Рішення
від 15.04.2024 по справі 502/840/23
КІЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 502/840/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2024 року м. Кілія

Кілійський районний суд Одеської області

у складі:

головуючого - судді Балан М.В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Урсул Г.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кілія цивільну справу за позовом

Виконавчого комітету Кілійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області в особі Служби у справах дітей Кілійської міської ради

до

ОСОБА_1

про

позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В :

Позивач Виконавчий комітет Кілійської міської ради в особі Служби у справах дітей Кілійської міської ради, звернувся до Кілійського районного суду Одеської області з позовом до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та стягнення аліментів на утримання дітей.

На обґрунтування позовних вимог зазначено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , але фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , є матір`ю малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відомості про батька дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внесені відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (за вказівкою матері), відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України від 10 травня 2023 року № 00039617903.

Відомості про батька дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , внесені відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (за вказівкою матері), відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України від 10 травня 2023 року № 00039618560.

ОСОБА_1 , 2000 року народження, не має постійного місця роботи, безвідповідально ставиться до виконання своїх батьківських обов`язків. Згідно з довідкою від 07.12.2022 року №397, виданою КНП «Кілійська багатопрофільна лікарня» Кілійської міської ради, вона перебуває на диспансерному обліку у наркологічному кабінеті з 22.01.2020 року з діагнозом «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю. Синдром залежності».

Діти, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебувають на профілактичному обліку Служби у справах дітей Кілійської міської ради з 05.12.2022 року як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах через неналежне виконання матір`ю батьківських обов`язків. З матір`ю дітей постійно проводилась робота щодо виведення родини із складних життєвих обставин, надавалися педагогічні, психологічні та побутові консультації по догляду за дітьми.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Кілійської міської ради від 08 грудня 2022 року № 343 «Про надання соціальних послуг» комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради сім`я громадянки ОСОБА_1 є отримувачем соціальної послуги «соціальний супровід» за рахунок бюджетних коштів (інформація комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради від 08.05.2022 року № 01/11-303).

Впродовж перебування на обліку сім`ї громадянки ОСОБА_1 спеціалістами Служби у справах дітей Кілійської міської ради та фахівцем із соціальної роботи комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради проводились соціально-профілактичні заходи, спрямовані на підвищення батьківського потенціалу, покращення умов проживання та створення умов для повноцінного розвитку та виховання малолітніх дітей, бесіди щодо ведення здорового способу життя та необхідності належного догляду за дітьми. Сім`я відвідувалась 08.11.2022 року, 20.12.2022 року, 09.02.2023 року, 07.03.2023 року та 05.05.2023 року. За час роботи з сім`єю громадянки ОСОБА_1 жодних позитивних змін не відбулося - жінка не дотримується рекомендацій фахівців задля задоволення потреб дітей та покращення умов проживання, створення належних умов для повноцінного розвитку та виховання малолітніх ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не виконує план соціального супроводу та умови договору про надання соціальних послуг.

05.05.2023 року комісією у складі спеціалістів Служби у справах дітей Кілійської міської ради, фахівця з соціальної роботи комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради, інспектора ювенального відділу превенції відділення поліції № 1 Ізмаїльського районного відділу поліції ГУНП в Одеській області та сімейного лікаря комунального некомерційного підприємства «Кілійський центр первинної медико-санітарної допомоги» Кілійської міської ради була відвідана родина Моргун за адресою: Україна, Одеська область, Ізмаїльський район, село Шевченкове, вулиця Лесі Українки, будинок 12. Під час відвідування сім`ї була проведена оцінка рівня безпеки малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за результатами якої було встановлено, що існує загроза життю та здоров`ю дітей, після чого діти були вилучені з родини та доправлені до педіатричного відділення Комунального некомерційного підприємства «Кілійська багатопрофільна лікарня» Кілійської міської ради для обстеження стану їх здоров`я. За результатами рейду був складений акт обстеження житлово - побутових умов проживання родини, в якому зафіксовано, що умови проживання для дітей незадовільні.

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Кілійської міської ради від 05.05.2023 року було розглянуте питання про невідкладене відібрання малолітніх ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у матері громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

На засіданні виконавчого комітету Кілійської міської ради прийняте рішення від 10.05.2023 року № 224 «Про негайне відібрання дітей у матері», рішення виконавчого комітету Кілійської міської ради від 10 травня 2023 року № 225 «Про влаштування дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до державного закладу на повне державне забезпечення» та рішення виконавчого комітету Кілійської міської ради від 10 травня 2023 року № 226 «Про затвердження висновку органу опіки та піклування «Про доцільність позбавлення батьківських прав громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Враховуючи вищезазначене, виконавчий комітет Кілійської міської ради в особі Служби у справах дітей Кілійської міської ради просить суд:

- позбавити батьківських прав громадянку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

- передати дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , виконавчому комітету Кілійської міської ради як органу опіки та піклування, для вирішення їх подальшої долі.

- стягнути з громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , аліменти в твердій грошовій сумі 1136,00 грн., але не менше 50% прожиткового мінімуму, передбаченого на дитину відповідного віку на утримання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на її особовий рахунок до досягнення нею повноліття.

- стягнути з громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , аліменти в твердій грошовій сумі 1309,00 грн., але не менше 50% прожиткового мінімуму, передбаченого на дитину відповідного віку на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на її особовий рахунок до досягнення нею повноліття.

Ухвалою Кілійського районного суду Одеської області від 18 травня 2023 року було прийнято позовну заяву до розгляду та призначено підготовче судове засідання по справі, про що повідомлені сторони.

Ухвалою Кілійського районного суду Одеської області від 26 липня 2023 року було закрито підготовче судове засідання по справі та призначено до судового розгляду по суті, про що повідомлені сторони.

В судове засідання представник служби у справах дітей органу опіки та піклування виконавчого комітету Кілійської міської ради не з`явився, надав заяву, згідно якої просив справу розглянути за його відсутності та задовольнити позовні вимоги, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

В судове засідання відповідач, ОСОБА_1 , будучи повідомленою належним чином про дату час та місце розгляду справи, повторно не з`явилсь, про причини неявки суд не повідомила, заяв або клопотань на адресу суду від неї не надходило.

Беручи до уваги, що відповідач належним чином повідомлена про дату та час розгляду справи, в судове засідання повторно не з`явилась, суд ухвалює заочне рішення по справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з відсутністю всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється

Дослідивши надані докази по справі, судом встановлено наступні юридичні факти та відповідні їм правовідносини:

Відповідно до свідоцтва про народження НОМЕР_1 зареєстрованого 03.11.2020 року Кілійським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) та виданого повторно 10.05.2023 року Кілійським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Ізмаїльському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) встановлено, що ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьками записані: батько - ОСОБА_4 , мати - ОСОБА_1 , актовий запис № 307 від 03.11.2020 року, /а.с. 9/.

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України від 10 травня 2023 року № 00039617903 встановлено, що відомості про батька дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внесені відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, /а.с.11/.

Відповідно до свідоцтва про народження НОМЕР_2 зареєстрованого 27.10.2021 року Татарбунарським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) та виданого повторно 10.05.2023 року Кілійським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Ізмаїльському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) встановлено, що ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьками записані: батько - ОСОБА_4 , мати - ОСОБА_1 , актовий запис № 223 від 27.10.2021 року, /а.с. 10/.

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України від 10 травня 2023 року № 00039618560 встановлено, що відомості про батька дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , внесені відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, /а.с.12/.

Відповідно до інформації № 1261 від 08.12.2022 року наданої Комунальним некомерційним підприємством «Кілійська багатопрофільна лікарня» Кілійської міської ради встановлено, що адміністрація КНП «Кілійська багатопрофільна лікарня» КМР повідомила, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 перебуває на «Д» обліку у лікаря-нарколога консультаційно-діагностичного поліклінічного відділення КНП «Кілійська багатопрофільна лікарня» КМР з 22.01.2020 року. Діагноз: Розлад психіки та поведінки, внаслідок вживання алкоголю. Синдром залежності. На обліку у лікаря-психіатра консультаційно-діагностичного поліклінічного відділення КНП «Кілійська багатопрофільна лікарня» КМР не перебуває, що підтверджується відповідними довідками № 397 та № 418 від 07.12.2022 року, /а.с.19/.

Згідно довідок про стан здоров`я від 22.12.2022 року наданих КНП «Кілійська багатопрофільна лікарня» КМР за вих.№ 1689 від 22.12.2022 року вбачається, що дитина ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_6 від перших пологів, прибула на дільницю без медичної документації, на Д обліку перебуває з 08.11.2022 року з діагнозом: затримка фізичного розвитку, щеплення зі слів матері за календарем щеплень, діагноз: затримка фізичного розвитку, група здоров`я 2. Дитина ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_7 від других пологів, прибула на дільницю без медичної документації, на Д обліку перебуває з 08.11.2022 року з діагнозом: затримка фізичного розвитку, щеплення зі слів матері за календарем щеплень, діагноз: затримка фізичного розвитку, група здоров`я 2, /а.с.16-18/.

Відповідно до акту обстеження умов проживання від 08.11.2022 року за адресою: АДРЕСА_3 встановлено, що житло розміщене на першому поверсі одноповерхового будинку та складається з двох кімнат. Умови проживання незадовільні, у будинку брудно, в спальній кімнаті обмежена кількість меблів, на ліжках відсутня постільна білизна, не прибрано. Продукти харчування в наявності. У будинку є два ліжка: одне - матері, одне - для молошої дочки, для старшої дочки ліжко відсутнє. Одягом по сезону діти забезпечені, але вся одежа брудна. Діти мають неохайний вигляд, /а.с.22/.

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов сім`ї від 20.12.2022 року за адресою: АДРЕСА_3 встановлено, що санітарно-побутові умови - брудно, рекомендовано навести лад, запас продуктів обмежений, діти доглянуті, /а.с.23/.

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов сім`ї від 09.02.2023 року за адресою: АДРЕСА_3 встановлено, що рекомендовано навести лад, в приміщенні брудно, діти одягнуті в брудний одяг, продукти харчування в обмеженій кількості, /а.с.24/.

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов сім`ї від 07.03.2023 року за адресою: АДРЕСА_3 встановлено, що санітарно-побутові умови задовільні, в кімнатах зроблено косметичний ремонт, чисто, речі прибрані, запас продуктів обмежений, діти доглянуті, /а.с.25/.

З клопотання Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради № 01/11-264 від 20.04.2023 року, направленого на адресу служби у справах дітей Кілійської міської ради вбачається, що на обліку комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради перебуває як така, що опинилась в складних життєвих обставинах, сім`я громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , та отримувачем соціальної послуги «соціальний супровід» за рахунок бюджетних коштів відповідно до рішення виконавчого комітету Кілійської міської ради та від 08.12.2022 року № 343 «Про надання соціальних послуг». Громадянка ОСОБА_1 за вищевказаною адресою мешкає разом зі своїм співмешканцем - громадянином ОСОБА_5 та двома неповнолітніми дітьми: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В будинку, де проживає сім`я громадянки ОСОБА_1 відсутні належні житлово-побутові умови: брудно, розкидані речі, немитий посуд, неприємний запах. В кімнаті, де проживають діти брудно, відсутня постільна білизна, розкидані брудні дитячі речі, діти не доглянуті та голодні. Громадянка ОСОБА_1 разом зі своїм співмешканцем зловживають алкогольними напоями. На момент останнього візиту фахівця із соціальної роботи (18.04.2023 року), громадянка ОСОБА_1 перебувала в стані алкогольного сп`яніння. КУ «ЦНСП» КМР надавалась допомога у вигляді одягу для дітей та матері, комплектами постільної білизни, речами та предметами особистої гігієни, тощо. Крім того, спеціалістами неодноразово проводились профілактичні бесіди щодо ведення здорового способу життя, належного виконання батьківських обов`язків, надавались рекомендації щодо покращення умов проживання, необхідних для повноцінного життя та розвитку неповнолітніх дітей, Враховуючи викладене, Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської просить винести на розгляд комісії із захисту прав дитини виконавчого комітету Кілійської міської ради питання щодо неналежного виконання батьківських обов`язків громадянкою ОСОБА_1 , /а.с.20/.

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов сім`ї від 05.05.2023 року за адресою: АДРЕСА_3 встановлено, що санітарно-побутові умови незадовільні. В приміщенні дуже брудно, на підлозі розкидані брудні речі дорослих та дітей, також залишки їжі та сміття, продуктів майже не має, на подвір`ї багато сміття, яке загрожує життю та здоров`ю дітей, діти недоглянуті та дуже брудні, перебували на подвір`ї без батьківського нагляду, /а.с.26/.

Відповідно до акту проведення оцінки рівня безпеки дитини від 05.05.2023 року за адресою: АДРЕСА_3 було прийнято рішення про негайне вилучення малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку із загрозою життю і здоров`ю дитини, /а.с. 27-30/.

Відповідно до акту проведення оцінки рівня безпеки дитини від 05.05.2023 року за адресою: АДРЕСА_3 було прийнято рішення про негайне вилучення малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку із загрозою життю і здоров`ю дитини, /а.с. 31-34/.

Згідно повідомлення Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради № 01/11-303 від 08.05.2023 року, направленого на адресу служби у справах дітей Кілійської міської ради вбачається, що 08 листопада 2022 року фахівцем із соціальної роботи відділення соціальної роботи комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради на території Шевченківського старостинського округу № 1 Кілійської міської територіальної громади Ізмаїльського району Одеської області було виявлено сім`ю громадянки ОСОБА_1 разом її малолітніми дітьми: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . Громадянка ОСОБА_1 на момент проведення профілактичних заходів перебувала в стані алкогольного сп`яніння. Житлово-побутові умови проживання незадовільні, в будинку безлад, розкидані брудні речі, використані памперси, пляшки з-під алкогольних напоїв, немитий посуд. На ліжках відсутня постільна білизна. Малолітні діти були голодні, мали занедбаний вигляд та були одягнені не по сезону. Зважаючи на можливу загрозу життю та здоров`ю малолітніх ОСОБА_2 та ОСОБА_3 та з метою запобігання загострення ситуації, комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради було в телефонному режимі сповіщено начальника Служби у справах дітей Кілійської міської ради та інспектора ювенальної превенції Ізмаїльського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області щодо наявної ситуації. Фахівцем із соціальної роботи відділення соціальної роботи комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради було вжито заходи щодо отримання електронного направлення для влаштування малолітніх дітей ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до дитячого відділення комунального некомерційного підприємства Кілійська багатопрофільна лікарня» Кілійської міської ради.

Також було з`ясовано, що громадянка ОСОБА_1 перебувала разом з дітьми в Центрі матері та дитини «Життя», розташованому в селі Струмок Білгород-Дністровського району Одеської області. На обліку комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Кілійської міської ради сім`я громадянки ОСОБА_1 , як отримувач соціальної послуги «соціальний супровід» за рахунок бюджетних коштів відповідно до рішення виконавчого комітету Кілійської міської та від 08.12.2022 року № 343 «Про надання соціальних послуг». В будинку, де проживає сім`я громадянки ОСОБА_1 відсутні належні житлово-побутові умови: брудно, розкидані речі, немитий посуд неприємний запах. В кімнаті, де проживають діти брудно, відсутня постільна білизна, розкидані брудні дитячі речі, діти не доглянуті та голодні. Громадянка ОСОБА_1 разом зі своїм співмешканцем ОСОБА_5 зловживають алкогольними напоями. На момент останнього візиту фахівця із соціальної роботи (18.04.2023 року), громадянка ОСОБА_1 перебувала в стані алкогольного сп`яніння. КУ «ЦНСП» КМР надавалась допомога у вигляді одягу для дітей та матері, комплектами постільної білизни, речами та предметами особистої гігієни, тощо. 05.05.2023 року в ході відвідування сім`ї ОСОБА_1 за місцем проживання було встановлено, що громадянка ОСОБА_1 та її співмешканець громадянин ОСОБА_5 відсутні вдома. Неповнолітні діти залишені без нагляду дорослих. На момент відвідування діти гралися на подвір`ї у брудному одязі, замурзані і мали занедбаний вигляд. В будинку неналежні житлово-побутові умови: брудно, розкидані речі, немитий посуд. На телефонні дзвінки громадянка ОСОБА_1 не відповідала.

Також спеціалістами комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради неодноразово проводились профілактичні бесіди щодо ведення здорового способу життя, належного виконання батьківських обов`язків, надавались рекомендації щодо покращення умов проживання, необхідних для повноцінного життя та розвитку неповнолітніх дітей, щодо раціонального використання сімейного бюджету,/а.с.21/.

На засіданні виконавчого комітету Кілійської міської ради прийняте рішення від 10.05.2023 року № 224 «Про негайне відібрання дітей у матері», рішення виконавчого комітету Кілійської міської ради від 10 травня 2023 року № 225 «Про влаштування дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до державного закладу на повне державне забезпечення» та рішення виконавчого комітету Кілійської міської ради від 10 травня 2023 року № 226 «Про затвердження висновку органу опіки та піклування «Про доцільність позбавлення батьківських прав громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 », /а.с.7-8, а.с.13/.

Згідно висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Кілійської міської ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Кілійської міської ради № 226 від 10 травня 2023 року «Про доцільність позбавлення батьківських прав громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 », встановлено, що орган опіки та піклування вважає доцільним позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , /а.с. 14-15/.

Згідно ст. 150 Сімейного кодексу батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно з частиною третьою статті 155, пункту 2 частини першої статті 164 Сімейного кодексу України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають грунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності, а ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладання на них відповідальності, встановленої законом. Відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства.

Відповідно ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» на батьків покладається відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки зобов`язані виховувати дітей, піклуватися про їх здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч.1 ст. 164 СК України, батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини та протягом 6 місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування, якщо батьки ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Як зазначено в п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року N 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» - ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Статтею 19 СК України передбачено, що при розгляді судом спорів зокрема щодо позбавлення батьківських прав обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Відповідно до ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 89 ЦПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Дослідивши та надавши оцінку усім доказам наявним в матеріалах справи в цілому, так і кожному доказу окремо, суд вважає встановленим те, що ОСОБА_1 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків відносно своїх малолітніх дітей, фактично самоусунулась від належного їх утримання та виховання і не бажає змінити своє ставлення, ніяких дій, щодо забезпечення необхідних умов для розвитку, навчання та виховання дітей, забезпечення ведення здорового та правомірного способу життя не зробила, в зв`язку з чим приходить до висновку про свідоме нехтування ОСОБА_1 своїми батьківськими обов`язками та вважає обґрунтованими вимоги позивача щодо позбавлення відповідача батьківських прав відносно її малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Що стосується вимог про стягнення аліментів, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 51 Конституції України - батьки зобов`язані утримувати дітей до їх повноліття.

Аналогічні положення містить ст. 180 СК України.

Законом України № 2037-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів», який набрав чинності з 08.07.2017 року, до ч. 2 ст. 182 СК були внесені зміни стосовно того, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ст. 184 СК України - якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

При цьому підстави визначення розміру аліментів у частках до заробітку (доходу) або у твердій сумі визначаються з урахуванням як положень ст. 182 СК України, так і положень ст.ст.183,184 СК України

Частинами 2, 3 ст. 166 СК України встановлено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Законом України № 2037-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів», який набрав чинності з 08.07.2017 року, до ч. 2 ст. 182 СК були внесені зміни стосовно того, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік», встановлено прожитковий мінімум дітей віком до 6 років - 2563 гривні .

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину визначається Законом України «Про Державний бюджет України» на відповідний рік.

Таким чином, мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину є встановленою Законом гарантією для забезпечення інтересів дитини.

Отже, аналізуючи положення статті 182 та 184 СК України слід дійти висновку, що, під час ухвалення судового рішення у справі про стягнення аліментів, визначених позивачем у твердій грошовій сумі, суд зобов`язаний враховувати, щоб розмір аліментів у твердій грошовій сумі не був меншим мінімального гарантованого розміру аліментів на одну дитину відповідного віку, й у разі визначення позивачем твердої грошової суми у меншому розмірі ніж вказана гарантія, ухвалити рішення, визначивши розмір аліментів у твердій грошовій сумі, який буде відповідати вказаному гарантійному розміру, передбаченому абз. 2 ч. 2 ст. 182 СК України.

На момент ухвалення судом рішення малолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виповнилося 4 роки та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , виповнилося 2,5 роки. Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет на 2024 рік» 50% прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років становить 1281,50 гривень. За таких обставин, суд приходить до висновку, що у зв`язку із об`єктивною потребою малолітніх дітей у забезпеченні належного матеріального утримання для дитини відповідного віку, та вважає, за доцільне стягувати аліменти з ОСОБА_1 на утримання дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у твердій грошовій сумі в розмірі 1281,50 гривень, на кожну дитину, щомісячно, але неменше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягувати від дня пред`явлення позову до суду і до досягнення дитиною віку повноліття.

Беручи до уваги потребу дітей в матеріальному забезпеченні та догляді суд вважає, що такий розмір аліментів, буде достатнім та сприятиме забезпеченню кращих інтересів дітей, та забезпечить виконання батьківських обов`язків відповідача щодо утримання своїх малолітніх дітей, тим самим задовольняє позовні вимоги в цій частині.

Відповідно до ст. 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судові витрати по справі підлягають стягненню з відповідача на користь держави згідно ст. 141 ЦПК України.

Відповідно до положень ст. 430 ЦПК України суд допускає рішення до негайного виконання в межах суми аліментів за один місяць.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 141, 207, 259, 263-265, 430 ЦПК, ст. ст. 150, 164, 180, 182, 183 СК України, суд-

В И Р І Ш И В :

Позов Виконавчого комітету Кілійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області в особі Служби у справах дітей Кілійської міської ради до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та мешкає за адресою: АДРЕСА_3 батьківських прав відносно її малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та мешкає за адресою: АДРЕСА_3 батьківських прав відносно її малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Передати дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , Виконавчому комітету Кілійської міської ради як органу опіки та піклування, для вирішення їх подальшої долі.

Стягувати з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та мешкає за адресою: АДРЕСА_3 аліменти на утримання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щомісячно у твердій грошовій сумі в розмірі 1281,50 гривень, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законодавством для дитини відповідного віку, починаючи з 12.05.2023 року і до досягнення дитиною віку повноліття - ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Аліменти стягувати на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , шляхом перерахування їх на її особистий рахунок.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за 1 місяць допустити до негайного виконання.

Стягувати з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та мешкає за адресою: АДРЕСА_3 аліменти на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , щомісячно у твердій грошовій сумі в розмірі 1281,50 гривень, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законодавством для дитини відповідного віку, починаючи з 12.05.2023 року і до досягнення дитиною віку повноліття - ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Аліменти стягувати на користь ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , шляхом перерахування їх на її особистий рахунок.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за 1 місяць допустити до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та мешкає за адресою: АДРЕСА_3 на користь держави судовий збір в розмірі 3028,00гривень.

Відповідно до ч. 6 ст. 164 СК України рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили надіслати органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дітей.

Роз`яснити відповідачу про її право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав після зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав, та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Згідно ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 22.04.2024 року.

Суддя Кілійського районного суду М. В. Балан

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118510602
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —502/840/23

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні