Рішення
від 19.04.2024 по справі 158/722/24
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/722/24

Провадження № 2/0158/283/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 квітня 2024 року м. Ківерці

Ківерцівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді - Корецької В.В.

за участю секретаря - Процик Л.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Ківерці в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Олицької селищної ради Луцького району Волинської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Олицької селищної ради Луцького району Волинської області про визнання права власності на спадкове майно.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_4 , після смерті якої відкрилася спадщина, до складу якої увійшов житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Зазначає, що за життя її мати ОСОБА_4 залишила заповіт, згідно якого житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 заповіла своїй дочці ОСОБА_1 .

Вказує, що інші спадкоємці першої черги ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не заперечують щодо прийняття нею спадщини на вищевказане майно за заповітом, після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Однак, при зверненні в нотаріальну контору для оформлення спадщини їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на ім`я спадкодавця.

Просить суд визнати за нею право власності на вищевказане спадкове майно, в порядку спадкування за заповітом, після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Ківерцівського районного суду Волинської області від 11.03.2024 року було відкрито провадження в даній справі та призначено розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Ківерцівського районного суду Волинської області від 03.04.2024 року залучено до участі у даній цивільній справі, в якості співвідповідачів: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Позивач ОСОБА_1 у підготовче засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

Відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у підготовче засідання не з`явилися, кожен зокрема, подали до суду заяви про розгляд справи у їх відсутності, заявлені вимоги визнали та просили їх задовольнити.

Представник Олицької селищної ради Луцького району Волинської області у підготовче засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнав та не заперечив щодо їх задоволення.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв`язку з цим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Дослідивши представлені письмові докази, суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 , що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 11.08.2011 року /а.с.4/.

Як вбачається із копії витягу з погосподарської книги по с. Метельне №4 за 2011 рік та довідки для оформлення спадщини №1283 від 17.11.2023 року, житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 належить ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с.5, 6/.

Як вбачається із копії заповіту, складеного 14.05.2010 року, ОСОБА_4 заповіла житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 своїй дочці ОСОБА_1 , тобто позивачу по справі /а.с.12/.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно із ч. 1 ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Стаття 1218 ЦК України передбачає, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

З метою оформлення своїх спадкових прав позивач звернулася до Ківерцівської державної нотаріальної контори Волинської області, однак їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, у зв`язку з відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів на ім`я спадкодавця, про що державним нотаріусом було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії №1051/02-31 від 06.12.2023 року /а.с.16/.

Відповідно до ст. 328 ЦК України особи вправі набути право власності на підставах, що не заборонені законом і згідно зі ст. 392 ЦК України можуть звертатись до суду з позовом про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, оцінивши зібрані та досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов слід задовольнити у відповідності до заявлених вимог.

Керуючись ст. ст. 12, 81, 141, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 182, 328, 392, 1216, 1222, 1223, 1265, 1268, 1269 ЦК України, суд,

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Олицької селищної ради Луцького району Волинської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом, після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

На виконання п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України, суд зазначає повне найменування сторін та інших учасників справи:

Позивач ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідачі:

Олицька селищна рада Луцького району Волинської області, адреса: смт. Олика, вул. Замкова, 17, Луцького району Волинської області;

ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_2 ;

- ОСОБА_3 , адреса: АДРЕСА_3 .

Суддя Ківерцівського районного суду В.В. Корецька

Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118518823
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —158/722/24

Рішення від 19.04.2024

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Корецька В. В.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Корецька В. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Корецька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні