Ухвала
від 18.04.2024 по справі 757/16835/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/16835/24-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 квітня 2024 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора: ОСОБА_3 , захисника-адвоката: ОСОБА_4 , підозрюваного: ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотаннястаршого слідчого першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_6 про відсторонення від займаної посади підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

ВСТАНОВИВ:

15.04.2024 старший слідчий першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_7 , за погодженням із прокурором першого відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про відсторонення від займаної посади підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обґрунтовано підозрюється в заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, а саме у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 190 КК України.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому доводи та просив задовольнити.

Підозрюваний та його захисник заперечували проти задоволення клопотання, просили відмовити.

Заслухавши думку прокурора, підозрюваного та його захисників, вивчивши в нарадчій кімнаті клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Управлінням з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62024000000000188 від 29.02.2024 за підозрою ОСОБА_5 та ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 190 КК України.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснюється прокурорами Офісу Генерального прокурора.

У ході досудового розслідування встановлено, що слідчими слідчого управління Головного управління Національної поліції в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021000000000941 від 24.07.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, а саме за фактом заволодіння земельними ділянками на території Шполянського району Черкаської області.

У вказаному кримінальному провадженні досліджуються факти того, що засновник та бенефіціарний власник Фермерського господарства «КДВ» (код ЄДРПОУ 39260488) ОСОБА_9 , який є головою Наглядової ради групи компаній «LNZ Group», маючи умисел на заволодіння земельними ділянками на території Шполянського району Черкаської області, організував злочинну схему, до якої залучив свого сина ОСОБА_10 , який є одним з менеджерів, керівників напрямків групи компаній «LNZ Group», голову Липянської сільської ради Шполянського району Черкаської області, секретаря Липянської сільської ради Шполянського району Черкаської області, директора ТОВ «АГРОКУЛЬТИВАЦІЯ УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 40282983) та інших не встановлених на той час осіб.

Постановою начальника відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_11 05.12.2022 прийнято рішення про закриття вказаного кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Проте, керівником Черкаської обласної прокуратури 25.10.2023 скасовано вищевказану постанову від 05.12.2023 та матеріали кримінального провадження направлено для подальшого досудового розслідування до слідчого управління Головного управління Національної поліції в Черкаській області.

У подальшому, в ході досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні 19.12.2023 слідчими СУ ГУ НП в Черкаській області на підставі ухвали слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси від 12.12.2023 у справі № 711/9234/23 проведено обшук за місцем проживання ОСОБА_10 за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого вилучено документи щодо придбання ним земельних ділянок, які фактично орендувалися компанією «LNZ Group».

Крім того, слідчими СУ ГУ НП в Черкаській області здійснювалось досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022250360001006 від 13.12.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що 13.12.2022 близько 12 години 00 хвилин водій автомобіля «ВАЗ 2109», рухаючись на території Звенигородського району Черкаської області автодорогою у напрямку від м. Шпола до с. Лебедин, на відстані 1000 м від адміністративних меж с. Лебедин, не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням, виїхав на зустрічну смугу руху, де відбулося зіткнення з автомобілем «Toyota», моделі «Land Cruiser 200», під керуванням ОСОБА_12 , дружини голови Наглядової ради групи компаній «LNZ Group» ОСОБА_9 та мати одного з менеджерів, керівників напрямків групи компаній «LNZ Group» ОСОБА_10 , який рухався у протилежному напрямку, внаслідок чого водій автомобіля «ВАЗ 2109» та його 2 пасажири, отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості, а третій пасажир автомобіля «ВАЗ 2109» отримала тяжкі тілесні ушкодження, внаслідок яких 03.01.2023 в приміщенні КНП «Черкаська обласна лікарня» померла.

ОСОБА_12 двічі допитано в якості свідка у вказаному провадженні 28.12.2023 та 13.01.2023.

Однак починаючи з 24.10.2023 слідчим вживались заходи щодо повторного виклику ОСОБА_12 для проведення слідчих дій, зокрема допиту.

Ухвалою слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси від 31.01.2024 у справі № 711/587/24 на ОСОБА_12 за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором, накладено грошове стягнення.

На думку ОСОБА_12 та її представника, висловлену під час розгляду вказаного клопотання, таким чином слідчий намагався вплинути на свідка та затягнути досудове розслідування кримінального провадження.

З урахуванням того, що група компаній «LNZ Group» має власну Службу безпеки як загальну, так й на окремих підприємствах, й початок активізації кримінальних провадженнях нібито щодо власників, керівників групи компаній «LNZ Group», членів їх родини, останні надали доручення Службі безпеки компанії встановити наявність виниклих питань, шляхи їх вирішення у законний спосіб.

Вказаний напрямок роботи був доручений фахівцю з безпеки відділу Служби безпеки ПрАТ «Лебединський насіннєвий завод» ОСОБА_13 його безпосереднім керівництвом.

З урахуванням того, що працівниками Служби безпеки компанії під час участі у проведених слідчими СУ ГУ НП в Черкаській області слідчих дій, особистого спілкування з останніми було отримано інформацію, що активізація кримінальних проваджень щодо групи компаній «LNZ Group», їх власників, керівників, членів їх родини ініціюється Черкаською обласною прокуратурою, зокрема начальником відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_5 .

Фахівцем з безпеки ОСОБА_13 , підрозділ якого взаємодіє із правоохоронними органами з метою захисту інтересів групи компаній, її керівників, власників, вживались заходи щодо отримання інформації, зокрема й безпосередньо від ОСОБА_5 , стосовно наявності будь яких процесуальних претензій до групи компаній.

Знайомі ОСОБА_13 порадили йому звернутись до ОСОБА_8 , який нібито є довіреною особою ОСОБА_5 .

У невстановлений в ході досудового розслідування час першої половини доби у період з 19 по 25 лютого 2024 року, на території автозаправного комплексу «SOCAR» 06006, який розташовується за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_13 вперше зустрівся із ОСОБА_8 й повідомив про обставини безпідставного тиску з боку СУ ГУ НП в Черкаській області на власників, керівників групи компаній «LNZ Group», членів їх родини, зокрема ОСОБА_10 та ОСОБА_12 .

ОСОБА_8 , у свою чергу, запевнив ОСОБА_13 , що він представляє інтереси ОСОБА_5 і є його довіреною особою. Після вивчення з останнім проблемних питань ОСОБА_13 окремо повідомлять про можливі варіанти їх вирішення.

У невстановлений в ході досудового розслідування час та дату у період з 19 по 25 лютого 2024 року, після донесення суті розмови із ОСОБА_13 , її обставин, у ОСОБА_8 з ОСОБА_5 з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, винник злочинний умисел на заволодіння грошовими коштами власників, керівників групи компаній «LNZ Group», членів їх родини, зокрема ОСОБА_10 на ОСОБА_12 , шляхом введення в оману їх представника ОСОБА_13 нібито під приводом вирішення питань з правоохоронними органами у позапроцесуальний спосіб з метою уникнення подальшої кримінальної відповідальності.

ОСОБА_5 та ОСОБА_8 усвідомлювали, що за виниклих обставин самостійно, поодиноко не зможуть шахрайським шляхом заволодіти грошовими коштами ОСОБА_10 та ОСОБА_12 , викликати у ОСОБА_13 , який діє в їх інтересах, впевненості про вигідність передачі чужого майна, позитивного результату вирішення питань у кримінальних провадженнях. ОСОБА_5 мав можливість отримувати необхідну інформацію про хід та стан досудового розслідування з метою створення у потерпілої сторони впевненості в його авторитеті, можливості вирішувати питання такої категорії, коли ОСОБА_8 безпосередньо створював у ОСОБА_13 хибну уяву у дійсності їх намірів, повинен був отримувати грошові кошти та бути конспірацією для ОСОБА_5 , службова діяльність якого може бути предметом дослідження окремих правоохоронних органів.

Дійшовши спільної домовленості про вчинення злочину, за результатами якої кожен із співучасників дав свою згоду на його вчинення, учасники злочину обумовили злочинний план та здійснили розподіл ролей, згідно якого ОСОБА_5 , нібито переймаючись долею групи компаній «LNZ Group», родини її власників, зокрема ОСОБА_10 на ОСОБА_12 , шукаючи шляхи вирішення проблем останніх, вживає заходів щодо впливу на хід та стан досудових розслідувань № 12021000000000941 від 24.07.2021 та № 12022250360001006 від 13.12.2022, які здійснюються слідчими СУ ГУ НП в Черкаській області, в провадженнях яких очолюваний ОСОБА_5 відділ здійснює нагляд у формі процесуального керівництва, а ОСОБА_8 виступає сполучною ланкою, обговорює алгоритм необхідних дій, отримує він ОСОБА_13 грошові кошти, які у подальшому нібито розподіляються між ОСОБА_5 , працівниками СУ ГУ НП в Черкаській області, правоохоронцями із столиці та іншими особами.

ОСОБА_5 та ОСОБА_8 ставили собі за проміжну мету при особистому спілкуванні із ОСОБА_13 викликати у останнього уявлення про щирість, дійсність їх намірів, наявність впливовості та досвіду у вирішенні такого роду питаннь, хоча, маючи фактичну можливість, не збиралися виконувати взяті на себе зобов`язання та вживати будь-яких заходів впливу.

Кожен учасник злочину був обізнаний із загальним планом вчинення злочину, знав, які конкретно функції згідно такого плану покладаються безпосередньо на нього, та те, що інші очевидні для них і обов`язкові для вчинення злочину пункти плану виконуються іншим учасником для досягнення спільної мети.

Разом з цим, Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, строк якого неодноразово продовжено, зокрема й Указом Президента України від 05.02.2024 № 49/2024 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 06.02.2024 № 3564-IX з 05 години 30 хвилин 14 лютого 2024 року строком на 90 діб.

З метою реалізації спільного злочинного умислу спрямованого на заволодіння чужим майном шляхом обману, ОСОБА_8 , діючи як співвиконавець злочину, у не встановлений слідством час першої доби 26 лютого 2024 року, перебуваючи на території автозаправного комплексу «SOCAR» НОМЕР_1 , який розташовується за адресою: АДРЕСА_2 , за попередньою змовою з ОСОБА_5 , повідомив ОСОБА_13 про можливість передачі власниками, керівниками групи компаній «LNZ Group», членами їх родини, зокрема ОСОБА_10 та ОСОБА_12 , грошових коштів в розмірі 35 000 доларів США їм з ОСОБА_5 за закриття кримінального провадження № 12021000000000941 від 24.07.2021 за фактом заволодіння земельними ділянками на території Шполянського району Черкаської області, запевнивши ОСОБА_13 у вигідності передачі їм грошових коштів за для уникнення подальшого кримінального переслідування, достовірно знаючи, що не будуть виконувати взяті на себе зобов`язання, та й не мають можливості впливати на стан досудового розслідування у процесуальний спосіб через особливості прийняття процесуальних рішень у кримінальному судочинстві.

Водночас ОСОБА_8 зазначено, що питання про закриття кримінального провадження № 12022250360001006 від 13.12.2022 за фактом дорожньо-транспортної пригоди за участі ОСОБА_12 необхідно обговорювати та вирішувати окремо.

При цьому, ОСОБА_8 , виконуючи свою злочинну роль у спільному з ОСОБА_5 незаконному плані з особистого збагачення за рахунок чужого майна з метою відвернення будь-яких сумнівів у вигідності надання грошових коштів, організував ОСОБА_13 особисту зустріч із ОСОБА_5 поблизу торгівельного центру неподалік Черкаської обласної прокуратури, під час якої останній, на виконання своєї частини злочинного плану, наголосив на тому, що обміркує варіанти зменшення тиску на групу компаній «LNZ Group» з боку правоохоронних органів, хоча не ставив собі за мету вжиття будь-яких заходів.

Усвідомивши злочинність наміру та незаконність дій ОСОБА_5 та ОСОБА_8 , розуміючи протиправний характер такої діяльності та переконавшись у рішучості групи осіб у заволодінні майном ОСОБА_10 та ОСОБА_12 , ОСОБА_13 з метою припинення злочинної діяльності й притягнення винних осіб до відповідальності, звернувся до правоохоронних органів та дав згоду на проведення заходів, спрямованих на викриття протиправних дій ОСОБА_5 та ОСОБА_8 та інших можливих співучасників.

У подальшому, не залишаючи намірів у реалізації злочинного плану із протиправного збагачення за рахунок чужого майна, ОСОБА_8 приблизно об 17 год. 15 хв. 15 березня 2024 року, перебуваючи у салоні автомобіля ACURA MDX, сірого кольору, ДНЗ НОМЕР_2 на території автозаправного комплексу «SOCAR» НОМЕР_1 , який розташовується за адресою: АДРЕСА_2 , під час особистої зустрічі із ОСОБА_13 , будучи роздратованим відсутністю у останнього суми грошових коштів, яка раніше була названа за вирішення питань, наголосив на тому, що 35 000 доларів США, які необхідно передати за закриття кримінального провадження № 12021000000000941 від 24.07.2021, будуть розподілені наступним чином: 30 тис. доларів США будуть передані ОСОБА_5 , коли 5 тис. доларів США - до столиці.

Водночас, закриття кримінального провадження № 12022250360001006 від 13.12.2022 за фактом дорожньо-транспортної пригоди за участі ОСОБА_12 , без явки на допит останньої, по домовленості ОСОБА_8 нібито буде коштувати власниками групи компаній «LNZ Group» 6 000 доларів США.

Після 16 год. 00 хв. 18 березня 2024 року ОСОБА_8 під час телефонної розмови із ОСОБА_13 , діючи на реалізації спільного з ОСОБА_5 злочинного умислу, повідомив нібито про своє спілкування із правоохоронцями із столиці, наступну зустріч в Черкаській обласній прокуратури, необхідність передачі ОСОБА_5 банкноти доларів США виключно нового зразку.

Приблизно о 15 годині 19 березня 2024 року, перебуваючи у салоні автомобіля ACURA MDX, сірого кольору, ДНЗ НОМЕР_2 на території автозаправного комплексу «SOCAR» НОМЕР_1 , який розташовується за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_8 , продовжуючи реалізацію спільного із ОСОБА_5 злочинного умислу направленого на протиправне збагачення за рахунок чужого майна, на виконання своєї ролі згідно плану розробленого учасниками групи за попередньою змовою, при спілкуванні з ОСОБА_13 , який діяв під контролем правоохоронних органів з метою викриття злочину проти власності, вводячи останнього в оману, повідомляючи неправдиві відомості та приховуючи певні відомості, повідомлення яких мало б суттєве значення для його поведінки, наголошував на необхідності передачі грошових коштів в повному обсязі, інакше можуть виникнути проблеми у групи компаній «LNZ Group» через проведення слідчих дій, заходів забезпечення кримінального провадження в межах розслідування слідчими СУ ГУ НП в Черкаській області, здійснення яких «притримує» ОСОБА_5 , очікуючи на грошові кошти.

Надалі ОСОБА_8 , виконуючи свою злочинну роль згідно спільного із ОСОБА_5 планом вчинення протиправних дій, розвіюючи сумніви ОСОБА_13 щодо дійсності їх намірів, працюючого алгоритму дій у кримінальних провадженнях, запевняв останнього у призначенні ОСОБА_5 довіреного прокурора у кримінальних провадженнях, який нібито буде виконувати усі вказівки, закриття кримінального провадження за фактом ДТП за п`ять днів після передачі коштів, при цьому повторюючи вищевказаний розподіл 35 000 доларів США між ОСОБА_5 та правоохоронцями із м. Києва.

ОСОБА_8 , дійшовши згоди з ОСОБА_5 , як співвиконавцем з вчинення злочину, з метою особистого протиправного збагачення за рахунок чужого майна, діючи відповідно до відведеної ролі, з корисливим мотивом, протиправно з прямим умислом згідно плану злочинних дій, відомого всім учасникам групи, узгоджуючи свої дії з іншим учасником, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи настання його суспільно небезпечних наслідків і бажаючи їх настання, вводячи в оману ОСОБА_13 , який діє в інтересах власників, керівників групи компаній «LNZ Group», членів їх родини, зокрема ОСОБА_10 та ОСОБА_12 , створюючи перед останнім образ себе та ОСОБА_5 як порядних, ділових людей із можливістю впливати на хід та стан досудових розслідувань, які здійснюють слідчі СУ ГУ НП в Черкаській області та хибне враження про добросовісність своїх намірів, при цьому усвідомлюючи, що будь-який член групи осіб за попередньою змовою не має можливості впливати у процесуальний спосіб на стан досудового розслідування, й об`єктивно не могли та не збиралася виконувати взяті на себе зобов`язання, в умовах воєнного стану приблизно о 16 годині 30 хвилин 19 березня 2024 року, перебуваючи у салоні автомобіля ACURA MDX, сірого кольору, ДНЗ НОМЕР_2 на території автозаправного комплексу «SOCAR» НОМЕР_1 , який розташовується за адресою: АДРЕСА_2 , за попередньою змовою з ОСОБА_5 , одержав від ОСОБА_13 , який представляв інтереси власників, керівників групи компаній «LNZ Group», членів їх родини, зокрема ОСОБА_10 та ОСОБА_12 та діяв під контролем правоохоронних органів з метою викриття злочину проти власності, грошові кошти в сумі 6 000 доларів США (що згідно з офіційним курсом Національного банку України станом на 19.03.2024 становило 233 846,4 грн.) за нібито закриття кримінального провадження № 12022250360001006 від 13.12.2022 за фактом дорожньо-транспортної пригоди за участі ОСОБА_12 , без явки на допит останньої, запевнивши ОСОБА_13 у вигідності передачі їм з ОСОБА_5 грошових коштів, вводячи останнього в оману, повідомляючи неправдиві відомості та приховуючи певні відомості, повідомлення яких мало б суттєве значення для його поведінки достовірно знаючи, що не мають можливості та не будуть виконувати взяті на себе зобов`язання.

Після чого, ОСОБА_8 , діючи за попередньою змовою групою осіб із ОСОБА_5 , після безоплатного, безповоротного обернення на свою користь чужого майна без законних на те підстав, усвідомлюючи, що вказане майно належить іншій особі та є чужим для них, залишивши за кермом автомобіля ACURA MDX, сірого кольору, ДНЗ НОМЕР_2 територію автозаправного комплексу «SOCAR» НОМЕР_1 , який розташовується за адресою: АДРЕСА_2 , безперешкодно покинув місце вчинення злочину, в подальшому маючи можливість розпорядитись зазначеним майном на власний розсуд.

Цього ж дня приблизно о 21 год 00 хв., ОСОБА_8 , переслідуючи корисливий мотив та злочинний умисел, створюючи хибне враження про добросовісність та некорисливість їх із ОСОБА_5 намірів, під час телефонної розмови запевнив ОСОБА_13 , що він зустрівся із ОСОБА_5 та погодив питання закриття кримінального провадження щодо ДТП за участі дружини голови Наглядової ради групи компаній «LNZ Group» ОСОБА_9 та мати одного з менеджерів, керівників напрямків групи компаній «LNZ Group» ОСОБА_10 - ОСОБА_12 , повідомивши алгоритм дій з метою закриття кримінального провадження № 12021000000000941 від 24.07.2021 за фактом заволодіння земельними ділянками на території Шполянського району Черкаської області.

Після цього за результатом неодноразових телефонних розмов ОСОБА_8 , продовжуючи реалізацію злочинного умислу направленого на заволодіння чужим майном шляхом обману, на виконання своєї частини та ролі згідно розробленого злочинного плану, запевняв у дійсності їх з ОСОБА_5 намірів щодо закриття кримінальних проваджень № 12021000000000941 від 24.07.2021 та № 12022250360001006 від 13.12.2022, унеможливлювання проведення слідчих дій з директором ТОВ «АГРОКУЛЬТИВАЦІЯ УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 40282983).

У першій половині дня 23 березня 2024 року під час телефонної розмови ОСОБА_13 з ОСОБА_8 останній, намагаючись запевнити у своїх із ОСОБА_5 можливостях позапроцесуального впливу на орган досудового розслідування, повідомив, що в рамках кримінального провадження № 12022250360001006 від 13.12.2022 іншому учаснику ДТП повідомлено про підозру, а директору ТОВ «АГРОКУЛЬТИВАЦІЯ УКРАЇНА» не потрібно з`являтись на допиту до слідчого територіального органу поліції.

Надалі, у першій половині доби 26 березня 2024 року під час телефонної розмови ОСОБА_8 повідомив ОСОБА_13 , який діє в інтересах власників, керівників групи компаній «LNZ Group», членів їх родини, зокрема ОСОБА_10 та ОСОБА_12 , що в рамках кримінального провадження № 12022250360001006 від 13.12.2022 іншому учаснику ДТП повідомлено про підозру, а обвинувальний акт вже скеровано до суду для розгляду по суті, фотографію якого разом із супровідним листом прокурора до суду було переслано ОСОБА_8 із застосуванням пропрієтарного месенджеру «WhatsApp» ОСОБА_13

28 березня 2024 року за результатом неодноразових телефонних перемовин ОСОБА_8 , продовжуючи реалізацію спільного із ОСОБА_5 злочинного умислу направленого на заволодіння чужим майном шляхом обману, домовився із ОСОБА_13 про зустріч на автозаправному комплексі «SOCAR» НОМЕР_1 , який розташовується за адресою: АДРЕСА_2 .

Перебуваючи на відкритій ділянці місцевості вказаного автозаправного комплексу приблизно о 13 год. цього ж дня ОСОБА_8 , на виконання своєї частини та ролі згідно розробленого злочинного плану, переслідуючи корисливий мотив та злочинний умисел, створюючи хибне враження про добросовісність намірів, з метою запевнення ОСОБА_13 у впливовості їх з ОСОБА_5 , розвіяння будь-яких сумнівів останнього у передачі їм грошових коштів для позитивного вирішення питання з правоохоронними органами, достовірно знаючи, що не вони не мають фактичної процесуальної можливості та не будуть виконувати взяті на себе зобов`язання, повідомив ОСОБА_13 про вирішення питання щодо ДТП, алгоритм передачі коштів за кримінальне провадження щодо заволодіння земельними ділянками та порядку його закриття, необхідність проведення експертних досліджень, зняття питань щодо явки свідків.

Після цього, ОСОБА_8 , дійшовши згоди з ОСОБА_5 , як співвиконавцем з вчинення злочину, з метою особистого протиправного збагачення за рахунок чужого майна, діючи відповідно до відведеної ролі, з корисливим мотивом, протиправно з прямим умислом згідно плану злочинних дій, відомого всім учасникам групи, узгоджуючи свої дії з іншим учасником, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи настання його суспільно небезпечних наслідків і бажаючи їх настання, вводячи в оману ОСОБА_13 , який діє в інтересах власників, керівників групи компаній «LNZ Group», членів їх родини, зокрема ОСОБА_10 та ОСОБА_12 , створюючи перед останнім образ себе та ОСОБА_5 як порядних, ділових людей із можливістю впливати на хід та стан досудових розслідувань, які здійснюють слідчі СУ ГУ НП в Черкаській області та хибне враження про добросовісність своїх намірів, при цьому усвідомлюючи, що будь-який член групи осіб за попередньою змовою не має можливості впливати у процесуальний спосіб на стан досудового розслідування, й об`єктивно не могли та не збиралася виконувати взяті на себе зобов`язання, в умовах воєнного стану приблизно о 13 годині 40 хвилин 28 березня 2024 року, пересівши у салон автомобіля ACURA MDX, сірого кольору, ДНЗ НОМЕР_2 на території автозаправного комплексу «SOCAR» НОМЕР_1 , який розташовується за адресою: АДРЕСА_2 , за попередньою змовою з ОСОБА_5 , одержав від ОСОБА_13 , який представляв інтереси власників, керівників групи компаній «LNZ Group», членів їх родини, зокрема ОСОБА_10 та ОСОБА_12 та діяв під контролем правоохоронних органів з метою викриття злочину проти власності, першу частину суми в розмірі 17 500 доларів США (що згідно з офіційним курсом Національного банку України станом на 28.03.2024 становило 686 477,75 грн.) за нібито закриття кримінального провадження № 12021000000000941 від 24.07.2021 за фактом заволодіння земельними ділянками на території Шполянського району Черкаської області де фігурує ОСОБА_10 , без явки на допит директора ТОВ «АГРОКУЛЬТИВАЦІЯ УКРАЇНА», запевнивши ОСОБА_13 у вигідності передачі їм з ОСОБА_5 грошових коштів, вводячи останнього в оману, повідомляючи неправдиві відомості та приховуючи певні відомості, повідомлення яких мало б суттєве значення для його поведінки достовірно знаючи, що не мають можливості та не будуть виконувати взяті на себе зобов`язання.

Після чого, ОСОБА_8 , діючи за попередньою змовою групою осіб із ОСОБА_5 , після безоплатного, безповоротного обернення на свою користь чужого майна без законних на те підстав, усвідомлюючи, що вказане майно належить іншій особі та є чужим для них, залишивши за кермом автомобіля ACURA MDX, сірого кольору, ДНЗ НОМЕР_2 територію автозаправного комплексу «SOCAR» НОМЕР_1 , який розташовується за адресою: АДРЕСА_2 , безперешкодно покинув місце вчинення злочину, в подальшому маючи можливість розпорядитись зазначеним майном на власний розсуд.

09 квітня 2024 року за результатом неодноразових телефонних перемовин ОСОБА_8 , продовжуючи реалізацію спільного із ОСОБА_5 злочинного умислу направленого на заволодіння чужим майном шляхом обману, домовився із ОСОБА_13 про зустріч до обіду наступного дня 10 квітня 2024 року на автозаправному комплексі «SOCAR» НОМЕР_1 , який розташовується за адресою: АДРЕСА_2 .

Так, ОСОБА_8 , дійшовши згоди з ОСОБА_5 , як співвиконавцем з вчинення злочину, з метою особистого протиправного збагачення за рахунок чужого майна, діючи відповідно до відведеної ролі, з корисливим мотивом, протиправно з прямим умислом згідно плану злочинних дій, відомого всім учасникам групи, узгоджуючи свої дії з іншим учасником, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи настання його суспільно небезпечних наслідків і бажаючи їх настання, вводячи в оману

ОСОБА_13 , який діє в інтересах власників, керівників групи компаній «LNZ Group», членів їх родини, зокрема ОСОБА_10 та ОСОБА_12 , створюючи перед останнім образ себе та ОСОБА_5 як порядних, ділових людей із можливістю впливати на хід та стан досудових розслідувань, які здійснюють слідчі СУ ГУ НП в Черкаській області та хибне враження про добросовісність своїх намірів, при цьому усвідомлюючи, що будь-який член групи осіб за попередньою змовою не має можливості впливати у процесуальний спосіб на стан досудового розслідування, й об`єктивно не могли та не збиралася виконувати взяті на себе зобов`язання, в умовах воєнного стану приблизно о 12 годині 05 хвилин 10 квітня 2024 року, перебуваючи у салоні автомобіля ACURA MDX, сірого кольору, ДНЗ НОМЕР_2 на території автозаправного комплексу «SOCAR» НОМЕР_1 , який розташовується за адресою: АДРЕСА_2 , за попередньою змовою з ОСОБА_5 , одержав від ОСОБА_13 , який представляв інтереси власників, керівників групи компаній «LNZ Group», членів їх родини, зокрема ОСОБА_10 та ОСОБА_12 та діяв під контролем правоохоронних органів з метою викриття злочину проти власності, залишок суми в розмірі 17 500 доларів США (що згідно з офіційним курсом Національного банку України станом на 10.04.2024 становило 682 403,75 грн.) за нібито закриття кримінального провадження № 12021000000000941 від 24.07.2021 за фактом заволодіння земельними ділянками на території Шполянського району Черкаської області де фігурує ОСОБА_10 , без явки на допит директора ТОВ «АГРОКУЛЬТИВАЦІЯ УКРАЇНА», запевнивши ОСОБА_13 у вигідності передачі їм з ОСОБА_5 грошових коштів, вводячи останнього в оману, повідомляючи неправдиві відомості та приховуючи певні відомості, повідомлення яких мало б суттєве значення для його поведінки достовірно знаючи, що не мають можливості та не будуть виконувати взяті на себе зобов`язання.

Після чого, ОСОБА_8 , діючи за попередньою змовою групою осіб із ОСОБА_5 , після безоплатного, безповоротного обернення на свою користь чужого майна без законних на те підстав, усвідомлюючи, що вказане майно належить іншій особі та є чужим для них, залишивши за кермом автомобіля ACURA MDX, сірого кольору, ДНЗ НОМЕР_2 територію автозаправного комплексу «SOCAR» НОМЕР_1 , який розташовується за адресою: АДРЕСА_2 , безперешкодно покинув місце вчинення злочину, в подальшому маючи можливість розпорядитись зазначеним майном на власний розсуд.

Внаслідок вказаних протиправних дій ОСОБА_5 за попередньою змовою групою осіб із ОСОБА_8 заволоділи шляхом обману чужим майном в особливо великих розмірах, яке в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення, а саме грошовими коштами на загальну суму 1 602 727, 9 гривень.

ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 5 ст. 190 КК України, а саме в заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення.

ОСОБА_5 , 12.04.2024 об 11 год. 32 хв. відповідно до ст. 208 КПК України, затримано за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 190 КК України.

ОСОБА_5 , 12.04.2024 здійснено повідомлення про підозру у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення.

Підозрюваний ОСОБА_5 згідно наказу керівника Черкаської обласної прокуратури від 02.11.2020 № 604к обіймає посаду начальника відділу процесуального керівництва при провадження досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національної поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Черкаської обласної прокуратури.

Так, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 5 ст. 190 КК України, а саме в заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення.

Використання ОСОБА_5 свого службового становище не є об`єктивною стороною інкримінованого злочину, однак вчиняючи шахрайські дії, останній користувався інформацією, яка йому стала відома під час виконання службових обов`язків начальника відділу прокуратури.

Крім того, займана посада породили відчуття безкарності та перебувають прямому причинному зв`язку із вчиненням кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 КК України, інкриміноване ОСОБА_5 кримінальне правопорушення віднесено до категорії тяжких, оскільки санкція ч. 5 ст. 190 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років.

Згідно ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен громадянин має право заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає, або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами цього права, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду діяльності, а також гарантує громадянам захист від незаконного звільнення.

У зв`язку з цим будь-які обмеження щодо реалізації вказаного права, у тому числі відсторонення особи від посади під час кримінального провадження, повинні мати обмежений, тимчасовий характер, здійснюватись виключно з підстав та в порядку, передбачених кримінально-процесуальним законодавством.

Пунктом 4 частини 2 статті 131 КПК України визначено, що відсторонення від посади є заходом забезпечення кримінального провадження.

Статтею 156 КПК України передбачено, що відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 158 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 5 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Як передбачено вимогами ч. 2 ст. 157 КПК України, при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: правову підставу для відсторонення від посади; достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Для застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження (тобто відсторонення від посади) слідчий, прокурор зобов`язані довести наявність достатніх підстав вважати, що такий захід є необхідним для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного, обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, що мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Слідчий суддя враховує частину 5 статті 9 КПК, якою передбачено, що кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ).

Так, Європейський Суд з прав людини у справі «Фокс, Кемпбел і Гартлі проти Сполученого Королівства» зазначив, що «обґрунтована підозра» передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача у тому, що відповідна особа могла вчинити злочин.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення підтверджується наступними доказами: заявою ОСОБА_13 про вчинення кримінального правопорушення від 29.02.2024; протоколом допиту свідка ОСОБА_13 від 29.02.2024; матеріалами Управління внутрішнього контролю ДБР від 04.03.2024, зібраними за дорученням слідчого; протоколом допиту потерпілого ОСОБА_10 від 05.03.2024; протоколом допиту потерпілого ОСОБА_12 від 05.03.2024; протоколом допиту свідка ОСОБА_13 від 16.03.2024; протоколом допиту свідка ОСОБА_13 від 22.03.2024; протоколом допиту потерпілого ОСОБА_10 від 04.04.2024; протоколом допиту свідка ОСОБА_14 від 04.04.2024 з доданими останнім копіями документів; протоколом допиту свідка ОСОБА_13 від 04.04.2024; матеріалами Управління внутрішнього контролю ДБР від 06.04.2024, зібраними за дорученням слідчого; матеріалами Управління внутрішнього контролю ДБР від 08.04.2024, зібраними за дорученням слідчого; матеріалами Управління внутрішнього контролю ДБР від 09.04.2024, зібраними за дорученням слідчого; протоколом огляду від 09.04.2024; протоколом затримання особи, підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення та особистого обшуку затриманої осоюи від 12.04.2024; протоколом обшуку від 12.04.2024; протоколом обшуку від 12.04.2024; протоколом обшуку від 12.04.2024; протоколом обшуку від 12.04.2024; протоколом огляду від 18.03.2024; протоколом огляду від 27.03.2024; протоколом огляду від 09.04.2024, копією наказу керівника Черкаської обласної прокуратури від 02.11.2020 № 604к про призначення ОСОБА_5 на посаду начальника відділу процесуального керівництва при провадження досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національної поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Черкаської обласної прокуратури; іншими матеріалами кримінального провадження в сукупності.

Указані докази є вагомими та дають обґрунтовані підстави для підозри ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення.

У ході досудового розслідування встановлено обставини, які вказують на те, що подальше перебування ОСОБА_5 на посаді начальника відділу процесуального керівництва при провадження досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національної поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Черкаської обласної прокуратури може призвести до негативних наслідків.

Так, ОСОБА_5 , будучи керівником відділу прокуратури, маючи широкі владні повноваження та використовуючи їх, може особисто чи опосередковано впливати на свідків у кримінальному провадженні, зокрема на заявника

ОСОБА_15 , підлеглих працівників Черкаської обласної прокуратури, які здійснювали процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях № 12021000000000941 та № 12022250360001006, а також слідчих у цьому кримінальному провадженні.

Крім того, ОСОБА_5 шляхом використання своїх владних повноважень може незаконно впливати на іншого підозрюваного у кримінальному провадженні ОСОБА_8 , з метою спонукання останнього для дачі вигідних йому показань.

Використання знайомств, зв`язків, соціального статусу та авторитету, набутих, зокрема, під час перебування на посаді керівника прокуратури, дають ОСОБА_5 можливість впливати на свідків, а саме підбурювати їх до надання неправдивих показань у кримінальному провадженні, відмови від давання показань, що негативним чином впливатиме на їх намір та можливість давати правдиві показання під час судового розгляду, а також на дієвість кримінального провадження загалом.

На теперішній час у кримінальному провадженні не проведений увесь комплекс необхідних слідчих (розшукових) дій, не встановлено усі обставини, що мають значення для досудового розслідування, не встановлені усі місця зберігання предметів та документів, що можуть бути використані як речові докази, не встановлені усі особи причетні до його вчинення.

Підозрюваний ОСОБА_5 та інші можливі співучасники під час вчинення кримінального правопорушення, з метою узгодження дій по реалізації злочинного плану вживали заходи конспірації та приховування своєї діяльності. Зокрема, використовували мобільні термінали, інші електронні засоби, які за своїм функціоналом дозволяють спілкуватися шляхом направлення зображень і текстових повідомлень. Вказані засоби зв`язку, як знаряддя підготовки вчинення злочину, містять докази протиправної діяльності підозрюваного та інших можливих співучасників, а тому, усвідомлюючи важливість доказового значення цих предметів для досудового розслідування, підозрюваний матиме можливість вжити заходів до їх приховання, знищення чи спотворення наявної у них інформації.

Досудове розслідування на даний час триває, збираються відомості на підтвердження винуватості ОСОБА_5 , дотичності незаконних дій інших осіб, які б прокурор вважав достатніми для завершення слідства, а тому знищення таких відомостей негативно вплине на повноту кримінального провадження.

Оскільки підозрюваному вручені повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжного заходу з доданими до нього матеріалами досудового розслідування, якими воно обґрунтовується, відповідно останній отримав можливість знайомитися з матеріалами кримінального провадження, які містять значиму інформацію, у тому числі щодо проведених слідчих та процесуальних дій, які йому до цього були невідомі. З урахування вказаної обставини підозрюваний, перебуваючи поза межами установи попереднього ув`язнення, матиме можливість обговорювати з іншими невстановленими особами, причетними до протиправної діяльності, як відомі, так й невідомі органу досудового розслідування обставини вчинення інкримінованого кримінального правопорушення, та усвідомлюючи невідворотність покарання, намагатиметься вплинути на цих осіб, розробити стратегію ухилення від відповідальності. Крім цього, враховуючи важливість та силу доказового значення висновків експертів у цьому провадженні підозрюваний, як особисто так і через інших осіб, може вдатися до впливу на цих учасників процесу у цьому ж кримінальному провадженні з метою дискредитації їх висновків. Враховуючи встановлення факту вчинення підозрюваним інкримінованого йому кримінального правопорушення за можливої участі інших невстановлених осіб, перебуваючи поза межами установи попереднього ув`язнення, усвідомлюючи, що відомі йому особи з числа невстановлених на даний час стороною обвинувачення, можуть надати правдиві показання щодо його ролі у вчиненні кримінального правопорушення, намагатиметься вплинути на них з метою домогтися надання неправдивих показань на свою користь чи унеможливити своє викриття, а також приховування можливих співучасників та осіб, що їм сприяли.

Встановлення об`єктивних обставин вчинення кримінального правопорушення можливе лише шляхом проведення допитів осіб яким вони відомі. Таким чином, у органу досудового слідства є достатньо даних вважати, що використовуючи вплив на учасників кримінального провадження з метою мінімізації негативних наслідків для себе, підозрюваний має можливість впливати на потерпілого, свідків, інших осіб, які ще не допитані, з метою розроблення загальної, узгодженої стратегії уникнення від кримінальної відповідальності.

Крім того, ОСОБА_5 може знищити чи підробити речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування.

Також, варто зазначити, що ризики на які посилається сторона обвинувачення, як на одну з підстав для відсторонення підозрюваного від посади, доводиться також і з огляду на початкову стадію досудового розслідування (рішення ЄСПЛ у справі Яжинський проти Польщі (Jarzynski v. Poland, § 43)).

Слідчий суддя вважає, що слідчим в клопотанні та прокурором в судовому засіданні доведено потреби досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи підозрюваного ОСОБА_5 , як відсторонення останнього від посади, оскільки саме перебування його на посаді начальника відділу процесуального керівництва при провадження досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національної поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Черкаської обласної прокуратури, в яких ОСОБА_5 підозрюється, а також подальше перебування на вказаній посаді, може надати можливість останньому впливати на свідків та має істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

Слідчий суддя враховуючи те, що негативні наслідки відсторонення від посади ОСОБА_5 , який підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину не перевищують необхідність та можливість досягнення завдань у даному кримінальному правопорушенні, а його перебування на посаді буде суперечити завданням кримінального судочинства та інтересам громадського суспільства загалом, а тому вважає за необхідне клопотання задовольнити та відсторонити підозрюваного від займаної посади на даний час, в межах строку досудового розслідування.

Керуючись ст.ст. 155-157, 534, 309, 392 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_6 про відсторонення від займаної посади підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Відсторонити підозрюваного у кримінальному провадженні № 62024000000000188 від 29.02.2024 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади начальника відділу процесуального керівництва при провадження досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національної поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Черкаської обласної прокуратури, в межах строків досудового розслідування, тобто до 12 червня 2024 року.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118541239
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —757/16835/24-к

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні