Рішення
від 23.04.2024 по справі 451/366/24
РАДЕХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 451/366/24

Провадження № 2/451/198/24

РІШЕННЯ

іменем України

(повне)

23 квітня 2024 року місто Радехів

Радехівський районний суд Львівської області

у складі головуючого судді Семенишин О.З.

секретар судового засідання Федорук І.Б.

розглянув упідготовчому судовому засіданні у м. Радехові в залі суду цивільну справу №451/366/24 за позовом ОСОБА_1 до Радехівської міської ради Львівської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

у с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції учасників процесу

14 березня 2024 року адвокат Боровець Микола Степанович в інтересах позивача ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача Радехівської міської ради Львівської області про встановлення факту, що має юридичне значення.

Позовні вимоги представник позивача обґрунтував тим, що позивач ОСОБА_1 є спадкоємицею своєї сестри - ОСОБА_2 , а саме, такого майна: відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю, серії ІІІ-ЛВ №062222 від 28.12.1998 року, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №870 від 28.12.1998, видно, що ОСОБА_2 , яка мешкає в с. Стремільче, Радехівського району, Львівської області, передано у приватну власність земельну ділянку площею 1,4316 гектарів для обслуговування житлового будинку і господарських будівель та ведення особистого підсобного господарства. Згідно з планом зовнішніх меж земельних ділянок ОСОБА_2 було передано у приватну власність такі земельні ділянки: земельна ділянка, площею 1,2243 гектарів; земельна ділянка, площею 0,2073 гектарів. Позивач звертається з цією позовною заявою про встановлення факту родинних відносин до суду, оскільки встановлення рішенням суду такого факту слугуватиме для реалізації спадкових прав позивача на належні спадкодавцю ОСОБА_2 земельні ділянки. Попередньо позивач звернулася до приватного нотаріуса Червоноградського районного нотаріального округу Львівської області - Юрченко Олени Василівни, із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, як спадкоємець другої черги спадкоємців за законом. Після роботи з документами, нотаріус надала позивачці постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 28.12.2023 №235/02-14, у якій постановила: «відмовити спадкоємцю ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину як спадкоємцю відповідно до ст. 1262 Цивільного кодексу України, оскільки нею не було подано жодних документів, що підтверджують факт її родинних відносин зі спадкодавцем ОСОБА_2 , що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відсутність у позивача документів, які підтверджують її родинні відносини із спадкодавцем ОСОБА_2 , позбавляє можливості реалізації її спадкових (майнових) прав у позасудовому порядку. З огляду на вищезазначене, Позивачка - ОСОБА_1 для подальшої реалізації своїх майнових прав як спадкоємиці, змушена встановити у судовому порядку факт, що має юридичне значення, а саме факт, що ОСОБА_2 є рідною сестрою ОСОБА_1 (а. с. 3 - 8).

Відповідач Радехівська міська рада Львівської області позовні вимоги визнала.

Заяви та клопотання учасників процесу

Представник позивача ОСОБА_3 подав заяву про розгляд справи без участі сторони позивача, у якій зазначив, що заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі (а. с. 42).

Представник відповідача Радехівської міської ради Львівської області подав до суду заяву у якій зазначив, що позовні вимоги визнає та просить розгляд справи проводити у його відсутності (а. с. 36).

Інші процесуальні дії у справі

Суд своєю ухвалою від 14 березня 2024 року прийняв до розгляду позовну заяву та відкрив провадження у справі, ухвалив здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, призначив підготовче судове засідання (а. с. 1 - 2).

Своєю ухвалою від 04 квітня 2024 року суд закрив підготовче та призначив справу до судового розгляду по суті (а. с. 33).

Сторони в судове засідання не прибули, проте подали до суду зазначені вище заяви.

Згідно із ч. 3 ст. 211 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності, чим і скористалися сторони.

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України суд не здійснював фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

З огляду на те, що відповідач Радехівська міська рада Львівської області визнала позов, суд відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України ухвалив рішення у підготовчому засіданні.

Установлені судом фактичні обставини справи

Позивач ОСОБА_1 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у селі Стремільче Радехівського району Львівської області, що підтверджує паспорт громадянина України, серії НОМЕР_1 , виданий Радехівським РВ УМВС України у Львівській області 25.06.2001 (а. с. 18 - 19).

ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що 26 березня 1962 року зроблено відповідний актовий запис №12, що видно зі Свідоцтва про народження, серії НОМЕР_2 , виданого повторно Радехівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Червоноградському районі Львівської області, Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, 3 жовтня 2023 року. У відомостях про батьків вказано: батько - ОСОБА_4 , мати - ОСОБА_5 (а. с. 25).

Її дівоче прізвище - ОСОБА_6 , що підтверджує копія Свідоцтва про укладення шлюбу («Свидетельство о заключении брака» ABIELUTUNNISTUS), серії НОМЕР_3 від 20 лютого 1981 року, зареєстрованого в Пярнуському міському відділі ЗАГС (Естонія) 10.01.1981, згідно з яким громадянин ОСОБА_7 і громадянка ОСОБА_8 уклали шлюб 10.01.1981, про що в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу 10.01.1981 зроблено запис №12. Після Укладення шлюбу дружині присвоєне прізвище « ОСОБА_9 » (а. с. 40).

ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 82 роки померла сестра позивачки - ОСОБА_2 , про що 15 червня 2013 року складено відповідний актовий запис №3, що підтверджується Свідоцтвом про смерть, серії НОМЕР_4 , виданим 15 червня 2013 року Стремільченською сільською радою Радехівського району Львівської області (а. с. 16).

Свідоцтво про народження спадкодавця втрачене, це перешкоджає позивачу реалізувати свої спадкові права.

З архівної Довідки №С-3377 від 21.11.2023, виданої Центральним державним історичним архівом України м. Львів, видно, що спадкодавець ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Стремільче, її батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_10 (а. с. 21 - 22).

Як можна встановити з вищезазначених документів, спадкодавець ОСОБА_2 є рідною сестрою (по батькові) позивача ОСОБА_11 , оскільки в них один батько - ОСОБА_4 .

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем своєї сестри - ОСОБА_2 , а саме такого майна: відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю, серії ІІІ-ЛВ №062222 від 28 грудня 1998 року, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №870 від 28 грудня 1998 року, ОСОБА_2 , яка мешкає в с. Стремільче, Радехівського району, Львівської області, передано у приватну власність земельну ділянку, площею 1,4316 гектарів для обслуговування житлового будинку і господарських будівель та ведення особистого підсобного господарства. Згідно з планом зовнішніх меж земельних ділянок ОСОБА_2 було передано у приватну власність такі земельні ділянки: земельна ділянка площею 1,2243 гектарів; земельна ділянка площею 0,2073 гектарів (а. с. 14 - 15).

Позивач звернулася з цією позовною заявою про встановлення факту родинних відносин до суду, оскільки встановлення рішенням суду такого факту слугуватиме для реалізації її спадкових прав на належні спадкодавцю ОСОБА_2 земельні ділянки.

Попередньо позивачка зверталася до приватного нотаріуса Червоноградського районного нотаріального округу Львівської області - Юрченко Олени Василівни, із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, як спадкоємець другої черги спадкоємців за законом.

Нотаріус надала позивачу постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 28 грудня 2023 року №235/02-14, у якій постановила: «відмовити спадкоємцю ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину як спадкоємцю відповідно до ст. 1262 Цивільного кодексу України, оскільки нею не було подано жодних документів, що підтверджують факт її родинних відносин зі спадкодавцем ОСОБА_2 , що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Тобто, відсутність у позивача документів, які підтверджують її родинні відносини із спадкодавцем ОСОБА_2 , позбавляє можливості реалізації її спадкових (майнових) прав у позасудовому порядку.

Вказані вище обставини, учасниками процесу не оспорюються та не заперечуються, а тому відповідно до вимог ст. 12, 229 ЦПК України ці докази визнаються судом належними, допустимими та достовірними.

Зміст спірних правовідносин

Спірні правовідносини між сторонами виникли у зв`язку з наявністю у позивача права на спадкування за законом і неможливістю реалізації цього права через відмову нотаріуса у видачі відповідного свідоцтва про право на спадщину, оскільки у спадкоємця відсутні документи, що підтверджують факт її родинних відносин із спадкодавцем.

Реалізація спадкових прав позивача може вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб, а саме на права та інтереси органу місцевого самоврядування (відповідача).

Позиція суду

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно зі ст. 13, 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Дослідивши подані учасниками справи документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов необхідно задовольнити з таких підстав.

Норми права, які застосував суд, та мотивована оцінка наведених сторонами аргументів

До правовідносин, які стосуються встановлення фактів, що мають юридичне значення, і які виникли між сторонами, суд застосував норми Цивільного процесуального кодексу України (ЦПК України).

Як роз`яснено в п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», розгляд в порядку окремого провадження справи про встановлення факту можливий, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно з п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику в справах про спадкування» справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Відповідно до ч. 1 - 3 ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу 1 (одного) року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

Верховний Суд у справі № 337/3395/21 від 24 червня 2022 року зазначив, що: «у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням (частини перша, третя статті 1277 ЦК України).

Відповідно до ст. 338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону».

З огляду на наведене вище, у разі відсутності спадкоємців територіальна громада за місцем відкриття спадщини, інтереси якої представляє відповідний орган місцевого самоврядування, набуває спадкове майно у власність на підставі статті 1277 ЦК України та в порядку, визначеному статтею 338 ЦПК України.

Таким чином, визначальною обставиною під час розгляду заяви про встановлення певних фактів у порядку окремого провадження є те, що встановлення такого факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право цивільне.

Під спором про право необхідно розуміти певний стан суб`єктивного права; спір є суть суперечності, конфлікт, протиборство сторін, спір поділяється на матеріальний і процесуальний. Таким чином, під час розгляду справ у порядку окремого провадження виключається існування спору про право, який пов`язаний з порушенням, оспорюванням або невизнанням, а також недоведенням наявності суб`єктивного права за умов, що є певні особи, які перешкоджають у реалізації такого права.

У порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав осіб; встановлення факту не пов`язується із наступним вирішенням спору про право.

У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 20 червня 2019 року у справі № 632/580/17 (провадження № 61-51сво18) зроблено висновок, що юридичними фактами є певні факти реальної дійсності, з якими нормою права пов`язується настання правових наслідків, зокрема виникнення, зміна або припинення цивільних прав та обов`язків.

Отже, справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

За змістом ч. 1-2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти родинних відносин між фізичними особами, належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті, а також і інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Метою звернення ОСОБА_1 із заявою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, є встановлення в судовому порядку обставин, необхідних для прийняття спадщини після смерті сестри ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Таким чином, установлення юридичних фактів позивачу потрібно для отримання спадкового майна у власність, тобто таке пов`язується із наступним вирішенням спору про право, а тому цей спір суд вирішив у порядку позовного провадження.

З огляду на зазначене вище, беручи до уваги визнання позову відповідачем, суд дійшов висновку, що позовні вимоги сторони про встановлення факту, що має юридичне значення, підтверджені належними та допустимими доказами, є законними та обґрунтованими і, відповідно такі потрібно задовольнити.

Щодо розподілу судових витрат

У зв`язку з клопотанням позивача, суд не вирішував питання розподілу судових витрат.

Керуючись ст. 4, 12, 13, 19, 81, 82, 89, 141, 211, 229, 247, 258-259, 263-265, 315, 354 ЦПК України; на підставі ст. 33 Конституції України; ст. 16, 29, 328, 1216, 1217, 1218, 1225, 1261, 1268, п. 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України; суд

у х в а л и в:

позов ОСОБА_1 задовольнити.

Установити факт, що має юридичне значення, а саме: факт що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 (Свідоцтво про смерть, серії НОМЕР_4 від 15.06.2013) є рідною сестрою (по батькові) ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Строк і порядок набрання рішенням законної сили та його оскарження

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Сторони та інші учасники у справі

Позивач: ОСОБА_12 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Представник позивача: адвокат Боровець Микола Васильович, юридична адреса: проспект Юності, 39, село Павлів, Червоноградський район, Львівська область, 80250.

Відповідач: Радехівська міськарада Львівськоїобласті,ЄДРПОУ:26361149,місцезнаходження:проспект Відродження,3,місто Радехів,Червоноградський район,Львівська область,80200.

Головуючий суддяО. Семенишин

Рішення суду виготовлене у нарадчій кімнаті 23 квітня 2024 року.

СудРадехівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118536800
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —451/366/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні