Ухвала
від 05.04.2024 по справі 305/854/24
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 305/854/24

Провадження по справі 2/305/421/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.04.2024 Суддя Рахівського районного суду Закарпатської області Ємчук В.Е. ознайомившись з позовною заявою Рахівської міської ради, представником якої є ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 про скасування (видалення)запису про державну реєстрацію земельної ділянки у Державному земельному кадастрі,

ВСТАНОВИВ :

До Рахівського районного суду Закарпатської області надійшла позовна заява Рахівської міської ради, представником якої є ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 про скасування (видалення)запису про державну реєстрацію земельної ділянки у Державному земельному кадастрі.

З позовної заяви вбачається, що рішенням сьомої сесії четвертого скликання Рахівської міської ради від 31 липня 2003 року надано громадянці ОСОБА_2 (далі Відповідач 2) в оренду строком на 5 років земельну ділянку, площею 7,5 кв.м, що розташована по АДРЕСА_1 для розміщення малої архітектурної форми для торгівлі періодичними виданнями, що стверджується витягом з рішення від 31.07.2003 року.

На підставі вказаного рішення 08 серпня 2003 року Рахівська міська рада, як Орендодавець, з одного боку та ОСОБА_2 , як Орендар з другого боку уклали Договір оренди земельної ділянки, згідно з умовами якого Орендодавець надала а Орендар прийняла у строкове, платне користування земельну ділянку, площею 7,5 кв.м., яка знаходиться у АДРЕСА_1 , для розміщення малої архітектурної форми для торгівлі періодичними виданнями.

Згідно з умовами Договору оренди земельної ділянки, договір укладається на термін 5 років, починаючи з дати його реєстрації. По закінченні терміну договору, орендар має переважне право на поновлення договору на новий термін. У цьому разі зацікавлена сторона повинна письмово повідомити другу сторону про бажання щодо продовження дії договору на новий термін не пізніше ніж за два місяці до його закінчення.

Розділ 7 цього Договору передбачає, що спірні питання, які виникають з цього договору, мають вирішуватись у господарському суді.

Згідно зі статтями 1-3 Господарського кодексу України цей Кодекс визначає основні засади господарювання в Україні і регулює господарські відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб`єктами господарювання, а також між цими суб`єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання. Учасниками відносин у сфері господарювання є суб`єкти господарювання, споживачі, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією, а також громадяни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб`єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності. Під господарською діяльністю у цьому Кодексі розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб`єкти підприємництва - підприємцями. Господарська діяльність може здійснюватись і без мети одержання прибутку (некомерційна господарська діяльність).

Відповідно до ст. 2 Господарського процесуального кодексу України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Статтею 20 Господарського процесуального кодексу України визначено предметну та суб`єктну юрисдикцію господарських судів, тобто сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених до їх компетенції. Так, за частиною першою цієї статті господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці;

Як вбачається з матеріалів справи даний спір виник з приводу державної реєстрації права оренди на земельну ділянку з кадастровим номером 2123610100:01:001:0087 з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель торгівлі за ОСОБА_2 , яка являлася орендарем цієї земельної ділянки як власник малої архітектурної форми для торгівлі періодичними виданнями згідно з договором оренди земельної ділянки від 08 серпня 2003 року, укладеним між орендодавцем Рахівською міською радою Рахівського району Закарпатської області та орендарем ОСОБА_2 .

За наведених обставин суд доходить висновку, що цей спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а розгляд даної справи належить до компетенції господарського суду та проводиться в порядку господарського, а не цивільного судочинства.

Враховуючи вищевикладене, суд доходить висновку, що цивільну справу за позовом Рахівської міської ради, представником якої є ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 про скасування (видалення)запису про державну реєстрацію земельної ділянки у Державному земельному кадастрі слід передати до Господарського суду Закарпатської області.

На підставі викладеного, керуючись ст. 31, 260, 268, 353, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Рахівської міськоїради,представником якоїє ОСОБА_1 ,до ОСОБА_2 про скасування(видалення)запису продержавну реєстраціюземельної ділянкиу Державномуземельному кадастрі- передати на розгляд до Господарського суду Закарпатської області (88000, м.Ужгород, вул.Коцюбинського, 2а).

Ухвала набирає законної сили у строки та в порядку передбаченому ст. 261 ЦПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Суддя: В.Е.Ємчук

СудРахівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118498821
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —305/854/24

Ухвала від 05.06.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Ємчук В. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні