Як встановлено та підтверджується матеріалами справи, в державній установі "Замкова виправна колонія (№58)" надання послуг з доступу до мережі Інтернет та користування електронним листуванням здійснюється у час визначений розпорядком дня, а саме з 09:00 год. до 21.00 год. через сервер Адміністрації ДКВС кожного дня, відповідно до вимог КВК України, Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань та Порядку організації надання засудженим доступу до глобальної мережі Інтернет, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 19 жовтня 2017 року №3233/5.

Також, в установі розгорнуто мережу Інтернет з точкою доступу Wi-fi через сервер Адміністрації ДКВС, де засуджені можуть користуватися послугами мережі безпосередньо в камерах через власні планшетні пристрої, на які встановлене відповідне програмне забезпечення з блокування відеокамер та оплати місячної абонентської плати за послуги Інтернет.

Надання користування глобальною мережею Інтернет та відеозв`язку засудженим здійснюється за їхніми заявами.

Починаючи з грудня 2020 року по теперішній час надання телекомунікаційних послуг з доступу до мережі Інтернет в державній установі "Замкова виправна колонія (№58)" здійснюється ТОВ "Вайнет", копії договорів наявні в матеріалах справи.

Відповідачем складено калькуляції на відповідні послуги, а саме:

- на послуги 20 хв. відеозв`язку, згідно якої вартість таких послуг становить в літній період 14,30 грн., в зимовий період - 17,00 грн.;

- на послуги надання Інтернету, згідно якої вартість таких послуг становить 60,00 грн.

При формуванні та визначенні вартості вказаних послуг, відповідач керувався Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 "Витрати", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 року №318.

Разом з тим, слід зазначити, що послуги з надання Інтернету, відеозв`язку та ІР-телефонії для засуджених державної установи "Замкова виправна колонія (№58)" надаються безпосередньо самою установою через мережеве обладнання, яке налаштоване через сервер Адміністрації ДКВС та за порядком підключення, а саме через індивідуальну МАС та ІР адресу планшетного пристрою засудженого, а не провайдером, з яким заключено договір про надання телекомунікаційних послуг з доступу до мережі Інтернет.

З матеріалів справи встановлено та не заперечується позивачем, що засуджений ОСОБА_1 має можливість користуватися глобальною мережею Інтернет відповідно до частин 5, 7, 8 статті 110 КВК України, Порядку організації надання засудженим доступу до глобальної мережі Інтернет, у визначений розпорядком дня час та згідно графіка роботи інтернет-класу за умови оплати щомісячної абонентської плати за відповідну послугу.

Щодо додаткових відрахувань із особового рахунку позивача з метою оплати послуг з доступу до мережі Інтернет, то такі твердження позивача є помилковими, оскільки надання послуги з відеозв`язку є окремою послугою. Дана послуга надається адміністратором в приміщенні інтернет-класу установи із виведенням засудженого за межі камери, через додаток SKYРЕ на підставі заяви засудженого на здійснення відео побачення та зняттям коштів з особового рахунку засудженого бухгалтерією установи.

З урахуванням пункту 3 розділу І Порядку №3233/5 до форм доступу засуджених до Інтернету відносяться: послуга доступу до Інтернету у т.ч. відправлення онлайн - звернень за допомогою планшету; користування засобами ІР-телефонії; використання засобів відеозв`язку через Інтернет.

Водночас, судом першої інстанції витребувано та досліджено належним чином завірені копії витягів із журналу обліку користування засудженими засобами ІР-телефонії та копії журналу обліку здійснення засудженими відеозв`язку через мережу Інтернет, де вказані дані про надання таких послуг засудженому ОСОБА_1 ..

Поряд з цим, журнал обліку користування засудженими засобами ІР-телефонії в державній установі "Замкова виправна колонія (№58)" було заведено 29.12.2022. До моменту заведення даного журналу, надання ІР-телефонії засудженим надавалось згідно списку надання засудженим переговорів по телефону та згідно заяв засуджених

Крім того, в період з серпня 2020 року по жовтень 2021 року та з лютого 2023 року по серпень 2023 року засуджений ОСОБА_1 засобами ІР-телефонії не користувався, що підтверджується довідкою про рух коштів на особовому рахунку засудженого ОСОБА_1 від 30.08.2023 №257.

Отже, у спірних відносинах відповідач діяв на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином, колегія суддів вважає, що доводи апеляційної скарги не ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, яке регулює спірні правовідносини, та повністю спростовуються встановленими у справі обставинами.

Керуючись ст.ст. 243, 250, 308, 311, 315, 316, 321, 322, 325, 329 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а рішення Хмельницького окружного адміністративного суду від 01 листопада 2023 року - без змін.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття та оскарженню не підлягає.

Головуючий Сушко О.О. Судді Мацький Є.М. Залімський І. Г.

СудСьомий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118493923
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів

Судовий реєстр по справі —560/14393/23

Постанова від 18.04.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 20.12.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 06.12.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 24.11.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Рішення від 01.11.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Драновський Я.В.

Ухвала від 13.09.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Драновський Я.В.

Ухвала від 24.08.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Драновський Я.В.

Ухвала від 10.08.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Драновський Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні