Рішення
від 19.04.2024 по справі 400/498/24
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 квітня 2024 р. № 400/498/24 м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді Малих О.В., розглянувши в письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу

за позовомОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , до відповідача1. Військово-медичного клінічного центру Північного регіону (в/ч НОМЕР_1 ), вул. Культури, 5, м. Харків, 61058, 2. Військово-лікарської комісії в/ч НОМЕР_1 , вул. Культури, 5, м. Харків, 61058, провизнання протиправною та скасування постанови №4607 від 02.12.2023р.; зобов`язання вчинити певні дії,ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі позивач ) звернувся до суду з адміністративним позовом до ІНФОРМАЦІЯ_1 (в/ч НОМЕР_1 ) (далі відповідач 1) та Військово-лікарської комісії в/ч НОМЕР_1 (далі відповідач 2), в якому просить:

- визнати протиправною та скасувати постанову Військово-лікарської комісії в/ч НОМЕР_1 , оформлене Довідкою № 4607 від 02.12.2023 року, щодо результатів проведеного медичного огляду солдата ОСОБА_1 ;

- зобов`язати Військово-лікарську комісію в/ч НОМЕР_1 повторно провести медичний огляд солдата ОСОБА_1 .

Ухвалою від 22.01.2024 року суд відкрив провадження в адміністративній справі та ухвалив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження, без виклику сторін у судове засідання.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що відповідно до довідки № 4607 Військово-лікарської комісії в/ч НОМЕР_2 від 02.12.2023 року дiагноз та постанова ВЛК про причинний зв`язок захворювання (травми, поранення, контузii, калiцтва): двобічна сенсоневральна приглухуватість зi сприйняттям шепiтної мови до 5,0м на лiве вухо, до 4,5м на праве вухо. Захворювання ТАК, пов`язане з проходженням військової служби.

Мiжхребцевий остеохондроз поперекового вiддiлу хребта протрузія L4-5, спондилоартроз, грижi Th12-Ll, L1-2, Spina bafida роstеriоr S4-S5, лiвобiчний сколiоз з больовим синдромом та незвачним порушенням функції. Хронiчна вертеброгенна люмбалгiя, фаза peмісії. Iдiопатичний пролапс мiтрального клапана з регургiтацiею l ст. СН 0. ФВ - 67 %. Хрнiчний гастродуоденiт в стадіїi нестiйкої peмісii без порушення функцii. Рефлюкс-езофагiт А, ремiсiя.

Захворювання HІ, не пов`язані з проходженням військової служби.

На підставі ст. 64в. 23г, 38г, 52г графи ІІ Розкладу хвороб позивача визнано придатним до військової служби.

Позивач вважає, що рішення ВЛК прийнято з порушенням Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, не відображає його реальний стан здоров`я та придатності до військової служби, а тому підлягає скасуванню.

Відповідач 1 надав відзив на позовну заяву, в якому у задоволенні позову просив відмовити. Заперечуючи проти вимог позивача відповідач 1 зазначив, що з огляду на правові норми глави 21 розділу ІІ Положення № 402, оцінка визначення ступеню придатності є дискреційними повноваженнями військово-лікарської комісії.

Таким чином, ВЛК надано виключне право встановлення причинного зв`язку захворювань, травм, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишніх військовослужбовців та вибір формулювань в яких приймаються постанови ВЛК. Жоден інший орган влади не може брати на себе відповідні повноваження.

Крім того, згідно з п. 2.4.5. Положення 402, ВЛК регіону має право контролювати, розглядати, затверджувати, за наявності підстав не затверджувати, переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК.

Також Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України покладається на Центральну військово-лікарську комісію розгляд, перегляд, скасування, затвердження, не затвердження, контролю згідно з цим Положенням постанови військово-лікарської комісії. Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Відповідач 2 відзив на адміністративний позов не надав.

Суд розглянув справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

З`ясувавши усі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази у їх сукупності, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, дослідивши матеріали, що містяться у справі, суд встановив наступне:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , був призваний у Збройні сили України ІНФОРМАЦІЯ_3 з квітня 2023 року.

Влітку 2023 року за виниклої потреби позивача було направлено для проходження ВЛК до м. Дніпро.

12.04.2023 року було проведено аудіометрію, аналіз результатів якої визначив двобічне ураження слуху зі сприйняттям шепітної мови до 5 м на кожне вухо.

21.08.2023 року за результатами проведеної мультизрізової комп`ютерної томографії (Мультизрізова комп`ютерна томографія головного мозку, Мультизрізова комп`ютерна томографія поперекового відділу хребта) встановлено діагноз: KT-ознаки остеохондрозу попереково-крижового відділу хребта із протрузіями м/х дисків: L4-L5 з помірною двосторонньою латералізацією, здавленням дурального мішка та незначною компресією корінців; па рівні L5-S1 із помірною двосторонньою латералізацією. здавленням дурального мішка, утворенням стенозу с/м каналу та незначною компресією корінців. Початкові прояви спондилоартрозу. Інтракорпоральні грижі (Шморля) суміжних замикальних платівок Th 12-LІ, L1-L2 хребців. Spina bafida posterior S4-S5 хребців. Лівосторонній сколіоз, помірно виражений.

За висновком проведеного 21.08.2023 року УЗД органів черевної порожнини: Ехо-ознаки хронічного пієлонефриту, мікролітіаза, калікоектазії лівої нирки, дифузних змін передміхурової залози.

16.11.2023 року за висновком УЗД серця встановлення діагноз: пролабування мітрального клапана І ст., з регургітацією 1 ст. ФВ 67,6 %. Рекомендовано консультація кардіолога та терапевта.

30.11.2023 року за проведеною езофагогастродуоденоскопією встановлено діагноз: атрофічний антральний гастрит. Еритематозна дуоденопатія. Рефлюкс-езофагіт Аст. Рекомендовано консультація гастроентеролога.

Згідно довідки ВЛК в/ч 4615 від 22.08.2023 року № 1883, діагноз та постанова ВЛК про причинний зв`язок захворювання ( травм, поранення, контузії, каліцтва):

Гостра дискогенна радикулопатія сегментів L4-S1 на тлі остеохондрозу, деформуючого спондильозу, спондилоартрозу попереково-крижового відділу хребта, протрузій міжхребцевих дисків L4-L5-S1 у вигляді вираженого больового і міоторнічного синдромів, незначних сенсомоторних розладів нижніх кінцівок, помірних порушень відділу хребта. Сечокам`яна хвороба: конкременти лівої нирки без урогідронефрозу. ХНН-0. Хронічна двобічна сенсоневральна приглухуватість зі сприйняттям шепітної мови на відстані до 5 метрів на обидва вуха.

Захворювання ТАК, пов`язане з проходженням військової служби.

Міопатія легкого ступеню обох очей (OD/OS = 2,0D/2,0 D).

Захворювання HІ, не пов`язані з проходженням військової служби.

Відповідно до довідки Військово-лікарської комісії в/ч НОМЕР_2 від 02.12.2023 року № 4607 дiагноз та постанова ВЛК про причинний зв`язок захворювання (травми. Поранення, контузii, калiцтва):

Двобічна сенсоневральна приглухуватість зi сприйняттям шепiтної мови до 5,0м на лiве вухо, до 4,5м на праве вухо.

Захворювання ТАК, пов`язане з проходженням військової служби.

Мiжхребцевий остеохондроз поперекового вiддiлу хребта протрузія L4-5, спондилоартроз, грижi Th12-Ll, L1-2, Spina bafida роstеriоr S4-S5, лiвобiчний сколiоз з больовим синдромом та незвачним порушенням функції. Хронiчна вертеброгенна люмбалгiя, фаза peмісії. Iдiопатичний пролапс мiтрального клапана з регургiтацiею l ст. СН 0. ФВ - 67 %. Хрнiчний гастродуоденiт в стадіїi нестiйкої peмісii без порушення функцii. Рефлюкс-езофагiт А, ремiсiя.

Захворювання HІ, не пов`язані з проходженням військової служби.

На пiдставi ст. 64в, 23г, 38г, 52г графи ІІ Розкладу хвороб позивача визнано придатним до військової служби.

Не погодившись з формулюванням довідки ВЛК в/ч НОМЕР_1 від 02.12.2023 року № 4607, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Приймаючи рішення у справі, суд виходить з наступного:

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» від 25.03.1992 року № 2232-XII (далі Закон № 2232), військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров`я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов`язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності.

З метою якісного проведення призову громадян на строкову військову службу за станом здоров`я, прийняття громадян на військову службу за контрактом, проведення медичного огляду військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів для визначення ступеня придатності до військової служби та визначення ступеня придатності льотного складу до льотної роботи наказом Міністра оборони України від 14.08. 2008 року № 402 затверджено Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (далі та раніше за текстом Положення № 402).

Відповідно до п. 1.1 Розділу І Положення № 402, військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров`я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов`язаних, установлює причинний зв`язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Пунктом 1.2 Розділу І Положення № 402 визначено, що військово-лікарська експертиза це медичний огляд допризовників, призовників; військовослужбовців та членів їхніх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строкової військової служби); військовозобов`язаних, офіцерів запасу, які призиваються на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, резервістів (кандидатів у резервісти); громадян, які приймаються на військову службу за контрактом; кандидатів на навчання у вищих військово-навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів Міністерства оборони України (далі - ВВНЗ), учнів військових ліцеїв; колишніх військовослужбовців; працівників Збройних Сил України, які працюють у шкідливих та небезпечних умовах праці та залучаються до роботи з джерелами іонізуючого випромінювання, компонентами ракетного палива, джерелами електромагнітних полів, лазерного випромінювання, мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами; працівників допоміжного флоту Військово-Морських Сил Збройних Сил України;

- визначення ступеня придатності до військової служби, навчання у ВВНЗ, роботи за фахом;

- установлення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів.

Пунктом 1.3 цього розділу, зокрема, встановлено, що основними завданнями військово-лікарської експертизи є визначення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтва) у військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів, які призвані на збори, у осіб, звільнених із військової служби, а також причинного зв`язку захворювань, поранень, які заподіяли військовослужбовцям смерть.

Отже, визначення та установлення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) військовослужбовців відбувається під час проведення військово-лікарської експертизи.

Відповідно до п. 2.1 Розділу І Положення № 402, для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі).

Штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) ВЛК (лікарсько-льотні комісії (далі ЛЛК)) приймають постанови. Постанови ВЛК (ЛЛК) оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв`язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця. Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов`язкові до виконання.

Пунктом 2.6.1 Розділу І Положення № 402 встановлено, що до позаштатних постійно діючих ВЛК (ЛЛК) належать:

- госпітальні ВЛК;

- гарнізонні ВЛК;

- ЛЛК;

- ВЛК високомобільних десантних військ;

- ВЛК військових комісаріатів;

- ВЛК територіального центру комплектування (далі ВЛК ТЦК);

- ВЛК цивільного лікувального закладу з правами госпітальної ВЛК.

Документи позаштатних ВЛК скріплюються гербовою печаткою військового лікувального, цивільного лікувально-профілактичного закладу, військової частини, при яких ці комісії утворені (п. 2.6.11 Розділу І Положення № 402).

Відповідно до п. 2.7.2 Розділу І Положення № 402, на воєнний час при армійських тилових запасних військових частинах можуть бути створені гарнізонні (госпітальні) ВЛК. На них покладається огляд військовослужбовців, а також огляд поповнення, яке поступає у ці військові частини, і контроль за організацією огляду військовослужбовців у військових частинах і батальйонах (командах) осіб, які одужують.

Пунктами 2.7.3 та 2.7.4 Розділу І Положення № 402 встановлено, що на госпітальну (гарнізонну) ВЛК покладається:

- проведення медичного огляду осіб, указаних у пункті 1.2 розділу I Положення (крім допризовників), з метою визначення ступеня придатності до військової служби та в інших випадках, указаних у пункті 1.4 розділу II Положення;

- ведення книги протоколів ВЛК та здавання її в архів;

- проведення контролю за повнотою та якістю обстеження під час проведення медичного огляду, терміном проведення обстеження;

- проведення разом із провідними медичними спеціалістами ВМКЦ регіонів та начальниками медичної служби військових частин, що знаходяться у зоні відповідальності військового лікувального закладу, детального аналізу визнання військовослужбовців непридатними (обмежено придатними) до військової служби, розробка пропозицій щодо покращення стану здоров`я військовослужбовців та попередження їх дострокового звільнення з військової служби за станом здоров`я. Узагальнення пропозицій та надання їх до штатної ВЛК.

Рекомендації штатних ВЛК щодо організації лікувально-діагностичної роботи в цілях військово-лікарської експертизи є обов`язковими для виконання.

Госпітальна (гарнізонна) ВЛК має право:

- приймати постанови відповідно до цього Положення;

- перевіряти з метою військово-лікарської експертизи організацію та стан лікувально-діагностичної роботи у військових лікувальних, цивільних лікувально-профілактичних закладах і у військових частинах, дислокованих у гарнізоні;

- залучати до роботи на правах членів комісії медичних та військових фахівців за запитом голови ВЛК.

Пунктом 2.2. цього розділу визначено, що штатні ВЛК є військово-медичними установами. Вони мають гербову печатку, кутовий штамп та утримуються за окремим штатом. До штатних ВЛК належать:

- Центральна військово-лікарська комісія (далі - ЦВЛК);

- ВЛК регіону;

- ВЛК евакуаційного пункту;

- ВЛК пересувної госпітальної бази.

За рішенням ЦВЛК на ВЛК регіону покладається розгляд, контроль, затвердження постанов позаштатних постійно діючих ВЛК, організованих при військових частинах, які дислокуються на території регіону, незалежно від підпорядкування (п. 2.4.3 Розділу І Положення № 402).

Відповідно до п. 2.4.5 Розділу І Положення № 402, ВЛК регіону має право, зокрема:

- оглядати військовослужбовців та інших осіб, зазначених у пункті 1.2 розділу I цього Положення;

- приймати постанови згідно з Положенням, контролювати, розглядати, затверджувати, за наявності підстав не затверджувати, переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК. Постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право приймати або переглядати тільки ЦВЛК;

- приймати постанови, а за необхідності переглядати свої постанови про причинний зв`язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та смерті у осіб, звільнених з військової служби, з військовою службою (крім постанов ЦВЛК).

Свідоцтво про хворобу у воєнний час складається, зокрема, на всіх військовослужбовців, визнаних непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку (п. 22.5 Розділу І Положення № 402).

Свідоцтво про хворобу підлягає розгляду, а постанова ВЛК затвердженню у воєнний час на всіх військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів ВЛК регіону, евакуаційного пункту (місцевого евакуаційного пункту, госпітальної бази) (п.22.6 Розділу І Положення № 402).

З матеріалів справи вбачається, що довідкою Військово-лікарської комісії в/ч НОМЕР_2 від 02.12.2023 року № 4607 встановлено:

- двобічна сенсоневральна приглухуватість зi сприйняттям шепiтної мови до 5,0м на лiве вухо, до 4,5м на праве вухо. Захворювання ТАК, пов`язане з проходженням військової служби;

- мiжхребцевий остеохондроз поперекового вiддiлу хребта протрузія L4-5, спондилоартроз, грижi Th12-Ll, L1-2, Spina bafida роstеriоr S4-S5, лiвобiчний сколiоз з больовим синдромом та незвачним порушенням функції. Хронiчна вертеброгенна люмбалгiя, фаза peмісії. Iдiопатичний пролапс мiтрального клапана з регургiтацiею l ст. СН 0. ФВ - 67 %. Хрнiчний гастродуоденiт в стадіїi нестiйкої peмісii без порушення функцii. Рефлюкс-езофагiт А, ремiсiя. Захворювання HІ, не пов`язанi з проходженням вiйськової служби.

Суд враховує, що п. 2.4.10. Розділу І Положення № 402 визначено, що постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку.

Порядок встановлення причинного зв`язку захворювань (поранень, контузій, травм, каліцтв) у військовослужбовців, військовозобов`язаних і резервістів, які призвані на збори, та колишніх військовослужбовців зі службою у Збройних Силах України визначений у главі 21 розділу ІІ Положення № 402.

Пунктами 21.1 21.3 глави 21 розділу ІІ Положення № 402 визначено, що у разі коли під час медичного огляду військовослужбовців встановлено діагноз, ВЛК встановлює причинний зв`язок захворювання, травми, контузії, каліцтва, поранення.

Причинний зв`язок захворювань, поранень, травм, контузій, каліцтв у військовослужбовців, які проходять військову службу, військовозобов`язаних і резервістів, призваних військовими комісаріатами на навчальні (перевірочні) збори, при медичному огляді вирішують позаштатні постійно діючі госпітальні, гарнізонні ВЛК і ЛЛК та за потреби штатні ВЛК.

Причинний зв`язок захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишніх військовослужбовців визначають штатні ВЛК; у колишніх військовослужбовців інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, та військових формувань колишнього СРСР, правонаступниками яких вони стали, - штатні ВЛК цих військових формувань та оформлюють протоколом за формою, наведеною в додатку 19.

У випадку відсутності підстав для зміни або визначення причинного зв`язку захворювань, поранень (контузій, травм або каліцтв) у формулюваннях, передбачених пунктами 21.5, 21.6 цієї глави, протокол не складається, а заявнику надається письмове роз`яснення.

Пунктом 21.5 цієї глави визначено, що постанови ВЛК про причинний зв`язок захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв приймаються в таких формулюваннях, зокрема:

а) «Поранення (контузія, травма, каліцтво), ТАК, пов`язане із захистом Батьківщини» якщо поранення (травма, контузія, каліцтво) одержане під час захисту Батьківщини або виконання обов`язків військової служби під час служби у складі діючої армії і флоту у роки Громадянської війни, Великої Вітчизняної війни та війни з Японією (Другої світової війни), участі у бойових діях з розмінування боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни (Другої світової війни), при безпосередній охороні державного кордону чи суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні у складі прикордонного наряду, екіпажу корабля (катера), екіпажу літака (вертольота) або під час проведення оперативно-розшукових заходів, або здійснення самостійно чи в складі підрозділу відбиття збройного нападу чи вторгнення на територію України військових груп і злочинних угруповань, а також під час захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів;

г) «Захворювання, поранення (травма, контузія, каліцтво), ТАК, пов`язане з виконанням обов`язків військової служби при перебуванні в країнах, де велись бойові дії» якщо захворювання виникло, поранення (контузія, травма, каліцтво) одержане в період перебування в країнах, де велись бойові дії (Перелік країн затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.94 № 63 «Про організаційні заходи щодо застосування Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (із змінами), далі Перелік країн), і військовослужбовець визнаний учасником бойових дій.

Зазначена постанова приймається також, коли наявне захворювання за зазначений період служби досягло такого розвитку, що обмежує придатність або призводить до непридатності (у тому числі й тимчасової) до військової служби. Постанова в такому формулюванні приймається при хронічних, повільно прогресуючих захворюваннях, за наявності медичних документів, виданих у перші десять років після вибуття військовослужбовця з країни, де велись бойові дії, або пізніше, але за даними за зазначені десять років, якщо вони дозволяють віднести або підтверджують початок захворювання на період участі в бойових діях;

ґ) «Захворювання, ТАК, пов`язане із захистом Батьківщини», якщо воно виникло в період служби у військових частинах та установах, що входять до складу діючої армії, або коли захворювання, яке виникло до цього, у період служби у військових частинах і установах, які входять до складу діючої армії, досягло такого розвитку, що обмежує придатність або призводить до непридатності (у тому числі й тимчасової) до військової служби.

Постанова в такому формулюванні приймається щодо військовослужбовців, які брали участь у бойових діях, зазначених у підпункті «а» цього пункту.

Зазначена постанова приймається також при хронічних повільно прогресуючих захворюваннях за наявності медичних документів, виданих у перші десять років після вибуття військовослужбовця з діючої армії або пізніше, але за даними за зазначені десять років, якщо вони дозволяють віднести або підтверджують початок захворювання на період перебування в діючій армії.

Згідно з п. 21.7 цієї глави, постанова ВЛК про причинний зв`язок поранення (травми, контузії, каліцтва) приймається відповідно до висновку, зазначеного в довідці про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), або засвідченої копії акту про нещасний випадок (додаток 1 до Інструкції про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 06 лютого 2001 року № 36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 23 лютого 2001 року за № 169/5360 (зі змінами)), у яких зазначаються обставини отримання поранення (контузії, травми, каліцтва). На військовослужбовців довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) оформляється у 2 примірниках, перший подається у госпітальну (гарнізонну) ВЛК, а другий зберігається постійно в особовій справі військовослужбовця. У виняткових випадках допускається розгляд ВЛК копії вказаної довідки, засвідченої відповідною посадовою особою та скріпленої гербовою печаткою військової частини (закладу охорони здоров`я Збройних Сил України).

Відповідно до п. 21.13 глави 21 розділу ІІ Положення № 402, у разі відсутності у свідоцтві про хворобу або інших військово-медичних документах постанови ВЛК про причинний зв`язок захворювань (поранень), неналежного їх оформлення або незгоди з постановою, а також у разі наявності в документах записів про звільнення із Збройних Сил України «через хворобу чи за станом здоров`я» військовий комісаріат направляє документи осіб, звільнених з військової служби, на розгляд до штатної ВЛК за територіальним принципом.

За наявності підстав для зміни (перегляду) постанови ВЛК про причинний зв`язок захворювання, поранення, зазначених у свідоцтві про хворобу (довідці ВЛК), постанова ВЛК при прийнятті нової постанови підлягає скасуванню (відміні). Постанова ВЛК оформляється протоколом засідання штатної ВЛК щодо встановлення причинного зв`язку захворювань (поранень).

Відповідно до п.21.25 глави ІІ Положення № 402, при вирішенні питання про причинний зв`язок поранення (контузії, травми, каліцтва) штатна ВЛК може брати до уваги такі документи про причини та обставини поранення: службову та медичну характеристики, витяг з книги обліку хворих в амбулаторії при первинному зверненні по медичну допомогу, матеріали службового розслідування, дізнання або досудового слідства, атестації, довідку військового (цивільного) лікувально-профілактичного закладу, історію хвороби або витяг з неї, свідоцтво про хворобу, запис лікаря військової частини, лікаря військового (цивільного) лікувально-профілактичного закладу у медичній книжці військовослужбовця про первинне звернення по медичну допомогу, довідку архівної установи. У воєнний час постанова ВЛК про причинний зв`язок поранення приймається на підставі картки передового району, а також документів, указаних у цьому пункті.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем не надано, ані довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), ані картки передового району тощо. Доводи щодо неврахування відповідачем зазначених документів в позовній заяві відсутні.

В свою чергу, розглядаючи по суті спори у справах щодо оскарження рішень ВЛК, суд вправі перевірити законність висновку ВЛК лише в межах дотримання процедури прийняття цього висновку.

Однак суд не може здійснювати власну оцінку підставності (обґрунтованості) прийняття певного висновку, оскільки суди не є спеціалізованими установами в медичній сфері і тому оцінка підставності висновку ВЛК виходить за межі необхідного дослідження в контексті застосування норм матеріального права.

Суд наголошує, що позивач не зазначає про вчинення ВЛК ВЧ жодних процедурних порушень при складанні свідоцтва про хворобу.

Разом з тим, як зазначено вище, суд не є фахівцями в медичній сфері і тому оцінка підставності висновку ВЛК виходить за межі необхідного дослідження в контексті застосування норм матеріального права.

Відтак, суд не вправі втручатися в діяльність державних органів, що застосовують надані їм у межах закону повноваження на власний розсуд, без необхідності узгодження в будь-якій формі своїх дій з іншими суб`єктами. Втручання в дискреційні повноваження суб`єкта влади виходить за межі завдань адміністративного судочинства.

На підставі ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно ч. 1 та 2 ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Враховуючи викладене, позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Керуючись ст.ст. 2, 19, 139, 241 246, 260 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ) до Військово-медичного клінічного центру Північного регіону (в/ч НОМЕР_1 ) (вул. Культури, 5, м. Харків, 61058, код ЄДРПОУ 07931813) та Військово-лікарської комісії в/ч НОМЕР_1 (вул. Культури, 5, м. Харків, 61058, код ЄДРПОУ 07931813) про: визнання протиправною та скасування постанови Військово-лікарської комісії в/ч НОМЕР_1 , оформленої Довідкою № 4607 від 02.12.2023 року, щодо результатів проведеного медичного огляду солдата ОСОБА_1 ; зобов`язання Військово-лікарської комісії в/ч НОМЕР_1 повторно провести медичний огляд солдата ОСОБА_1 відмовити.

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи в порядку, визначеному ст. 255 КАС України. Апеляційна скарга може бути подана до П`ятого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 19.04.2024 року.

Суддя О.В. Малих

Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118526545
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —400/498/24

Ухвала від 13.05.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Рішення від 19.04.2024

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні