Ухвала
від 12.04.2024 по справі 523/5999/24
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/5999/24

Провадження №2-о/523/289/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" квітня 2024 р. м. Одеса

Суворовський районний суд м.Одеси в складі:

головуючої судді - Дяченко В.Г.,

за участю секретаря судового засідання - Томілко М.В.,

розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: Красносільська сільська рада Одеського району Одеської області, про встановлення факту постійного проживання спадкоємця разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до Суворовського районного суду м. Одеси з заявою в якій просить суд встановити факт постійного проживання спадкоємця - ОСОБА_1 , разом зі спадкодавцем ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), на час відкриття спадщини, тобто смерті останньої ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зазначений факт йому необхідно для оформлення спадщини після смерті дружини ОСОБА_2 у вигляді:

-земельної ділянки під № 2100 (дві тисячі сотим), що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , площею 0,0587 га, кадастровий номер 5122782600:01:002:4117;

- садового будинку загальною площею 25,8 кв.м., житловою площею 10,8 кв.м. та господарських будівель: веранда, підвал, навіс, сарай, літнього душу, вбиральні, цистерни, вимощення, хвіртки, огорожі.

Нотаріусом йому було в цьому відмовлено в оформленні спадщини, по причині того, що ним пропущений строк для прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом (ч. 3 ст. 294 ЦПК України).

Перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення визначено в ст.315 Цивільного процесуального кодексу України.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: 1) обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи; 2) надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності; 3) визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою; 4) усиновлення; 5) встановлення фактів, що мають юридичне значення; 6) відновлення прав на втрачені цінні папери на пред`явника та векселі; 7) передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність; 8) визнання спадщини відумерлою; 9) надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку; 10) примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу; 11) розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

За нормою частини другої ст.315 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Справи про встановлення юридичних фактів можуть бути предметом розгляду суду в порядку окремого провадження за таких умов: факти, які підлягають встановленню, повинні мати юридичний характер, тобто відповідно до закону викликати юридичні наслідки: виникнення, зміну або припинення особистих чи майнових прав громадян або організацій. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету, для якої необхідне його встановлення. Один і той самий факт для певних осіб і для певної мети може мати юридичне значення, а для інших осіб та для іншої мети - ні.

У пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» судам роз`яснено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо, зокрема, згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Під спором про право необхідно розуміти певний стан суб`єктивного права; спір є суть суперечності, конфлікт сторін, спір поділяється на матеріальний і процесуальний. Таким чином, виключається під час розгляду справ у порядку окремого провадження існування спору про право, який пов`язаний з порушенням, оспорюванням або невизнанням, а також не доведенням суб`єктивного права за умов, що є конкретні особи, які перешкоджають в реалізації такого права.

Судом встановлено, що зі змісту заяви ОСОБА_1 випливає, що вимоги безпосередньо пов`язані з вирішенням питання про його право на спадкування, що залишилося після смерті спадкодавця - його дружини ОСОБА_2 . ОСОБА_1 звернувся до нотаріальної контори для прийняття спадщини, однак йому було відмовлено в зв`язку з неподанням у визначені законодавством строки заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори.

У відповідності до статтей 1216, 1217 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з частинами першою-третьою статті 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. У разі якщо на об`єкті нерухомого майна на момент відкриття спадщини знаходиться рухоме майно, що входить до складу спадщини, таке рухоме майно переходить у власність територіальної громади, якій передано нерухоме майно.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

Звертаючись до суду з даною заявою заявник вказує, що є єдиним спадкоємцем після дружини ОСОБА_2 , однак строк звернення до суду пропустив, тому встановлення факту постійного проживання спадкоємця разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, необхідно йому для прийняття спадщини.

Разом з тим, правом на звернення до суду із заявою про визнання спадщини відумерлою наділений орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

У такому випадку визнання спадщини відумерлою, у заявника ОСОБА_1 не виникне безумовного права на спадщину.

Відповідно до ч. 4 ст.315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Зважаючи на те, що із заяви ОСОБА_1 вбачається спір про право, оскільки органи місцевого самоврядування за місцезнаходження нерухомого спадкового майна наділені правом на звернення до суду з заявами про визнання спадщини відумерлою, суд вбачає підстави для відмови у відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Красносільська сільська рада Одеського району Одеської області, про встановлення факту постійного проживання спадкоємця разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Одночасно заявнику роз`яснюється право на звернення до суду з позовом,в порядку загального позовного провадження, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини до майна ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , який подається за місцем знаходження майна або основної його частини, якщо такі позови виникають із приводу нерухомого майна.

Керуючись ст.ст. 5, 6, 10, 260, 353 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Красносільська сільська рада Одеського району Одеської області, про встановлення факту постійного проживання спадкоємця разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Роз`яснити заявнику право звернення до суду з позовом в порядку загального позовного провадження з дотриманням правил підсудності спорів.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через Суворовський районний суд м.Одеси шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня складання ухвали.

Повний текст ухвали виготовлено 12.04.2024 року.

Суддя

СудСуворовський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118511141
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —523/5999/24

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні