Рішення
від 16.04.2024 по справі 335/12632/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/12632/23 2/335/810/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 квітня 2024 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Романько О.О., за участі секретаря Гутник Є.С. розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з управління багатоквартирним будинком, -

ВСТАНОВИВ:

20.12.2023 ТОВ «Керуюча компанія «Партнер Хаус» в особі директора Даниленка Ю.А., звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з управління багатоквартирним будинком.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що ТОВ «Керуюча компанія «Партнер Хаус» діє на підставі Статуту. Відповідно до Статуту ТОВ «КК «Партнер Хаус» здійснює діяльність, пов`язану з управлінням нерухомим майном за винагороду, комплексним обслуговуванням об`єктів. 01.12.2020 між ТОВ «КК «Партнер Хаус» та уповноваженими загальними зборами співвласників на підписання договору особами, які діяли від імені Співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 , укладено Договір № 01/01/20 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком (надалі Договір), який є чинним на теперішній час. Згідно до зазначеного Договору, Управитель зобов`язується надавати Співвласникам послугу з управління багатоквартирним будинком, а Співвласники зобов`язуються оплачувати Управителю послугу з управління згідно з вимогами законодавства та умовами цього Договору. Так, за адресою: АДРЕСА_2 , мешкає відповідач, яка є споживачем житлової послуги з управління багатоквартирним будинком. За період з 01.01.2020 по 31.11.2023 позивач надав відповідачу послуги з управління багатоквартирним будинком за договором на суму 18872,85 грн. За вказаний період відповідач здійснювала часткову оплату на суму 8732,92 грн., таким чином заборгованість складає 10139, 93 грн.

На підставі чого, просить стягнути з відповідача суму заборгованості у загальному розмірі 10139,93 грн., а також судовий збір.

Ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 28.12.2023 відкрито провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з управління багатоквартирним будинком, у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

У судове засідання представник ТОВ «КК «Партнер Хаус», не з`явився, у позові мається заява про розгляд справи за його відсутності, проти заочного розгляду не заперечує., також 10.04.2024 останнім було надано окрему заяву про підтримання позовних вимог у повному обсязі з проханням про їх задоволення.

Відповідач у судове засідання неодноразово не з`явилася, про час і місце судового засідання повідомлялася шляхом направлення судових повісток поштовою кореспонденцією, причини неявки у судове засідання не повідомила, правом на подання відзиву на позовну заяву не скористалася. Заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за її відсутності суду не надала.

На підставі наявних у справі доказів, суд ухвалює рішення про заочний розгляд справи, що відповідає положеннямст. 280 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі, з наступних підстав.

Судом встановлено, що ТОВ «Керуюча компанія «Партнер Хаус» діє на підставі Статуту, відповідно якого здійснює діяльність, пов`язану з управлінням нерухомим майном за винагороду, комплексним обслуговуванням об`єктів.

01.01.2020 між ТОВ «КК «Партнер Хаус» та уповноваженими загальними зборами співвласників на підписання договору особами, які діяли від імені Співвласників багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 , укладено Договір № 01/01/20 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком (надалі Договір), який є чинним на теперішній час. Згідно до зазначеного Договору, Управитель зобов`язується надавати Співвласникам послугу з управління багатоквартирним будинком, а Співвласники зобов`язуються оплачувати Управителю послугу з управління згідно з вимогами законодавства та умовами цього Договору.

Відповідно до п. 10 Договору для співвласників першого поверху ціна послуги з управління становить 7,50 гривень (у тому числі податок на додану вартість, якщо Управитель є його платником) на місяць за 1 кв. м. загальної площі житлового або нежитлового приміщення у будинку, для співвласників вище першого поверху, ціна послуги з управління становить 7,50 гривень (у тому числі податок на додану вартість, якщо Управитель є його платником) на місяць за 1 кв. м. загальної площі житлового або нежитлового приміщення у будинку. Також, п. 6 Договору передбачено, що Співвласник зобов`язаний оплачувати Управителю надані послуги з управління в порядку, за ціною та у строки, встановлені цим договором, де плата за послугу з управління нараховується щомісяця Управителем та вноситься кожним Співвласником не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим (п. 11 вказаного Договору).

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується інформацією наданою управлінням державної реєстрації фізичних осіб департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради від 27.12.2023 та є власником зазначеної квартири, що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно. Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 358050271 від 12.12.2023.

На відповідача було відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 .

Відповідачем ОСОБА_1 порушується зобов`язання зі сплати коштів позивачу (Управителю) за надані послуги з управління в порядку, за ціною та у строки, встановлені відповідним Договором, внаслідок чого станом на 30.11.2023 у неї утворилась заборгованість по особовому рахунку № НОМЕР_1 у розмірі 10139,93 грн., що підтверджується наданим позивачем розрахунком основного боргу.

Відповідно до ч. 1ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до вимогст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст.ст. 81,83 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

На підставіст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором, вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за згодою сторін та зазначається у договорі з управителем (ст. 11 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Згідно зі ч. 1ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»та ч. 1ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», управитель багатоквартирного будинку це фізична особа-підприємець або юридична особа суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб. Співвласник багатоквартирного будинку (далі співвласник) є власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку (ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Індивідуальний споживач - це фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги (ч. 6ст. 1 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»).

Відповідно до п. 5 ч. 2ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Кожного місяця, відповідач повинна сплачувати кошти за надані послуги з управління багатоквартирним будинком: з 01 січня 2020 року401,55 грн. на місяць виходячи із загальної площі квартири. Розрахунок здійснюється за формулою: тариф х загальну площу квартири (7,50 грн. х 53,54 кв.м. = 401,55 грн.).

Відповідно дост. 322 Цивільного кодексу України(надаліЦК України), власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом, також,ст. 360 ЦК України, передбачається що, співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної і часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Згідно з ч. 2ст. 8 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», обсяг зобов`язань та відповідальності кожного співвласника за договором, який є обов`язковим для всіх співвласників, визначається пропорційно до його частки співвласника.

Частиною 3ст. 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»передбачено, що дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

Згідно з ч. 2-4ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат. Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, станом на 30.11.2023 у відповідача заборгованість перед позивачем за надані послуги з управління багатоквартирним будинком за адресою: АДРЕСА_2 , становить 10139,93 грн.

Вказане достовірно підтверджується розрахунками позивача про утворення заборгованості відповідача за особовим рахунок № НОМЕР_1 .

Доказів про погашення суми боргу, на спростування факту наявності заборгованості чи її розміру станом на час розгляду справи відповідач не надала. Заперечення з боку споживача на неналежну якість надання послуг відсутні.

Отже, вказана сума заборгованості у розмірі 10139,93 грн. підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Відповідно дост. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Стаття 530 ЦК Українипередбачає, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ч. 1ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

За викладених обставин, позовні вимоги позивача про стягнення боргу з відповідача на загальну суму 10 139,93 грн. підлягають задоволенню.

Відповідно дост. 141 ЦПК Україниз відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати зі сплати судового збору, що документально підтверджені у розмірі 2 684 грн. 00 коп..

Керуючись ст. ст.12,81,141,258,259,263,264,265,279,280-282 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з управління багатоквартирним будинком -задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус» заборгованість по оплаті послуг з управління багатоквартирним будинком за період з 01.01.2020 по 30.11.2023 у загальному розмірі 10 139 (десять тисяч сто тридцять дев`ять) гривень 93 копійки, яка складається з основного боргу.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус», судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 копійок.

Повне судове рішення складено 22 квітня 2024 року.

Копію заочного рішення направити сторонам, які не з`явились в судове засідання, в порядку, передбаченомустаттею 272 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його переглядякщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подана заява про перегляд заочного рішення, або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Запорізького апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя, протягом 30-ти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач:Товариство з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус» (ЄДРПОУ 42907607, банківські реквізити: IВAN НОМЕР_2 в АТ КБ «ПриватБанк», МФО 313399, юридична адреса: 60059, м. Запоріжжя, вул. Адмірала Нахімова, буд. 6, офіс 14);

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рнокпп НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

Суддя: О.О. Романько

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118535650
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —335/12632/23

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні