Рішення
від 22.04.2024 по справі 489/1285/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

справа № 489/1285/24 провадження №2-о/489/68/24

РІШЕННЯ

Іменем України

22 квітня 2024 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого судді Коваленка І.В.,

за участю секретаря судового засіданняЄлишевої А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Чорноморська сільська рада об`єднаної територіальної громади Миколаївського району Миколаївської області, про встановлення факту родинних відносин

встановив:

У лютому 2024 року заявник звернулася до суду із заявою в якій просить встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , є донькою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (в заяві допущена описка, фактична дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 ).

В обґрунтування заяви заявник вказала, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , до одруження ОСОБА_4 ), та її рідною матір`ю є ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 та після смерті якої відкрилася спадщина на земельні ділянки.

21.09.2011 ОСОБА_3 склала заповіт на її ім`я на земельні ділянки.

З метою оформлення спадкових прав вона звернулася до нотаріуса, проте їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, без сплати податку, в розмірі 5% від вартості спадкового майна, оскільки відсутні докази родинних зв`язків між спадкодавцем та нею.

Встановлення факту родинних відносин необхідне заявниці для оформлення спадщини після смерті матері, без сплати податку, так як вона є спадкоємцем першої черги.

Ухвалою суду від 28.02.2024 відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

В судове засідання учасники справи не з`явилися, до суду надали письмові заяви про розгляд справи за їх відсутності, в яких також просили заявник вимоги заяви задовольнити, а заінтересована особа проти їх задоволення не заперечує.

Згідно статті 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За частиною п`ятоюстатті 268 ЦПК України, датою ухвалення рішення є дата його складання.

Суд, дослідивши матеріали справи та встановив наступні факти і відповідні їм правовідносини.

Долученими до заяви копією паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 та свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 25.04.1964, підтверджується, що заявник ОСОБА_1 (дошлюбне прізвище ОСОБА_4 ) народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 та її матір`ю в свідоцтві про народження записано ОСОБА_6 .

Із свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 вбачається, що ОСОБА_7 , 1938 року народження, уродженка Тернопільської області Гусятинського району с. Городниця, 24.07.1955 зареєструвала шлюб з ОСОБА_8 та після реєстрації шлюбу їй присвоєно прізвище « ОСОБА_4 ».

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 06.08.2018 ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка Тернопільської області Гусятинського району с. Городниця, померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 79 років, про що зроблено відповідний актовий запис № 602.

Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 54957761 від 01.02.2019 підтверджується, що спадкова справа після смерті ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 заведена Другою очаківською державною нотаріальною конторою за № 15/2019.

У лютому 2024 року заявник ОСОБА_1 звернулася до нотаріальної контори із заявою про оформлення спадщини, проте нотаріусом їй було відмовлено, що підтверджується роз`ясненнями від 01.02.2024 № 30/02-14.

Нотаріусом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є спадкоємицею за заповітом, але на підставі статті 167 Податкового кодексу України, якщо заявник не може надати документи, які підтверджують родинні відносини з померлою, тому вона після видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, повинна оплати податок (5% розміру податку від вартості спадкового майна) та надати нотаріусу оціночну вартість майна.

На підставі повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб за №00043392899 від 01.02.2024 нотаріусом встановлено, що шлюб між ОСОБА_8 та ОСОБА_6 (померла ОСОБА_7 ) не розірваний.

У зв`язку із цим нотаріус відмовила заявнику ОСОБА_1 в оформленні спадщини з підстав того, що у свідоцтві про народження заявника відомості щодо її матері не відповідають дійсності, через що вона не може довести факт родинних відносин з спадкодавицею.

Із дослідженого судом заповіту від 21.09.2011, посвідченого секретарем виконавчого комітету Кам`янської сільської ради Очаківського району Миколаївської області Голінко С.В., вбачається, що його складено ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на випадок смерті та в якому заповідач зробила розпорядження на належну їй земельну ділянку площею 6,76 га, що розташована в межах території Кам`янської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК № 085923 від 14.03.2005, на користь ОСОБА_1 .

Таким чином, у свідоцтві про народження заявника та свідоцтві про смерть спадкодавця і свідоцтві про одруження останньої вказана одна і таж особа ОСОБА_7 та яка відповідно є матір`ю заявника.

Правове обґрунтування та мотиви суду

За приписами пункту 5 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами

Відповідно до роз`яснень, що містяться в пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до статті 89ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Оцінивши кожен доказ окремо та в сукупності суд приходить до висновку про доведеність заявником факту родинних відносин з спадкодавцем, як дочкою і матір`ю та неможливості заявника в досудовому порядку встановити наведений факт, що перешкоджає їй оформленню спадкових прав на майно, у зв`язку із чим суд заява є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись статтями4,19,141,263-265 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме що ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , є донькою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Судові витрати з розгляду справи покласти на заявника.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення або з дня складання повного тексту рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

заявник: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа: Чорноморська сільська рада об`єднаної територіальної громади Миколаївського району Миколаївської області, ЄДРПОУ 04377184, місцезнаходження: Миколаївська область, Миколаївський район, с.Черноморка. вул. Суворова,126.

Повний текст судового рішення складено 22.04.2024.

Суддя І.В.Коваленко

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118508890
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —489/1285/24

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні