Ухвала
від 23.04.2024 по справі 544/789/24
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/789/24

пров. № 2-о/544/108/2024

Номер рядка звіту 2

У Х В А Л А

про прийняття до розгляду та відкриття провадження у справі

22 квітня 2024 року Пирятинський районний суд Полтавської області у складі головуючої судді Ощинської Ю.О., розглянувши заяву Пирятинського психоневрологічного будинку - інтернату, адреса місця знаходження: м. Пирятин Лубенського району Полтавської області, вул. Січових Стрільців, 179, заінтересована особа Пирятинська міська рада Полтавської області, адреса місця знаходження: м. Пирятин Лубенського району Полтавської області, вул. Соборна, 42, про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_1 недієздатним,

у с т а н о в и в:

22 квітня 2024 року Пирятинський психоневрологічний будинк інтернат звернувся до Пирятинського районного суду Полтавської області зі вказаною заявою, просить продовжити строк дії рішення Шишацького районного суду Полтавсьокї області від 19.02.2002 про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним строком на два роки.

Відповідно до здійсненого автоматизованого розподілу судових справ між суддями від 22.04.2024 вищезазначену заяву передано судді Ощинській Ю.О.

У клопотанні представник заявника просив зупинити провадження у справі до закінчення проведення судово-психіатричної експертизи та отримання її висновку.

Заяву подано з додержанням вимог статей 175, 177, 315 ЦПК України, підстави для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження, відсутні. Заява підсудна Пирятинському районному суду Полтавської області і по справі може бути відкрито провадження.

Для вирішення питання про те, чи може ОСОБА_1 розуміти значення своїх дій та керувати ними по справі призначено судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України провадження в справі підлягає зупиненню на час проведення експертизи.

Відповідно до ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: 1) обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи; 1-1) обмеження фізичної особи у відвідуванні гральних закладів та участі в азартних іграх; 2) надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності; 3) визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою; 4) усиновлення; 5) встановлення фактів, що мають юридичне значення; 6) відновлення прав на втрачені цінні папери на пред`явника та векселі; 7) передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність; 8) визнання спадщини відумерлою; 9) надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку; 10) примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу; 11) розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно з вимогами п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

В свою чергу ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено, що безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Враховуючи положення ч. 5 ст. 293 ЦПК України та зважаючи на те, що ОСОБА_1 , стосовно якого розглядається справа, адвокат не залучений, а участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, є обов`язковою, слід залучити адвоката через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Керуючись ст.ст. 13, 187, 293, 294, 315 ЦПК України,

п о с т а н о в и в:

Відкрити провадження у цивільній справі за заявою Пирятинського психоневрологічного будинку - інтернату, адреса місця знаходження: м. Пирятин Лубенського району Полтавської області, вул. Січових Стрільців, 179, заінтересована особа Пирятинська міська рада Полтавської області, адреса місця знаходження: м. Пирятин Лубенського району Полтавської області, вул. Соборна, 42, про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_1 недієздатним.

Клопотання про зупинення провадження у справі до закінчення проведення судово-психіатричної експертизи та отримання її висновку - задовольнити.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Залучити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у цивільній справі за клопотання Пирятинського психоневрологічного будинку - інтернату про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_1 недієздатним.

Доручити Східному міжрегіональному центру надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката для здійснення представництва за призначенням.

Копію ухвали негайно направити до Східного міжрегіонального центру надання безоплатної павничої допомоги для відома та виконання.

Запропонувати заінтересованій особі у 10-денний строк надати письмові пояснення по заяві з посиланням на докази, якими вони обґрунтовуються.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua/.

Копії ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи.

Заінтересованій особі одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі надіслати копію заяви з копіями доданих до неї документів.

На ухвалу в частині зупинення провадження у справі може бути подана апеляційна скарга до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів із дня проголошення ухвали.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду лише щодо порушення правил підсудності, у 15-денний строк з дня її підписання, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.О.Ощинська

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118540143
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_1 недієздатним

Судовий реєстр по справі —544/789/24

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні