Ухвала
від 23.04.2024 по справі 508/311/24
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Одеської області

Справа № 508/311/24

Номер проведження 2/508/159/24

У Х В А Л А

про передачу за підсудністю

23 квітня 2024 року селище Миколаївка

Суддя Миколаївського районного суду Одеської області Корсаненкова О.О., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи орган опіки та піклування Андрієво-Іванівської сільської ради Березівського району Одеської області, Березівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про позбавлення батьківських прав, призначення опіки та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини,

установила:

До Миколаївського районного суду Одеської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи орган опіки та піклування Андрієво-Іванівської сільської ради Березівського району Одеської області, Березівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про позбавлення батьківських прав, призначення опіки та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Згідно автоматизованого розподілу справ, головуючим по даній справі визначено суддю Корсаненкову О. О. та 02.04.2024 року передано вказану справу до провадження головуючої.

Із матеріалів справи вбачається, що відповідач ОСОБА_2 зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 .

За приписами ч.1 ст.27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

На виконання вимог ч.6 ст.187 ЦПК України, судом було здійснено запит до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) відповідача.

Відповідно до відповіді відділу адресної довідкової роботи ГУДМС України в Одеській області від 04.04.2024 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 .

За відповіддю управління «Центр надання адміністративних послуг» Любашівської селищної ради Подільського району Одеської області № 02-20/11/05-697 від 16.04.2024 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не зареєстрований на території Любашівської територіальної громади.

Таким чином, 17.04.2023 року судом було здійснено запит до Ананьївської міської ради Одеської області.

За витягом з реєстру територіальної громади за період з 21.11.2022 року по 17.04.2024 року № 1053 від 17.04.2024 року, виданим відділом надання адміністративних послуг Ананьївської міської ради Одеської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований з 21.11.2022 року по теперішній час за адресою АДРЕСА_2 .

Отже, зареєстроване у встановленому порядку місце проживання відповідача знаходиться на території, на яку не поширюється юрисдикція Миколаївського районного суду Одеської області.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що основною позовною вимогою є позбавлення батьківських прав відповідача стосовно його неповнолітньої дитини та спір стосується саме невиконання відповідачем своїх батьківських обов`язків.

При цьому, вимога про призначення опіки, а також стягнення з відповідача аліментів на утримання неповнолітньої дитини є похідною та випливає з позовних вимог про позбавлення батьківських прав.

Відповідно до положень ч.3 ст.166 Сімейного кодексу України, при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

З аналізу вказаної норми слідує, що під час розгляду справи про позбавлення батьківських прав вирішення питання судом про стягнення аліментів з відповідача не є окремою позовною вимогою та вирішується судом в обов`язковому порядку у разі задоволення позову про позбавлення батьківських прав.

Вказане свідчить про те, що вимоги позивача про стягнення аліментів є похідними вимогами від основної вимоги - суті спору про позбавлення відповідача батьківських прав та рішення про стягнення аліментів приймається судом при задоволенні вимоги про позбавлення батьківських прав незалежно від того, чи заявлена вказана вимога позивачем.

Зі змісту поданої позовної заяви не вбачається обставин, що дозволяють позивачеві обрати альтернативну підсудність справи за місцем свого проживання (перебування), а також не містить підстав для застосування правил виключної підсудності справи.

Відтак, підсудність справи має визначатись за зареєстрованим місце проживання (перебування) відповідача.

Відповідно до ч.9 ст.187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Згідно із вимогами п.1 ч.1ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, зокрема, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Статтею 32ЦПК України передбачено, що спори між судами про підсудність не допускаються.

За встановлених обставин, суд вважає необхідним передати справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи орган опіки та піклування Андрієво-Іванівської сільської ради Березівського району Одеської області, Березівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про позбавлення батьківських прав, призначення опіки та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, до Ананьївського районного суду Одеської області для розгляду за підсудністю.

Керуючись п.1 ч.1 ст.31, ст. ст. 32,260 ЦПК України, суддя

постановила:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи орган опіки та піклування Андрієво-Іванівської сільської ради Березівського району Одеської області, Березівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про позбавлення батьківських прав, призначення опіки та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, передати до Ананьївського районного суду Одеської області, що знаходиться за адресою 66401 Одеська область м.Ананьїв вул.Гагаріна, 5А), для розгляду за підсудністю.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду у п`ятнадцятиденний термін з дня її отримання.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Олена КОРСАНЕНКОВА

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118535012
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —508/311/24

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Корсаненкова О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні