Рішення
від 22.04.2024 по справі 715/883/24
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/883/24

Провадження № 2-о/715/121/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року селище Глибока

Глибоцький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Маковійчук Ю.В.

секретар судового засідання Затолошна Р.В.

розглянувши у відкритому судовому засідання справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Сучевенська сільська рада Чернівецького району Чернівецької області про встановлення факту реєстрації шлюбу та факту належності правовстановлюючого документу,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту реєстрації шлюбу та факту належності правовстановлюючого документу, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Глибока Чернівецького (Глибоцького) району Чернівецької області померла його баба ОСОБА_2 . Його дід та чоловік ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Купка Чернівецького (Глибоцького) району Чернівецької області. Подружжя ОСОБА_2 та ОСОБА_3 своє майно на випадок смерті нікому не заповідали, тому право на спадкування переходить до спадкоємців за законом. Він своєчасно прийняв спадщину, згідно ст. 1269 ЦК України, оскільки в 6-місячний термін після смерті баби звернувся до приватної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за законом. Крім нього, спадщину ніхто інший не прийняв та на неї не претендує.

Під час огляду документів для відкриття спадкової справи, нотаріус виявив, що у документах, які підтверджують сімейні відносини померлої ОСОБА_2 з її померлим чоловіком ОСОБА_3 допущені помилки, через які не можна встановити сімейні стосунки між подружжя. Вказані розбіжності та помилки в документах перешкоджають йому в подальшому в отриманні свідоцтва про право на спадкове майно за законом.

Окрім цього, нотаріус виявив розбіжності (орфографічні помилки) в документі, а саме, в державному акті на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ № 016652 від 12.11.2002 року, в якому при видачі вказаного державного акту помилково було зазначено прізвище діда як « ОСОБА_4 », тоді як у свідоцтві про смерть останнього, виданим виконавчим комітетом Купської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області, актовий запис № 31 від 23 грудня 2005 року прізвище останнього зазначено як « ОСОБА_5 ».

Просить встановити факт реєстрації шлюбу 11 лютого 1964 року в сільській раді с. Купка Глибоцького району Чернівецької області між ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ; встановити факт належності ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Купка Глибоцького району Чернівецької області Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ №016652 від 12.11.2002 року.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, однак його представник адвокат Боднарюк К.В. направив до суду заяву в якій вказав, що заявлені вимоги підтримує у повному обсязі, просить суд заяву задовольнити, а справу розглянути у їх відсутності.

Представник заінтересованої особи Сучевенської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області в судове засідання не з`явився, однак сільська рада надала суду заяву, відповідно до якої справу просять розглянути без участі їхнього представника, не заперечують щодо задоволення вимог заяви.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що вимоги заяви обґрунтовані i підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Купка Глибоцького району Чернівецької області, його батьками вказані ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 .

ОСОБА_3 та ОСОБА_8 одружилися ІНФОРМАЦІЯ_5 , шлюб зареєстрований у виконавчому комітеті Купської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області, актовий запис №3, прізвище дружини після укладення шлюбу « ОСОБА_5 », що підтверджується свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_2 .

ОСОБА_9 народилася ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Купка Глибоцького району Чернівецької області, її батьками вказані ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 .

ОСОБА_10 та ОСОБА_9 одружилися ІНФОРМАЦІЯ_7 , шлюб зареєстрований у виконавчому комітеті Купської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області, актовий запис №6, прізвище дружини після укладення шлюбу « ОСОБА_11 », що підтверджується свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_4 .

ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_8 в с. Купка Глибоцького району Чернівецької області, його батьками вказані ОСОБА_10 та ОСОБА_12 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_5 .

За життя ОСОБА_2 належали:

- земельна ділянка площею 0,6465 га., цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер: 7321083300:01:003:0091, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 760962 від 05.07.2006 року;

- земельна ділянка площею 0,1593 га., цільове призначення якої для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер: 7321083300:01:003:0782, шо підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме мано про реєстрацію права власності, номер запису про право власності: 13738553 від 15.03.2016 року.

За життя ОСОБА_3 належала земельна ділянка загальною площею 0,50 га., цільове призначення яких для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (без кадастрових номерів), що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ № 016652 від 12.11.2002 року.

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_9 в с. Купка Глибоцького району Чернівецької області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 .

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Глибока Глибоцького району Чернівецької області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_7 .

Довідкою №1-756 від 20 жовтня 2023 року виданою Сучевенською сільською радою Чернівецького району Чернівецької області, підтверджується, що ОСОБА_3 був постійно зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 з 1975 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_9 . На день смерті ОСОБА_3 в одному будинку разом з ним була постійно зареєстрована та проживала його дружина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Довідкою №1-757 від 20 жовтня 2023 року виданою Сучевенською сільською радою Чернівецького району Чернівецької області, підтверджується, що ОСОБА_2 була постійно зареєстрованою та проживала в АДРЕСА_1 з 1975 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 . За вище вказаною адресою ніхто крім померлої ОСОБА_2 не зареєстрований та не проживає.

Довідкою №1-797 від 20 жовтня 2023 року виданою Сучевенською сільською радою Чернівецького району Чернівецької області, підтверджується, що ОСОБА_3 та ОСОБА_3 є однією і тією особою та був чоловіком ОСОБА_2 .

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизначених або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Отже, відповідно до п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Пунктом 12 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» судам роз`яснено, що при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище якої, зазначені в документі, не збігаються з прізвищем цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно зі ст. 80 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заяву ОСОБА_1 про встановлення факту реєстрації шлюбу та факту належності правовстановлюючого документу.

Керуючись ст.ст. 4-13, 19, 76-81, 259, 264-265, 273,293,315 ЦПК України, суд,-

В И Р I Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт реєстрації шлюбу 11 лютого 1964 року у сільській раді с. Купка Глибоцького району Чернівецької області, актовий запис №3, між ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_9 в с. Купка Глибоцького району Чернівецької області та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Глибока Глибоцького району Чернівецької області.

Встановити факт належності ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Купка Глибоцького району Чернівецької області, державного акту на право власності на землю серії ІІ-ЧВ №016652 від 12.11.2002 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118533732
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту реєстрації шлюбу та факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —715/883/24

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Маковійчук Ю. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Маковійчук Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні