Рішення
від 22.04.2024 по справі 308/22886/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/22886/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 квітня 2024 року місто Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

у складі: головуючого - судді Данко В.Й.,

присяжних Горуля О.Ю.,

Стригіна С.Л.

за участю секретаря судових засідань Павлюх Л.М.,

за участю заявника ОСОБА_1 ,

за участю представника заявника ОСОБА_9,

за участю заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

за участю представника заінтересованої особи ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Ужгороді, в приміщенні суду, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , де заінтересовані особи - Служба у справах дітей Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області Ужгородської районної військової адміністрації Закарпатської області, ОСОБА_2 , про усиновлення дитини,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області із заявою, де заінтересовані особи Служба у справах дітей Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області Ужгородської районної військової адміністрації Закарпатської області, ОСОБА_2 , про усиновлення дитини.

Мотивуючи свої вимоги вказує на те, що 30.08.2012 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрували шлюб, про що Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Ужгороді Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) в книзі реєстрації шлюбів зроблено відповідний актовий запис за № 1108.

На час реєстрації шлюбу ОСОБА_4 мала малолітню доньку - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .. Відповідно до Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . зазначені відповідно до частини першої статті 135 СК України.

Вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_4 у них народився син - ОСОБА_6 , про що Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Ужгороді Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) зроблено відповідний актовий запис № 1058.

Заявник зазначає, що ще до реєстрації шлюбу почали проживаємо всі разом, однією сім`єю. До Зоряни ставиться як до своєї дитини. Вже тривалий час приймає активну участь у її вихованні та утриманні.

Також заявник зазначає, що є практикуючим психологом, працює у Закарпатському обласному центрі укріплення сім`ї Міжнародної благодійної організації „Благодійний фонд „СОС Дитячі Містечка Україна", також співпрацює з Благодійною Організацією „Благодійний Фонд „Хелп Україна", гуманітарною організацією „Help - Hilfe zur Selbsthilfe" та є волонтером Закарпатської обласної організації Товариство Червоного Хреста України. Водночас систематично вдосконалює свої навички, приймаючи активну участь у різних навчаннях та тренінгах. Вказує, що продовжує навчатись і надалі в Донбаській державній машинобудівній академії та Інституті післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Крім того, навчається в аспірантурі Державного вищого навчального закладу „Донбаський державний педагогічний університет".

Заявник зазначає, що зі станом здоров`я дитини та правовим наслідками усиновлення обізнаний.

Враховуючи вищенаведене, просить усиновити малолітню дитину ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , вітчимом громадянином України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; внести зміни до актового запису № 48 від 14.01.2020 р., виданого Краматорським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), про народження малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , де у графі «прізвище» записати - « ОСОБА_7 », ім`я дитини залишити без змін, в графі «по батькові» записати - « ОСОБА_8 », дату та місце народження дитини залишити без змін, в графі «батько» записати - « ОСОБА_1 , громадянин України»; у зв`язку з внесенням змін до актового запису № 48 від 14.01.2020 р., виданого Краматорським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), анулювати свідоцтво про народження дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та видати нове свідоцтво про народження, відповідно до рішення суду.

Заявник ОСОБА_1 та представник заявника ОСОБА_9 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримали в повному обсязі, та, посилаючись на вищенаведені обставини, просили суд задовольнити дану заяву.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні не заперечила проти задоволення даної заяви.

Представник заінтересованої особи Служби у справах дітей Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області Ужгородської районної військової адміністрації Закарпатської області Мадар А.В. в судовому засіданні не заперечив проти задоволення даної заяви.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини проводиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно зі ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків.

Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Угода про надання усиновлювачем плати за згоду на усиновлення дитини батькам, опікунам чи іншим особам, з якими вона проживає, є нікчемною.

Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку.

Якщо мати чи батько дитини є неповнолітніми, крім їхньої згоди на усиновлення потрібна згода їхніх батьків.

Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони: протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім`ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до статті 135 цього Кодексу.

Судом встановлено, що заявник - ОСОБА_1 та заінтересована особа ОСОБА_10 перебувають у шлюбі з 30.08.2022, що стверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 .

У даному шлюбі в ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 народився син ОСОБА_6 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 .

До укладення даного шлюбу в ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 народилася донька ОСОБА_5 , батьком якої записаний ОСОБА_11 відповідно до частини першої статті 135 СК України, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 та Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України №00040026495 від 08.06.2023 року.

Як вбачається з Висновку про доцільність усиновлення неповнолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та відповідність його інтересам дитини №285/03-31 від 12.06.2023 року, орган опіки та піклування Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області Ужгородської районної військової адміністрації Закарпатської області вважає доцільним усиновлення малолітньої дитини, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , вітчимом ОСОБА_1 .

Також на виконання вимог п. 1 ч. 3 ст. 312 ЦПК України до зазначеного вище висновку органу опіки та піклування додано копію Акту обстеження умов проживання №28 від 09.06.2023 року, згідно якого за адресою АДРЕСА_1 проживають 5 осіб (3 дорослих та 2 дітей), а саме ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .. Стосунки в сім`ї теплі, люблячі та поважливі. Сім`я ОСОБА_4 характеризується з позитивної сторони. Дитина до гр. ОСОБА_1 звертається як до батька. Факт спільного проживання вказаних вище осіб за даною адресою також підтверджується Довідкою про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні будинку осбі, виданою Сюртівською сільською радою 30.10.2023 року за Вих №904/02-28.

Згідно медичного висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини від 03.05.2023 року, ОСОБА_5 є здоровою.

Також на виконання вимог п. 1 ч. 2 ст. 311 ЦПК України до заяви додано нотаріально посвідчену заяву ОСОБА_2 від 08.06.2023 року (зареєстровану в реєстрі за №1010 приватним нотаріусом Ужгородського міського нотаріального округу Семен Є.В.) про надання згоди на удочеріння громадянином України - її чоловіком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у встановленому законодавством порядку її малолітньої дитини, дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Також не заперечує та дає свою згоду на зміну прізвища із ОСОБА_13 на ОСОБА_7 та по-батькові із ОСОБА_14 на ОСОБА_8 її малолітньої дочки.

Згідно з висновком про стан здоров`я від 27.03.2023 року, наданого КНП «Ужгородська міська поліклініка» Ужгородської міської ради, ОСОБА_1 є здоровим, проти показів до удочеріння не виявлено.

Як вбачається з Відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, за період з 1 кварталу 2022 року по 1 квартал 2023 року ОСОБА_1 отримував дохід від АТ «Універсал Банк», ГО «Союз ветеранів АТО Донбасу», Центру «Жіночі перспективи», БФ «Хелп Україна», ГО «Альянс», МБО «БФ «СОС дитячі містечка «Україна».

На виконання вимог п. 4 ч. 2 ст. 311 ЦПК України заявником надано копію договору оренди житлового приміщення від 15.03.2023 року, а саме будинку загальною площею 113 кв. м. за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

На підтвердження того, що ОСОБА_1 є практикуючим психологом, працює у Закарпатському обласному центрі укріплення сім`ї Міжнародної благодійної організації „Благодійний фонд „СОС Дитячі Містечка Україна", також співпрацює з Благодійною Організацією „Благодійний Фонд „Хелп Україна", гуманітарною організацією „Help - Hilfe zur Selbsthilfe" та є волонтером Закарпатської обласної організації Товариство Червоного Хреста України, до заяви додано характеристики з «СОС Дитячі Містечка» Україна, ГО „Help - Hilfe zur Selbsthilfe", Закарпатської обласної організації Товариство Червоного Хреста України, за якими характеризується позитивно, та довідку №13/07-01 від 13.07.2022 року, видану Благодійною Організацією „Благодійний Фонд „Хелп Україна".

На підтвердження систематичного вдосконалення своїх навичок, прийняття активної участі у різних навчаннях та тренінгах, заявником додано відповідні сертифікати.

Факт навчання заявника в Донбаській державній машинобудівній академії та Інституті післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також в аспірантурі Державного вищого навчального закладу „Донбаський державний педагогічний університет" підтверджується довідкою Донбасьої державної машинобудівної академії №517 від 23.02.2023 року, довідкою Інституту післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка №024/151-26 від 11.09.2023 року та довідкою Державного вищого навчального закладу „Донбаський державний педагогічний університет" №03-10-864 від 04.12.2023 року, а також позитивною характеристикою з Донбасьої державної машинобудівної академії.

Твердження заявника про те, що його дружина ОСОБА_4 є співвласницею таких об`єктів нерухомості: квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 - розмір частки 1/3; квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_3 - розмір частки 1/2; житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_4 - розмір частки , суд до уваги не бере, оскільки дані обставини не стосуються можливості заявника, ОСОБА_1 , бути усиновлювачем ОСОБА_5 , а відтак докази на підтвердження цих обставин є неналежними. Крім того, витяги з сайту Опендатабот є недопустимим доказом на підтвердження права власності ОСОБА_4 на вказані об`єкти нерухомого майна.

Відповідно до ч.1 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Згідно з ч. 2 ст. 231 СК України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Відповідно до ст.8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24.04.1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до ст.9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Згідно з ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається.

Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: 1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; 2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; 3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; 4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; 5) особу дитини та стан її здоров`я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Суд не може відмовити особі в усиновленні на тій підставі, що вона вже має або може народити дитину.

Статтею 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Заявником надано докази, якими підтверджується, що дотримані всі умови, передбачені Сімейним кодексом України, для усиновлення дитини - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , і це відповідає її інтересам. Заявник здатний забезпечити стабільність та гармонійні умови для життя дитини, тому його заява про усиновлення є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, відповідно до ст.ст. 207, 208, 211-213, 219-225, 229, 231, 233 СК України, Конвенції про права дитини, Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30 березня 2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення і поновлення батьківських прав" та керуючись ст.ст.4, 12, 13, 19, 23, 28, 48, 76, 78, 81, 128, 141, 223, 258, 259, 263-265, 310-314 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , де заінтересовані особи - Служба у справах дітей Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області Ужгородської районної військової адміністрації Закарпатської області, ОСОБА_2 , про усиновлення дитини - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усиновлювачем ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , складений 14.01.2020 року, Краматорським міським відділом держаної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), актовий запис №48, вказавши наступні відомості: в графі «Прізвище» - ОСОБА_4: в графі «По батькові» - ОСОБА_8 в графі «Батько» - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України.

У зв`язку із усиновленням та внесенням змін до актового запису №48 від 14.01.2020 року про народження дитини - анулювати свідоцтво про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , серії НОМЕР_3 , видане 14.01.2020 року Краматорським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) та видати нове свідоцтво про народження з урахуванням змін відповідно до даного рішення суду про усиновлення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , місце проживання АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , місце проживання АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Служба у справах дітей Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області Ужгородської районної військової адміністрації Закарпатської області, код ЄДРПОУ 04053849, місце знаходження м. Ужгород, вул. Загорська, буд. 10

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення. Апеляційна скарга подається до Закарпатського апеляційного суду через Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області.

Головуючий В.Й. Данко

Присяжні О.Ю. Горуля

С.Л. Стригіна

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118514450
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —308/22886/23

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні