Ухвала
від 22.04.2024 по справі 903/806/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

22 квітня 2024 року Справа № 903/806/21 за заявою Головного управління ДПС у Волинській області

про збільшення кредиторських вимог

у справі № 903/806/21

за заявами Дочірнього підприємства "Чернівецький облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України", Товариства з обмеженою відповідальністю "Статусінвестгруп",

до Дочірнього підприємства "Волинський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України",

про банкрутство

Суддя Кравчук А.М.

встановив: у провадженні Господарського суду Волинської області перебуває справа № 903/806/21 про банкрутство Дочірнього підприємства "Волинський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України".

12.12.2022 на адресу суду надійшла заява ГУ ДПС у Волинській області про збільшення кредиторських вимог на суму 3 063 410 грн 17 коп.

Ухвалою суду від 23.02.2023, зокрема п. 4 заяву Головного управління Державної податкової служби у Волинській області від 08.12.2022 про збільшення розміру грошових вимог до боржника задоволено, визнано за відповідною заявою у встановленому порядку доведені та збільшені грошові вимоги Головного управління Державної податкової служби у Волинській до Дочірнього підприємства "Волинський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" на загальну суму 3 063 410,17 грн та зобов`язано розпорядника майна Чепелюка Олександра Олександровича включити вимоги до реєстру вимог кредиторів у такій черговості: 2 851 188,76 грн. вимоги третьої черги (без права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів); 212 221,41 грн. - вимоги шостої черги (без права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів).

Постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 30.10.2023 ухвалу суду від 23.02.2023 в частині п. 4 залишено без змін.

Постановою Верховного Суду від 06.03.2024 ухвалу Господарського суду Волинської області від 23.02.2023 в частині п.п. 1-4 резолютивної частини, постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 30.10.2023 в частині залишення без змін п.п. 1-4 резолютивної частини ухвали суду від 23.02.2023 скасовано. Справу в частині розгляду, зокрема заяви Головного управління Державної податкової служби у Волинській області від 08.12.2022 про збільшення розміру грошових вимог до боржника направлено на новий розгляд до Господарського суду Волинської області.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.04.2024 заяву розподілено судді Кравчук А.М.

Ухвалою суду від 08.04.2024 заяву Головного управління Державної податкової служби у Волинській області від 08.12.2022 про збільшення кредиторських вимог до боржника прийнято до розгляду в судовому засіданні 17.04.2024 о 12 год 00 хв.

Ухвалою суду від 17.04.2024 повідомлено учасників справи про відкладення розгляду заяви на 01.05.2024 о 10 год 00 хв.

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 20 ГПК України суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

У відповідності до ч. 9 ст. 30 ГПК України справи, передбачені пунктами 8 та 9 частини першої статті 20 цього Кодексу, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням боржника.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею. Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Також згідно з ч. 3 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо майнових спорів з вимогами до боржника та його майна, провадження в якій відкрито до відкриття провадження у справі про банкрутство, надсилаються до господарського суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство, який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

Системний аналіз положень Кодексу України з процедур банкрутства дає підстави для висновку, що з моменту порушення стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, і спеціальні норми цього Кодексу мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України.

Норми Кодексу України з процедур банкрутства передбачають концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів, незалежно від часу відкриття провадження у справі про банкрутство та справ позовного провадження.

Судом встановлено, що в Господарському суді Волинської області (суддя Шум М.С.) перебуває справа №903/806/21 за заявами Дочірнього підприємства "Чернівецький облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України", Товариства з обмеженою відповідальністю "Статусінвестгруп" до Дочірнього підприємства "Волинський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" про банкрутство.

З огляду на положення ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства та приймаючи до уваги те, що стосовно відповідача відкрито провадження у справі про банкрутство, суд дійшов висновку, що даний спір у справі підлягає передачі для вирішення саме до Господарського суду Волинської області для розгляду в межах справи №903/806/21 за заявами Дочірнього підприємства "Чернівецький облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України", Товариства з обмеженою відповідальністю "Статусінвестгруп" до Дочірнього підприємства "Волинський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" про банкрутство для спільного розгляду.

Судом враховано, що заява ГУ ДПС у Волинській області про збільшення кредиторських вимог від 12.12.2022 розглядалась суддею Войціховським В.А., який був головуючим у даній справі.

На підставі звільнення судді Войціховського В.А. з посади, проведено повторний автоматизований розподіл судової справи, справу розподілено судді Шуму М.С.

Постановою Верховного Суду від 06.03.2024 скасовано ухвалу Господарського суду Волинської області від 23.02.2023, винесену суддею Войціховським В.А.

Головуючим суддею Шумом М.С. зазначена заява не розглядалась.

У постанові ВП ВС від 15.01.2020 по справі N 6076254/15-ц викладено правовий висновок з таких питань: Кодекс України з процедур банкрутства передбачає особливості розгляду справ про банкрутство, що і підтверджено у статті 7 цього Кодексу. Оскільки суд має застосовувати відповідно до частини третьої статті 3 ГПК України норму, чинну на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду (перегляду) справи у тому числі й у суді касаційної інстанції, Велика Палата Верховного Суду застосовує норми Кодексу N 2597-VIII, які є чинними на час такого перегляду. Зі змісту вказаних норм убачається, що законодавець захищає не лише права банкрута, а й права інших осіб, які мають вимоги до банкрута.

Захист таких осіб полягає у тому, що інші суди, незалежно від юрисдикції, які розглядали справи за позовами до відповідача, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство після відкриття провадження в інших справах, не закривають таке провадження, а передають справу до належного суду для розгляду по суті. При цьому таким належним судом є виключно суд господарської юрисдикції, який відкрив справу про банкрутство відповідача.

Таке урегулювання процедури розгляду спорів до відповідача, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство, встановлює зрозумілу і справедливу процедуру закінчення розгляду справи належним судом, дотримання принципу визначення юрисдикції справи та підсудності спорів одному господарському суду, який акумулює усі вимоги до відповідача, щодо якого порушено процедуру банкрутства.

Таким чином, з огляду на положення законодавства України, чинного на момент розгляду справи Великою Палатою Верховного Суду, законодавець вкотре підкреслив, що розгляд всіх майнових спорів, стороною в яких є боржник у справі про банкрутство, повинен відбуватися саме і виключно господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ГПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Керуючись ст.ст. 20, 30-31, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, ст. 7 ЗУ "Про судовий збір" суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління ДПС у Волинській області від 12.12.2022 про збільшення кредиторських вимог на суму 3 063 410 грн 17 коп передати до Господарського суду Волинської області, в провадженні якого перебуває справа №903/806/21 за заявами Дочірнього підприємства "Чернівецький облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України", Товариства з обмеженою відповідальністю "Статусінвестгруп" до Дочірнього підприємства "Волинський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" про банкрутство.

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч.2 ст. 235 ГПК України.

Ухвала суду підписана 22.04.2024.

Ухвали суду підлягають оскарженню до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст.ст. 255-256, п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Суддя А. М. Кравчук

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118516774
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —903/806/21

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Рішення від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні