Рішення
від 16.04.2024 по справі 132/904/24
КАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 132/904/24

Провадження №2-о/132/67/24

РІШЕННЯ

Іменем України

"16" квітня 2024 р. Калинівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого Павленко І.В.

за участю секретаря Олійник Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Калинівка справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа-Калинівська міська рада Вінницької області, про встановлення юридичного факту,

ВСТАНОВИВ:

19.03.2024 до Калинівського районного суду Вінницької області звернувся ОСОБА_1 із вказаною заявою, в якій просить: встановити факт того, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В обґрунтування цієї вимоги зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати- ОСОБА_2 . Він є спадкоємцем за законом першої черги на спадкове майно після смерті матері та спадщину після її смерті прийняв у відповідності до вимог ст. 1269 ЦК України, подавши нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Проте, оформити свої права на спадщину не має можливості, оскільки необхідно встановити факт родинних відносин з матір`ю в зв`язку з тим, що у його свідоцтві про народження в графі мати вказано « ОСОБА_3 », а в свідоцтві про смерть матері вказано « ОСОБА_2 ». За вказаних підстав звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин.

Заявник в судове засідання не зявився, надавши письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Уповноважений представник заінтересованої особи Калинівської міської ради Вінницької області Трохименко М.В. в судове засідання також не з`явився, попередньо через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи за його відсутності, проти задоволення заяви не заперечує.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявляти клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

В зв`язку з неявкою учасників справи в судове засідання фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до положень статті 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

Згідно статті 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Спадкоємцями, відповідно до статті 1222 ЦК України, за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу (частина 2 статті 1223 ЦК України).

Відповідно до норм статті 1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (частина 1 статті 1268 ЦК України).

Частиною 1 статті 1269 ЦК України визначено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини, згідно частини 1 статті 1270 ЦК України, встановлюється строк у шість місяців, який обчислюється з часу відкриття спадщини.

Відповідно до частини 1 статті 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника- ОСОБА_2 . Заявник є спадкоємцем за законом першої черги на спадкове майно після смерті матері та спадщину після її смерті прийняв у відповідності до вимог ст. 1269 ЦК України, подавши нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Проте, оформити свої права на спадщину не має можливості, оскільки необхідно встановити факт родинних відносин з матір`ю в зв`язку з тим, що у його свідоцтві про народження в графі мати вказано « ОСОБА_3 », а в свідоцтві про смерть матері вказано « ОСОБА_2 ».

Частиною 1 статті 4 ЦПК України встановлено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Спірні правовідносини щодо встановлення факту, що має юридичне значення регулюються главою 6 розділу IV ЦПК України.

У пункті 7 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31 березня 1995 року № 5 судам роз`яснено, що відповідно до п.1 ч.1 ст.273 ЦПК України (п.1 ч.1 ст.315 діючого ЦПК України) суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (частина 1 статті 293 ЦПК України).

Факти, що мають юридичний характер це факти, з якими закон пов`язує виникнення, зміну або припинення правовідносин.

Аналіз положень статті 315 ЦПК України свідчить про те, що факт родинних відносин між фізичними особами встановлюється у судовому порядку, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Як роз`яснено в пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суди розглядають справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

На підтвердження своїх вимог, заявником ОСОБА_1 надано суду наступні письмові докази: копію свідоцтва про смерть ОСОБА_2 серія НОМЕР_1 , виданого 16.09.2004 виконкомом Писарівської сільської ради Калинівського району Вінницької області; копію свідоцтва про народження ОСОБА_1 серія НОМЕР_2 , виданого 13.03.1959 Писарівською сільською радою Калинівського району Вінницької області; виписку з погосподарської книги Писарівської сільської ради Калинівського району Вінницької області № 4 за 2001-2005 роки (особовий рахунок № НОМЕР_3 ); копію рішення Калинівського районного суду Вінницької області від 21.06.2006 (набрало законної сили 21.07.2006) у справі № 2-766/06 .

Оцінюючи, належність, допустимість й достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, які містяться в матеріалах справи, суд вважає встановленим, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення вказаної заяви, що передбачено п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 293-294, 315-319, 258-259, 263-268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати по сплаті судового збору залишити за заявником.

Рішення суду може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118498100
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення юридичного факту

Судовий реєстр по справі —132/904/24

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні