Ухвала
від 18.04.2024 по справі 607/3729/24
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

18.04.2024 Справа №607/3729/24 Провадження №2/607/1481/2024

м. Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області у складі:

головуючого судді Кунець Н.Р.

за участі секретаря судового засідання Ковбасюк М.В.

представника позивача адвоката Заплітної І.А.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області в порядку загального провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кооперативу «СОЮЗ» про визнання права власності на нерухоме майно, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до відповідача Кооперативу «СОЮЗ» про визнання права власності на нерухоме майно квартиру АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 05.10.2023, цивільну справу №346/5717/23 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про звільнення від сплати аліментів, передано на розгляд за територіальною юрисдикцією до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.

Ухвалою судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 21.03.2024 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засіданні.

Судом, в судовому засіданні було винесено на обговорення питання, щодо доцільності залучення до участі у справі третьої особи Приватного підприємства «АГРОТОРГ», враховуючи, що в інтересах даного підприємства ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 05.05.2015 у справі № 607/8763/14-ц було накладено обтяження на приміщення 123, в будинку АДРЕСА_2 , а відтак рішення по даній справі на думку суму, може вплинути на інтереси та права Приватного підприємства «АГРОТОРГ».

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 адвокат Заплітна І.А. зазначила, що Приватне підприємство «АГРОТОРГ» є не власником приміщення квартири АДРЕСА_1 , а відтак рішення суду про задоволення позову не вплине на права та обов`язки даного підприємства.

Представник відповідача Кооперативу «СОЮЗ» в судове засідання не заявився, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку, шляхом направлення на поштову адресу кооперативу судової повістки про виклик до суду. Про причини своєї неявки суд не повідомив, заяв про відкладення розгляду справи та відзиву на позов не подавав

Заслухавши пояснення представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку:

Згідно зі ст. 2 Цивільного процесуального кодексу України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Також якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (ч. 3 ст. 53 ЦПК України).

Так, предметом позову у даній справи є визнання права власності на нерухоме майно, а саме квартиру АДРЕСА_1 .

Як вбачається з інформації з Державного реєстру речових правна нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна № 369993540 від 15.05.2024, ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 05.05.2015 у справі №607/8763/14-ц накладено обтяження заборону на нерухоме майно, на майнові права на приміщення АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформації із загального доступу з сайту Судова влада, обтяження накладене ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 05.05.2015 у справі №607/8763/14-ц було вчинене в інтересах Приватного підприємства «АГРОТОРГ», а відтак суд вважає, що рішення по даній справі може вплинути на інтереси, права та обов`язки вказаного підприємства.

Згідно з ч. 5, 7 ст. 53 ЦПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

В силу вимог ст.181 ЦПК України третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору має право подати пояснення щодо позову або відзиву я яких викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Пояснення третьої особи підписуються третьою особою або її представником. До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостою статті 178 цього Кодексу. Пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк, який дозволить третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази та надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - отримати відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

За вказаних обставин, з метою повноти встановлення фактичних обставин справи та для забезпечення можливості винесення об`єктивного рішення, беручи до уваги, що судове рішення по даній справі може вплинути на інтереси, права та обов`язки Приватного підприємства «АГРОТОРГ» суд вважає, за необхідне залучити зазначене підприємство до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 2, 53, 181, 258-261 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Залучити до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Кооперативу «СОЮЗ» про визнання права власності на нерухоме майно, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Приватне підприємство «АГРОТОРГ» (код ЄДРПОУ: 30691056, адреса місцезнаходження: вул. Гайова, 30, м.Тернопіль, 46008).

Встановити третій особі строк для надання пояснень щодо позову протягом 15 днів із дня отримання ухвали про залучення до участі у цивільній справі.

Підготовче судове засідання відкласти на 21 травня 2024 року о 10 год. 30 хв., у приміщенні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області (вул. Котляревського, 34, м. Тернопіль, 1 поверх, 11 зал судових засідань).

Копію ухвали надіслати всім учасникам справи, у тому числі копію позовної заяви направити залученій третій особі. Про дату, час та місце проведення судового засідання повідомити сторін

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає.

Повний текст ухвали складено 18.04.2024.

Головуючий суддя Н. Р. Кунець

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118516161
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність

Судовий реєстр по справі —607/3729/24

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні