Ухвала
від 23.04.2024 по справі 509/1766/24
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/1766/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року Овідіопольський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Кочко В.К.,

присяжних Шевченко Л.М., Шевчука Р.О.,

секретаря судового засідання Савченко М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у с. Овідіополь Одеської області заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Маяківська сільська рада Одеського району Одеської області про визнання фізичної особи недієздатною

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Овідіопольського районного суду Одеської області знаходиться вказана заява. Заявник просив суд призначити судово-психіатрічну експертизу.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання про призначення судової експертизи виходячи з наступного.

Судом на підставі ч. 2 ст. 247 Цивільно процесуального кодексу України (далі ЦПК), у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи виходячи з наступного.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст.12 ЦПК, суд сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

За змістом ст.105 ЦПК передбачено, що призначення експертизи є обов`язковим також за клопотаннями хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

А відповідно до ч. 1 ст.298 ЦПК, суд, за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Таким чином, враховуючи, що для визначення психічного стану ОСОБА_2 необхідні спеціальні знання в галузі медицини, Суд вважає за необхідне провести у справі судово-психіатричну експертизу, оскільки це необхідно для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Керуючись статтями 12, 18, 252, 258-261, 298, 353 Цивільно процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про призначення судово - психіатричної експертизи по справі за заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Маяківська сільськарада Одеськогорайону Одеськоїобласті провизнання фізичноїособи недієздатною - задовольнити.

Призначити судово - психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи хворіє гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на будь-яке психічне захворювання чи розлад (якщо так, то яке саме)?

2. Чи є захворювання гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 хронічним і стійким?

3. Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними та чи потребує за станом свого здоров`я опіки?

Експертне дослідження доручити експертам судово - медичних експертиз Одеської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України", місцезнаходження за адресою: м.Одеса, вул. Академіка Воробйова 9.

Надати в розпорядження експертів матеріали даної цивільної справи №509/1766/24.

Суд попереджає експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Експертів зобов`язати повідомити суд про місце та час проведення експертизи, про наявність необхідності доставки на експертизу додаткових медичних документів, для повідомлення вказаних відомостей заявнику.

Роз`яснити, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Ухвала про призначення експертизи направляється особам, яким доручено проведення експертизи, та учасникам справи. Об`єкти та матеріали, що підлягають дослідженню, направляються особі, якій доручено проведення експертизи (провідному експерту або експертній установі).

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: Кочко В.К.

Присяжні: Шевченко Л.М.

Шевчук Р.О.

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118535085
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —509/1766/24

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні