Рішення
від 03.04.2024 по справі 704/455/23
ТАЛЬНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа № 704/455/23

03 квітня 2024 р. м. Тальне

Тальнівський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Дьяченко Д.О.

при секретарі Табачківській М.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тальне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженоювідповідальністю "Корсунське" про розірвання договору оренди землі,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про розірвання договору оренди земельної ділянки. На підставу своїх вимог спирається на те, що він є власником земельної ділянки кадастровий номер 7124084400:01:001:0406 площею 3,7487 га. з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Дана земельна ділянка перейшла до нього у власність в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 . За життя ОСОБА_2 , будучи власником вказаної земельної ділянки передала її в оренду ТОВ «Корсунське», про що між нею та відповідачем було укладено договір оренди землі б/н від 18.08.2014 р. Строк дії договору 49 років. Вищевказана земельна ділянка відповідно до рішення Тальнівського районного суду Черкаської області від 11.11.2016 р. (справа №704/983/16-ц) перейшла до нього у власність і відповідач будучи проінформованим про зміну власника земельної ділянки повинен був сплачувати позивачу оренду плату за користування землею. Однак з 2016 року позивач жодного разу не отримував орендної плати, розмір її невідомий, через відсутність у нього договору оренди, а тому він звернувся до суду з даним позовом.

Представник позивача та позивач в судовому засіданні позов підтримали повністю.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнав та надав суду відзиву на позовну заяву в якому зазначив, що у позивача були відсутні підстави для отримання орендної плати з 20016 року, а таке право у нього виникло 25.11.2022 р. При цьому, позивач мав звернутися з відповідною заявою до орендаря про внесення змін до договору оренди земельної ділянки, однак цього не зробив. В діях відповідача немає систематичності зі сплати орендної плати, оскільки від дати виникнення у позивача права на отримання орендної плати до дати звернення до суду із позовом 17.05.2023 р. не настав термін виплати орендної плати.

Суд, вислухавши сторони, дослідивши матеріали справи, вивчивши докази надані по справі, вважає, що позов задоволенню не підлягає, виходячи з наступного:

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки кадастровий номер 7124084400:01:001:0406 площею 3,7487 га. з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Вищевказана земельна ділянка перейшла увласність позивачав порядкуспадкування післясмерті ОСОБА_2 відповідно до рішення Тальнівського районного суду Черкаської області від 11.11.2016 р. (справа №704/983/16-ц).

Згідно з договором оренди землі №б/н від 18.08.2014 року ОСОБА_2 передала в оренду ТОВ «Корсунське» належну їй на праві приватної власності земельну ділянку, площею 3,75 га. Строк дії договору 49 років.

Згідно з п. 9 даного Договору орендна плата становить 4,5% з урахуванням коефіцієнта індексації 3,2, що становить 4941 грн.

Згідно з п. 11 орендну плату за передбачений договором строк сплачено орендареві в повному обсязі при підписанні сторонами цього договору.

Відповідно до ч.1 ст.2 ЗУ "Про оренду землі" №161-XIV від 0610.1998 р., відносини, пов`язані з орендою землі, регулюютьсяЗемельним кодексом України,Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами також договором оренди землі.

Згідно ч.1ст.6 ЗУ «Про оренду землі», орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбаченихЗемельним кодексом України,Цивільним кодексом України,Господарським кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Відповідно дост.13 ЗУ «Про оренду землі», договір оренди земліце договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За договором оренди земельної ділянки кожна із сторін наділяється певними правами і водночас на неї покладаються певні обов`язки.

В силуст.21 ЗУ «Про оренду землі», орендна плата за землюце платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно доПодаткового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згіднозі ст.31 ЗУ «Про оренду землі», орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Аналогічні положення містить ч.2ст. 412 ЦК України.

За змістом ч.1ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Як визначено ч.1ст. 627 ЦК України, відповідно дост.6 цього Кодексусторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства (ч. 1ст. 627 ЦК України).

Договір є обов`язковим для виконання сторонами, як визначено уст. 629 ЦК України.

Відповідно до ч.1ст.782 ЦК України, наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд.

За змістом п.п.«а», «д» ч.1ст.141 ЗК України, підставами припинення права користування земельною ділянкою визначено добровільну відмову від права користування земельною ділянкою та систематичну несплату орендарем земельного податку або орендної плати.

Відповідно до ч. 5 ст. 31 ЗУ«Про оренду землі» особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов`язана повідомити про це орендаря в порядку, визначеномустаттею 148-1Земельного кодексу України.

Відповідно до ч.3 ст. 148-1 ЗК України особа, яка набула право власності на земельну ділянку, протягом одного місяця з дня набуття права власності на неї зобов`язана повідомити про це її користувачів із зазначенням: кадастрового номера (за наявності), місця розташування та площі земельної ділянки; найменування (для юридичних осіб), прізвища, ім`я, по батькові (для фізичних осіб) нового власника; місця проживання (знаходження) нового власника, його поштової адреси; платіжних реквізитів(уразі,якщо закономабо договоромпередбачена платаза користуванняземельною ділянкоюу грошовійформі). Повідомлення надсилається користувачу земельної ділянки рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається йому особисто під розписку.

В судовому засіданні встановлено, що позивач, отримавши у власність земельну ділянку в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 в супереч ст. 31 ЗУ«Про оренду землі» та ст. 148-1 ЗК України не повідомив відповідача про зміну власника землі та не звернувся до відповідача із вимогою про сплату орендної плати за договором оренди землі, укладеним між ОСОБА_2 та ТОВ «Корсунське», а тому заявлені позовні вимоги є безпідставними та задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст. 258, 259 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженоювідповідальністю "Корсунське" про розірваннядоговору орендиземлі залишити без задоволення.

Рішення можебути оскарженедо Черкаськогоапеляційного судушляхом подачіапеляційної скаргипротягом тридцятиднів здня йогопроголошення.Якщо усудовому засіданнібуло проголошенолише вступнуі резолютивнучастину судовогорішення абоу разірозгляду (вирішенняпитання)без повідомлення(виклику)учасників справи,цей строкобчислюється здня складанняповного судовогорішення.

Повне рішення суду складено 12.04.2024 р.

Суддя Д.О. Дьяченко

СудТальнівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118540723
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них оренди

Судовий реєстр по справі —704/455/23

Ухвала від 07.06.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 07.06.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні