Ухвала
від 22.04.2024 по справі 686/29806/23
КРАСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/29806/23

Провадження № 6/677/23/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.04.2024 року м.Красилів

Красилівський районний суд Хмельницької області

у складі: головуючого - судді Шовкуна В.О.,

за участі секретаря судового засідання Демчишеної Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Красилів справу за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «УКРФІНСТАНДАРТ», боржник: ОСОБА_1 , заінтересовані особи: первинний кредитор Товариство з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЦЕНТР ФІНАНСОВИХ РІШЕНЬ» (01033, м. Київ, вул. Сім`ї Прахових, буд. 50-б, код ЄДРПОУ 35725063), приватний виконавець Терлеєв Іван Миколайович (29000, Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Михайла Грушевського, буд. 87, каб. 405), про заміну стягувача у виконавчому провадженні, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ«УКРФІНСТАНДАРТ»(надалі ТОВ «ФК «УКРФІНСТАНДАРТ») звернулося до Красилівського районного суду Хмельницької області із заявою про заміну стягувача у виконавчому провадженні № 62302361, в якій просить замінити стягувача Товариство зобмеженою відповідальністю«ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ«ЦЕНТР ФІНАНСОВИХРІШЕНЬ» (надалі ТОВ«ФК «ЦФР»)на його правонаступника ТОВ «ФК «УКРФІНСТАНДАРТ» за правом грошової вимоги до ОСОБА_1 у виконавчому провадженні відкритому на підставі виконавчого напису № 5569 від 01.04.2020 року.

У заяві представник заявника посилалася на те, що на виконанні приватного виконавця Терлеєва І.М. перебуває виконавче провадження № 62302361, відкрите на підставі виконавчого напису № 5569 вчиненого 01.04.2020 року приватним нотаріусом Колейчиком В.В., про стягнення боргу з божника ОСОБА_1 на користь ТОВ «ФК «ЦФР».

У зв`язку з укладенням 02.02.2023 року між ТОВ «ФК «ЦФР»та ТОВ «УКРФІНСТАНДАРТ»договору про відступлення права вимоги № 20230202, право грошової вимоги за кредитним договором № 9523468862 від 02.01.2019 року боржником за яким є ОСОБА_1 , а стягувачем - ТОВ «ФК «ЦФР», перейшло до ТОВ «УКРФІНСТАНДАРТ».

У судове засідання учасники справи не з`явилися, про місце, день і час розгляду заяви повідомлялися належним чином.

Представник ТОВ «ФК «УКРФІНСТАНДАРТ» у заяві просив розгляд справи здійснювати за його відсутності.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

За наведених обставин суд визнав за можливе провести судове засідання за відсутності учасників справи.

У зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши заяву про заміну стягувача у виконавчому листі, вивчивши матеріали цивільної справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що на виконанні приватного виконавця Терлеєва І.М. перебуває виконавче провадження № 62302361, відкрите на підставі виконавчого напису № 5569 вчиненого 01.04.2020 року приватним нотаріусом Колейчиком В.В., про стягнення боргу з божника ОСОБА_1 на користь ТОВ «ФК «ЦФР».

02.02.2023 року між ТОВ «ФК «ЦФР»та ТОВ «УКРФІНСТАНДАРТ» укладенодоговір про відступлення права вимоги № 20230202, право грошової вимоги за кредитним договором № 9523468862 від 02.01.2019 року боржником за яким є ОСОБА_1 , а стягувачем - ТОВ «ФК «ЦФР», перейшло до ТОВ «УКРФІНСТАНДАРТ», зазначених у витягу з Додатку до цього Договору (Реєстрі Боржників).

Згідно з копією витягу від 26.09.2023 року з Додатку до Договору про відступлення прав вимоги № 20230202 від 02.02.2023 року вбачається, що у Реєстрі боржників зазначено кредитний договір № 9523468862, боржником за яким є ОСОБА_1 .

Таким чином, ТОВ «УКРФІНСТАНДАРТ» набуло право грошової вимоги до ОСОБА_1 за договором № 9523468862 від 02.01.2019 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Під процесуальним правонаступництвом у виконавчому провадженні слід розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов`язків від правопопередників до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні.

Згідно із пунктом 1 частини 1 статті 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Відступлення права вимоги не є окремим видом договору, це правочин, який опосередковує перехід права. Відступлення права вимоги може відбуватися, зокрема, внаслідок укладення договору: (а) купівлі-продажу чи міни (частина третя статті 656 ЦК України); (б) дарування (частина друга статті 718 ЦК України); (в) факторингу (глава 73 ЦК України).

Згідно зі статями 514, 516 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом. Заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов`язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків.

Відповідно достатті 1 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначеніКонституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цьогоЗакону, а також рішеннями, які відповідно до цьогоЗаконупідлягають примусовому виконанню.

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Частиною 1 статті 3 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено примусове виконання рішення на підставі, зокрема, виконавчих написів нотаріусів.

Відповідно до правової позиції Великої Палати Верховного Суду у постанові від 12 жовтня 2022 року у справі № 183/4196/21 (провадження № 14-36цс22) Оскільки тільки вЦПК Україниврегульовано правило заміни сторони виконавчого провадження, порушеного через необхідність виконання рішення «несудового» органу, можна зробити такий висновок: заява про заміну сторони виконавчого провадження, відкритого на виконання виконавчого напису нотаріуса, підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Врегулювання цього питання саме нормамиЦПК Україниобумовлено відсутністю спору між стороною виконавчого провадження та виконавцем, що свідчить про відсутність потреби в задіянні суду адміністративної юрисдикції, оскільки сторона виконавчого провадження не оспорює його рішень, дій чи бездіяльності, бо вирішення вказаного питання перебуває поза межами компетенції виконавця. Однак саме цивільний суд спроможний кваліфіковано встановити, чи є правонаступником заявник, який просить замінити собою попереднього учасника виконавчого провадження.

Таким чином у випадку заміни сторони виконавчого провадженні відкритого на підставі рішення «несудового» органу, у тому числі на підставі виконавчого напису нотаріуса суд має перевірити факт відкриття виконавчого провадження та встановити факт переходу прав та обов`язків до нового кредитора.

Судом встановлено, що згідно відомостей автоматизованої системи виконавчого провадження за адресою https://asvpweb.minjust.gov.ua, на дату вирішення справи виконавче провадження № 62302361 не припинено та наразі здійснюється примусове виконання вказаного виконавчого провадження.

Таким чином,враховуючи,що заборгованістьвідповідно довиконавчого написунотаріуса непогашена,виконавче провадженнявідкрите, суд вважає, що заявником правомірно заявлено вимогу про заміну сторони стягувача у виконавчому провадженні, а саме: про заміну стягувача ТОВ «ФК «ЦФР», на його правонаступника ТОВ «УКРФІНСТАНДАРТ» узв`язкуіз переходомправ кредитораза кредитнимдоговором № 9523468862, а тому заява ТОВ «УКРФІНСТАНДАРТ» підлягає задоволенню.

Враховуючи наведене та керуючись ст. 260, 442 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «УКРФІНСТАНДАРТ», боржник: ОСОБА_1 , заінтересовані особи: первинний кредитор Товариство з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЦЕНТР ФІНАНСОВИХ РІШЕНЬ» (місце знаходження: 01033, м. Київ, вул. Сім`ї Прахових, буд. 50-б, код ЄДРПОУ: 35725063), приватний виконавець Терлеєв Іван Сергійович (29000, Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Грушевського, буд. 87, каб. 405), про заміну стягувача у виконавчому провадженні - задовольнити.

Замінити стягувача - товариство з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ«ЦЕНТР ФІНАНСОВИХРІШЕНЬ»на його правонаступника - товариство з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «УКРФІНСТАНДАРТ», у виконавчому провадженні № 62302361 відкритому на підставі виконавчого напису № 5569 вчиненому 01.04.2020 про стягнення з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ«ЦЕНТР ФІНАНСОВИХРІШЕНЬ»заборгованості за кредитним договором № 9523468862.

Ухвалу надіслати для відома учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя В.О. Шовкун

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118516343
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —686/29806/23

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Шовкун В. О.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Шовкун В. О.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Павловська А. А.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Павловська А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні