Рішення
від 11.04.2024 по справі 610/666/24
БАЛАКЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 610/666/24

провадження № 2/610/600/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.04.2024 Балаклійський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Тімонової В.М.,

з участю секретаря судового засідання Артамонової А.А.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 610/666/24 (провадження № 2/610/600/2024) за позовом ОСОБА_1 до Балаклійської міської військової адміністрації Ізюмського району Харківської області, СТОВ «Степове» про визнання права на земельну частку (пай),-

ВСТАНОВИВ:

12 березня 2024 року до Балаклійського районного суду Харківської області надійшла вказана позовна заява у якій позивач просить: визнати за нею право на земельну частку (пай) в розмірі 11,17 умовних кадастрових гектарів із земель колишнього КСП «Степовий» Асіївського старостинського округу Балаклійського району Харківської області, реорганізованого в СТОВ «Степове», відповідно до Державного акта на право колективної власності на землю, серії ХР 01-00-000467, виданого 20.02.1996.

Позов мотивований тим, що КСП «Степовий» 20.02.1996 отримало Державний акт на право колективної власності на землю, серії ХР 01-00-000467. На час видачі державного акта вона була членом КСП «Степовий» та її було внесено до списку громадян членів товариства, доданого до державного акту, як таку, що має право на земельну частку (пай), однак вона не отримала сертифікат на право на отримання земельної частки (паю).

Ухвалою від 15.03.2024 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

У підготовче засідання позивач не з`явилася, подала до суду письмову заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовільнити.

Представник відповідача - Балаклійської міської військової адміністрації Ізюмського району Харківської області у підготовче засідання не з`явився. Подав до суду заяву, в якій вказав, що не заперечує проти позовних вимог та просив справу розглядати за його відсутності.

Представник відповідача - СТОВ «Степове» в підготовче засідання не з`явився. Подав до суду заяву, в якій вказав, що проти позову не заперечує та просив справу розглядати за його відсутності.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, беручи до уваги визнання позову відповідачами, суд дійшов висновку про задоволення позову з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання позову відповідачем суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно з ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Судом встановлені такі обставини і визначені відповідні до них правовідносини.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Люботин Харківської області, що підтверджується копією паспорта, серії НОМЕР_1 .

06.02.1992 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , була прийнята в члени колгоспу «Степовий», що вбачається з копії трудової книжки, серії НОМЕР_2 .

20.02.1996 видано Державний акт на право колективної власності на землю, серії ХР 01-00-000467, колективному сільськогосподарському підприємству «Степовий» Асіївською сільською радою народних депутатів Балаклійського району Харківської області про передачу у колективну власність 4471,2 га землі в межах згідно з планом для ведення сільськогосподарського виробництва, відповідно до рішення виконавчого комітету Асіївської сільської ради народних депутатів від 15.09.1995 № 110 та який зареєстровано в Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю за № 16.

З копії Додатку № 1 (списку громадян членів колективного сільськогосподарського підприємства) доданого до Державного акту на право колективної власності на землю, серії ХР 01-00-000467, виданого колективному сільськогосподарському підприємству «Степовий» Асіївською сільською радою народних депутатів Балаклійського району Харківської області про передачу у колективну власність 4471,2 га землі в межах згідно з планом для ведення сільськогосподарського виробництва, відповідно до рішення виконавчого комітету Асіївської сільської ради народних депутатів від 15.09.1995 № 110 та який зареєстровано в Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю за № 16, під номером 375 значиться ОСОБА_1 .

З відповіді Головного управління Держгеокадастру у Харківській області від 28.02.2024 вбачається, що на підставі розпорядження голови Балаклійської районного державної адміністрації Харківської області від 08.12.2000 № 650 «Про внесення змін та доповнень до розпорядження № 470 від 06.09.2000 «Про затвердження матеріалів про передачу земель резервного фонду в колективну власність та про дозвіл на виготовлення сертифікатів на право на земельну частку (пай) членам сільськогосподарських підприємств району» розмір земельної частки (паю) по КСП «Степовий» складає 11,17 умовних кадастрових гектарів.

Згідно відповіді Головного управління Держгеокадастру у Харківській області від 31.01.2022, з додатку до державного акту на право колективної власності на землю по КСП «Степовий», серія ХР-01-00-000467, у списку громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства ОСОБА_1 значиться за № 375. Книга реєстрації сертифікатів на земельні частки (паї) громадян по КСП «Степовий» у Відділі відсутня, тому не мають можливості надати інформацію щодо реєстрації та видачі сертифікату на право на земельну частку (пай).

З відповіді СТОВ «Степове» від 20.02.2024 вбачається, що ОСОБА_1 перебувала членом КСП «Степовий» з 06.02.1992 по 06.12.1995.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання прав, як передбачено п. «а» ч. 3 ст. 152 Земельного кодексу України.

Пунктом 2 Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» від 8 серпня 1995 року № 720/95 передбачено, що право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними.

Відповідно до положень п. 24 постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» № 7 від 16 квітня 2004 року сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю (пункт 17 розділу Х «Перехідні положення» ЗК України).

Член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами Цивільного кодексу, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

Позови громадян, пов`язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів. Відповідачами в таких справах є КСП, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, яка затверджувала розмір паю, вирішувала питання про видачу сертифіката, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, що має вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі, тощо.

Беручи до уваги, що позивач ОСОБА_1 позбавлена можливості в іншому порядку, ніж шляхом ухвалення судового рішення про визнання за нею права на земельну частку (пай), суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову про визнання за позивачем права на земельну частку (пай), що є належним способом захисту прав позивача. Визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Керуючись статтями 12-13, 19, 200, 247, 258-259, 265 ЦПК України, статтею 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Балаклійської міської військової адміністрації Ізюмського району Харківської області, СТОВ «Степове» про визнання права на земельну частку (пай) - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) в розмірі 11,17 умовних кадастрових гектарів із земель колишнього КСП «Степовий» Асіївського старостинського округу Балаклійського району Харківської області, реорганізовано в СТОВ «Степове», відповідно до Державного акта на право колективної власності на землю, серії ХР 01-00-000467, виданого 20.02.1996.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідач: Балаклійська міська військова адміністрація Ізюмського району Харківської області, місце знаходження: 64207, м. Балаклія Харківської області, вул. Жовтнева, б. 18.

Відповідач: СТОВ «Степове», місце знаходження: 64262, с. Слобожанське Ізюмського району Харківської області, вул. Центральна, б. 20.

Повний текст рішення складено 22 квітня 2024 року.

Суддя В. М. Тімонова

СудБалаклійський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118512833
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —610/666/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні