Рішення
від 04.04.2024 по справі 392/395/24
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/395/24

Провадження № 2/392/347/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2024 року Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої судді Кавун Т.В.,

секретар Стець Т.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження в м. Мала Виска справу за позовом ОСОБА_1 до Злинської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

01.03.2024 року позивач звернулася до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Малий Ключів Коломийського району Івано-Франківської області помер ОСОБА_2 , який на момент смерті був зареєстрований у с. Плетений Ташлик Новоукраїнського району Кіровоградської області. Після його смерті відкрилась спадщина на земельну ділянку, площею 5,49 га, розташовану на території Злинської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області.

При житті, на випадок смерті 29.03.2016 року ОСОБА_2 склав заповіт, посвідчений приватним нотаріусом Коломийського міського нотаріального округу Івано-Франківської області Галян Г.М., яким заповів позивачу вищевказану земельну ділянку.

Інші спадкоємці, які претендують на спадкове майно - відсутні.

Пропуск встановленого законом строку для подання заяви про прийняття спадщини обгрунтовує тим, що позивач не являється родичем спадкодавця і будь-яких відносин з померлим при житті не підтримувала, вони проживали в різних населених пунктах, а тому не бачились один з одним. Повідомлення про смерть ОСОБА_2 не публікувалось у регіональній пресі, а тому вона не знала і не могла знати про смерть спадкодавця та наявність заповіту. Про існування заповіту та відкриття спадщини їй стало відомо зі слів односельчан після того, як у січні 2024 року вона почала розшукувати ОСОБА_2 з метою продовження строку дії договору оренди землі на належну йому на праві приватної власності земельну ділянку, яка перебуває в оренді СТОВ "Кіровоградське", де вона працює головним бухгалтером.

Вважає, що встановлений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини було пропущено з поважних причин, тому просить суд визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини у три місяці.

Позивач у підготовче засідання не з`явилася, від представника позивача надійшла заява про розгляд справи за їхньої відсутності, позов підтримали.

Представник відповідача у підготовче засідання не з`явився, надіслав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнають у повному обсязі.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступні обставини.

Згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії IV-КР № 033846, ОСОБА_2 на підставі розпорядження Маловисківської райдержадміністрації від 21.03.2002 року № 80-р передано у приватну власність земельну ділянку, площею 5,49 га, яка розташована на території Плетеноташлицької сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області.

29.03.2016 року ОСОБА_2 було складено заповіт, посвідчений приватним нотаріусом Коломийського міського нотаріального округу Галян Г.М., відповідно до якого він заповів належну йому земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,49 га, розташованої на території Плетеноташлицької сільської ради, на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії IV-КР № 033846 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Маловисківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Новоукраїнському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Малий Ключів Коломийського району Івано-Франківської області.

З копії спадкової справи № 20/2024, заведеної 31.01.2024 року до майна померлого ОСОБА_2 вбачається, що 31.01.2024 року ОСОБА_1 звернулася до Новомиргородської державної нотаріальної контори Кіровоградської області із заявою про прийняття спадщини, яка залишилась після смерті ОСОБА_2

31.01.2024 року державним нотаріусом Новомиргородської державної нотаріальної контори Кіровоградської області Заліпським В.О. було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 50/02-31, відповідно до якої ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки спадкоємець пропустив встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини, а також не проживав і не був зареєстрований разом із спадкодавцем на день його смерті.

Згідно довідки Злинської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області № 5 від 29.01.2024 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з 14.03.1989 року по день смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 був зареєстрований по АДРЕСА_1 . Заповіт від імені ОСОБА_2 не був посвідчений у Злинській сільській Новоукраїнського району Кіровоградської області. На день смерті спадкодавця за вищевказаною адресою ніхто не зареєстрований.

Статтею 1233 ЦК України визначено, що заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1235 ЦК України, заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Статтею 1236 ЦК України визначено, що заповідач має право охопити заповітом права та обов`язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов`язки, які можуть йому належати у майбутньому. Заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини. Якщо заповідач розподілив між спадкоємцями у заповіті лише свої права, до спадкоємців, яких він призначив, переходить та частина його обов`язків, що є пропорційною до одержаних ними прав.

Згідно ч.1 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно ч.1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З огляду на матеріали справи, позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Однак, строк для подання заяви про прийняття спадщини було пропущено, оскільки вона не перебувала у родинних відносинах із померлим, проживали в різних населених пунктах та їй не було відомо про наявність заповіту, що стало перешкодою для своєчасного звернення до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом та пропущено шестимісячний строк для прийняття спадщини.

Оскільки позивач є спадкоємцем за заповітом, апредставник відповідача не заперечує проти задоволення позову, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 200, 206, 258-259, 265, 273 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк в три місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Учасники справи:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серія № НОМЕР_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Злинська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 04364851, місцезнаходження: вул. Ценральна, 76, с. Злинка, Новоукраїнський район, Кіровоградська область.

Суддя Т.В. Кавун

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118512740
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —392/395/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні