Рішення
від 19.04.2024 по справі 158/910/24
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/910/24

Провадження № 2/0158/323/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 квітня 2024 року Ківерцівський районний суд Волинської області

в складі: головуючого судді - Костюкевича О.К.

секретаря - Хмілевської І.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду міста Ківерці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Олицької селищної ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до ОСОБА_2 , Олицької селищної ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування.

Позивач свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилась спадщина, що складається із житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, що по АДРЕСА_1 . 15.03.1990 остання склала заповіт, відповідно до якого належний їй житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами заповіла ОСОБА_1 , позивачу по справі. У визначений законом термін позивач звернулася із заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавця, але нотаріусом було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки у спадкодавця відсутні правовстановлюючі документи на нерухоме майно.

Просить суд визнати за нею право власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, згідно із поданою заявою просила проводити розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить суд їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 та представник відповідача Олицької селищної ради в судове засідання також не з`явилися, згідно з поданими заявами просили розгляд справи проводити у їх відсутності, щодо задоволення позову не заперечують.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв`язку з цим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Дослідивши представлені письмові докази, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що стверджується відповідним свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 05.10.2006 (а.с. 6).

Відповідно до довідки Олицької селищної ради № 536 від 23.05.2023 (а.с. 9), витягу з погосподарської книги № 4 за 2023 рік (а.с. 7) за ОСОБА_3 значиться будинок з надвірними будівлями і спорудами по АДРЕСА_1 . Спадщину після її смерті прийняла онука ОСОБА_1 .

15 березня 1990 року ОСОБА_3 склала заповіт, відповідно до якого належний їй житловий будинок заповіла ОСОБА_1 (а.с. 8), позивачу по справі.

Рішенням Ківерцівського районного суду Волинської області від 20.11.2023 встановлено факт належності ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , заповіту, посвідченого Олицькою селищною радою 15.03.1990 за реєстровим № 6 та визначено ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , терміном один місяць з дня набрання рішенням законної сили (а.с. 12-13).

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Позивач звертався до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , однак їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на ім`я спадкодавця (а.с. 14).

Таким чином, оцінивши зібрані та досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов слід задовольнити та визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. ст. 12, 81, 141, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 1222, 1233 ЦК України, суд, -

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , АДРЕСА_3 .

Олицька селищна рада Луцького району Волинської області, вул. Замкова, 17 смт. Олика Луцького району Волинської області, код ЄДРПОУ 04333879.

Суддя

Ківерцівського районного суду О.К. Костюкевич

Повне судове рішення складене 19.04.2024

СудКіверцівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118505069
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —158/910/24

Рішення від 19.04.2024

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні