Рішення
від 05.04.2024 по справі 398/1115/24
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/1115/24

провадження №: 2-о/398/111/24

РІШЕННЯ

Іменем України

"05" квітня 2024 р. м. Олександрія

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Стручкової Л.І.,

присяжних Балашової І.П., Голосенко О.В.,

за участі: секретаря судового засідання Дудченко О.Ю.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , про усиновлення неповнолітньої дитини, заінтересовані особи - Олександрійська районна військова адміністрація Кіровоградської області як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , Новомосковський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Новомосковському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса),

В С Т А Н О В И В:

У березні 2024 року громадянин України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернувся до суду із заявою, яку підтримав у судовому засіданні, про усиновлення неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В обґрунтування заяви зазначив, що 08.10.2022 року він уклав шлюб з ОСОБА_4 . Дружина має неповнолітню дитину ОСОБА_3 . Відомості про батька дитини записані в актовому записі про народження записані відповідно до ст.135 СК України. Заявник фактично виконує батьківські обов`язки щодо дитини, займається її вихованням, матеріально забезпечує. Між ними склалися дуже добрі стосунки. Мати дитини ОСОБА_2 надала письмову згоду на усиновлення заявником дитини, засвідчену нотаріусом. Матеріально він забезпечений, може забезпечити дитину усім необхідним для її повноцінного розвитку. З правовими наслідками усиновлення ознайомлений. Просить заяву задовольнити і внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини, а саме змінити дитині прізвище на « ОСОБА_5 », по батькові на « ОСОБА_6 », записати його батьком дитини.

Ухвалою Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 08.03.2024 року у справі відкрито провадження та призначено до судового розгляду у судовому засіданні в порядку окремого провадження (а.с.27).

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав посилаючись на обставини викладені в заві. Додатково суду пояснивши, що проживають спільно з ОСОБА_2 та ОСОБА_7 два роки. Він виховує та піклується про ОСОБА_7 , вважає його рідною дитиною. Хоче бути батьком не лише фактично, а і юридично, щоб уся родина були на одній фамілії. Орган опіки та піклування розглянувши поданий ним пакет документів надав позитивний висновок щодо усиновлення ним дитини. Просить заяву задовольнити в повному обсязі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 заяву чоловіка підтримала, просить її задовольнити. Суду пояснила, що ОСОБА_7 з біологічним батьком не спілкувався. Тягнеться до заявника, який фактично виконує батьківські обов`язки по відношенню до її дитини, піклується про них з сином, займається вихованням дитини, матеріально забезпечує. Їх сім`я давно вже склалася.

Олександрійська районна військова адміністрація Кіровоградської області як орган опіки та піклування, подала до суду клопотання про розгляд справи у відсутність їх представника. З заявленими ОСОБА_1 вимогами погоджуються в повному обсязі та просять задовольнити (а.с.44, 45).

Заінтересована особа Новомосковський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Новомосковському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про час та місце розгляду справи сповіщені належним чином, причини неявки представника не повідомили, будь-яких заяв не надходило (а.с.39).

Вислухавши пояснення заявника, заінтересованих осіб, вивчивши матеріали справи, суд встановив наступне.

ОСОБА_1 і ОСОБА_4 проживають спільно однією сім`єю. 08.10.2022 року вони зареєстрували шлюб, що підтверджується світлокопією свідоцтва про шлюб (а.с.12).

Разом з ними постійно проживає дитина ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.13).

Відомості про батька в актовому записі про реєстрацію народження та відповідно у свідоцтві про народження ОСОБА_3 були записані відповідно до ч.1 ст.135 СК України, за вказівкою матері (а.с.41-42).

ОСОБА_2 подала письмову заяву, засвідчену нотаріусом, про надання згоди на усиновлення дитини ОСОБА_3 , вітчимом ОСОБА_1 (а.с.19).

Заявник ОСОБА_1 у розшуку і засудженим за кримінальними справами не значиться, що підтверджується довідкою МВС України станом на 26.02.2024 року (а.с.11).

За станом здоров`я ОСОБА_1 може бути усиновителем, що підтверджено висновком про стан його здоров`я №107 від 27.02.2024 року (а.с.10).

ОСОБА_1 працевлаштований та має стабільний дохід ( а.с.24).

Дитина разом із матір`ю та вітчимом, проживають в будинку АДРЕСА_1 . Умови проживання сім`ї добрі, що підтверджується актом обстеження умов проживання від 29.02.2024 року (а.с.22).

Дитина ОСОБА_8 в судовому засіданні висловив згоду на своє усиновлення вітчимом ОСОБА_1 і на зміну у зв`язку з усиновленням прізвища на «ОСОБА_2», по батькові на « ОСОБА_6 ».

Орган опіки та піклування Олександрійської районної військової адміністрації Кіровоградської області надав висновок від 01.03.2024 року №01-33/80/1, в якому зазначив, що вважає усиновлення неповнолітнього ОСОБА_3 вітчимом ОСОБА_1 , доцільним і таким, що відповідає інтересам дитини (а.с.4-6).

Згідно зі ст.12 Закону України «Про охорону дитинства», виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

З наведених положень законодавства про охорону дитинства випливає, що виховання дитини у повній сім`ї має беззаперечне значення для її духовного та фізичного розвитку, формування її особистості, яке неможливо переоцінити.

Одним з завдань сімейного законодавства в силу ст. 1 СК України є забезпечення кожної дитини сімейним вихованням, можливістю духовного та фізичного розвитку.

Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини (ст. 5 СК України).

Статтею 7 СК України встановлено, що регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

Главою 18 Розділу ІV СК України внормовані питання усиновлення.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем в свою сім`ю особи на правах доньки або сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно із ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за добровільною згодою її батьків. Стаття 211 СК України передбачає, що усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодше 21 року. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Як випливає із приписів ст.217 СК України, усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Стаття 218 СК України передбачає, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я.

Частиною 4 ст.218 СК України визначено, що згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до ст.219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони:1) невідомі;2) визнані безвісно відсутніми;3) визнані недієздатними;4) позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється; 5) протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім`ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до статті 135 цього Кодексу.

Вирішуючи заяву, суд враховує встановлені під час судового розгляду обставини.

Відповідно до п.6 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч.1-3 ст. 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним.

Суд також перевіряє відсутність перешкод для усиновлення дитини, передбачених ст.ст. 212, 216 СК України.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 211 СК України, усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Таким чином, Сімейним кодексом України встановлені вимоги до особи усиновлювача, з наявністю яких закон пов`язує можливість усиновлення. Вказана норма не надає суду права, враховуючи інтереси дитини, скорочувати різницю у віці між усиновлювачем та усиновленим, тобто є імперативною.

Між тим, вікова різниця між усиновлювачем та усиновленою дитиною не відповідає вимогам, встановленим ч.2 ст. 211 СК України та становить 14 років і 3 місяці.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Згідно ч.ч. 5, 6 ст. 19 СК України, орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи. Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 258, 265,268, 273, 293-294, 313-314, 354 ЦПК України, ст. ст. 207-208, 211,213, 217- 220, 223-226, 229, 231-233 СК України,

У Х В А Л И В :

У задоволенні заяви ОСОБА_1 , про усиновлення неповнолітньої дитини, заінтересовані особи - Олександрійська районна військова адміністрація Кіровоградської області як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , Новомосковський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Новомосковському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення (підписання, складання повного судового рішення).

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 15.04.2024 року.

Суддя: Л.І. Стручкова

Присяжні І.П. Балашова

О.В. Голосенко

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118497674
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —398/1115/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні