Рішення
від 22.04.2024 по справі 335/2265/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/2265/24 2/335/1482/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року м.Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м.Запоріжжя у складі: головуючого судді Алєксєєнка А.Б., за участю секретаря судового засідання Безштанківської К.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Голова правління ОСББ «Нижньодніпровська 2» ОСОБА_2 звернулась до Орджонікідзевського суду м.Запоріжжя з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внесками на управління багатоквартирним будинком.

В обґрунтування позовних вимог зазначено про те, що співвласниками будинку АДРЕСА_1 створене Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2».

Загальними зборами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» затверджено розміри внесків на управління багатоквартирним будинком. Так, протоколом загальних зборів ОСББ «Нижньодніпровська 2» № 1 від 13.05.2021 року затверджено розмір внеску 5,54 грн. за 1 кв.м від загальної площі квартири.

Протоколом загальних зборів ОСББ «Нижньодніпровська 2» №1 від 28.11.2021 року, №1 від 30.12.2023 року затверджено розмір внеску 7,00 грн. за 1 кв.м від загальної площі квартири.

Відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2 , загальною площею 42,29 кв.м.

З 08.08.2021 відповідач не виконує, передбачений статутом об`єднання обов`язок по сплаті внеску на управління багатоквартирного будинку, у зв`язку із чим у неї утворилась заборгованість у розмірі 8409,30 грн.

З урахуванням викладених обставин просить суд стягнути з відповідача заборгованість по внесками на управління багатоквартирним будинком у розмірі 8409,30 грн., а також судові витрати.

Ухвалою суду від 29.02.2024 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено проводити в порядку спрощеного позовного провадження із повідомленням (викликом) учасників справи в судове засідання, встановлено учасникам справи строки для подання заяв по суті справи.

Позивач належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи у судове засідання не з`явився, разом з тим подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явилася, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялась судом у встановленому законом порядку, причини неявки суду не повідомила, заяв про відкладення розгляду справи або розгляд справи у її відсутність та відзиву на позов не подала.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі, якщо відповідно до положень Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.4 ст.223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

У зв`язку з чим, на підставі ст.247,280,281 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів, без фіксації судового процесу, в порядку заочного розгляду.

Дослідивши та проаналізувавши наявні в матеріалах справи письмові докази, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст.12 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно із ст.ст. 13, 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Судом встановлено,що власникамиквартир багатоквартирногобудинку АДРЕСА_3 відповідно до ЗаконуУкраїни «Прооб`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2», державну реєстрацію якого в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань проведено 28.04.2021.

Головою правління Об` Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» є ОСОБА_2 , що підтверджується відомостями з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Статтею 385 ЦК України,визначено,що власникиквартир танежитлових приміщеньу багатоквартирномубудинку (будинках)для забезпеченняексплуатації такогобудинку (будинків),користування квартирамита нежитловимиприміщеннями тауправління,утримання івикористання спільногомайна багатоквартирногобудинку (будинків)можуть створюватиоб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку(будинків). Такеоб`єднання єюридичною особою,що створюєтьсята дієвідповідно дозакону тастатуту. Об`єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст.15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків, об`єднання має право звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів (ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Відповідно до ч. 6 ст. 21 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлово- комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг. Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів (ст. 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Згідно Витягу з протоколу №1 загальних зборів ОСББ «Нижньодніпровська 2» від 13.05.2021 затверджено внески на витрати на управління багатоквартирним будинком ОСББ «Нижньодніпровська 2» на 2021 рік у розмірі 5,54 грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири.

Згідно Витягу з протоколу №1 загальних зборів ОСББ «Нижньодніпровська 2» від 28.11.2021 затверджено внески на витрати на управління багатоквартирним будинком ОСББ «Нижньодніпровська 2» на 2022 рік у розмірі 7,00 грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири.

Згідно Витягу з протоколу №1 загальних зборів ОСББ «Нижньодніпровська 2» від 30.12.2023 затверджено внески на витрати на управління багатоквартирним будинком ОСББ «Нижньодніпровська 2» на 2023 рік у розмірі 7,00 грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачу по справі ОСОБА_1 на праві приватної власності належить квартира АДРЕСА_4 , загальною площею 42,29 м2, житлова площа 27,22 м2, що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 366282486 від 18.02.2024.

Згідно наданого позивачем розрахунку заборгованість відповідача із внесків на управління багатоквартирним будинком за адресою: АДРЕСА_5 за період з серпня 2021 року по січень 2024 року становить 8409,30 грн.

Згідно п.п. 5, 10 ч. 1 ст.7Закону України«Про особливостіздійснення прававласності убагатоквартирному будинку» співвласники багатоквартирного будинку зобов`язані виконувати рішення зборів співвласників та своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об`єднань співвласників багатоквартирного будинку), (ч. 1 ст. 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про прийняття рішення про вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги (укладення індивідуального та/або колективного договору про надання комунальної послуги), (п. 9 ч. 2 ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Обсяг зобов`язань та відповідальності кожного співвласника за договором про надання комунальної послуги визначається відповідно до Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» (ч. 3 ст. 8 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Частинами 1, 3 статті 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Згідно п.п. 8, 9 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», колективний договір про надання комунальних послуг (далі - колективний договір) - договір про надання комунальних послуг, який укладається з виконавцем комунальних послуг за рішенням співвласників (на умовах, визначених у рішенні співвласників (об`єднання співвласників багатоквартирного будинку) та є обов`язковим для виконання всіма співвласниками; колективний споживач - юридична особа, що об`єднує споживачів у будівлі та в їхніх інтересах укладає договір про надання комунальної послуги.

Відповідач за виконання Об`єднанням функцій з управління будинком шляхом самозабезпечення (житлова послуга) та отримані (спожиті) ним послуги, обов`язкові внески і платежі не сплатив, внаслідок чого утворилася заборгованість, що підтверджується розрахунком заборгованості.

Суд приходить до висновку, що наданий позивачем розрахунок заборгованості відповідає фактичним обставинам справи, оскільки будь-яких інших розрахунків заборгованості матеріали справи не містять. Наданий позивачем розрахунок заборгованості відповідачем не спростований.

Відповідач ніяких заходів по погашенню заборгованості за час розгляду справи не здійснював, відзив на позов або письмові пояснення не надав.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 2 ст. 615 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

Згідно ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що відповідач своє зобов`язання зі сплати внесків на управління багатоквартирним будинком виконувала неналежним чином, внаслідок чого виникла заборгованість перед позивачем, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача вказану суму заборгованості у розмірі 8409,30 грн.

Вирішуючи питання щодо стягнення судових витрат суд доходить наступного висновку.

Відповідно до ч.3ст.133 ЦПК України, витрати на професійну правничу допомогу відносяться до судових витрат як витрати, пов`язані з розглядом справи.

Відповідно до ч.2ст.141 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача.

Порядок визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу, розподілу витрат між сторонами визначаєтьсяст. 137 ЦПК України.

Згідно ч.2ст.137 ЦПК Україниза результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Відповідно до ч.3 ст. 137 ЦПК України, для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Участь адвоката, який представляє інтереси позивача у справі і факт надання правової допомоги підтверджено: Договором про надання правової (правничої) допомоги №11-24 від 19.02.2024 року, Додатком №1 до договору про надання правової (правничої) допомоги №11-24 від 19.02.2024 року, рахунком-фактурою №3 від 21.02.2024 року згідно якого вартість послуг зі складання позовної заяви становить 1 500 грн., Актом №3 від 26.02.2024 прийому-передавання правової (правничої) допомоги за договором №11-24 від 19.02.2024, платіжною інструкцією №307 від 23.02.2024 згідно якої позивачем сплачено за складання позовної заяви згідно рах.№3 від 21.02.2024 за договором про надання правової (правничої) допомоги №11-24 - 1 500 грн.

Виходячи з виконаних адвокатом послуг, розміру позовних вимог, складності справи, суд приходить до висновку, що витрати, понесені позивачем, на правничу допомогу у розмірі 1 500 грн. є співмірними та обґрунтованими, та на підставі ч. 2ст. 141 ЦПК України, підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Відповідно до вимог ч.1ст.141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи, що позовні вимоги задоволені в повному обсязі, з відповідача на користь позивача також необхідно стягнути сплачений при подачі позову до суду судовий збір у розмірі 3028,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 141, 258, 263-266, 280-284, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» заборгованість по внескам на управління багатоквартирним будинком у розмірі 8409 (вісім тисяч чотириста дев`ять) гривень 30 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» з витрати на правничу допомогу у розмірі 1 500 (одна тисяча п`ятсот) гривень 00 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» судовий збір у розмірі 3028 (три тисячі двадцять вісім) гривні 00 копійок.

Копію заочного рішення направити сторонам, які не з`явились в судове засідання, в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК України.

Заочне рішенняможе бутипереглянуте судом,що йогоухвалив,за письмовоюзаявою відповідача,поданою протягом тридцятиднів здня йогопроголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач маєправо оскаржитизаочне рішеннядо Запорізькогоапеляційного суду,шляхом поданняапеляційної скаргипротягом тридцятиднів здня йогопроголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення складено 22 квітня 2024 року.

Інформація про учасників справи відповідно до п.4 ч.5 ст.265 Цивільного процесуального кодексу України:

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» (код ЄДРПОУ 44160888, адреса: м.Запоріжжя, вул.Нижньодніпровська, буд.2).

Відповідач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_5 ).

Суддя: А.Б.Алєксєєнко

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118514696
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —335/2265/24

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Алєксєєнко А. Б.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Алєксєєнко А. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні