Ухвала
від 19.04.2024 по справі 534/1775/22
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №534/1775/22

Провадження №2/534/974/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2024 року м. Горішні Плавні

Комсомольський міський суд Полтавської області

у складі: головуючого судді Морозова В.Ю.

за участі: секретаря судового засідання Діденко А.О.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

представника третьої особи ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовомузасіданні взалі суду цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» Горішньоплавнівської міської ради», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Горішньоплавнівська міська рада Кременчуцького району Полтавської області, про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди,

УСТАНОВИВ:

У провадженні судді Морозова В.Ю. перебуває цивільна справа № 534/1775/22 за позовною заявою ОСОБА_1 до комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» Горішньоплавнівської міської ради», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, ОСОБА_4 , Горішньоплавнівська міська рада Кременчуцького району Полтавської області, про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди.

У судовому засіданні 19.04.2024, а також на минулих судових засіданнях позивач висловила свою думку за змістом, що головуючий у справі суддя Морозов В.Ю. тривалий час розглядає справу з чим вона не погоджується. Разом з тим неодноразово роз`яснивши право на заявлення відводу суду, позивач таким правом не скористувалась.

Проте, неодноразово у судових засіданнях позивач наголошувала, за змістом, що невперше (у восьме) вона судиться з відповідачем у справі, і в одній із таких справ, вона скаржилася на головуючого суддю у Вищу раду правосуддя про притягнення його до відповідальності. Ці висловлювання розцінюю як те, що ОСОБА_1 вважає, що головуючий суддя Морозов В.Ю. необ`єктивний у розгляді зазначеної справи.

Крім того, суду стало відомо, що позивач у цій справі ОСОБА_1 подала скаргу на ім`я голови Комсомольського міського суду Полтавської області Солохи О.В. на незгоду з процесуальним рішенням судді Морозова В.Ю. ухваленим в межах розгляду справи, безпідставне неприйняття доказів, намір судді Морозова В.Ю. ухвалити незаконне рішення у справі, необ`єктивний розгляд справи, намір звернутися до Вищої ради правосуддя.

Суддею Комсомольського міського суду Морозовим В.Ю. заявлено самовідвід у справіза позовною заявою ОСОБА_1 до комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» Горішньоплавнівської міської ради», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, ОСОБА_4 , Горішньоплавнівська міська рада Кременчуцького району Полтавської області, про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди,з посиланням на наявність підстав, передбачених п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України, п.п. 2.5 Банголорських принципів поведінки суддів.

Відповідно до ч. 1ст.40 ЦПК Українипитання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.9 ст. 40 ЦПК Українипитання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу.

Згідно ч.8 ст.40 ЦПК України суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи.

За результатами вирішення заяви про відвід суд постановляє ухвалу.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу) за наявності обставин, які викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Відповідно до змісту ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (Рим, оположних свобод (Рим, 4.11.1950 року), коженмає право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, викладеної, зокрема, в рішенні від 09.11.2006 року у справі «Білуха проти України» (№33949/02, п. 49-53), вказано, що наявність безсторонності відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності. У кожній окремій справі слід вирішувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про небезсторонність суду. При цьому навіть зовнішні прояви можуть мати певну важливість.

Згідно п.12 висновку №1 (2001) Консультативної ради європейських судів для Комітету Міністрів Ради Європи про стандарти незалежності судових органів і незмінності суддів при винесенні судових рішень у відношенні сторін в судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, тобто вільними від любих зв`язків, упередженості, які впливають або можуть сприйматися як такі, що впливають на здатність судді приймати незалежне рішення. Значення цього принципу виходить далеко за конкретні інтереси визначеної сторони в якому-небудь спорі. Судова влада повинна користуватися довір`ям не тільки зі сторони сторін в конкретному розгляді, але і зі сторони суспільства в цілому. І суддя повинен бути не тільки реально вільним від будь-якого невідповідного зв`язку, упередженості або впливу, але він повинен бути вільним від цього і в очах розумного спостерігача. Інакше довір`я до незалежної судової влади буде підірвано.

Згідно ст1. Кодексу суддівської етики суддя повинен бути прикладом неухильного додержання закону і принципу верховенства права, присяги судді, а також дотримання високих стандартів поведінки з метою зміцнення довіри громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду.

У відповідності до положень ст.15 Кодексу суддівської етики неупереджений розгляд справ є основним обов`язком судді. Суддя має право заявити самовідвід у випадках, передбачених законодавством, у разі наявності упередженості щодо одного з учасників процесу, а також у випадку, якщо судді з його власних джерел стали відомі докази чи факти, які можуть вплинути на результат розгляду справи.

За змістом положень п.п.2.5 Банголорських принципів поведінки суддів, суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Зауважую, що зазначені вище обставини щодо заявлення відводів головуючому судді в жодному разі не є перешкодою для неупередженості судді при розгляді справи, проте зазначена обставина може викликати справедливі сумніви як осіб, які беруть участь у справі, так і сторонніх спостерігачів, в об`єктивності та незалежності головуючого судді.

При цьому явна і категорична недовіра сторони до дій та рішень судді, невиправдано ускладнить розгляд даної справи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 36,40, 260,353 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Розгляд заяви головуючого у справі № 532/1775/22 (провадження 2/534/974/22) судді Морозова В`ячеслава Юрійовича про самовідвід за ініціативою суду вирішити у судовому засіданні.

Справу № 532/1775/22 (провадження 2/534/974/22) за позовною заявою ОСОБА_1 до комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» Горішньоплавнівської міської ради», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Горішньоплавнівська міська рада Кременчуцького району Полтавської області про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди, призначити до розгляду для вирішення заяви про самовідвід на 25.04.2024 року о 13 год. 00 хв. з повідомленням учасників справи.

Роз`яснити, що неявка учасників справи у судове засідання, в якому вирішується питання про відвід суду, не перешкоджає розгляду судом питання про відвід судді.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В`ячеслав МОРОЗОВ

Повний текст ухвали виготовлено протягом 22.04.2024

Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118506202
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —534/1775/22

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Комарова Д. Ю.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні