Рішення
від 15.04.2024 по справі 444/358/24
ЖОВКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 444/358/24

Провадження № 2/444/416/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2024 року Жовківський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Ясиновський Р. Б.

за участі секретаря судового засідання Стець М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Жовква Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Добросинсько-Магерівської сільської ради Львівського району Львівської області, ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Жовківська державна нотаріальна контора Львівської області про визнання права на 1/2 земельної частки (паю) в порядку спадкування

ВСТАНОВИВ :

Позивачка ОСОБА_1 27 січня 2024 року звернулася до суду із позовною заявою до Добросинсько-Магерівської сільської ради Львівського району Львівської області, ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Жовківська державна нотаріальна контора Львівської області, про визнання права на 1/2 земельної частки (паю) в порядку спадкування.

Позивач просить визнати за нею, ОСОБА_1 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на 1/2 частину середньої земельної частки (паю) на території Добросинсько-Магерівської сільської ради (колись Бишківської сільської ради) розміром 1,43 га умовних кадастрових гектарів, що становить 0,715 га умовних кадастрових гектарів.

В обгрунтування позову ОСОБА_1 покликається на наступне.

Вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її батько ОСОБА_3 , після смерті якого залишилося наступне спадкове майно - земельний пай розміром 1,43 га та території Бишківської сільської ради, що посвідчено сертифікатом на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серія ЛВ № 118423 виданим 15.01.1996. З сертифікату вбачається, що ОСОБА_3 отримав середню земельну частку площею 1,43 га. на території Бишківської сільської ради.

Зазначає, що батько ОСОБА_3 23.02.1999 року склав заповіт в користь своїх дочок ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , який посвідчено секретарем Бишківської сільської ради та зареєстровано в реєстрі за № 10. Зі змісту заповіту вбачається, що все своє майно ОСОБА_3 в рівних частинах заповів ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Своє прізвище ОСОБА_4 позивач змінила на «Гарасим» у зв`язку з одруженням.

Вказує, що вона, ОСОБА_1 , звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті батька. ОСОБА_2 до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини не зверталася.

Зазначає, що вона, ОСОБА_1 є такою, що спадщину прийняла фактично після смерті батька, але юридично не оформила, що стверджується довідкою від 08.08.2023р. № 644.

Вона звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, однак нотаріус в письмовій формі їй відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки нею не надано сертифікат про право на середню земельну частку пай, що стверджується листом.

Оскільки не передбачено видачу сертифікату нового зразка на ім`я померлого, то належним способом захисту прав спадкоємців, у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину на земельну частку (пай), є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну часку пай в порядку спадкування.

А тому, враховуючи наведені вище обставини вважає, що її право на 1/2 даної земельної частки (паю) в порядку спадкування за заповітом підлягає захисту в судовому порядку, як наслідок просить задовольнити її позовні вимоги.

Ухвалою Жовківського районного суду Львівської області від 05 лютого 2024 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, підготовче судове засідання призначено на 14 березня 2024 року.

Витребувано з Жовківської державної нотаріальної контори Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції належним чином завірену копію спадкової справи № 330/2023, яка зареєстрована після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Жовківського районного суду Львівської області від 14 березня 2024 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, подала на адресу суду письмову заяву, у якій просить справу розглядати у її відсутності. Зазначила, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить такі задовольнити.

Представник відповідача, Добросинсько-Магерівської сільської ради Львівського району Львівської області, в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце проведення такого був повідомлений належним чином, однак надіслав клопотання про розгляд справи без участі їх представника, зазначили, що сільська рада не заперечує проти задоволення позову.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не прибула, хоча про час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином. Про причини неявки суд не повідомила. Клопотань не подавала.

Представник третьої особи, Жовківської державної нотаріальної контори Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, в судове засідання не з`явилася, хоча про дату, час та місце проведення такого була повідомлена належним чином, що стверджується матеріалами справи, однак від неї на адресу суду надійшла заява про розгляд справи у її відсутності. Проти задоволення позову не заперечила.

Крім того на виконання вимог ухвали суду із Жовківської державної нотаріальної контори Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на адресу суду надійшла належним чином завірена копія спадкової справи № 330/2023, яка зареєстрована після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

На підставі ч. 3 ст. 131 ЦПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

А тому, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи без учасників, які не з`явилися.

Оскільки всі учасники справи в судове засідання не з`явилися, фіксування судового процесу, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, а відтак, з`ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Частиною 1 статті 4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до положень ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Батьком позивачки є ОСОБА_3 , що стверджено копією свідоцтва про народження.

У зв`язку із реєстрацією шлюбу позивачка змінила прізвище ОСОБА_5 на Гарасим, що стверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу.

З копії сертифіката на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серії ЛВ № 118423, який виданий Бишківською сільською радою 15.01.1996 року та зареєстрований у книзі записів сертифікатів на право приватної власності на землю (середню земельну частку) за № 305, вбачається, що ОСОБА_3 на підставі рішення Бишківської сільської ради від 01 квітня 1994 року було передано у приватну власність земельну ділянку площею 1,43 га без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, що розташована на території с. Боброїди Бишківської сільської ради, землю передано для ведення селянського (фермерського) або колективного господарства.

Батько позивачки ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Боброїди Жовківського району Львівської області, що стверджується копією свідоцтва про смерть.

Відповідно до ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

А тому після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на право на земельну частку (пай).

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 Цивільного кодексу України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно із ч. 1 ст. 1223 Цивільного кодексу України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Із копії дублікату заповіту, який посвідчено 23 лютого 1999 року ОСОБА_6 , секретарем Бишківської сільської ради Жовківського району Львівської області та зареєстровано в реєстрі за № 10, вбачається, що ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробив таке заповітне розпорядження: все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати йому на день його смерті і на що за законом матиме право заповів у власність його дітей: ОСОБА_2 , 1958 року народження, та ОСОБА_1 , 1968 року народження, в рівних частинах.

Відповідно до даних Бишківської сільської ради заповіт заповідачем не змінювався і не скасовувався, що підтверджується записом, який зроблено 12.06.2015 Г.Лака, секретарем Бишківської сільської ради Жовківського району Львівської області.

Суд враховує, що 01 листопада 2023 року позивач ОСОБА_1 звернулася в Жовківську ДНК Львівської області із заявою №773 про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті батька, в тому числі на земельну частку (пай).

Із копії Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі вбачається, що після смерті ОСОБА_3 Жовківською ДНК зареєстровано спадкову справу № 330/2023.

Із копії постанови зав. Жовківською ДНК від 01.11.2013 № 825/01-16 вбачається, що Жовківська державна нотаріальна контора Львівської області розглянула заяву позивачки про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну частку /пай/ площею 1.43 га, що розташований на території Бишківської сільської ради, Львівського району, Львівської області і належав ОСОБА_3 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 . Позивачці роз`яснено, що для видачі свідоцтва про право на спадщину їй необхідно подати в нотаріальну контору оригінал правовстановлюючого документу нового взірця на вищевказаний земельний пай із відповідною реєстрацією, а у випадку відсутності такого документу позивачці необхідно звернутися в судові органи для оформлення права власності на вищевказаний земельний пай в порядку спадкування. Нотаріус додатково повідомлила, що заповіт від імені померлого ОСОБА_3 посвідчений 23 лютого 1999 року за реєстром № 10 Бишківською сільською радою, Жовківського району, Львівської області на двох осіб, а саме: ОСОБА_2 та ОСОБА_1 . Спадкоємець ОСОБА_2 із заявою про право на спадщину в Жовківську державну нотаріальну не зверталася.

Відповідно до статті 8 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року № 720 (720/95) "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" постановою Кабінет Міністрів України від 12 жовтня 1995 року № 801 «Про затвердження форми сертифіката на право на земельну частку (пай) і зразка Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай)» затверджено відповідну форму сертифіката на право на земельну частку (пай) і зразка Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай).

Сертифікати саме такої форми слід подавати до нотаріуса.

Суд констатує, що право на земельну частку (пай) ОСОБА_3 підтверджується сертифікатом від 15.01.1996 року, тобто сертифікатом старого зразка.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, яким є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, що передбачено ч. 2 ст. 1220 ЦК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Із копії довідки виконкому Добросинсько-Магерівської сільської ради Львівського району Львівської області від 08.08.2023 № 644 вбачається, що позивачка ОСОБА_1 , дочка ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживала разом із ним постійно без реєстрації і вела спільне господарство в АДРЕСА_1 .

Частиною 3 ст. 1268 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

Згідно з ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті, а відтак суд констатує, що позивачем не може бути пред`явлено для оформлення спадщини сертифікат на ім`я ОСОБА_3 нового зразка, оскільки він помер, а тому втратив цивільну правоздатність та дієздатність.

Враховуючи встановлені судом обставини та досліджені докази, суд приходить до висновку що право позивача на 1/2 частину земельної частки (паю) в порядку спадкування по заповіту після смерті батька підлягає захисту в судовому порядку, як наслідок позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню.

Зібрані по справі докази, оцінені судом належним чином кожен окремо на їх достовірність та допустимість, а також їх достатність та взаємний зв`язок у сукупності, встановлені судом обставини свідчать про те, що у суду є всі підстави для задоволення позовних вимог позивача.

Керуючись ч. 4 ст. 206, ч. 2 ст. 247, статтями 258, 259, 264, 265, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на 1/2 частину середньої земельної частки (паю) на території Добросинсько-Магерівської сільської ради (колись Бишківської сільської ради) розміром 1,43 га умовних кадастрових гектарів, що становить 0,715 га умовних кадастрових гектарів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування учасників справи:

Позивач : ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження: с. Бишків Жовківського району Львівської області, паспорт громадянина України НОМЕР_1 , виданий Жовківським РВ УМВС України у Львівській області 25 травня 1999 року, місце проживання зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , тел. НОМЕР_3 , ел. пошта відсутня, ел. кабінет відсутній)

Відповідач 1: Добросинсько-Магерівська сільська рада Львівського району Львівської області (юридична адреса: площа 40 річчя Перемоги, будинок № 3, село Добросин, Львівський (раніше Жовківський) район, Львівська область, 80337, код ЄДРПОУ: 04371727, телефон: 03252 60247, електронна пошта: dobrosyn_rada@ukr.net)

Відповідач 2: ОСОБА_2 (місце проживання: с. Боброїди, Львівський район, Львівська область, 80333, РНОКПП НОМЕР_4 , тел. НОМЕР_5 , ел. пошта відсутня, ел. кабінет відсутній)

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Жовківська державна нотаріальна контора Львівської області (юридична адреса: вулиця Воїнів УПА, 1, місто Жовква, Львівський (колишній Жовківський) район, Львівська область, 80300, код ЄДРПОУ: 02899469, телефон: 03252 22434, електронна пошта, адреса: невідома).

Повне рішення складено 20 квітня 2024 року.

Суддя Ясиновський Р. Б.

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118496253
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на 1/2 земельної частки (паю) в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —444/358/24

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні