Рішення
від 22.04.2024 по справі 913/51/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року м. Харків Справа № 913/51/24

Провадження № 3/913/51/24

Господарський суд Луганської області у складі судді Секірського А.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", м. Київ

до Комунальної установи "Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження", м. Рубіжне Луганської області

про стягнення 141 173 грн 71 коп.

без повідомлення (виклику) сторін

в с т а н о в и в:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" 20.02.2024 через підсистему "Електронний суд" звернулося до Господарського суду Луганської області з позовною заявою до Комунальної установи "Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження" про стягнення боргу за поставлений природний газ за договором постачання природного газу постачальником "останньої надії" в сумі 92 972 грн 54 коп. за період з 23.11.2021 по 04.12.2021, пені в сумі 13 729 грн 37 коп. за період з 01.02.2022 по 31.07.2022, 3% річних в сумі 5 341 грн 46 коп. за період з 01.02.2022 по 31.12.2023, інфляційних втрат в сумі 29 130 грн 34 коп. за період з лютого 2022 року по грудень 2023 року, всього 141 173 грн 71 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Комунальною установою "Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження" зобов`язань з оплати поставленого природного газу за типовим договором постачання природного газу постачальником "останньої надії", внаслідок чого у нього утворилась заборгованість, на яку нараховані пеня, 3% річних та інфляційні втрати.

Крім того, позивачем у позовній заяві заявлено клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.02.2024 позовну заяву передано на розгляд судді Секірському А.В.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 26.02.2024 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 913/51/24, розгляд справи вирішено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами, встановлено учасникам справи строк для подання заяв по суті справи, запропоновано позивачу надати додаткові пояснення, а також звернуто увагу відповідача на його обов`язок зареєструвати свій кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі).

Частиною 5 ст. 176 ГПК України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Якщо учасник справи має електронний кабінет, суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи чи її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами. У разі відсутності в учасника справи електронного кабінету суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення (ч. 11 ст. 242 ГПК України).

Ухвала про відкриття провадження у справі в електронній формі була надіслана 26.02.2024 до електронних кабінетів позивача та представника позивача - адвоката Овчарука О.О. в підсистемі "Електронний суд", яка доставлена 26.02.2024 о 23 год. 09 хв., що підтверджується довідками, сформованими в автоматизованій системі документообігу суду.

04.03.2024 на адресу суду через підсистему "Електронний суд" від представника позивача - адвоката Овчарука О.О. надійшли додаткові пояснення від 04.03.2024 № б/н, в яких повідомлено про вірно зазначений у позовній заяві період поставки природного газу з 23.11.2021 по 04.12.2021 та допущену технічну помилку в рахунку на оплату № 1845 щодо періоду поставки природного газу у грудні 2021 року.

Відповідно до інформації, отриманої з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, встановлено, що місцезнаходженням Комунальної установи "Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження" є: 93000, Луганська область, Сєвєродонецький район, м. Рубіжне, вул. Мєндєлєєва, будинок 1. Інформація для здійснення зв`язку: НОМЕР_1.

За інформацією Акціонерного товариства "Укрпошта", розміщеною на офіційному сайті (https://offices.ukrposhta.ua), відділення поштового зв`язку на території Рубіжанської міської територіальної громади тимчасово не функціонують, а тому пересилання поштової кореспонденції на адресу місцезнаходження відповідача є неможливим.

Відповідно до п.п. 21 п. 1 розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України особливості судових викликів та повідомлень, направлення копій судових рішень учасникам справи, у разі якщо адреса їх місця проживання (перебування) чи місцезнаходження знаходиться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, визначаються Законами України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції".

За приписами ч. 1 ст. 121 Закону України від 15.04.2014 № 1207-VII "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають електронного кабінету, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 № 1364 "Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією" перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 затверджений Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані Російською Федерацією, до якого включена Рубіжанська міська територіальна громада, територія якої є тимчасово окупованою з 13.05.2022 та на якій зареєстрований відповідач.

Оскільки відповідач у справі знаходиться на тимчасово окупованій території, куди Акціонерне товариство "Укрпошта" не здійснює пересилання поштової кореспонденції, та з огляду на відсутність у відповідача електронного кабінету, відповідно до приписів ч. 1 ст. 121 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" повідомлення для Комунальної установи "Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження" про розгляд справи та про її право подати відзив на позов протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, суд здійснив 29.02.2024 через оголошення, розміщене на сторінці Господарського суду Луганської області (у розділі "Інше/Повідомлення для учасників справ, які знаходяться в районі проведення антитерористичної операції та на тимчасово окупованих територіях") офіційного вебпорталу "Судова влада України" в мережі Інтернет.

Крім того, про відкриття провадження у справі № 913/51/24, розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами та встановлення Комунальній установі "Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження" строків для подачі заяв по суті справи відповідач був повідомлений шляхом передачі 26.02.2024 телефонограми за номером телефону НОМЕР_1, яку прийняв директор Комунальної установи "Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження" Калмикова А.Л.

Також, ухвала про відкриття провадження у справі в паперовій формі була надіслана на повідомлену відповідачем адресу: АДРЕСА_1 , та в електронній формі на адресу електронної пошти - center-vidrodzennya@ukr.net, інформація про яку зазначена у позовній заяві та яка повідомлена відповідачем, а також на адресу електронної пошти, яка використовувалась відповідачем під час проведення процедур закупівлі - evidrodzhennya@gmail.com.

Враховуючи викладене, відповідач належним чином був повідомлений про відкриття провадження у справі та про його право подати заяви по суті справи.

13.03.2024 на офіційну електронну адресу суду від відповідача надійшов відзив на позов від 11.03.2024 № 11, підписаний кваліфікованим електронним підписом, в якому відповідач проти заявлених вимог заперечує, посилаючись на те, що відповідачем 15.11.2021 було укладено договір постачання природного газу з Товариством з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдінг" № 11-1125/21-БО-Т та підписано додаткові угоди про зменшення об`ємів постачання. Згідно цього договору з 01.12.2021 відповідачу надавались послуги з постачання природного газу до початку бойових дій. За вказаним договором за період з 01.12.2021 заявлено 18,15 тис.куб.м., за які було повністю сплачено 300 455 грн 00 коп. Рахунки на оплату природного газу за грудень 2021 року та листи про сплату зобов`язань від позивача на адресу відповідача не надходили. Також позивачем не було вжито заходів досудового врегулювання.

Крім того, позивачем не надано доказів порушення строків виконання зобов`язань, не визначено термінів початку нарахування пені, 3% річних та інфляційних втрат.

Враховуючи викладене, відповідач просить відмовити у задоволенні позовних вимог.

13.03.2024 на адресу суду через підсистему "Електронний суд" від представника позивача - адвоката Овчарука О.О. надійшла відповідь на відзив, в якій на доводи відповідача щодо неотримання рахунку за грудень 2021 року зазначив, що позивач надсилав відповідачу рахунки через засоби електронного зв`язку. Так, рахунок за листопад 2021 року № 33035 було надіслано 22.12.2021. Проте відповідач не заперечує проти отримання такого рахунку. Вказаний рахунок було оплачено відповідачем 29.12.2021, що в свою чергу призводить до висновку про те, що така комунікація є дієвою та визнається відповідачем.

Рахунок за грудень 2021 року № 1845 надіслано 12.01.2022 в такий самий спосіб, як і рахунок за листопад 2021 року. Однак, відповідачем такий рахунок оплачено не було.

Що стосується укладеного відповідачем 15.11.2021 з Товариством з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдінг" договору № 11-1125/21-БО-Т постачання природного газу, то відповідно до умов цього договору передбачена поставка природного газу в період з листопада по грудень 2021 року. Однак, відповідач не зазначає, що в листопаді 2021 року отримав газ від Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдінг" та визнає, що отримував газ саме від позивача. Так само, вказаний договір не спростовує того факту, що в спірний період, а саме з 01.12.2021 по 04.12.2021 відповідач отримав природний газ саме від позивача. Наявність підписаного договору не підтверджує постачання Товариством з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдінг" природного газу відповідачу у спірний період, а відтак доводи відповідача не спростовують факту споживання відповідачем природного газу, що отриманий саме від позивача в період з 01.12.2021 по 04.12.2021.

14.03.2024 на адресу суду через підсистему "Електронний суд" від представника позивача адвоката Овчарука О.О. надійшли додаткові пояснення від 14.03.2024 № б/н, в яких повідомлено, що відповідачу рахунки направлялись через засоби електронного зв`язку, зокрема, таке направлення здійснювалось за допомогою програми "1С:Підприємство", до якої внесена електронна пошта відповідача - center-vidrodzennya@ukr.net, що підтверджується знімком екрана програми "1С:Підприємство", який доданий до додаткових пояснень.

Ухвалою суду від 14.03.2024 повернуто Комунальній установі "Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження" відзив на позов від 11.03.2024 № 11 без розгляду на підставі ч. 4 ст. 170 ГПК України.

20.03.2024 від відповідача засобами поштового зв`язку надійшов відзив від 11.03.2024 № 11 аналогічного зміну, шо і відзив, який надійшов на офіційну електронну адресу суду.

Згідно зі ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Частиною 8 ст. 252 ГПК України передбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши у сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 04.07.2017 № 880 здійснює ліцензійне постачання природного газу на території України.

За результатами державного конкурсу та відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 917-р Товариство з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" визначено постачальником "останньої надії" на ринку природного газу.

Відповідно до п. 26 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про ринок природного газу" постачальник "останньої надії" - визначений Кабінетом Міністрів України постачальник, який не має права відмовити в укладенні договору постачання природного газу на обмежений період часу.

За змістом ст. 1 Закону України "Про ринок природного газу":

- оператор газотранспортної системи - суб`єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із транспортування природного газу газотранспортною системою на користь третіх осіб (замовників);

- споживачем є фізична особа, фізична особа-підприємець або юридична особа, яка отримує природний газ на підставі договору постачання природного газу з метою використання для власних потреб, а не для перепродажу, або використання в якості сировини.

Згідно з частинами 1, 3 ст. 12 Закону України "Про ринок природного газу" постачання природного газу здійснюється відповідно до договору, за яким постачальник зобов`язується поставити споживачеві природний газ належної якості та кількості у порядку, передбаченому договором, а споживач зобов`язується оплатити вартість прийнятого природного газу в розмірі, строки та порядку, передбачених договором. Якість та інші фізико-хімічні характеристики природного газу визначаються згідно із встановленими стандартами та нормативно-правовими актами. Постачання природного газу побутовим споживачам здійснюється на підставі типового договору, що затверджується Регулятором та оприлюднюється в установленому порядку. Постачання природного газу постачальником "останньої надії" здійснюється на підставі типового договору, що затверджується Регулятором. Договір на постачання природного газу постачальником "останньої надії" є публічним. Права та обов`язки постачальників і споживачів визначаються цим Законом, Цивільним і Господарським кодексами України, правилами постачання природного газу, іншими нормативно-правовими актами, а також договором постачання природного газу.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 Закону України "Про ринок природного газу" споживач зобов`язаний, зокрема: 1) укласти договір про постачання природного газу; 2) забезпечувати своєчасну та повну оплату вартості природного газу згідно з умовами договорів; 3) не допускати несанкціонованого відбору природного газу; 4) забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених представників оператора газотранспортної системи, оператора газорозподільної системи до вузлів обліку природного газу та з метою встановлення вузлів обліку газу; 5) припиняти (обмежувати) споживання природного газу відповідно до вимог законодавства та умов договорів; 6) надавати стороні, з якою укладено договір про постачання/купівлю-продаж природного газу, інформацію про сумарну номінальну потужність свого газового обладнання, якщо технічна спроможність такого обладнання може забезпечити споживання газу в обсязі 600 ГВт·год на рік та вище.

26.10.2021 набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 25.10.2021 № 1102 "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 року № 809 і від 9 грудня 2020 року № 1236".

Пунктом 2 вказаної постанови визначено зобов`язання Акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України", Товариства з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України", операторів газорозподільних систем забезпечити автоматичне включення оператором газотранспортної системи за участю операторів газорозподільних систем до портфеля постачальника "останньої надії" обсягів природного газу, спожитих з 1 жовтня 2021 року бюджетними установами (в значенні Бюджетного кодексу України), закладами охорони здоров`я державної власності (казенні підприємства та/або державні установи тощо) та закладами охорони здоров`я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та/або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо), постачання природного газу яким не здійснювалося жодним постачальником.

Комунальна установа "Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження" є бюджетною установою (відповідно до Бюджетного кодексу України).

У відповідності до положень п. 2 глави 5 розділу IV Кодексу газотранспортної системи (далі за текстом - Кодекс ГТС) оператори газорозподільних систем, оператор газотранспортної системи (щодо прямих споживачів) протягом трьох діб зобов`язані надати постачальнику "останньої надії" через інформаційну платформу інформацію щодо споживачів, які були зареєстровані в Реєстрі споживачів постачальника "останньої надії", за формою оператора газотранспортної системи, погодженою Регулятором. Інформація скріплюється електронним підписом уповноваженої особи оператора газорозподільної системи/оператора газотранспортної системи (щодо прямих споживачів) та повинна містити: ЕІС-код споживача або ЕІС-код точки комерційного обліку споживача; назву та ЄДРПОУ (для споживачів, що не є побутовими); поштову адресу об`єкта споживача. Зазначена інформація надається через інформаційну платформу, за допомогою відправки повідомлення на поштову скриньку постачальника останньої надії в інформаційній платформі дані скриньки G_MAIL_PLR.

У зв`язку з відсутністю постачання природного газу іншим постачальником оператором газотранспортної системи (далі за текстом - Оператор ГТС) за участю операторів газорозподільних систем об`єми природного газу, спожитого відповідачем з 23.11.2021 по 04.12.2021, автоматично включено до портфеля постачальника "останньої надії" - Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України, і, відповідно, спожитий природний газ віднесено до об`ємів, поставлених позивачем.

24.12.2019 Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийнято постанову № 3011 "Про видачу ліцензії з транспортування природного газу ТОВ "Оператор ГТС України" видано ліцензію на право провадження господарської діяльності з транспортування природного газу Товариству з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" (код ЄДРПОУ 42795490).

Правове регулювання технічних, організаційних, економічних та правових засад функціонування газотранспортної системи України здійснюється Кодексом ГТС, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2493, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 за № 1378/27823.

За визначенням, наведеним у п. 5 глави 1 розділу І Кодексу ГТС, інформаційна платформа - електронна платформа у вигляді веб-додатка в мережі Інтернет, функціонування та керування якою забезпечується оператором газотранспортної системи, яка використовується для забезпечення надання послуг транспортування природного газу відповідно до вимог цього Кодексу.

Оператор газотранспортної системи виконує функції адміністратора інформаційної платформи (п. 5 глави 3 розділу IV Кодексу ГТС).

Отже, суб`єкти ринку природного газу (в даному випадку позивач та відповідач, як продавець та покупець природного газу відповідно), користуються ресурсами інформаційної платформи, адміністратором якої є Оператор ГТС.

Інформаційна платформа має бути доступною всім суб`єктам ринку природного газу та операторам торгових платформ у межах їх прав, визначених цим Кодексом, для забезпечення ними дій, пов`язаних із укладанням угод за короткостроковими стандартизованими продуктами, замовленням, наданням та супроводженням послуг транспортування природного газу, у тому числі для подання номінацій/реномінацій, перевірки величин грошових внесків (фінансової гарантії), а також інших дій, передбачених цим Кодексом.

Для вчинення вищезазначених дій веб-додаток інформаційної платформи має бути доступним у мережі Інтернет цілодобово, сім днів на тиждень (п. 2 глави 3 розділу IV Кодексу ГТС).

Таким чином, позивач, як суб`єкт ринку природного газу, має право доступу до інформаційної платформи у межах прав на перегляд відображених відомостей.

Включення відповідача до реєстру споживачів постачальника "останньої надії" та віднесення газу, спожитого відповідачем, до портфеля постачальника "останньої надії" з наведених вище підстав підтверджується:

- листом Оператора ГТС від 11.09.2023 № ТОВВИХ-23-12554 з інформацією щодо остаточної алокації відборів споживача з ЕІС-кодом 56XS0000QG0N400X.

- інформацією щодо споживачів, які були зареєстровані в Реєстрі споживачів постачальника "останньої надії" з ЕІС-кодом 56XS0000QG0N400X від оператора ГРМ (форма № 10).

Відповідно до п. 1 розділу VI Правил постачання природного газу, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2496, договір постачання природного газу постачальником "останньої надії" укладається у випадках, передбачених п. 3 цього розділу, з урахуванням вимог статей 205, 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом публічної оферти постачальника "останньої надії" та її акцептування споживачем через факт споживання газу за відсутності іншого постачальника. Договір постачання природного газу постачальником "останньої надії" не потребує двостороннього підписання. Договір постачання між постачальником "останньої надії" і споживачем вважається укладеним з дня, визначеного на інформаційній платформі оператора газотранспортної системи днем початку постачання природного газу споживачу в Реєстрі споживачів постачальника "останньої надії" відповідно до Кодексу газотранспортної системи.

Типовий договір постачання природного газу постачальником "останньої надії" затверджений постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2501.

Згідно з п. 2.1 розділу ІІ типового договору за цим договором постачальник зобов`язується постачати природний газ споживачу в необхідних для нього об`ємах (обсягах), а споживач зобов`язується своєчасно сплачувати постачальнику вартість природного газу у розмірі, строки та порядку, що визначені цим договором.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2, 3.3 розділу ІІІ типового договору постачання природного газу споживачу здійснюється з дня, визначеного інформаційною платформою оператора газотранспортної системи днем початку постачання в Реєстрі споживачів постачальника відповідно до Кодексу газотранспортної системи. Підстави для здійснення постачальником постачання природного газу споживачу визначені положеннями Правил постачання. Період безперервного постачання природного газу постачальником не може перевищувати шістдесят діб протягом календарного року та триває до кінця календарного місяця, що настає за місяцем початку фактичного постачання природного газу споживачу постачальником, крім випадків дострокового розірвання договору.

За умовами пунктів 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5 розділу IV типового договору постачання природного газу здійснюється за ціною, оприлюдненою постачальником на своєму сайті. Така ціна визначається постачальником відповідно до розділу VI Правил постачання. Нова ціна є обов`язковою для сторін з дня, наступного за днем її оприлюднення постачальником на власному сайті. Об`єм (обсяг) постачання природного газу споживачу за розрахунковий період визначається за даними Оператора ГРМ/Оператора ГТС (для прямих споживачів) за підсумками розрахункового періоду, що містяться в інформаційній платформі оператора газотранспортної системи та надані споживачу Оператором ГРМ відповідно до умов договору розподілу природного газу. Постачальник зобов`язаний надати споживачу рахунок на оплату природного газу за цим договором не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем постачання природного газу, в обумовлений між постачальником і споживачем спосіб (поштою за замовчуванням, через електронний кабінет споживача тощо - якщо сторонами це окремо обумовлено). Споживач зобов`язаний оплатити рахунок, наданий постачальником відповідно до п. 4.3 цього договору, до закінчення календарного місяця, наступного за місяцем постачання природного газу. У разі порушення споживачем, що не є побутовим, строків оплати за цим договором він сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Споживач має право, зокрема, отримувати природний газ на умовах, зазначених у цьому договорі; безоплатно отримувати інформацію про обсяги та інші показання власного споживання природного газу; провести звіряння фактичних розрахунків з підписанням відповідного акта; вільно обирати іншого постачальника та розірвати цей договір у встановленому цим договором та чинним законодавством порядку (п. 5.1 розділу V типового договору).

Споживач зобов`язується, зокрема, забезпечувати своєчасну та повну оплату поставленого природного газу згідно з умовами цього договору; знімати фактичні показання комерційних вузлів обліку газу та приладів обліку газу (лічильника) станом на 01 число місяця, що настає за місяцем постачання газу, та повідомляти ці дані постачальнику у спосіб, визначений на веб-сайті постачальника. Споживачі, які не є побутовими, на підставі фактичних показань комерційних вузлів обліку газу оформлюють акти приймання-передачі газу та надсилають їх до п`ятого числа місяця, наступного за місяцем постачання газу; відшкодовувати постачальнику збитки, понесені ним у зв`язку з невиконанням або неналежним виконанням споживачем своїх зобов`язань перед постачальником, що покладені на нього чинними нормативно-правовими актами та/або цим договором; виконувати інші обов`язки, покладені на споживача чинним законодавством та/або цим договором (п. 5.2 розділу V типового договору).

Пунктами 8.1, 8.2 розділу VIII типового договору передбачено, що за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим договором сторони несуть відповідальність, передбачену цим договором та чинним законодавством. Постачальник має право вимагати від споживача відшкодування збитків, а споживач відшкодовує збитки, понесені постачальником, виключно у разі: порушення споживачем строків розрахунків з постачальником - в розмірі, погодженому сторонами в цьому договорі; відмови споживача надати представнику постачальника доступ до свого об`єкта, що завдало постачальнику збитків, - в розмірі фактичних збитків постачальника.

Цей договір набирає чинності з дня, визначеного інформаційною платформою Оператора ГТС днем початку постачання природного газу споживачу в Реєстрі споживачів постачальника відповідно до Кодексу газотранспортної системи. Дія цього договору не може перевищувати шістдесят діб протягом календарного року та триває до кінця календарного місяця, наступного за місяцем, в якому почалося фактичне постачання природного газу постачальником. Розірвання (припинення дії) цього договору не звільняє споживача від обов`язку сплатити заборгованість постачальнику за цим договором (п 11.1 розділу XI типового договору).

Відповідно до п. 2 глави 7 розділу ХІІ Кодексу ГТС у точках виходу до газорозподільної системи з метою проведення остаточної алокації щодобових відборів/споживання, що не вимірюються щодобово, оператор газорозподільної системи до 08 числа газового місяця (М+1) надає оператору газотранспортної системи інформацію про фактичний місячний відбір/споживання природного газу окремо по кожному споживачу, відбір/споживання якого не вимірюється щодобово. У випадку якщо комерційний вузол обліку обладнаний обчислювачем (коректором) з можливістю встановити за результатами місяця фактичне щодобове споживання природного газу, така інформація додатково надається в розрізі газових днів газового місяця (М).

Таким чином, об`єм (обсяг) спожитого споживачем природного газу передається оператором газорозподільної системи в інформаційну платформу Оператора ГТС та використовується постачальником для розрахунку вартості спожитого природного газу.

Отже, позивач проводить нарахування вартості спожитого споживачем природного газу виключно на підставі даних оператора газорозподільної системи про об`єм (обсяг) розподіленого/спожитого споживачем природного газу, які отримує в процесі доступу до інформаційної платформи Оператора ГТС.

За відомостями з інформаційної платформи Оператора ГТС щодо споживача Комунальної установи "Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження" зазначено ЕІС-код споживача природного газу - 56XS0000QG0N400X.

Вартість природного газу визначається шляхом множення об`ємів природного газу, на ціну природного газу, визначену відповідно до встановленого тарифу.

З 01.10.2021 ціна природного газу, що постачається постачальником "останньої надії", щоденно розраховується за формулою, наведеною в п. 24 Порядку проведення конкурсу з визначення постачальника "останньої надії", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2015 № 809 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.10.2021 № 1102).

Цією ж постановою на період постачання з 01.10.2021 по 30.11.2021 встановлено граничний розмір ціни природного газу для бюджетних організацій, яка не може перевищувати 16,8 грн за 1 куб. метр з урахуванням податку на додану вартість.

Протягом жовтня-листопада 2021 року розрахована за формулою ціна природного газу перевищувала 16,8 грн за куб. метр, отже, у цей період застосовується гранична ціна в 16,8 грн за 1 куб. метр.

З 01.12.2021 ціна природного газу (з урахуванням податку на додану вартість) відповідно до умов договору опублікована/оприлюднена на сайті позивача за посиланням https://gas.ua/uk/business/news/pon-archive-price. Ціна природного газу також підтверджується довідкою позивача (аркуші справи 14-16).

На виконання умов договору позивач поставив відповідачу природний газ за періоди з:

- 23.11.2021 по 30.11.2021 у об`ємі 3,831 тис.куб.м.;

- 01.12.2021 по 04.12.2021 у об`ємі 2,05926 тис.куб.м.

Загальний об`єм поставленого відповідачу природного газу за вказані періоди становить 5,89026 тис.куб.м., що підтверджується остаточною алокацією відборів споживача за період з 23.11.2021 по 04.12.2021 (аркуш справи 32).

Рахунки на оплату поставленого природного газу за період з 23.11.2021 по 30.11.2021 № 33035 на суму 64 360 грн 80 коп. та за період з 01.12.2021 по 04.12.2021 № 1845 на суму 92 972 грн 54 коп. направлялись відповідачеві на його електронну пошту за допомогою програми "1С:Підприємство" (аркуші справи 23-26, 90).

Відповідач за поставлений природний газ за період з 23.11.2021 по 30.11.2021 розрахувався у повному обсязі, що підтверджується довідкою Акціонерного товариства "Ощадбанк" від 08.09.2023 № 16/2-09/55523/2023 (аркуші справи 17-18).

За поставлений природний газ за період з 01.12.2021 по 04.12.2021 відповідач не розрахувався.

У зв`язку з несвоєчасним виконанням відповідачем договірних зобов`язань зі своєчасної оплати природного газу позивачем на підставі п. 4.5 типового договору нараховано пеню в сумі 13 729 грн 37 коп. за період з 01.02.2022 по 31.07.2022, а відповідно ст. 625 ЦК України нараховані 3% річних в сумі 5 341 грн 46 коп. за період з 01.02.2022 по 31.12.2023 та інфляційні втрати в сумі 29 130 грн 34 коп. за період з лютого 2022 року по грудень 2023 року.

Наведені обставини стали підставою для звернення Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" до Господарського суду Луганської області із відповідною позовною заявою.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам справи, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог, суд виходить з наступного.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

За приписами ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є таке правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За змістом ст.ст. 626, 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частиною 1 ст. 638 ЦК України встановлено, що договір є укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 633 ЦК України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Зобов`язання в силу вимог ст.ст. 525, 526 ЦК України має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається. Аналогічна за змістом норма міститься у ч. 1 ст. 193 ГК України.

У відповідності з ч. 2 ст. 193 ГК України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

За своєю правовою природою укладений між сторонами у справі договір є договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу.

Частинами 1, 2 ст. 714 ЦК України визначено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

За змістом ст. 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частиною 1 ст. 662 ЦК України передбачено, що продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

За правилами ст. 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Частиною 1 ст. 530 ЦК України врегульовано, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У відповідності до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 74 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставин, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Судом встановлено, що відповідач був включений до реєстру споживачів постачальника "останньої надії", що підтверджується інформацією щодо споживачів, які були зареєстровані в Реєстрі споживачів постачальника "останньої надії" від Оператора ГРМ, та спожитий відповідачем газ за період з 23.11.2021 по 04.12.2021 віднесено до портфеля постачальника "останньої надії".

Факт поставки позивачем відповідачеві природного газу за вказаний період у об`ємі 5,89026 тис.куб.м. підтверджується листом Оператора ГТС від 11.09.2023 № ТОВВИХ-23-12554 та інформацією щодо остаточної алокації відборів споживача з ЕІС-кодом 56XS0000QG0N400X.

Рахунки на оплату № 33035 на суму 64 360 грн 80 коп. та № 1845 на суму 92 972 грн 54 коп. позивач направляв відповідачеві на електронну пошту - centr-vidrodgennya@ukr.net за допомогою програми "1С:Підприємство", що підтверджується знімками екрана програми "1С:Підприємство".

Відносно доводів відповідача щодо ненадходження рахунку на оплату за грудень 2021 року, суд зазначає наступне.

Суд зауважує, що отримання від позивача рахунку № 33035 за спожитий у листопаді 2021 року природний газ відповідачем не оспорюється, який надсилався в такий саме спосіб, як і рахунок за грудень 2021 року, претензій щодо його складання у нього не виникало та він був оплачений без заперечень та зауважень.

Крім того, згідно з усталеною практикою Верховного Суду рахунок на оплату не є первинним документом, а є документом, який містить тільки платіжні реквізити, на які потрібно перерахувати грошові кошти в якості оплати за надані послуги, тобто, носить інформаційний характер. Ненадання рахунку не є відкладальною умовою у розумінні приписів ст. 212 ЦК України та не є простроченням кредитора у розумінні ст. 613 ЦК України, а тому не звільняє відповідача від обов`язку оплатити товар.

Враховуючи наявність у відповідача доступу до інформаційної платформи та необхідністю контролювання власного газоспоживання в силу приписів п. 11 розділу ІІ Правил постачання природного газу, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2496, то останній мав можливість здійснити оплату поставленого у грудні 2021 року природного газу позивачу не очікуючи надходження рахунку на оплату.

Крім того, навіть гіпотетичне неотримання рахунку не є відкладальною обставиною з оплати отриманого природного газу, а тому вказані доводи відповідача судом відхиляються.

Також, наданими позивачем даними з інформаційної платформи Оператора ГТС підтверджується, що у період з 01.12.2021 по 04.12.2021 постачання природного газу відповідачу здійснювалось саме позивачем як постачальником "останньої надії". Докази наявності в інформаційній платформі інформації щодо постачання природного газу Товариством з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдінг" за вказаний період та докази постачання природного газу Товариством з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдінг" у період з 01.12.2021 по 04.12.2021 відповідачем не надані. Також, відповідачем не надано доказів включення відповідача до реєстру споживачів Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдінг" у період з 01.12.2021 по 04.12.2021.

Отже, наявність підписаного договору від 15.11.2021 № 11-1125/21-БО-Т не підтверджує постачання Товариством з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдінг" природного газу відповідачу у спірний період, а відтак доводи відповідача не спростовують факту споживання відповідачем природного газу, що отриманий саме від позивача у період з 01.12.2021 по 04.12.2021.

Таким чином, доводи відповідача щодо постачання природного газу за період з 01.12.2021 по 04.12.2021 Товариством з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдінг" є безпідставними та спростовуються наявними в матеріалах справи доказами.

За умовами п. 4.4 розділу IV типового договору споживач зобов`язаний оплатити рахунок до закінчення календарного місяця, наступного за місяцем постачання природного газу.

Поставка природного газу відбувалась у період з 23.11.2021 по 04.12.2021 на загальну суму 157 333 грн 34 коп., проте відповідно до інформації, наданої Акціонерним товариством "Ощадбанк", відповідачем за період з 01.01.2021 по 07.09.2023 сплачено позивачу 64 360 грн 80 коп. за поставлений природний газ у листопаді 2021 року.

Поставлений у період з 01.12.2021 по 04.12.2021 природний газ відповідач у відповідності до умов п. 4.4 розділу IV типового договору був зобов`язаний оплатити до 31.01.2022, проте цього не зробив, у зв`язку з чим доводи відповідача щодо ненадання позивачем доказів порушення строків виконання зобов`язань є безпідставними.

Отже, заборгованість відповідача перед позивачем за поставлений природний газ за період з 01.12.2021 по 04.12.2021 складає 92 972 грн 54 коп.

Відносно доводів відповідача щодо невжиття позивачем заходів досудового врегулювання спору, суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 1 резолютивної частини рішення Конституційного Суду України від 09.07.2002 № 15-рп/2002 положення ч. 2 ст. 124 Конституції України щодо поширення юрисдикції судів на всі правовідносини, що виникають у державі, в аспекті конституційного звернення необхідно розуміти так, що право особи (громадянина України, іноземця, особи без громадянства, юридичної особи) на звернення до суду за вирішенням спору не може бути обмежене законом, іншими нормативно-правовими актами. Встановлення законом або договором досудового врегулювання спору за волевиявленням суб`єктів правовідносин не є обмеженням юрисдикції судів і права на судовий захист.

Держава може стимулювати вирішення правових спорів у межах досудових процедур, однак їх використання є правом, а не обов`язком особи, яка потребує такого захисту.

За змістом ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом (ч. 1 ст. 4 ГПК України).

Згідно зі ст. 19 ГПК України сторони вживають заходів для досудового врегулювання спору за домовленістю між собою або у випадках, коли такі заходи є обов`язковими згідно із законом. Особи, які порушили права і законні інтереси інших осіб, зобов`язані поновити їх, не чекаючи пред`явлення претензії чи позову.

У даному випадку законом не передбачено обов`язковості досудового врегулювання спору між сторонами, як і не передбачено це типовим договором, укладеним між сторонами.

Враховуючи викладене, вказані доводи відповідача судом відхиляються.

Підсумовуючи наведене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача про стягнення боргу за поставлений природний газ за період з 01.12.2021 по 04.12.2021 в сумі 92 972 грн 54 коп. є обґрунтованими, доведеними належними та допустимими доказами, та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Стаття 216 ГК України передбачає відповідальність за порушення у сфері господарювання шляхом застосування господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим кодексом, іншими законами і договором.

Штрафними санкціями відповідно до ст. 230 ГК України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 546 ЦК України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Частиною 1 ст. 549 ЦК України визначено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ч. 3 ст. 549 ЦК України).

Згідно з ч. 2 ст. 551 ЦК України якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства. Розмір неустойки, встановлений законом, може бути збільшений у договорі, якщо таке збільшення не заборонено законом.

Частиною 2 ст. 343 ГК України визначено, що пеня за прострочку платежу встановлюється за згодою сторін господарських договорів, але її розмір не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України.

Частиною 6 ст. 232 ГК України встановлено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

За умовами типового договору у разі порушення споживачем, що не є побутовим, строків оплати за цим договором він сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу (п. 4.5 розділу IV типового договору).

З огляду на те, що оплата за природний газ, поставлений позивачем за період з 01.12.2021 по 04.12.2021, повинна бути здійснена відповідачем до 31.01.2022, проте у встановлений договором строк відповідачем цього не зроблено, позивачем за порушення відповідачем строків оплати поставленого природного газу у спірний період нараховано та заявлено до стягнення пеню в сумі 13 729 грн 37 коп. за період з 01.02.2022 по 31.07.2022.

Перевіривши зроблений позивачем розрахунок пені, суд зазначає, що він є арифметично правильним та не суперечить чинному законодавству, тому позовна вимога про стягнення пені в сумі 13 729 грн 37 коп. є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

За приписами ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Нарахування інфляційних втрат на суму боргу та 3% річних відповідно до ст. 625 ЦК України є мірою відповідальності боржника за прострочення грошового зобов`язання, оскільки виступає способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації боржника за неналежне виконання зобов`язання. Ці кошти нараховуються незалежно від вини боржника, зупинення виконавчого провадження чи виконання рішення суду про стягнення грошової суми. Зазначені правові висновки сформульовані, зокрема, в постановах Великої Палати Верховного Суду від 19.06.2019 у справах № 703/2718/16-ц та № 646/14523/15-ц, від 13.11.2019 у справі № 922/3095/18, від 18.03.2020 у справі № 902/417/18.

Позивачем за прострочення оплати відповідачем поставленого природного газу за період з 01.12.2021 по 04.12.2021 нараховані 3% річних в сумі 5 341 грн 46 коп. за період з 01.02.2022 по 31.12.2023 та інфляційні втрати в сумі 29 130 грн 34 коп. за період з лютого 2022 року по грудень 2023 року.

Перевіривши здійснений позивачем розрахунок 3% річних та інфляційних втрат, суд зазначає, що він є арифметично вірним, зробленим відповідно до приписів діючого законодавства, у зв`язку чим вимоги про стягнення з відповідача 3% річних та інфляційних втрат підлягають задоволенню у заявлених позивачем сумах.

Таким чином, доводи відповідача щодо невизначення позивачем термінів початку нарахування пені, 3% річних та інфляційних втрат є безпідставними та спростовуються матеріалами справи.

Всього підлягає стягненню 141 173 грн 71 коп., у тому числі: борг в сумі 92 972 грн 54 коп. за поставлений природний газ за період з 01.12.2021 по 04.12.2021, пеня в сумі 13 729 грн 37 коп. за період з 01.02.2022 по 31.07.2022, 3% річних в сумі 5 341 грн 46 коп. за період з 01.02.2022 по 31.12.2023, інфляційні втрати в сумі 29 130 грн 34 коп. за період з лютого 2022 року по грудень 2023 року.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судовий збір за подання позову покладається на відповідача в сумі 2 422 грн 40 коп. з урахуванням понижуючого коефіцієнту за подачу позивачем позову в електронній формі.

Згідно з частинами 4, 5 ст. 240 ГПК України у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення. Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 129, 233, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1.Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" до Комунальної установи "Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження" про стягнення 141 173 грн 71 коп. задовольнити в повному обсязі.

2.Стягнути з Комунальної установи "Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження", місцезнаходження: вул. Мєндєлєєва, будинок 1, м. Рубіжне, Луганська область, 93000, ідентифікаційний код 26576832 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", місцезнаходження: вул. Шолуденка, будинок 1, м. Київ, 04116, ідентифікаційний код 40121452 борг в сумі 92 972 грн 54 коп., пеню в сумі 13 729 грн 37 коп., 3% річних в сумі 5 341 грн 46 коп., інфляційні втрати в сумі 29 130 грн 34 коп., судовий збір в сім 2 422 грн 40 коп., видати наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

3.Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції у строки, передбачені ст. 256 ГПК України, та порядку, визначеному ст. 257 ГПК України.

4.Повне рішення складено - 22.04.2024.

Суддя Андрій СЕКІРСЬКИЙ

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118518147
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —913/51/24

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Плахов Олексій Вікторович

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Плахов Олексій Вікторович

Рішення від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Секірський А.В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Секірський А.В.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Секірський А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні