Рішення
від 19.04.2024 по справі 526/451/24
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/451/24

Провадження № 2/526/583/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 квітня 2024 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Максименко Л.В.

секретаря судового засідання Павленко Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Гадяч в порядку загального позовного провадження цивільну справу №526/451/24за позовом ОСОБА_1 до Великобудищанської сільської ради Миргородського району, третя особа: Миргородська ДНК про визнання права на право на земельний пай в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

06 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Великобудищанської сільської ради Миргородського району про визнання права на земельний пай в порядку спадкування.

20 березня 2024 року ухвалою суду провадження по справі відкрито.

04 квітня 2024 року по справі проведено підготовче судове засідання.

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Адвокат Ланчинський В.І. також звернувся до суду з заявою про розгляд справи без його участі.

Великобудищанська сільська рада Миргородського районунаправила до судузаяву, в яких просила провести розгляд справи без участі представника, проти позовних вимог не заперечують.

Завідувач Миргородської ДНК направила до суду заяву про розгляд справи без її участі.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є спадкоємцем четвертої черги після смерті ОСОБА_2 , так як прожила з нею спільно п`ять років.

Згідно повідомленняГоловного управління Держгеокадастру у Полтавській області ОСОБА_2 був виданий сертифікат серії ПЛ № 0154386 на право на земельну частку (пай), про що зроблено реєстраційний запис № 841 від 27.06.1997 року в книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), згідно Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) КСП «Заповіт Ілліча» Веприцької сільської ради Гадяцького району Полтавської області, площа 2,78 умовних кадастрових га, що видаються членам колективного сільськогосподарського підприємства КСП «Заповіт Ілліча». Державний акт на право власності на землю взамін цього сертифікату ОСОБА_2 за життя не отримувала, земельна ділянка у ДЗК не зареєстрована.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Веприк, Гадяцького району, Полтавської області ОСОБА_2 померла.

З довідки Великобудищанської сільської ради № 1202 від 20.12.2023 вбачається, що ОСОБА_1 на день смерті ОСОБА_3 проживала разом з нею за однією адресою в АДРЕСА_1 , таким чином фактично прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 шляхом вступу у володіння його майном.

Згідно виписки з по господарської книги по с. Веприк ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проживали разом з 1974 року за однією адресою в АДРЕСА_1 .

З витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі вбачається, що після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не відкрита.

Рішенням Гадяцького районного суду Полтавської області від 7 липня 2008 року визнано право власності за ОСОБА_1 на спадкове майно, що залишилося після смерті ОСОБА_2 , яке складається з домоволодіння, яке знаходиться в АДРЕСА_1 .

Судом встановлено, що правоустановчий документ - сертифікат серії ПЛ № 0154386 на право на земельну частку (пай), який розташований за межами населених пунктів Великобудищанської сільської ради Миргородського району Полтавської області розміром 2,78 в умовних кадастрових гектарах на ім`я ОСОБА_2 втрачено.

Відповідно до п.4.21 Глави 10 «Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» видача свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку нотаріусом проводиться на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку, витягу з Державного земельного кадастру про відсутність обмежень на земельну ділянку, витягу з Поземельної книги, а також витягу з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень " (в редакції від 01.01.2013 року) державна реєстрація прав власності, інших речових прав на земельні ділянки (їх обтяжень) здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі, яка проводиться територіальними органами Державного агентства земельних ресурсів України. Так як у разі, якщо право власності на земельну ділянку не зареєстровано в Державному земельному кадастрі та у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно і не можливо зареєструвати дане нерухоме майно, то встановити своє право власності можливо в судовому порядку.

Відповідно до п.1 ч.1ст.549 ЦК УРСР(в ред.1963р.) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння майном.

Згідно ч.1ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

У відповідностідост. 81 Земельного кодексу України, громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Зп.11Постанови Пленуму Верховного Суду №7 від 30.05.2008 рокувбачається, що при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Згідно ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно ст. 1218 ЦКУкраїнидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно дост.1225 ЦК Україниправо власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно ст. 1268 ч. 1 ЦК України спадкоємець має право прийняти спадщину.

Суд вважає, що оскільки за життя ОСОБА_2 не набула права власності на земельну частку (пай) у встановленому законом порядку, то спадкоємець, виходячи зі змісту ст. 1218 ЦК України, може успадкувати лише право на цю земельну ділянку з подальшим оформленням спадкових прав, у порядку визначеному чинним законодавством.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає, що позовна заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню, так як судом здобуто достатньо доказів, які підтверджують, що позивач є спадкоємцем прав на земельну ділянку після смерті ОСОБА_2 .

Керуючись ст.12, 81, 263-265, 268, 273ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

- позовну заяву ОСОБА_1 до Великобудищанської сільської ради Миргородського району, третя особа: Миргородська ДНК про визнання права на право на земельний пай в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) площею 2,78 умовних кадастрових гектара, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ПЛ № 015486, виданого на підставі розпорядження голови Гадяцької районної державної адміністрації № 27 від 27 січня 1997 року, зареєстрованому у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) по КСП «Заповіт Ілліча» під № 841 від 27.06.1997 року, розташованої за межами населених пунктів на території Великобудищанської сільської ради, Миргородського району, Полтавської області, як на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного тексту рішення суду.

Повне найменування сторін:

Позивач - ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання:с Веприк, Миргородського району, Полтавської області, РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач -Великобудищанська сільська рада, Миргородського району, місце знаходження:вул.Миру, 1, с. Великі Будища, Миргородського району, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 21051007.

Головуюча: Л. В. Максименко

СудГадяцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118520921
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —526/451/24

Рішення від 19.04.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні