Ухвала
від 22.04.2024 по справі 348/897/24
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

Справа № 348/897/24

Номер провадження 2/348/596/24

22 квітня 2024 року м. Надвірна

Суддя Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області Бурдун Т.А., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 ) до Пасічнянської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області (місце знаходження: 78432, Івано-Франківська область, Надвірнянський район, с. Пасічна, вул. С.Галечко, 127) про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування за законом, представник позивачів - адвокат Гураш М.В. (адреса місця знаходження: 78405, Івано-Франківська область, м. Надвірна, вул. Мазепи,31А),-

встановив:

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , інтереси яких представляє адвокат Гураш М.В., звернулися до суду з позовом до Пасічнянської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування за законом.

Позовна заява відповідає вимогам ст.ст. 175-177 ЦПК України. Підстави для її повернення, відмови у відкритті провадження відсутні, тому справу слід прийняти до провадження.

Відповідно до ч.2 ст.19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим кодексом, у порядку зокрема позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до ч.4 ст. 274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, зокрема, щодо спадкування.

Враховуючи те, що спір пов`язаний із спадкуванням, вважаю, що розгляд справи слід проводити в загальному порядку.

Відповідно до ч.4 ст. 274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, зокрема, щодо спадкування.

Згідно ч.1 ст.196 ЦПК України в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче провадження.

Таким чином, вважаю, що по справі слід призначити підготовче засідання та надати відповідачу строк для подання відзиву на позов.

Крім того, в позовній заяві представник позивачів заявив клопотання про витребування доказів по справі, а саме на підставі ч.1 ст. 84 ЦПК України просить витребувати спадкові справи № 113/2023, у Спадковому реєстрі №70724658, спадкодавець ОСОБА_3 та №70/2024, у Спадковому реєстрі № 72090185, спадкодавець ОСОБА_4 , від приватного нотаріуса Надвірнянського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Шушкевич С.М..

За нормою ч. 1ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно положень ч. ч. 1, 6, 7ст. 84 ЦПК Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Згідно п.7 ч.2 ст. 187 ЦПК України в ухвалі про відкриття провадження у справі суд зазначає, зокрема, результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Беручи до уваги предмет спору, заявлені вимоги і наявні у матеріалах справи докази, а також враховуючи, що обставини цивільної справи з`ясовуються судом на засадах змагальності, те, що вирішення вказаного клопотання не потребує виклику сторін, суд вважає, що клопотання про витребування від приватного нотаріуса Надвірнянського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Шушкевич С.М. спадкових справ № 113/2023, у Спадковому реєстрі №70724658, спадкодавець ОСОБА_3 та №70/2024, у Спадковому реєстрі № 72090185, спадкодавець ОСОБА_4 , підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.19, 84, 175,177,187, 196 ЦПК України, суддя,-

постановив:

Прийняти до розгляду та відкрити загальне позовне провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Пасічнянської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування за законом.

З метою виконання вимог ч.1 ст.189 ЦПК України розпочати підготовче провадження у справі.

Призначити підготовчесудове засідання на 16 травня 2024 року на 09:00 год. у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Надвірна Івано-Франківської області.

Ухвалу про відкриття провадження направити учасникам справи.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Витребувати від приватного нотаріуса Надвірнянського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Шушкевич Світлани Михайлівни:

- належним чином завірену копію спадкової справи № 113/2023, у Спадковому реєстрі №70724658, після смерті спадкодавця ОСОБА_3 ;

- належним чином завірену копію спадкової справи №70/2024, у Спадковому реєстрі № 72090185, спадкодавець ОСОБА_4 .

Копію даної ухвали для виконання направити до приватного нотаріуса Надвірнянського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Шушкевич Світлани Михайлівни (78405,Івано-Франківська обл., м. Надвірна, вул. Г.Мазепи, буд. 24).

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному вебпорталі судової влади України за веб-адресою https:// nd.if.court.gov.ua/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Т.А.Бурдун

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118533362
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —348/897/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні