Рішення
від 18.04.2024 по справі 272/1289/23
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 272/1289/23

Провадження № 2-о/272/10/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2024 року

Андрушівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Карповця В.В.,

присяжних - Іванченко Т.М., Парфенюк І.І.,

з участюсекретаря судового засідання - Степанчук Т.В.,

розглянувши у судовому засіданні в місті Андрушівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Червоненської селищної ради Бердичівського району Житомирської області; ОСОБА_2 ; ОСОБА_3 ; ОСОБА_4 , про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, суд -

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати недієздатним ОСОБА_5 , встановити опіку та призначити опікуна.

В обгрунтування заяви, представник заявника зазначає, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , приходиться рідним сином заінтересованимособам: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 тазаінтересованійособі - ОСОБА_4 - рідним братом. Позивач перебуває в шлюбі з ОСОБА_4 .

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на обліку в лікаря психіатра, відсутнє мислення волі та пам`яті. Він не розмовляє, в часі та просторі не орієнтується, не розуміє наслідків своєї поведінки, не може оцінював прості життєві ситуації, що позбавляє його здатності адекватно усвідомлювати оточуючу дійсність, оцінювати свій психічний стан і поведінку.

У зв`язку з тим, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 мають II групу інвалідності, стан здоров`я не дає їм змоги здійснювати належний догляд за сином, який прикутий до ліжка, має І «Б» групу інвалідності, обмежений самообслуговуванні, не здатний самостійно пересуватися та контролювати свою поведінку. Рідна сестра ОСОБА_6 (дружина позивача ОСОБА_7 ) вагітна, також неможе бутиопікуном над братом, так як іще і допомагає і приглядає за хворими батьками.

Заявник та його представник в судове засідання не з`явились, надіслали заяви про розгляд справи у їх відсутність, заявлені вимоги підтримують повністю, просять їх задовольнити.

Заінтересовані особи в судове засідання не з`явились, оскільки надіслали заяви про розгляд справи у їх відсутність, заявлені вимоги визнають, не заперечують, щодо їх задоволення.

Представник заінтеренсованої особи в судове засідання не з`явився, оскільки надіслав заяву про розгляд справи у його відсутність, щодо результату розгляду справи покладається на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Висновком судово-психіатричного експерта №85 - 2024 від 13.02.2024 встановлено, що ОСОБА_5 страждає на хронічний, стійкий психічний розлад, а саме виражену деменцію внаслідок органічного ураження головного мозку змішаного ґенезу (посттравматичного, атрофічного) з періодичним порушенням психіки у вигляді галюцинаційного синдрому. Ступінь наявності у ОСОБА_5 деменції настільки виражена, що позбавляє його здатності в даний час усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с.64-65).

Згідно довідки, яка видана КНП «Центром первинної медико санітарної допомоги Андрушівської міської ради» ОСОБА_2 через свою хворобу потребує постійного амбулаторного лікування (а.с.8).

Довідкою до акта огляду медико - соціальною експертною комісією підтверджується те, що ОСОБА_3 є інвалідом ІІ групи, йому протипоказано фізичне навантаження (а.с.10).

Відповідно до довідки , яка видана КНП « Андрушівська місська лікарня» ОСОБА_8 є вагітною (а.с.16).

Довідкою до акта огляду медико - соціальною експертною комісією,висновком лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу № 469, висновком Житомирського обласного центру медико соціальної експертизи Спец псих МСЕК, підтверджується те, що ОСОБА_5 , потребує стороннього догляду та нагляду (а.с.21, 22,23).

Копією свідоцтва про народження ОСОБА_4 підтверджуються її родинні відносини між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 ( а.с.15).

Копією свідоцтва про шлюб підтверджується те, що ОСОБА_8 зареєструвала шлюб 26 жовтня 20203 року у виконавчому комітеті Волицької сільської ради Житомирського району Житомирської області із ОСОБА_1 , після реєстрації шлюбу отримала прізвище ОСОБА_9 (а.с.14).

Копією свідоцтва про народження ОСОБА_5 підтверджуються його родинні відносини із ОСОБА_3 та ОСОБА_2 (а.с. 19).

Копією свідоцтв про народження ОСОБА_5 та ОСОБА_4 підтверджуються їх родинні відносини (а.с.15,19).

10.11.2023 року за №7 опікунською радою виконавчого комітету Червоненської селищної ради було надано подання (висновок) про доцільність призначенняопікуном громадянина ОСОБА_1 над ОСОБА_5 (а.с.28-29).

Згідно висновку про стан здоров`я громадянина, який бажає встановити опіку (піклування), ОСОБА_1 захворювань та станів, що перешкоджають бути опіком немає, опікуном може бути (а.с.25).

Витягом з інформаційно аналітичної системи « Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ОСОБА_1 незнятої чи не погашеної судимості не має (а.с.26).

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно до ч. 1ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою, у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

В силу ч. 1ст. 300 ЦПК України, суд ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Відповідно до ч. ч. 6, 7ст. 300 ЦПК України,строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Проаналізувавши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що є підстави для задоволення заяви та визнання ОСОБА_5 недієздатним. Враховуючи викладене суд вважає за доцільне призначити опікуном ОСОБА_5 ОСОБА_1 .

Керуючись ст. ст.12,13,19,81,264,265,268,300,354 ЦПК України, ст. ст.39,40,60 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя с. Глинівці, Бердичівського району, Житомирської області недієздатним та встановити над ним опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) опікуном ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (проживаючогоза адресою:с.Глинівці,Бердичівського району,Житомирської області).

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним встановити на два роки починаючи з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Андрушівський районний суд Житомирської області.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги,якщо скаргуне булоподано.У разіподання апеляційноїскарги рішення,якщо йогоне скасовано,набирає законноїсили післярозгляду справиапеляційним судом.

Суддя:В. В. Карповець

Присяжні: Т.М.Іванченнко

І.І.Парфенюк

СудАндрушівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118505196
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —272/1289/23

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні